Yaz İshali Nedir, Belirtileri Nelerdir, Ne İyi Gelir?

Yazın ishal vakalarının artmasının sebebi, el hijyenine dikkat edilmediğidir. Yazın çocuk, yetişkin herkesin başına gelebilecek olan yaz ishali nedir?
Yaz İshali Nedir, Belirtileri Nelerdir, Ne İyi Gelir?

Yaz İshali Nedir?

Yaz ishali, yaz aylarında sık sık meydana gelen ishal problemidir. Yaz aylarında ishal problemleri daha fazla ortaya çıkar. Yazın ishal vakalarının artmasının sebebi, el hijyenine dikkat edilmediğinden yine sebze, meyve ve su tüketirken hijyene dikkat edilmediğinden kaynaklanıyor. Özellikle iyi yıkanmamış sebze ve meyvelerin tüketilmemesi gerektiğini belirten uzmanlar aksi takdirde ishale davetiye çıkacağını söylediler.

Yaz İshali Nedir, Belirtileri Nelerdir, Ne İyi Gelir?

Yaz İshali Neden Olur?

İshalin oluşma nedenleri arasında ilk sırayı mikroplar alır. En önemli ve yaygın olanı mikrobik ishallerdir. Ayrıca çeşitli ilaçlar, antibiyotikler, bazı mide ve barsak hastalıkları, bazı hormonal hastalıklar, aşırı stres ve heyecan, seyahatler, yeme ve içme alışkanlığında değişme, yüzmek için girilen kıyı suları, dere ve göllerde yutulan sular da ishale sebep olur. 

Yaz İshali Nedir, Belirtileri Nelerdir, Ne İyi Gelir?

İshalle birlikte bağırsak hareketleri de artar. Sindirim tamamlanamaz, bu sebeple normalden daha sık olarak ve sulu dışkı çıkarılır.

Yaz İshalinin Belirtileri Nelerdir?

Yaz ishalinin belirtileri arasında; bir günde ikiden fazla dışkı yapmak, dışkının cıvık, şekilsiz veya su kıvamında olması, bulantı, karın ağrısı, ateş, dışkıda kan veya mukuslu görüntü, dışkının yapıldığı halde tam rahatlayamama hissi, fazla su kaybına bağlı olarak susuzluk hissi ve ağız kuruması, baş dönmesi, göz kararması, cildin kuruması, gözlerin çökük gibi görünmesi yer alır.

Yaz İshali Nedir, Belirtileri Nelerdir, Ne İyi Gelir?

Daha ağır vakalarda böbreklerin bozulmasına bağlı idrar çıkaramama, kalp yetmezliği ve şuur kaybı olabilir.

Yaz İshali Teşhisi ve Tedavisi

İlk iş başlangıçta meyve sebze yemeyi kesmek ve kaybedilen sıvı miktarını takip edip mümkün olduğunca su, ayran, maden suyu içerek kaybı telafi etmek olmalıdır. Bu tedbirlerle birlikte enfeksiyon hastalıkları polikliniğine gidip muayene ve tetkik olunmalıdır. İshal mikrobik, parazitler, geçici veya besin zehirlenmesi şeklinde olabilir. Tetkik sonucuna göre bir an evvel tedaviye başlanmalıdır.

Yaz İshali Nedir, Belirtileri Nelerdir, Ne İyi Gelir?

Tedavisinde ishali önleyebilecek ilaçlar verilebilir. İshali tedavi etmek için kesinlikle bol bol sıvı alınması gerekir. Birçok insan vücuda sıvı almanın ishali tetiklediğini zanneder fakat öyle değildir. İshal nedeniyle sıvı kaybı yaşayan vücudun tekrar sıvı alması gerekir. Bol su içmek veya meyve suyu vb. içecekleri tüketmek ishalin hızlı bir şekilde kesilmesini sağlayacaktır.

Yaz İshalinden Nasıl Korunabilirsiniz?

Yaz ishali, birçok nedenden dolayı oluşabilmektedir. Yaz aylarında bol bol su tüketmek ishali önlemenizi sağlayabilir. Peki yaz ishalinden korunma yolları nelerdir? İşte yaz ishalinden korunmanın yolları;

1. Gıda maddelerini satın alırken soğuk zincir şartlarına uygun üretilip muhafaza edildiğinden emin olunmalıdır. Bilhassa sebze ve meyvelerde oluşan çürüklere dikkat edip tabii renklerindeki canlılığın olmasını görülmelidir.

2. Çiğ tüketilen besinlerde daha fazla dikkatli olmak üzere sebzeleri temizleyip, yıkayıp sonra mikroplarını yok etmek için dezenfekte edilmelidir.

3. Pişirilen yiyecekler soğutulmadan tüketilip, tekrarlanan ısıtılma girişimleriyle gıda kalitesi bozulmayıp, ısısının oda sıcaklığına ininceye kadar bekletip buzdolabına konulmalıdır.

4. İçilen suyun klorlanmış veya kaynadığında hijyenik olarak şişelenmiş olduğundan emin olunmalıdır.

5. Kişisel temizliğe son derece dikkat edilmesi gerekir. Ellerin sık sık dezenfekte edilmesi, ortak havluların kullanılmaması ve elimizin olabildiğince ağıza, yüze, göze götürülmemesi önemlidir.  Ellerin her yemekten önce ve sonra yıkanması gerekir.

6. Havuzlara girerken son derece dikkatli olmak gerekmektedir. Çoğu havuzun temizlikleri günlük olarak yapılır fakat enfeksiyonları bireylerin suya girmesi sonucunda yaz ishali, baş ağrısı, göz hastalıkları gibi problemler yaşamak mümkündür. Bu yüzden olabildiğince denizleri tercih etmek gerekir. Havuzlara da gözlükle girilmeli, su yutulmamalıdır.

7. Yaşlılıkta susama hissi azalmaktadır. Görebileceğiniz yerlere su şişesi koyarak ara ara tüketmeniz sağlığınız açısından iyi olacaktır. Yaz aylarında ishali önlemenin en basit yolu bol bol su tüketmektir.

Yaz İshali Nedir, Belirtileri Nelerdir, Ne İyi Gelir?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Çocukları Hastalıklardan Korumanın YollarıYaz Hastalıkları Nelerdir?
Bebeklerde İsilik Neden Olur? TedavisiBurun Kanaması Nedenleri ve Tedavisi
Pişik Nedir, Neden Olur?İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur?
Güneş Yanığı Nedir ve Nasıl Geçer?Reflü Hastalığı Hakkında Bilgiler
Dış Kulak İltihabı Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?Mantar Enfeksiyonları Teşhisi ve Tedavisi

Yaz ishaline ne iyi gelir?

Yaz aylarındaki ishali önlemek için bitki çaylarını tüketebilirsiniz. Ayrıca bol bol su içmeli, muz gibi ishale iyi gelen besinler düzenli olarak yenmelidir. Bu sayede yaz ishalini geçirmek mümkündür.

Yaz ayında ishal neden olur?

Yaz aylarında ishal birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. En çok temiz olmayan suların içilmesi ve mikroplu sularda yıkanan gıdaların tüketilmesiyle meydana gelir. Sıcak günlerde gıdalardaki mikroplar kolaylıkla çoğalır, bu yüzden gıdaların güzelce yıkanması gerekir.

Yaz ishali ne kadar sürer?

Yaz ishali çocuklarda ve yetişkinlerde ortalama 2 ile 3 gün sürer. Gerekli tedavi yöntemleri uygulandığı zaman bu süre daha da kısabilmektedir. Yağlı ve baharatlı olmayan gıdaları tüketmemek, bol bol su içmek ishali geçirmektedir.

En hızlı ishali ne keser?

Et yemekleri ve tavuk ishali kısa sürede keser. Türk kahvesi, bitki çayları, muz, gazoz, meyve suları, sarı leblebi ishal tedavisinde tüketilebilir. Bol su içmek vücudun sıvı alımına katkı sağladığı için ishalin kısa sürede geçmesini sağlar.

Su içmek ishale iyi gelir mi?

İshalle vücut sıvı kaybedeceği için sıvı kaybını önlemek gerekir. Hastaların, bulantı, kusma gibi belirtileri olmadığı taktirde sıvı gıdalar alması doğrudur. Bu süreçte bol bol su içmek ishalin kesilmesini sağlayacaktır.

Maden suyu ishale iyi gelir mi?

Maden suyunun ishali kestiğine dair bazı bilgiler ağızdan ağıza dolaşmaktadır. İshali olan kişilere kahve içirmek, asitli içecekler tüketmek aslında hiçbir işe yaramamaktadır. Tedaviyle birlikte yiyecekler olarak yoğurt, muz, patates, havuç tüketmeli, sıvı olarak da ayran, yayla çorbası, bitki çayı ve su içmelidir.

İshalde günde kaç kere tuvalete çıkılır?

İshal olan bir birey günde çok fazla tuvalete çıkmaktadır. İshalde normalden daha cıvık bir dışkı bırakılır. Bağırsak hareketleri bozulduğu için sürekli tuvalete gitme isteği artar. Bazı durumlarda dışkılanmaz. Günde üç defadan fazla sulu dışkılamak ishal olarak adlandırılır. 

İshal olmak kilo verdirir mi?

İshal olmak kilo verdirmez. İshal olma durumu bağırsakların yanlış çalıştığını gösteren bir rahatsızlıktır. Kilo verdirme gibi bir durum söz konusu değildir. Vücuda oldukça zararı vardır. İshal olma durumundan kurtulmak günlük yaşantınızı kolaylaştıracaktır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.