Gebelik İçin En Uygun Yaş Nedir? Yaşa Göre Gebelik Oranları

Hamile kalmak için en önemli etkenlerden birisi olan yaş arttıkça doğurganlık azalmaktadır. İçeriğimizde yaşlara göre gebe kalma oranını bulabilirsiniz.
Gebelik İçin En Uygun Yaş Nedir? Yaşa Göre Gebelik Oranları

Çocuk sahibi olmayı planlarken pek çok faktöre bakmadan önce yaşınızı göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Uzmanlar yaşın hamile kalma ihtimalini belirleyen en önemli faktör olduğu konusunda hem fikirdiler. Bu içeriğimizde yaşlara göre hamile kalma oranlarını vererek gebeliği detaylıca inceledik.

İşte yaşa göre gebelik oranları...

Ergenlik Dönemi

yaşa göre gebelik oranları

Uzmanlara göre 18 yaşından önce hamile kalmak hem bebeğin sağlığı hem de annenin sağlığı açısından sakıncalı bir durumdur. Küçük yaşta yaşanabilecek hamileliklerde düşük yapma, ölü doğum, premature ve annede tansiyon yükselmesi gibi sorunlar oluşabilmektedir.

Kadınların hormonal ve duygusal gelişimleri bu yaşlarda daha tam tamamlanmadığı için anneliğe hazır olmaları da beklenemez. Bu yüzden bebek bakımı konusunda da sıkıntılar çıkabilmektedir. Her ne kadar gebe kalma oranı yüksek olsa da bu dönemdeki çocuk sahipliğine uzmanlar karşı çıkmaktadır.

20'li Yaşlar

yaşa göre gebelik oranları

Bu dönemde sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirebilirsiniz. Hormonların en verimli olduğu bu zamanlarda, düşük yapma olasılığı ve yüksek tansiyon riski oldukça düşüktür. Yine de kontrollerin ihmal edilmemesi gerekiyor.

Bu dönemde kariyer hedefi olan kadınlar için hamile kalmak bazı psikolojik sorunlar yaratabilmektedir. Ancak bunu eşinizle ve uzmanlarla konuşarak çözebileceğinizden emin olabilirsiniz. Son olarak 20 yaşında bir kadının 1 ay içerisinde hamile kalma oranının %20 civarında olduğunu söyleyelim.

30'lu Yaşlar

yaşa göre gebelik oranları

Kadınların genellikle hamile kalmayı tercih ettiği 30'lu yaşlarda, yumurta salınımı 20'li yaşlara göre daha düşüktür. Kariyer hedefi olan kadınların hamile kalmayı tercih ettiği bu yaşlarda psikolojik olarak herhangi bir sorun genellikle görülmese de düşük, dış gebelik, premature doğum gibi riskler artmaktadır. Ayrıca normal doğum olasılığının da bu yaşlarda azaldığı görülmektedir. Bu yaşlarda 1 ay içerisinde hamile kalma ihtimali %15'in altındadır.

40'lı Yaşlar

yaşa göre gebelik oranları

Bu yaşlarda hamile kalan kadınların menopoza girme yaşları daha geç olmaktadır. Ayrıca kalp hastalıkları, felç ve Alzheimer'a yakalanma riski de azalmaktadır. Ayrıca çocuğun bu yaşlarda yapılması bebeğinizin geleceğine yön verememe korkusuna neden olmaktadır.

Kadınların bu yaşlarda hamile kalma olasılıkları git gide düşmektedir. Kişi 40 yaşında ise 1 ay içerisinde gebe kalma ihtimali bu yaşta %5'e kadar düşmüştür. Ayrıca düşük yapma ve normal doğum yapabilme olasılığı da bu yaşlarda düşmektedir. Kişi 45 yaşına geldikten sonra ise teorik olarak gebelik mümkün değildir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Gebelik Haftası HesaplamaGebelikte Zeka Testi
Hamilelikte Hepatit BHamilelikte Aşerme
Aşırı Kilo Gebeliği Etkiler Mi?Hamilelikte Beslenme
Gebelikte Kordon DolanmasıHamilelikle İlgili Yanlış Bilinenler
Hamilelikte Cinsel YaşamHamilelikte Saç Boyatma
Hamile PilatesiHamilelikte Kan Pıhtılaşması

Yaş ilerledikçe hamile kalmak zorlaşır mı?

Yaş faktörü hamile olmayı etkileyen en önemli unsurlardan birisidir. Çünkü yaşın ilerlemesiyle birlikte yumurta üretimi azalmaktadır. Bu da döllenme ihtimalini düşürerek doğurganlığın azalmasına neden olmaktadır.

Normal hamile kalmak için en son yaş kaç?

En doğurgan yaş aralığının 22 ile 30 yaşları olduğunu söyleyen uzmanlar, bu durumun 35 yaşından sonra belirgin bir azalma kaydettiğini söylemektedirler. 40 yaşından sonra ise hamilelik git gide zorlaşmaktadır. 45 yaşından sonra ise gebelik mümkün olmamaktadır.

30 yaşından sonra hamile kalınır mı?

Üretilen yumurta sayısının azalması sebebiyle 30'lu yaşlardan sonra doğurganlık oranı azalmaktadır. Bu azalma 35-38'li yaşlarda hızlanmaktadır. Ancak yumurta üretimi devam ettiği sürece hamile kalınabilmektedir.

Ne zaman hamile kalınmaz?

Yumurtlamadan 72 saat öncesi ve 24 saat sonrasında sperm hücresi döllenecek yumurta bulamayacağı için hamile kalınmamaktadır. Bir kadının ay içerisinde hamile kalabileceği dönem sadece 4 gündür. Bunların dışında hamile kalınmaz.

Hangi durumlarda hamilelik olunmaz?

Bazı durumlar hamilelik ihtimalini azaltabilir. Yumurta üretiminde sorunlar, bilinçsiz yapılan ağır aktiviteler, adreno genital sendrom, erken menepoz, kısa zamanda çok fazla kilo alma ya da verme, kısa luteal faz gibi hastalıklar ve stres kısırlığa neden olabilen durumlar arasında öne çıkıyor.

Kadın kaç yaşında doğum yapmalı?

Gebeliğe en uygun yaş aralıklarının 20-35 arasında olduğu ifade edilmektedir. Bu yaş aralığından küçüklerde ve büyüklerde gebelik riskler barındırmaktadır. Ayrıca her doğum arasında en az 2 yıl ara olması gerektiğini söyleyelim.

37 yaşında çocuk olur mu?

Bir kadın ergenliğin başında yaklaşık 300 ile 500 bin arasında yumurtaya sahip olurken 37 yaşında geldiğinde bu sayı 25 bine düşecektir. Bu da gebe kalabilme ihtimalini azaltmaktadır. Yine de 37 yaşında da çocuk yapabileceğinizi söyleyelim.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.