İstihare Duası | İstihareye Nasıl Yatılır? Namazı ve Rüyası

İstihare hakkında bilinmesi gerekenleri, duasını ve namazını bu içeriğimizde detaylıca anlattık. İşte istihare duası, anlamı ve fazileti...
İstihare Duası | İstihareye Nasıl Yatılır? Namazı ve Rüyası

İstihareye Yatmak, İstihare Duası ve Namazı ile İlgili Bilgiler

Bu yazımızda İstihare duası ve namazı hakkında birçok kişinin merak ettiği bilgileri sizleri için bir araya getirdik. Peki, istihareye yatmak nedir? İstihareye yatmadan önce okunması gereken istihare duası nelerdir? İstihare namazı nasıl kılınır? Başkası adına istihare yapılır mı? Kısaca belirmek gerekirse A'dan Z'ye istihare ile ilgili bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.

İstihare Nedir?

istihareye-nasil-yatilir-namazi-duasi.webp

İstihare, bir işin hayırlı olup olmadığını anlamak için abdest alınıp, iki rekat namaz kıldığı ve bu hususta dua okuyarak o işle ile ilgili rüya görmek için uykuya yatmaktır. İstihare, Peygamber Efendimiz tarafından bir işe başlarken yaptığı istihare bizlere sünnettir.

İmam Gazali hazretleri bu şekilde buyurur;

Gazali’ye göre istihareye yatan bu iki şeyden mahrum olmayacaktır;
İstihare eden hayırdan,
İstihare eden, doğruyu bulmaktan, hakikate ulaşmaktan mahrum olmayacaktır.

İstihare duasının Arapça halini ve Türkçe'sini sizlerle paylaşıyoruz. İstihare yapmadan önce duanın nasıl okunacağını buradan öğrenebilirsiniz. Ayrıca duanın Türkçe anlamını bilmenizde duayı okurken sizin için daha faydalı olacaktır.

Arapça İstihare Duası Yazılışı ve Okunuşu

İstihare namaz duasını, namazınızı bitirdikten sonra secdede iken, ellerinizi semaya kaldırarak okumaya başlayınız. Allah namazınızı kabul eylesin.

İstihare Namazı Duası Okunuşu;

‘‘Allâhumme innî estehîruke bi-ilmike ve estakdiruke bikudratike ve es'eluke min fadlike'l-azîm. Feinneke takdiru velâ ekdiru ve ta'lemu vela â'lemu ve ente allâmu'l-ğuyûb. Allâhumme in kunte ta'lemu enne hâzâ'l, emre hayrun lî fî dînî ve meâşî ve âkibeti emrî âcili emrî ve âcilihi fakdirhu lî ve yessirhu lî summe bârik lî fîh. Ve in kunte tâ'lemu enne hâza'l-emre şerrun lî fî dînî ve meâşî ve âkıbeti emri âcili emrî ve acilihî fasrifhu annî vasrifnî anhu va'kir liyelhayra haysu kâne sume ardinî bih. ’’

istihareye nasıl yatılır namazı duası

İstihare Duası Türkçe Anlamı;

"Allahım! Senden, ilminle hakkımda hayırlı olanı bana bildirmeni, kudretinle bana güç vermeni istiyorum. Senin büyük fazlu kereminden ihsan etmeni istiyorum. Senin her şeye gücün yeter, ben ise âcizim; sen her şeyi bilensin, ben ise bilmem; çünkü sen bütün gizli şeyleri en iyi bilensin. Allâh'ım! Yapmayı düşündüğüm bu iş, benim dinim, yaşayışım, dünyam ve âhiretim bakımından hakkımda hayırlı olacaksa, bunu bana takdir eyle, onu bana kolaylaştır, uğurlu ve bereketli eyle! Yok eğer bu iş, benim dinim, yaşayışım, dünyam ve âhiretim bakımından kötü ise, onu benden, beni ondan uzaklaştır. Hayır nerede ise, onu bana takdir et ve onunla beni hoşnut eyle!"

İstihare Namazı Nasıl Kılınır?

istihareye nasıl yatılır namazı duası

İstihare namazı içinde okunan duaları, bu namaz sonrasında yapılması gerekenleri, sizler için detaylı olarak derledik. Peki, istihare namazı nasıl kılınır? İstihare namazı kılınırken hangi dualar okunur? İstihare namazı doğru kılınışı nasıldır?

İstihare namazı 2 rekattır. İstihare namazına başlamadan önce ne için yattığınızı ve bu rüyanın sizlere renklerle haber vermesi gerektiğini dile getiriniz. Rüyanızda görülen siyah, kırmızı gibi koyu renkler o işin hayırsızlığını söylerken; beyaz ve yeşil gibi açık, hayırlı renkler sizlere yapacağınız işin hayırlı olduğuna haber verir.

İstihare namazına başlamadan önce tövbe ediniz. Tövbe İçin kısaca: " Ya Rabbi, Buluğ anımdan şimdiye kadar yapmış olduğum günahlardan pişman oldum, sana sığınıyorum. Beni bağışla, bundan sonra bu günahlardan uzak olacağıma sana söz veriyor, af etmeni istiyorum." denir. Günahlarınız için Allahtan af dileyerek namazınıza başlayınız.

2 Rekat İstihare Namazı Kılınışı

İstihare Namazı 1. Rekat;

1. İstihare namazının birinci rekatında "Niyet ettim Allah rızası için iki rekat İstihare namazı kılmaya" diye niyet ederiz.
2. Sonrasında ise "Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız ve Subhaneke duasını okuruz.
3. Ardından, Euzü-besmele çekeriz ve hemen sonrasında Fatiha Duası’nı okuruz.
4. Fatiha Suresi’nden sonra Kafirun Suresini okuruz ve ardından Rüku'ya gideriz.
5. Son olarak ise secdeye gideriz, doğruluruz ve sonrasında tekrardan secdeye gideriz.

İstihare Namazı 2. Rekat;

1. İlk olarak ayağa kalkarak kıyama dururuz ve besmele çekeriz.
2. Besmeleden sonra Fatiha okuruz ve ardından da ihlas suresini okuruz.
3. Ardından Rüku'ya gideriz, ardından da secdeye gideriz. Doğruluruz, tekrar secdeye gideriz.
4. Son aşamada ise oturur pozisyonda Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz
5. "Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız.

İstihare Namazı İhlas Suresi

Bismillahirrahmânirrahîm.
1. Kul hüvellâhü ehad
2. Allâhüssamed
3. Lem yelid ve lem yûled
4.Ve lem yekün lehû küfüven ehad

İhlas Suresi Anlamı;

Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.
1. De ki; O Allah bir tektir.
2. Allah eksiksiz, sameddir. (Bütün varlıklar O'na muhtaç, fakat O, hiç bir şeye muhtaç değildir). 3. Doğurmadı ve doğurulmadı.
4. O'na bir denk de olmadı.

İstihare Namazı Kafirun Suresi:

Bismillahirrahmânirrahîm.

1- Kul yâ eyyühel kâfirûn
2- Lâ a'büdü mâ ta'büdûn
3- Ve lâ entüm âbidûne mâ a'büd
4- Ve lâ ene âbidün mâ abedtüm
5- Ve lâ entüm âbidûne mâ a'büd
6- Leküm dînüküm veliye dîn

Kafirun Suresi Anlamı;

Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.
1- De ki: Ey kâfirler
2- Tapmam o taptıklarınıza!
3- Siz de benim kulluk ettiğime tapanlardan değilsiniz.
4- Hem ben tapıcı değilim sizin taptıklarınıza.
5- Hem de siz, benim kulluk ettiğime tapıcılardan değilsiniz.
6- Size dininiz, bana dinim (sizin dininiz size, benim dinim bana)

Rüya tabirlerine günümüzde oldukça yoğun olarak başvurulmaktadır. Ancak rüya tabirlerinin İslamiyet'teki yeri ne? Dilerseniz "İslama Göre Rüya Tabiri" adlı içeriğimizi inceleyerek bu sorunuzun cevabını alabilirsiniz.

Hangi Durumlarda İstihareye Yatılır?

istihareye nasıl yatılır namazı duası

İstihareye birçok durumun neticesinin hayrını öğrenmek için, kötülüklerden korunmak için yatabilirsiniz. Ancak öyle önemli şeyler vardır ki bu durumlarda mutlaka istihareye yatmanız gerekir.

İstihareye yatmak için; istihare namazının ilk rekatında ''Kâfirun Suresi'' ikinci rekatında ise ''İhlas Suresi'' okunması gerekir. Namaz kılındıktan sonra istihare duası okunur ve ardından kıbleye doğru bir şekilde yatılır. Rüyada beyaz veya yeşil renkler görünürse o işin kişiye hayırlı olacağı, siyah ve kırmızı renkler görülürse işin şer olduğu anlamına gelmektedir. Şer olandan kaçınmak gereklidir.

Özellikle, sizler için önemli bir işe adım atarken istihareye yatınız. Bu konularda istihareye yatılması oldukça önemlidir. İstahare o işin, eşin hayırlı olmasını gösterirken diğer yandan da hayırlı olmayan şeylerin hayra dönüşmesini de sağlayabiliyor.

1. Evlilik kararı almak üzereyken;
2. Ev alırken,
3. Yeni bir iş yeri açarken;
4. Bir işe başlarken,
5. Kötü bir uğraştan kurtulmak için,

İstihare Başkasına Yapılır mı?

Günümüzde insanların çoğu istihareye yatmaz, istihare yatan arkadaşlarından kendisi için istihareye yatılmasını ister. Başkasının sizin adınıza istihare yatması caiz değildir, gerçek sonuçlar doğurmaz. Bunun için istihare namazının nasıl kılındığını öğrenerek, sizin yatmanız daha doğru olacaktır.

İstihare Nasıl Yapılır?

istihareye nasıl yatılır namazı duası

İstihare yapılırken gözden kaçan detaylardan, nasıl yapılması gerektiğine dair her şeyi siz değerli okurlarımızla elimizden geldiğince paylaşmaya çalışacağız.

İstihare 7 gün art arda yatılması daha sağlıklı olacaktır. İlk gün yattığınızda rüyanızın tam olarak sizin için ne ifade ettiğini anlamamanız ya da şüphe içinde olduğunuz durumlarda doğru bir sonuca varmak istiyorsanız yedi gün yatmanız doğru olacaktır. Eğer 7 günün sonunda hayırlı mı yoksa hayırsız mı arasında bir tereddüde kaldığınız zaman kalbiniz ile hissettiğiniz cevap doğru olacaktır.

İstihareye yatma aşamasında yapmanız gereken belli başlı hazırlıklar olacaktır.

İstihare Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

istihareye nasıl yatılır namazı duası

1. İstihareye yattığınız ilk gün gusül alınız. (Bunu 7 gün tekrarlamanıza gerek yoktur.)

2. Kıbleye doğru ayaklarınızı uzatmamaya dikkat edin.

3. İstihare abdesti aldıktan sonra kimse ile konuşulmaması, göz göze dahi bile gelinmediği için ev halkının uyumasını ya da onlara haber vererek sizi konuşturmamalarını, namaz kılacağınız ortama gelip kalabalık yapmamalarını önceden söyleyiniz. Ayrıca telefonunuzdaki, duvarlarda asılı olan resimleri kaldırın ki bu resimlerle göz göze gelmeniz dahi istiharenizin şüphe içine girmesine neden olabilir.

4. Her açıdan önlemlerinizi alarak, abdestinizin olması halinde bile İstihare abdesti almanız gerekir. İstihare abdestinden sonra başınızı eğerek kimse ile göz göze gelmeden, huşu ile namaz kılacağınız alana giderek İstihare namazınızı kılmaya başlayabilirsiniz.

İslamiyette İstiharenin Yeri Nedir?

istihareye nasıl yatılır namazı duası

İstihare, batıl bir inanış değildir. İslamiyette var olan; Peygamberimiz tarafından sürekli yapılan bir sünneti seniyedir. Biz aciz kulların bir işe kalkışmadan ellerimizi yaradana açıp, bu işin bizler için hayır ve şerini öğrenmek isteğidir. Yüce Rabbimiz de açılan elleri geri çevirmeyecek, bu konuda rüyalarla bizlere yol gösterecektir.

Peygamber efendimizin sürekli yaptığı bu namaz bizlere sünnettir. Efendimiz, bir işe başlarken o işin hayırlı olup olmadığı şeklinde, kötülüklerden korunmak için istihareye yatarmış. Hadisi şeriflerde de belirtildiği gibi istihare insanlar için hayırlı, dinimiz açısından da iyidir. İstihare ile ilgili hadisleri okuyarak istiharenin dini boyutunu anlayabilirsiniz.

Rüya ile Amel edilme de çokça sorulan sorulardan birisi. Dilerseniz "Rüya ile Amel Arasındaki İlişki Nedir?" adlı içeriğimize göz atarak bu sorunuzun cevabını en doğru şekilde öğrenebilirsiniz.

İstihare Duası ve Namazı ile İlgili Hadisler

''Allah’ım bana hayır ver ve benim için hayırlı olanı seç.''

''İstihare yapan kimse hüsrana uğramaz, istihare eden pişman olmaz, iktisatlı davranan kimse de muhtaç duruma düşmez.''

''İstihare eden zarara düşmez.''

''Allaha istihare, kişinin saadet vesilelerinden biridir.''

''İstiharede bulunmak ve kadere razı göstermek kişinin mutlu olacağına, bunun eksi ise, kişinin mutsuz olacağına alamettir.''

''Âdemoğlunun Allah’tan hayır dilemesi (istiharesi) saadetindendir. Allah’ın hükmüne razı olması da saadetindendir. Allah’tan hayır istemeyi terk etmesi ise onun bedbaht olmasındandır. Allah’ın hükmüne razı olmaması da, Âdemoğlunun bedbahtlığındandır.''

İstiharede Görülen Renklerin Anlamları

İstiharede Görülen Renklerin Anlamları

İstihareye yattığınız zaman rüyanızda gördüğünüz renkler sizlere hayır ve şer hakkında işaretler verecektir. İstiharedeki rüyayı renklerin anlamına göre yorumlanır. İşte, İstihare'de görülen renklerin anlamları;

İstihareye yattığınız zaman rüyanın şekli ve gördüğünüz renklerle o rüyanın yorumunu yapabilirsiniz. İstihare'ye bir kez yattığınızda kesin sonucu almayabilir, bunun için 7 gün art arda yatmanız daha sağlıklı olacaktır.

Rüyanızda beyaz gibi açık tondaki renkleri, yeşil ve tonlarındaki renklerin yoğunluğunu gördüğünüz zaman o rüya sizin yapacağınız işin hayırlı olduğunu gösterir.

Rüyanızda kırmızı, siyah gibi koyu tonlarda, iç karartan tonlardaki renkleri gördüyseniz; bu işin sizlere hayır getirmediğini, iyi olmayacağına haber verir.

Peki, görülen renklerin karmaşık olması yani içinde beyazlar ve siyahların olması nasıl yorumlanır?

7 gün yattığınız rüyada sürekli olarak bu şekilde görmeniz halinde ya da bir gün iyi diğer gün hayırsız gördüğünüz rüyaları 7 gün sonunda ağırlıklı renkler hangileri olduğuna belirleyin buna göre anlayabilirsiniz. Eğer rüya görmeme durumunuzda ise kalktığınız zaman duyduğunuz his sizlere hayırlı mı hayırsız mı olduğunu belirtecektir.

İstihare Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

İstihare hakkında bilinmesi gereken tüm bilgilerden yukarıda bahsettik. İçeriğimizin bu kısmında ise istihare hakkında sıkça sorulan soruları cevaplayacağız. İşte istihare hakkında sıkça sorulan sorular.

İstihare rüyasında ne görülür?

İstihare rüyasında normal rüyalar görülür. Bu rüyaların tek farkı renkleridir. Rüyada beyaz veya yeşil renkler görünürse o işin kişiye hayırlı olacağı, siyah ve kırmızı renkleri görülürse işin şer olduğu anlaşılır.

İstihareye yatmak kaç gün?

İstihareye 7 gün art arda yatmak en doğrusudur. İlk gün rüyanızın tam olarak sizin için ne anlam ifade ettiğini anlamayabilir, aklınızda şüphe bulunabilir. Bu yüzden 7 gün boyunca istihareye yatın.

İstihare namazı kaç kez kılınır?

İstihare namazı 2 rekattan oluşmaktadır. İki rekatlık bu namazı bir kere kılmanız sizin için yeterlidir. Ancak abdestinizi namazdan önce tazelemeniz gerektiğini unutmayın. Bu işinizin daha hayırlı olmasına vesile olabilir.

Namazsız istihare nasıl yapılır?

Namaz kılmadan da istihare duası okunabilir. İstihare duası ile Allah'a yalvararak; işlerinin hayırlara vesile olmasını, işinin hayırlı olup olmadığına yönelik ilham almayı ve hangi işlerin bizim için daha hayırlı olacağını dua yardımı ile istenir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
70 Yorum