Bebeklerde İsilik Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

Genellikle yaz aylarında bebeklerde ve çocuklarda sıklıkla görülen isilik hakkındaki tüm detayları bu içerimizde bir araya getirdik.
Bebeklerde İsilik Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

İsilik Nedir?

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte özellikle bebek ve çocuklarda sıklıkla rastlanılan bir rahatsızlık olan isilik, ter kanallarının tıkanması sonucunda meydana gelmektedir. Gözeneklerin kapanması sonucunda ciltte döküntüler meydana gelmektedir. Çocuklarda çok sık görülen isilik problemi, yetişkinlerde de görülebilir.

Ter kanallarının yani gözeneklerin kapanmasıyla birlikte meydana gelen cilt döküntülerinin yanı sıra ciltte kaşınma ve karıncalaşma hissi de oluşabilmektedir. Yoğun terleme nedeniyle oluşan isilik genellikle yaz aylarında görülmektedir.

Bebeklerde İsilik Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

İsilik, bulaşıcı bir hastalık olmamakla birlikte boyun, koltuk altı, belde, kasıklarda, diz ve dirseklerin iç kısımlarında gerülmektedir. Bu bölgelerde ciltte kırmızı lekeler ve hafif şişlikler görülmektedir. Aynı zamanda cildin pul pul olması ve dökülmesi isiliğin bir diğer belirtilerindendir. İsilik oluşan bölgenin alanı ve kızarıklığın derecesi kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir.

Özellikle yenidoğan bebeklerde sıklıkla karşılaşılan bir durum olan isilik, ebevynlerin bebeklerinin üşümemeleri için kat kat giydirmeleri ve yaz aylarında dahi battaniye ile üzerlerini örtmelerinden kaynaklanabilir. Yetişkinlere oranla bebeklerde isiliğin daha sık görülmesinin nedeni ise bebeklerin daha küçük gözeneklere sahip olmalarıdır. Bu nedenle bebeklerin teri vücuttan atmaları zorlaşır ve gözeneklerde tıkanmalar meydana gelir.

İsilik Belirtileri

İsiliğin belirtileri arasında deri pul pul dökülme, kızarıklık, deri ile aynı renkte şişlik, deride kırmızımsa sulu şişlikler, kırmızı lekelenmeler, uyuşma, karıncalanma, yumrular, kaşıntı, ağrı, batma hissi yer almaktadır.

Bebeklerde İsilik Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

Kabartılar isiliğin türüne göre değişiklik gösterebilmektedir. Ağrılı ya da ağrısız içi irin dolu kabarcıklar cilt yüzeyinde küçük küçük oluşur. Yetişkinlerde cildin kıvrımlı bölgelerinde oluşan isilik, giysilerden dolayı sürekli olarak sürtünmeye maruz kalan bölgelerde de meydana gelebilir. Bebeklerde yaygın olarak boyun, yüz, omuz ve göğüste görülür.

İsilik Neden Olur?

İsiliğin özellikle bebeklerde oluşmasının nedeni yetişkinlere oranla daha küçük gözeneklere sahip olmalarının yanı sıra ebeveynlerin koruma amaçlı kat kat giydirmeleridir. Bebeklerin terlemeleri oldukça güçtür. Gözeneklerinin yetişkinlere oranla daha küçük olması terlemeyi güçleştirmektedir.

Nemli ve sıcak hava isilik oluşumunun bir diğer nedenlerindendir. Aşırı terlemeye neden olan sıcak ve nemli hava nedeniyle isilik oluşumu gözlemlenebilir. Özellikle yeni bir iklim ve mekanla tanışan kişilerde isilik problemine daha çok rastlanılmaktadır. O bölgenin havasına alışkın olmamak isilik oluşumunu tetiklemektedir.

Bebeklerde İsilik Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

Kat kat giyinmenin yanı sıra uzun süre hareketsiz kalmak isilik oluşumunu tetikleyen faktörlerdendir. Bebeklerin uzun süre yatar pozisyonda kalmaları ve yatalak hastalarda özellikle isiliğin oluştuğu durumlardır. Bu nedenle özellikle yatalak hastalarının terlemesine neden olmayacak pamuklu kıyafetler giydirilmesi ve nevresimlerinin sık sık değiştirilmesi önerilmektedir.

Stres gibi her hastalığın oluşumunda bir parça etkisi olan obezite burada da kendini göstermektedir. Obezite, aşırı terlemeye neden olurken terleme ise isilik oluşumuna neden olmaktadır.

Yazın kalın kıyafetler giymek, yoğun nemlendirici kullanmak, sabun veya şampuanın iyi durulanmaması ve ciltte kalıntı şeklinde kalması, kalitesiz bebek bezi kullanımı, bebeğin altını uzun süre değiştirmemek, pamuklu kumaşlar yerine terleten kumaşlar tercih edilmesi, sıkı lastikli kıyafetler kullanmak isiliğin oluşma nedenleri arasındadır.

İsilik Tedavisi

İsilik genellikle 4-5 gün içerisinde kendiliğinden iyileşme gösteren bir rahatsızlıktır. Ancak isiliğin yeniden oluşmasını önlemek veya tedavi sürecini hızlandırmak için dikkat edilmesi gereken birkaç unsur bulunmaktadır.

Öncelikle isiliğin başlıca nedeni olan sıcak ve nemli havadan olabildiğince uzak durulmalıdır. Sıcak hava ile birlikte terlemenin artması ve isiliğin daha çok bölgeye yayılması söz konusu olabilir. Bu nedenle bol bol su tüketimine özen gösterilmelidir.

Bebeklerde İsilik Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

Cildinizi sıcaktan korumak ve vücut sıcaklığı dengenizi stabil tutmanız için sık sık duş alın. Gerekirse soğuk kompresler de yapabilirsiniz. Terlemeye neden olan bir diğer faktör ise kalın ve polyester kumaşlardır. Bunlardan kaçının, bu kumaşlar cildinizin hava almasını engelleyerek terlemeye ve dolayısıyla isiliğe neden olabilir.

Doğal isilik tedavisi ise deniz suyudur. Deniz suyu isilik tedavisinde olumlu sonuçlar vermektedir. Ancak bu tedavinin bebeklerde uygulanabilmesi için tüm aşılarının tam olması gereklidir. Aksi halde çeşitli hastalıkların oluşumları söz konusu olabilir.

İsilik tedavisinde kullanılan bir diğer yöntem ise isilik kremleri ve ilaçlarıdır. Ancak bu ilaçlar mutlaka doktor onayında ve kontrolünde kullanılmalıdır. Özellikle bebeklerde meydana gelen isiliklerde öncelikle bir doktora başvurmalı ve onun onayında bir ilaç kullanmalısınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Çocukları Hastalıklardan Korumanın YollarıYaz Hastalıkları Nelerdir?
Pişik Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?Burun Kanaması Nedenleri ve Tedavisi
Yaz İshali Nedir, Nasıl Korunulur?İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur?
Güneş Yanığı Nedir ve Nasıl Geçer?Reflü Hastalığı Hakkında Bilgiler
Dış Kulak İltihabı Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?Mantar Enfeksiyonları Teşhisi ve Tedavisi
Bebeklerde Karşılaşılan Cilt Hastalığı

İsilik neden çıkar?

İsilik aşırı sıcaktan kaynaklanan bir durumdur. Vücudun kendisini soğutmak için aşırı terlemesi nedeniyle cilt yüzeyindeki gözenekler kapanır, ter bezi kanalları tıkanır. Bu durum isilik oluşumuna sebep olmaktadır.

İsilik için ne iyi gelir?

İsiliğe iyi gelen şeyler arasında; sık sık ılık suyla duş almak, yumuşak yapıya sahip temizleme ürünleri, antiseptik içerikli sabunlar, aloe vera jeli yer alır. Aloe vera jeli deriyi soğutmaktadır. İçerisindeki maddeler ile isilik sorunu ortadan kaldırılır.

Sıcaktan oluşan isilik nasıl geçer?

Sıcaktan oluşan isiliği geçirmek için magnezyum yağı tercih edilmelidir. İsilik için birebir olan magnezyum yağı cildinizin daha iyi görünmesini sağlar ayrıca kaşıntıları ve kızarmaları tamamen giderir.

İsilik ne kadar sürede geçer?

İsilik 3 ile 4 gün içerisinde kendiliğinden geçebilen bir hastalıktır. Terlemeyi sağlayan faktörlerin ortadan kaldırılmasıyla daha hızlı geçebilir. Bebek teni yetişkinlere göre daha hassastır. Bu da bebeklerde daha uzun sürdüğü anlamına gelir. Bebeklerde isiliğin geçme süresi ortalama 7 ile 10 gün arasındadır.

İsilik bulaşıcı mı?

İsilik bulaşıcı bir hastalık değildir. Dört farklı isilik tipi vardır. İrinli isilikte tıkanıklığa ilave olarak bakteriyel enfeksiyon eklendiğinden bulaşıcı olma riski vardır. Eğer isiliği patlattığınızda içerisinden irin akıyorsa irinli isiliğe yakalanmışsınız demektir.

İsilik iz kalır mı?

İsilik sıcaktan veya fazla terlemekten dolayı deride pembe küçük kabartılar oluşturur. Bazı çeşitleri iz bırakmadan kaybolurken bazıları iz bırakabilmektedir. İsiliğin çoğu kaybolur fakat bir iki tane vücudunuzda kalabilir. Özellikle göğüs, karın ve koltuk altı bölgesinde kendisini gösteren isilik kaşıntı yapar.-

İsilik kaşıntı yapar mı?

Hafif olan isilik küçük olur ve kolayca patlar. Ağır isilik vakalarında kaşıntı görebilmek mümkündür. Su toplayan kırmızı büyük döküntüler rahatsızlık hissi verir. Sıcakta karıncalanma ve kaşınma hissi yaratır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum