Dış Kulak İltihabı Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

Yaz aylarından deniz ve havuz sezonunun açılması ile birlikte daha sık görülen dış kulak iltihabı hakkında bilinmesi gerekenler aşağıda derlendi.
Dış Kulak İltihabı Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

Dış Kulak İltihabı Nedir?

Tıp dilinde “eksternal otit” olarak adlandırılan dış kulak iltihabı, orta kulak iltihabından daha farklıdır. Özellikle yaz mevsimlerinde havuz ve deniz sezonunda sıklıkla rastlanılan dış kulak yolu enfeksiyonudur.

Dış Kulak İltihabı

Dış kulak iltihabı, yetişkinlere oranla çocuklarda daha sık görülen bir rahatsızlıktır. Kulakta ağrı ve şişlik ile sorunlar meydana getirir. Aynı zamanda iltihap nedeniyle kötü kokulu akıntı ve boğazların şişmesi gibi sorunlara neden olmaktadır. 

Dış Kulağın Bölümleri

Dış kulak iltihabı mutlaka tedavi edilmesi gereken rahatsızlıklardan biridir. Tedavi edilmediği takdirde işitme kaybı ve kronikleşmiş dış kulak iltihabı meydana gelebilir. Dış kulak iki bölümden oluştuğu gibi buna bağlı oluşan hastalıklar da iki bölümde incelenmektedir.

Kulak Kepçesi (Sayvanı)

Cilt alt doku, kıkırdak zarı ve kondriyum katlarının içeren bölümdür. Dışarıdan gelen seslerin dış kulak yoluna iletilmesini sağlamaktadır.

Kulak Kepçesi (Sayvan) Hastalıkları

Kulakta şişlik, sayvan tümörleri, zona zoster oticum ve kolakta şekil bozukları gibi sorunlar görülmektedir.

Dış Kulak

Kulak kıllarının bulunduğu, yağ ve ter bezlerini içeren ve kulak zarının bulunduğu bölümdür.

Dış Kulak Yolu Hastalıkları

Öncelikle dış kulak iltihabı sıklıkla görülmektedir. Bunun yanı sıra egzama, mantar ve çeşitli dış kulak tümörleri meydana gelebilir. Kulak temizleyici çubukların çok sık kullanılması nedeniyle kulağın tahriş olması mikropların daha çabuk üremesine neden olur. Aynı zamanda kulağın sürekli nemli kalması bu iltihap ve mantar oluşumunu tetiklemektedir.

Dış Kulak İltihabı

Dış Kulak İltihabı Neden Olur?

Kulak derisini tahriş edecek şekilde kulak çubukları veya yabancı nesneler ile kulak hijyeninin sağlanmaya çalışılması kulağın tahriş olmasına ve mikropların daha hızlı yayılmasına neden olmaktadır.

Çeşitli üst solunum yolları enfeksiyonları nedeniyle meydana gelebilir. Nemli ortamlarda hızla çoğalan bakteriler, kulağın nemli kalması durumunda çoğalarak enfeksiyon oluşumuna neden olabilir.

Dış Kulak İltihabı

Özellikle yaz aylarında rastlanılan dış kulak iltihaplarının nedeni ise kirli deniz ve havuz suyudur. İşitme cihazı kullanmak dış kulak iltihabını tetikler. Kemik büyümesi dış kulak iltihabında etkili bir rol oynayabilir.

Duş sırasında kulağa su kaçması enfeksiyon oluşumunu tetiklemektedir. Kulak hijyeninin sağlanmaması bakterilerin çoğalmasına ve enfeksiyon oluşumuna zemin hazırlamaktadır.

Kulakların çok sık kaşınması ve kulak çubuğu ile karıştırılması da dış kulak iltihabına neden olabilir. Dış kulak iltihabının bir diğer nedeni ise alerjilerdir. Çeşitli alerjik durumlar nedeniyle kulakta iltihaplanma meydana gelebilir.

Dış Kulak İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Dış kulak iltihabının belirtileri arasında; kulaktan akan sıvı, şişlik, kızarıklık, geçici işitme kaybı, kulak derisinde pul pul dökülme, dış kulak ağrısı, dokunduğunuzda acı hissetme ve kulak çınlaması yer alır.

Dış Kulak İltihabı

Kulaktan akan sarı veya yeşilimsi sıvı dış kulak iltihabının olduğunu işaret eden en popüler belirtidir. Eğer kulağınızdan sıvı geliyorsa dış kulak iltihabı olmuş olabilirsiniz. Direkt doktorunuza başvurmanız gerekir.

Dış Kulak İltihabı Tedavisi

Dış kulak iltihaplarından kulaktan sürekli olarak bir akıntı gelmesi kişide kulağının kirli olduğu algısı yaratmaktadır. Bu nedenle kişi, sürekli olarak kulak temizleyicisi ile kulağını temizlemek zorunda hisseder.

Bu durumda kulağını temizlemenin aksine tahrişin daha fazla artmasına neden olur. Dış kulak iltihabı problemi nedeniyle doktora başvuran hastalarda öncelikle çeşitli aletlerle kulağın durumu incelenir.

Dış Kulak İltihabı

Doktor yaptığı muayene sonrasında iltihabın çok olmaması durumunda antibiyotik içeren kulak damlası önererek tedavi sürecini başlatır. Ancak ciddi kulak iltihaplarında ağız yoluyla alınan antibiyotik reçeteye eklenerek kulak damlalarının kullanılması istenir. İltihap nedeniyle kulakta ağrı varsa ağrı kesici ile ağrının ortadan kalkması amaçlanır.

Tedavi sürecinin hızlı ilerlemesi adına bu dönemde çeşitli kulak temizleme aletleri kullanılmamalıdır. Aynı zamanda duş sırasında kulağa su kaçması tedavi sürecinin yavaşlamasını ve ağrıların yeniden meydana gelmesine sebebiyet verebilir. Bu nedenle duş sırasında vazelinli pamuk ile kulaklarınızı tıkayabilirsiniz.

Dış Kulak İltihabı Doğal Tedavi Yöntemleri

Kulağa bir miktar zeytinyağı damlatmak, kulakta oluşan kirlerin yumuşamasını sağlarken daha kolay atılmasına da yardımcı olmaktadır.

Sarımsağın iltihap üzerindeki faydası herkes tarafından bilinmektedir. Yarım tatlı kaşığı hardal yağına 2 diş sarımsak ekleyin ve ısıtın. Soğuyan yağın içerisinden sarımsaklar alındıktan sonra günde 3 kere hazırlanan su kulağa damlatılır.

Dış Kulak İltihabı

5 adet fesleğen yaprağının öz suyunu çıkardıktan sonra elde ettiğiniz suyu kulağın dış kısmına sürün. Fesleğen, sarımsak gibi güçlü bir antibiyotik özelliğindedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Çocukları Hastalıklardan Korumanın YollarıYaz Hastalıkları Nelerdir?
Bebeklerde İsilik Neden Olur? TedavisiBurun Kanaması Nedenleri ve Tedavisi
Pişik Nedir, Neden Olur?İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur?
Yaz İshali Belirtileri Nelerdir, Ne İyi Gelir?Reflü Hastalığı Hakkında Bilgiler
Güneş Yanığı Belirtileri Nelerdir, Nasıl Geçer?Mantar Enfeksiyonları Teşhisi ve Tedavisi

Dış kulak yolu iltihabı nasıl geçer?

Dış kulak iltihabı ilerlemeye bağlı olarak ilaçlarla veya kulak damlaları ile tedavi edilir. Eğer ağrı çok fazla ise ağrı kesici önerilir. Tedavi süresi boyunca kulak suya temas etmemelidir. Tedaviye başlandıktan sonra 3 günde ağrılar azalır, 10 günde de tamamen biter.

Dış kulak iltihabı antibiyotiksiz geçer mi?

Kulak iltihabında bazen antibiyotik kullanılması doktorlar tarafından önerilir. Ancak her kulak iltihabı için antibiyotik kullanılmamaktadır. Antibiyotiği kullanmak için bazı koşulların olması gerekir. Özellikle 2 yaşın üzerinde birçok dış kulak iltihapları antibiyotiksiz düzelir.

Dış kulak iltihabı tedavi edilmezse ne olur?

Dış kulak iltihabı rahatsız etse de tedavi edildiklerinde kısa sürede geçer. Eğer tedavi edilmezse iltihap çevredeki kemiklere zarar vermeye başlar, kıkırdaklara yayılarak ciddi hasarlar bırakır. Tedavi edilmesi gerekir.

Dış kulak iltihabı kendiliğinden geçer mi?

Dış kulak iltihabı tedavi edilmeden evde deneyebileceğiniz doğal yöntemlerle de geçebilmektedir. Ancak en doğrusu doktora gidip önerdiği kulak damlalarını alıp kullanmak olacaktır.

Dış kulak iltihabı işitme kaybı yapar mı?

Dış kulak iltihabı kulakta çınlama, akıntı, tıkanıklığa bağlı işitme kaybı, ağrı yapabilmektedir. Dış kulak iltihabı olan hastaların bazılarında işitme kaybı görülmüştür fakat hastalık geçtikten sonra kulak tekrar duymaya başlar.

Dış Kulak iltihabı kaç gün sürer?

Dış kulak iltihabı ortalama 5 ile 10 gün arasında sürmektedir. Tedavi uygulandıktan sonra 3 gün içerisinde ağrılar azalır. 5, 10 gün içerisinde de tamamen oradan kalkar. Ağrıyı azalttığınız anda kulağınızda bir sorun kalmaz.

Dış kulak iltihabı öldürür mü?

Dış kulak iltihabı tedavi edilmediği taktirde hızlıca ilerleyebilir. Doğal yöntemlerle veya doktor yardımıyla tedavi edilmeden ilerleyen hastalık kemiklere zarar verir, hayatı tehdit edici boyutlara kadar devam edebilir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.