Burun Kanaması Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Hemen hemen her yaş grubunda görülen burun kanamaları neden olur ve nasıl tedavi edilir? İşte burun kanaması ile ilgili merak edilenler ve cevapları.
Burun Kanaması Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Burun Kanaması Nedir?

 Tıp dilinde bir diğer adı "Epistaksis" olan burun kanaması, çocuklarda ve yetişkinlerde görülen bir tür sağlık sorunudur. Burunda bulunan damarların hassas darbelerde ve aşırı sıcaklarda kanaması sonucu gerçekleşen bu olay günümüzde sıkça rastlanana bir durumdur.

Burun Kanaması Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Çocuklarda özellikle yaz aylarında sık sık görülen bir problemdir. Aşırı sıcak sonucunda burunda bulunan damarlar çatlar, devamında burun kanar. Sürekli olarak görüldüğünde ciddi bir sağlık sorunu olan burun kanaması tehlikelidir.

Burun Kanaması Neden Olur?

Burun kanamaları yetişkinler ve çocuklarda sıklıkla rastlanan bir rahatsızlıktır. Burun kanaması tıp dilinde “Epistaksis” olarak adlandırılır. Burunda bulunan hassas damarlar ufak darbelerde ve aşırı sıcaklarda kanama yapar. 

Burun Kanaması Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

İki çeşidi olan burun kanamalarında alerji, nezle ve ufak darbelerden kaynaklanan tedavisi evde mümkün olan kanamalar anterior olarak adlandırılmaktadır. Yetişkinlerde yüksek tansiyon, tümör veya kullanılan ilaçlardan kaynaklı ve tıbbi müdahele gerektiren kanamalar ise posterior olarak adlandırılmaktadır.

Burun kanamaları genellikle tehlike arz etmezken 10 dakika ve daha fazla süren burun kanamalarında acilen doktora başvurmak gerekir. Ciddi olarak görülen posterior kanamalar söz konusu olduğunda Kulak Burun ve Boğaz (KBB),  İç Hastalıkları Hematoloji ve Girişimsel Radyoloji gibi branşlara başvurmak gerekir.

Burun Kanaması Nedenleri

Burun Kanaması Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Burun kanamasına neden olan etkenler arasında; yüksek tansiyon, kaza ve darbe sonucu burun kırılmaları, burun orta bölmesi eğikliği, karaciğer hastalıkları, ilaç kullanımı, kuvvetli, sert sümkürme, pıhtılaşma sorunu, solunum hastalıkları vardır.

K vitamini eksikliği, sigara ve alkol tüketimi, üst solunum yolu enfeksiyonları, kaşıntıya yol açan alerji sonucu burun karıştırılması, burun karıştırılarak içerisinde bulunan damarlara zarar verme, yüksek tansiyon da burun kanaması nedenleri içerisinde yer alır.

Tek Taraflı Burun Kanama Nedenleri

Burun Kanaması Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Burnun içerisinde bulunan damarların zarar görmesi veya dış etkenler sorunu meydana gelen tek taraflı burun kanaması insanların günlük hayatta karşılaştığı bir olaydır. Sol burun kanaması veya sağ burun deliği kanaması gibi sorunları kişiler sıkça yaşayabilirler. Peki ya tek taraflı burun kanaması nedenleri nelerdir?

Tek taraflı burun kanaması nedenleri arasında; Kaşıntı sonucu burun karıştırma, aşırı sıcak sonucu kanama, tümörler, darbe burun kırılması veya burun çatlaması gibi yüz yaralanmaları sonucu oluşan kanama, kan pıhtılaşması sorunu, burunu sert karıştırma, burunun içerisinde bulunan kılcal damarlara zarar verme yer alır. Kuvvetli burun sümkürme burun damarlarının çatlamasına ve böylelikle kanamasına yol açabilmektedir.

Ön Burun Kanaması Neden Olur?

Burun Kanaması Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Ön burun kanamaları, Çoğunlukla çocuk ve gençlerde görülen bu kanama türünde olup kılcal damarların ufak bir darbe, sümkürme ve tırnak darbesi ile meydana gelen kanamalardır. Çok ciddi kanamalar değildir.

Ön Burun Kanaması Tedavisi

Kanın geriye doğru akmaması için kişinin başı öne doğru eğilmelidir. Aksi halde kan mideye ulaşabilir ve kusma gerçekleşir. Kanaması olan kişinin sakinliği çok önemlidir. Korku ve heyecan nedeniyle tansiyon çıkabilir ve kanamada artış görülür.

Burun Kanaması Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Burun delikleri baş ve işaret parmakları ile sıkıştırılmalıdır. Daha sonra soğuk su ile temzilenerek tampon uygulanmalıdır. Kanama sırasında yatmamalı ve dik oturulmalıdır. Başın kalp seviyesinden yukarıda olması kanamanın şiddetini azaltır. Burun ve yanaklara buz uygulanabilir.

Kesilen kanamanın tekrar etmemesi için tuzlu su içeren sprey ile burun temizlenmelidir. Bulunan ortam nemlendirilmeli ve sıcak duş yapılmamalıdır. Sıcak ortamlardan kaçınmalı, baharatlı yiyecekler tüketilmemelidir.

Arka Burun Kanaması Neden Olur?

Burun Kanaması Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Arka burun kanamaları, yaşlılarda ve orta yaş grubunda görülen bu burun kanamasının başlıca nedenleri arasında tansiyon bulunmaktadır. Tansiyonun yanında kullanılan ilaçların yan etkileri ve tümör gibi nedenlerde bulunmaktadır.  Burun kanaması arka burun kanamasından dolayı kaynaklanıyor ve 10 dakikadan uzun sürüyorsa bir an önce doktora başvurmak gerekir.

Arka Burun Kanaması Tedavisi

Burun Kanaması Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Arka burun kanamalarına bağlı kanamalarda bir an önce bir uzmana başvurmak oldukça önemlidir. Burun kanamasına ateş, nefes alma güçlüğü ve kalp çarpıntısı gibi durumlar eşlik ediyorsa en kısa zamanda doktora başvurunuz. 10 dakikadan uzun süren ve sürekli tekrar eden burun kanamalarında uzman kontrolünde tedaviler uygulayınız. Arka burun kanaması, ön burun kanamasına göre daha tehlikelidir. Sürekli olarak burun kanaması sorunu yaşıyorsanız da mutlaka doktora başvurmalısınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Çocukları Hastalıklardan Korumanın YollarıYaz Hastalıkları Nelerdir?
Bebeklerde İsilik Neden Olur? TedavisiDış Kulak İltihabı Nedir? Tedavisi
Pişik Nedir, Neden Olur?İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur?
Yaz İshali Belirtileri Nelerdir, Ne İyi Gelir?Reflü Hastalığı Hakkında Bilgiler
Güneş Yanığı Belirtileri Nelerdir, Nasıl Geçer?Mantar Enfeksiyonları Teşhisi ve Tedavisi

Burun kanaması ne zaman tehlikelidir?

Sürekli olarak tekrar eden burun kanamalarında mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir. Pıhtılaşma bozukluğu, karaciğer, böbrek veya hemofili gibi hastalıklardan birine sahip olan birey mutlaka doktora başvurmalıdır.

Burun kanaması olan kişiye ne yapılır?

Burun kanaması olan kişilerin ilk olarak sakin olması gerekir. Telaş yapmadan dik pozisyonda oturarak başınızı biraz öne eğmesi kan yutulmamasını sağlar. Ağızda kan varsa tükürülmeli, burun deliklerine işaret parmakları ile baskı yapılmalıdır. Baskı işlemi 10 dakika kadar yapıldığında kanama kesilecektir.

Burun kanaması zararlı mıdır?

Burun kanaması bazen aşırı sıcaklardan dolayı meydana gelebilmektedir. Burnun çok nadir olarak kanaması bir tehlike arz etmez. Sürekli olarak burnu kanayan bireylerin son derece dikkatli olması ve doktora başvurması gerekir.

Ani burun kanamaları neden olur?

Ani burun kanamaları birçok sebepten dolayı meydana gelebilmektedir. Aşırı sıcak, burunda yabancı cisim, sinüs enfeksiyonları, kuru havanın uzun süre solunması ani olarak burun kanamalarını tetikleyebilmektedir.

Burun kanaması ne zaman ciddiye alınmalı?

Tek taraflı veya arkadan gelen burun kanaması tehlikelidir. Arka burun kanamaları genelde yaşlılarda ve orta yaşlı bireylerde görülmektedir. Eğer burun kanamasına kalp çarpıntısı, tansiyon, heyecanlanma gibi durumlar eşlik ediyorsa ciddiye alınması gerekir.

Burun kanayınca yatılır mı?

Burun kanamasında yatmak sağlıklı değildir. İlk olarak başın öne eğilmesi ve kanamanın durdurulması  gerekir. Kanama durduğunda sümkürmekten kaçınılmalıdır. Kanama durduktan sonra kişi başını kalp seviyesine getirerek istirahat edebilir.

Burun kanaması iyi bir şey mi?

Burun kanaması sıcak havaya veya zedelenmelere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Burun kanaması, sağlık için iyi bir şey değildir. Sürekli olarak kendini tekrarladığı zaman tehlikeli olabilir. Mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Burun kanaması ne kadar sürer?

Burun kanaması yaygın görülen bir durumdur. Nadiren ciddi sorunlara neden olabilmektedir. Burun kanaması ağır veya hafif olabilir. 10 dakikadan fazla bir süredir burnunuz kanıyor ve durmuyorsa tehlikelidir. Burun kanaması ortalama 2 ile 5 dakika arasında sürmelidir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.