Bayram Namazı Nasıl Kılınır?

Yılda sadece iki kez kılınan bayram namazı, uzun süre kılınmadığı için nasıl kılındığı çok çabuk unutuluyor.
Bayram Namazı Nasıl Kılınır?

Her yıl Ramazan ve Kurban Bayramı olmak üzere toplam iki dini bayramımız var. Bu iki dini bayramımızın namazının öncesi ve sonrası şu şekilde gerçekleşir.

Bayram namazından önce sabah namazı cemaatle kılınır ve imam bayram namazına kadar sohbet anlatır. Bayramın anlamını, önemini cemaate hatırlatır.

Bayram namazından sonra da imam farz olan hutbeyi okur. Hutbeden sonra imamın yaptığı dua ile namaz bitirilir ve bayramlaşılmaya başlanır.

Bu bayram namazlarının arasında herhangi bir fark yok. İki namazında cemaatle kılınmak zorunda olunduğu iki rekatlık bir namazdır. Bayram namazının ezanı okunmaz ve ikameti de getirilmez.  

 

bayram-namazi-002.jpg

Bayram Namazının Kılınışı

Bayram namazına başlamadan önce şöyle niyet ediyoruz:

Niyet ettim vacip olan bayram namazını kılmaya, uydum hazır olan imama

Birinci rekatta tekbirden sonra “Sübhaneke” duası okunur. Sübhanekeden sonra üç defa  tekbir getirilir. Her tekbirde eller kulak memelerine değdirilip bırakılır. Üçüncü tekbirden sonra eller bağlanır ve imam önce Fatiha suresini sonra da zammı sureyi okur. Sonra rüku ve secdelere gidilir. İkinci secdeden sonra ayağa kalkılır ve eller bağlanır.

İkinci rekatta imam önce Fatiha suresini ardından zammı sureyi okur. Zammı sureden sonra imam ilk rekattaki gibi üç kere tekbir getirir. Her tekbirde eller yine kulak memesine değdirilir sonra da yana salınır. Dördüncü tekbirden sonra elleri kulaklara kaldırmayıp rükuya gidilir, sonra da secdeler yapılır ve oturulur. Oturuşta cemaat ve imam, önce Ettehiyyatü sonra sırasıyla Allahümme salli, Allahümme barik, Rabbena atina ve Rabbena firli duaları içten okunur. Sonra imam önce sağa sonra sola selam verip namazı bitirir.

 

namaz-kilma.jpg

 Bayram Namazını Kimler Kılar?

Cuma namazının farz olduğu kimselere bayram namazlarını kılmak vaciptir. Yani erkek, hür, mukim ve sıhhati yerinde bulunan, gözleri ve ayakları sağlıklı olan kimselere vacip olan namazdır.

NeOldu.com

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Başlıklar

Şahmeran Duası

İstihare Namazı

Ayet-el Kürsi Duası

Sehiv Secdesi

Kunut Duaları

Tilavet Secdesi

Teheccüd Namazı

Kuşluk Namazı

Kerahat Vakitleri

İslam'ın 32 Farzı

İslam'ın 5 Şartı

Kandiller ve Anlamları

Cuma Günü Neden Mübarektir?

Mezhep Nedir? Kaça Ayrılır?

Sünnet Nedir?

Vacip Nedir?

Abdest Nasıl Alınır?

Şükür Namazı

Kaza Namazı

Seferi Namazı

Hangi Namaz Kaç Rekattır?

Sabah Namazı

Öğle Namazı

İkindi Namazı

Akşam Namazı

Yatsı Namazı

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum