İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir, Neden Olur? Tedavisi

ünümüzde pek çok kişinin yaşadığı sağlık sorunlarından bir tanesi olan idrar yolu enfeksiyonu hakkında ayrıntılı bilgi bu içeriğimizde.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir, Neden Olur? Tedavisi

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir?

İdrar yolu enfeksiyonu genel olarak idrar yolundan mesaneye ulaşan bakterilerin yol açtığı enfeksiyondur. Enfeksiyonun mesane bölümde görülmesine sistit denilmektedir fakat bazı durumlarda idrar yolu enfeksiyonu üriner sisteme bağlı olan böbrekleri ve üst idrar kanalını etkileyebilir. 

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir, Neden Olur? Tedavisi

Enfeksiyonun üst idrar kanalına ve böbreklere etki etmesi durumuna piyelonefrit adı verilmektedir. Alt idrar yolu enfeksiyonu yani sistit, üst idrar yolu enfeksiyonu piyelonefrite göre daha az risk taşımaktadır.

İdrar yolu enfeksiyonu kadınlarda sıklıkla görülmektedir. Genellikle kadınlarda görülen idrar yolu enfeksiyonu daha sonra tekrar etmektedir. Bu durum erkeklerde daha az görülmektedir. Bunun sebebi ise kadınlar idrarı mesaneden dışarı kanalın erkeklere göre daha kısa olmasından kaynaklanmaktadır. 

İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri ilk olarak sık sık idrara çıkma ile başlamaktadır. Daha sonra idrara yaparken yanma yaşanmaktadır. İdrar yapıldığı halde tekrar yapılma hissi ve idrar tam yapılmama hissi oluşur.

Genellikle karnın alt bölgesinde rahatsızlık hissi vardır. Bunlar şişlik ve baskı olarak görülür. İdrar kokusunda değişimler görülür. Genellikle kötü bir koku oluşur. Hatta idrarda bulanıklık ve kan dahi görülebilir. Bu durumlar hafif olarak görülmektedir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir, Neden Olur? Tedavisi

İdrar yolu enfeksiyonunun bu belirtileri hafif olarak görüldüğü için endişe yapılmamalıdır fakat doktora başvurulmalıdır. İdrar yolu enfeksiyonunda görülen bazı belirtiler farklı durumlara neden olabilir. Bu yüzden kişide ateş, titreme, kusma, sırt ve bel bölgesinde ağrılar ise dikkate alınmalıdır.

Aynı zamanda 65 yaş üstü kişilerde görülen belirtiler içinde doktora başvurulmalıdır. Hamile ve çocuklarda görülen ağır belirtiler için zaman kaybetmeden doktora muayenesine alınmalıdır. Bunların yanı sıra bazı hastalıkları olan kişiler bu durumda hassasiyet göstermelidir. Böbrek hastaları, diyabet hastaları ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler belirtileri dikkate alarak doktora başvurmalıdır. 

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedenleri

İdrar yolu enfeksiyonu birçok neden dolayı meydana gelmektedir. Genel olarak bakterilerden dolayı kaynaklanan idrar yolu enfeksiyonu birçok durumdan dolayı da ortaya çıkmaktadır. Bakterilerin idrar yolundan mesaneye ulaşması sebebiyle oluşmaktadır.

Sürekli dışarıda farklı tuvaletler kullanılması bakteri riskini arttırmaktadır. İdrar yolu anormallikleri de enfeksiyona neden olmaktadır. Yani idrarın idrar yolunda birikmesi nedeniyle görülmektedir.

Prostat ve böbrek taşları da idrar yolu enfeksiyonuna sebebiyet vermektedir. Bu durum idrar yolunun tıkanmasını olarak adlandırılır. Prostat büyümesi ve böbrek taşı idrar yolunu tıkamaktadır. Bu nedenle idrarın mesanede kalmasını sağlar bu durumda enfeksiyonun oluşum riskini artırmaktadır.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir, Neden Olur? Tedavisi

Doğum kontrol amaçlı kullanılan bazı yöntemler idrar yolu enfeksiyonuna yakalanma riskini artırmaktadır. Genital hijyende önem taşımaktadır. Tuvalet sonrasında temizliğe dikkat edilmelidir.

Aynı zamanda iç çamaşırları süreli değiştirilmelidir. Kadınlar regl döneminde ped kullanmaktadır. Bu pedler sıklıkla değiştirilmeye özen gösterilmelidir. Cinsel olarak aktif olan kadın ve erkeklerin enfeksiyon riski daha da artış göstermektedir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Tanısı

Normal idrarın içerisinde herhangi bir bakteri, virüs veya mantar bulunmaz. Çoğu zaman sindirim sistemindeki mikroplar idrar yoluna girdiği zaman idrar yolu enfeksiyonu oluşmaktadır. Bu şekilde oluşan enfeksiyonlar genelde sindirim sisteminde doğal olarak var olan escherichia coli bakterisinden kaynaklanmaktadır.

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar da, idrar yolu enfeksiyonuna yol açabilmektedir. İdrar yolu enfeksiyonunu teşhis etmek için idrar tahlili kullanılır. İdrar bulunan kanamaları, bakterileri, savunma hücrelerini idrar tahlili ile bulmak mümkündür. En çok tercih edilen teşhis yöntemidir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir, Neden Olur? Tedavisi

İdrar kültürü enfeksiyona neden olan bakterileri ya da mantarları teşhis eder. Sistoskopi ise idrar yolunuzun iç kısmını inceler. Böbrek ultrasonu yüksek frekanslı ses dalgaları kullanır. Böbreklerin büyüklüğünü ve şeklini gösterir. İdrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilecek taş, kitle, kist, tıkanıklık gibi durumları kontrol eder. Tomografi ise idrar yolunu ayrıntılı olarak görüntülemek için x ışınları ile yapılır.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi

İdrar yolu enfeksiyonunda ilk olarak kişinin hangi belirtileri gördüğü öğrenilmektedir. Daha sonra kişinin farklı bir rahatsızlığı olup olmadığı belirlenerek duruma göre tedavi uygulanmaktadır.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir, Neden Olur? Tedavisi

Hastanın hastalık derecesine göre doktor tarafından bir tedavi başlatılmaktadır. Genel olarak tedavi antibiyotik tedavi olarak başlamaktadır. Antibiyotik tedavi, hastaların %80'inde iyileşme sağlamaktadır.

Aynı zamanda ağrı kesiciler ve spazm çözücüler verilmektedir. Bu durumda kişilerin bol sıvı tüketmesi önerilmektedir. Üst idrar yolu enfeksiyonlarında genellikle hasta hastaneye yatırılarak antibiyotik tedavi uygulanmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Çocukları Hastalıklardan Korumanın YollarıYaz Hastalıkları Nelerdir?
Bebeklerde İsilik Neden Olur? TedavisiDış Kulak İltihabı Nedir? Tedavisi
Pişik Nedir, Neden Olur?Burun Kanaması Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?
Yaz İshali Belirtileri Nelerdir, Ne İyi Gelir?Reflü Hastalığı Hakkında Bilgiler
Güneş Yanığı Belirtileri Nelerdir, Nasıl Geçer?Mantar Enfeksiyonları Teşhisi ve Tedavisi

İdrar yolu enfeksiyonu olduğunu nasıl anlarım?

İdrar yolu enfeksiyonunu anlamak için kişide titreme, ateş, mide bulantısı, idrara çıkarken yanma, birden bire başlayan kusma, idrarda bulanıklık ve kan görülmesi, idrar miktarında değişim, sık sık idrar çıkma, ağır kokulu idrar, pelvik ve bel bölgelerinde ağrı, karnın alt kısmında şişlik, baskı ve rahatsızlık hissi, idrar tam yapılmama hissi gibi belirtilerin olup olmadığına bakmak gerekir.

İdrar yolu enfeksiyonu kendi kendine geçer mi?

İdrar yolu enfeksiyonu kendi kendine geçmeyebilir. Öncelikli tedavi yöntemi enfeksiyona neden olan virüslere ve bakterilere karşı antibiyotik kullanmak olacaktır. Tedavi için geç kalındığında daha büyük sorunlar ortaya çıkabilir. Kendi kendine geçmesi beklemeyecek kadar ciddi bir hastalıktır.

Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu neden olur?

İdrar yolu enfeksiyonu bakterilerin neden olduğu bir hastalıktır. Kişinin kendi dışkısında bulunan escherichia coli türündeki bakterilerden meydana gelebilmektedir. Kadınlarda da görülen bu hastalık tehlikelidir.

İdrar yolu enfeksiyonu nereye vurur?

İdrar yolu enfeksiyonu genelde sırt, bel çevresi ve alt karın bölgesinde etkisini göstermektedir. Bu bölgelerde şiddetli olarak ağrı hissediyorsanız idrar yolu enfeksiyonu hastası olabilirsiniz. Doktora başvurmakta fayda vardır.

İdrar yolu enfeksiyonu ne gibi rahatsızlık verir?

İdrar yolu enfeksiyonu idrar sonrasında veya esnasında şiddetli yanma hissi yaşatır. Sık sık idrara çıkmak, idrarı tam bitirmemek, ağır kokulu idrar, ateş, mide bulantısı, kusma, kasıklarda ağrı, şişkinlik hissi idrar yolu enfeksiyonu rahatsızlıkları arasında yer alır.

İdrar yolu enfeksiyonu ne kadar sürer?

İdrar yolu enfeksiyonu ortalama bir hafta süren bir hastalıktır. İdrar yolu enfeksiyonunu önlemek için doktora başvurulması gerekir. Aksi taktirde hastalık, daha da ilerleyerek ciddi sorunlara neden olur.

İdrar yolu enfeksiyonu cinsel ilişki ile bulaşır mı?

Çoğu kişi idrar yolu enfeksiyonunun cinsel yolla bulaşıp bulaşmadığını merak etmektedir. İdrar yolu enfeksiyonu bulaşmaz, cinsel ilişkiye girmeniz sonucunda ortaya çıkabilen bir hastalık değildir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.