Yalancı Gebelik Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Kişinin hamile olmamasına rağmen belirtilerini yaşamasına neden olan yalancı gebeliğin nedenlerini ve belirtilerini içeriğimizde detaylıca inceledik.
Yalancı Gebelik Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Genellikle hamile kalmak isteyen kişilerde meydana gelen yalancı gebelik, psikolojik bir bozukluğun fiziksel yansıması olarak tanımlanabilmektedir. Bu içeriğimizde hayali hamile kalmak olanların yaşayabileceği yalancı gebelik neden olur, belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır gibi soruların cevabını vereceğiz.

İşte yalancı gebelik hakkında bilinmesi gerekenler...

Yalancı Gebelik Nedir?

Yalancı Gebelik

Yalancı gebelik biyolojik gebelik olmamasına rağmen kişinin kendisini gebe sanması ve bu belirtilerin ortaya çıkmasıdır. Örneğin karnın şişmesi kilo alımından olabilir veya bebek hareketi sanılan şeyler aslında bağırsak hareketleri ya da karnın istemsiz kasılması olabilir.

Yalancı gebelikte aynı gerçek hamileymişsiniz gibi bütün belirtilerle karşılaşırsınız. Bütün etkilerini gözlemlediğiniz için de hamile olduğunuzu düşünürsünüz. Bu yüzden hamile olduğunuzdan şüpheleniyorsanız sadece belirtilerle değil aynı zamanda testlerle de durumunuzu kanıtlamanızı öneririz.

Yalancı Gebeliğin Belirtileri Nelerdir?

Yalancı Gebelik

Normal gebelikte görülen belirtiler görülür ancak gebelik yoktur. Yalancı gebeliğin belirtileri karnın şişmesi, göğüslerdeki dolgunluk, adet kesilmesi, göğüsten süt gelişi, bebek hareketi sanılan bağırsak hareketleri ve karın ağrısının doğum sancısı sanılmasıdır. Bütün bu belirtiler olsa da yalancı gebelikte hamilelik kesinlikle oluşmaz. Sadece öyle sanılır.

Yalancı Gebelik Neden Olur?

Yalancı Gebelik

Kadınlarda gebelikle ilgili korku ya da arzu varsa bilinçaltına atılan bu kavramlar yalancı gebeliğin en büyük nedenlerinden birisidir. Kişinin cinsellikle ilgili çözülmemiş düşünceleri varsa yine yalancı gebelik oluşabilir.

Erkeklerde de buna benzer tanımlanan bir durumla karşılaşılmaktadır. Gebe olan kadının eşinde de benzer belirtiler ortaya çıkabilir. Ayrıca psikolojik sebeplerle evlenmek isteyen kadınlarda da yalancı gebelik görülebilir.

Yalancı Gebelik Nasıl Anlaşılır?

Yalancı Gebelik

İdrarda veya kanda gebelik hormonunun yükselmesi önemli bir gebelik belirtisidir. Radyolojik olarak bebeğin kalbinin attığının görülmesi ve bebekliğin görünmesi gebeliğin kanıtıdır. Bunlar olmadığı takdirde gebelik mümkün değil. Ancak rahmin büyümesi, rahimde miyomlar olması vb. doktoru bile yanıltabilir.

Evde yapılan gebelik testlerinde pozitif çıkma olanağı yüksektir ama genellikle hastaneye gidip kan testi yaptırmak en iyi çözümdür. Hamile olup olmadığınızı ancak kan testiyle anlarsınız. Kusma vb. belirtiler görünse bile gebelik hormonunun yükselmesi ya da radyolojik olarak bebeğin görünmesi söz konusu değildir.

Yalancı Gebelik Tedavisi

yalancı gebelik

Yapılan kan ve diğer testlerde yalancı hamileliğin çıkması durumunda hastaya sonuç çok dikkatli ve hassas bir şekilde aktarılmalıdır. Çünkü hamilelik oldukça ciddi bir durumdur ve kişide büyük etkiler bırakabilmektedir.

Yalancı gebeliğin tedavisinde jinekolog ve psikiyatristin uyumlu çalışmasıyla olumlu sonuçlar alınabilir. Tedavi sürecinde psikoterapi uygulanması, algının devamı halinde ise psikolojik izlem yöntemleri kullanılmaktadır. Daha ileri durumlarda ise antipsikotik ilaç kullanımı önerilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Hamilelik BelirtileriHamile Kalma Yöntemleri
Covid 19 ve HamilelikAteş Ölçme Yöntemi ile Hamile Kalma
Hamilelikte Bilinmesi GerekenlerHamilelikte Anne Adayının Psikolojisi
Hamilelikte Yazın Bilinmesi GerekenlerMide Bulantısına İyi Gelen Besinler
Çalışan HamilelerGebelikte Lazer Epilasyon

Yalancı hamilelik ne kadar sürer?

Yalancı gebelik durumu çoğu zaman bir ya da iki ay civarı sürmektedir. Ancak bazı durumlarda bu süre 9 aya kadar çıkabilmektedir. Nadiren de olsa uzun yıllar boyunca yaşandığı da görülmüştür. Psikolojik etkiler yüzünden ortaya çıkan bu durumlarda mutlaka uzman bir doktora görünmeniz gerekiyor.

Yalancı gebelikte gebelik testi pozitif çıkar mı?

Yalancı gebelik yaşıyorsanız belirtileri gösterirsiniz. Ancak yapılan kan testi sonucunda sonuç pozitif çıkmaz. Sağlık birimlerinde uygulanan idrar ve kan testleri de negatif çıkacaktır.

Yalancı gebelikte adet olur mu?

Yalancı gebelik, hamileliğin neredeyse tüm belirtilerini taklit etmektedir. Bu belirtilerin arasında bulantı, kusma, karın büyümesi, göğüsten süt gelmesi, yükselen tansiyonun bebeğin kalp atışları olarak hissedilmesinin yanında adet görememe de bulunmaktadır. Yani yalancı gebelik yaşayan kişilerde adet yaşanmayabilir.

Yalancı gebelik psikolojik mi?

Yalancı gebelik psikolojik hamilelik olarak da bilinmektedir. Psikolojik bir bozukluğun fiziksel yansıması olarak açıklanan bu durum daha çok gebe kalmak isteyen kişilerin başına gelmektedir.

Neden hamile gibi hissediyorum?

Hamile gibi hissetmenizin birçok nedeni olabilir. Progesteron düzeyiniz yükseldiğinde kendinizi yorulmuş ve duygusal hissetmeniz mümkündür. Bu da göğsünüzün yumuşamasına, kabızlığa ve sıvı retansiyona neden olur. Bu durum da hamile gibi hissetmenize sebebiyet verir.

Gizli hamilelik olabilir mi?

Gizli hamilelik gibi bir durum yoktur. Ancak hamile olmayan bir kadının hamile olduğuna inanması ve belirtileri göstermesi gibi bir durum vardır. Yalancı gebelik denen bu olay çoğu zaman hamile olmayı çok isteyen kişilerde yaşanıyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.