Hamilelikte Mide Bulantısına İyi Gelen Besinler

Gebelik sürecinde anne adaylarının ortak sıkıntılarından biri olan mide bulantısı nasıl geçer diyorsanız; cevabı haberimizde.
Gebelik döneminde sıkça karşılaşılan sorunlardan biri olan mide bulantısı, hamilelerin yaklaşık %70’inde görülmektedir. 6-14 haftaları arasında yoğunlaşan mide bulantıları hormonlardaki değişimler nedeniyle meydana gelmektedir.
6. hafta itibariyle başlayan mide bulantıları genellikle sabahları görülmekle birlikte akşam saatlerine doğru hafifler ve ortadan kalkar. Bu durum 14. haftaya kadar devam eder. Ancak kişiden kişye değişkenlik gösteren bu süreç bazı anne adaylarında 4. hafta itibarıyla başlayarak 17. haftaya kadar devam edebilir.
Hamilelikte mide bulantısını arttıran faktörlerden bahsedecek olursak ikiz veya çoğul gebeliklerin mide bulantısını önemli ölçüde tetiklediğini söyleyebiliriz. Ancak bu tip durumlar mide bulantısının şiddetini ve süresini etkilerden anne adayının beslenmesi de oldukça önemlidir. Yanlış ve sağlıksız beslenme annenin mide bulantılarının artmasına ve bu sürecin daha da zorlu geçmesine neden olmaktadır.
Bazı gebeliklerde çok şiddetli mide bulantıları söz konusu olabilir. Bu şiddetli mide bulantıları anne adayının günlük yaşantısını kısıtlayacak derecelere varabilir. Ancak mide bulantısının yanı sıra kusma problemiyle karşı karşıya kalınması sonucunda aşırı sıvı kaybı meydana gelir. Aşırı sıvı kaybına neden olan kusmalarda tıbbi müdahale gereksede eğer vücutta sıvı kaybı söz konusu değilse tıbbi müdahale gerekmez.
HAMİLELİKTE MİDE BULANTISI NEDEN OLUR?
Gebelik sürecinde meydana gelen mide bulantılarının başlıca nedeni hormonsal değişikliklerdir. Vücudun büyük bölümünde meydana gelen hormon değişiklikleri mide bulantısına yol açmaktadır. Halk arasında “kız çocuğu olacakların daha çok midesi bulanır” şeklinde bir inanış hakim olsada bu bebeğin cinseyet durumu bu durumu etkilemez.
İkiz veya çoğul gebelikler mide bulantısının bir diğer nedenidir. Bu tip gebeliklerde mide bulantısına daha çok rastlanılmaktadır. Aynı zamanda ikiz veya çoğul gebelik yaşayan kişilerin mide bulantıları diğer gebeliklere göre daha şiddetli olmaktadır.
Hamilelik döneminde östrojen ve hCG hormonlarında meydana gelen artışın mide bulantısını tetiklediği düşünülmektedir. Bu konuyla ilgili kesin bir bilimsel sonuca varılmamasına karşın bu hormonların artış gösterdiği dönemlerde mide bulantısının artması bu olasılığı arttırmaktadır.
Hamileliğin ilk dönemlerinde artan östrojen hormonu koku alma duyusunun hassaslaşmasına neden olarak mide bulantısına karşı tetikleyici bir rol oynamaktadır. Bilimsel açıdan bakıldığında gebelik döneminde mide bulantısına neden olan bir diğer unsur; artan hormonlar nedeniyle rahim kaslarının gerilmesi ve mide kaslarının gevşemesinden dolayı beyindeki bulantı ve kusma merkezi uyarılır. Bu durum ise hamilelik dönemindeki bulantı probleminin yaşanmasına neden olur.
HAMİLELİKTE MİDE BULANTISINA KARŞI ALINABİLECEK ÖNLEMLER
- Öğün sayısını arttırın, sık sık ve az az yiyin.
- Bol bol su tüketin.
- Çorba ve su tüketimi öğün aralarında tercih edin.
- Az yağlı yiyecekleri tüketin.
- Sıcak hava, ağır kokular ve parfüm kokuları bulantıyı tetikleyebilir.
- Aç kalmamaya özen gösterin.
- Asitli içeceklerden uzak durun.
- Bol bol dinlenin ve kendinizi yormayın.
- Baharatlı ve acı yiyeceklerden kaçının.
- Bol bol protein ve karbonhidratlı besinleri tercih edin.
- Sabahları yatağınızdan kalkmadan çubuk kraker veya bisküvi gibi birşeyler atıştırın.
- Sabahları aniden yataktan kalmayın. Uyandıktan 15 dakika sonra yavaşça kalkın.
- Kokusuz ve tatsız diş macunu kullanın.
- Yemeklerden hemen önce ve hemen sonra sıvı tüketmeyin.
- Sıcak ortamlardan kaçının sıcak hava bulantı hissini arttırır. Bu tip durumlarda dışarı çıkın ve temiz hava alın.
HAMİLELİKTE MİDE BULANTISI BEBEĞE ZARAR VERİR Mİ?
Hamilelik döneminde meydana gelen bulantılar çoğu zaman anne adaylarını tedirgin etmektedir. Annelik iç güdüsü ile bebeğine zarar gelebileceği düşüncesine varan anne adaylarının içini çoğu zaman bir korku kaplamaktadır. Ancak gebelik sürecinde meydana gelen mide bulantıları ve kusmalar bebeğe herhangi bir zarar vermez.
Gebelik dönemindeki mide bulantılarının şiddetinin kişiden kişiye değişkenlik gösterdiğini belirtmiştik. Bazı kişilerde bu mide bulantılarının hafif seyrettiği gözlemlenirken bazı kişilerde ise günler boyunca devam eden öğün kaçırmalara neden olur. Şiddetli mide bulantısı ve kusma hissi nedeniyle uzun süre beslenemeyen ve öğün kaçıran anne adaylarının sağlıkları olumsuz yönde etkilenir. Ancak bu durumunda asıl önemli nokta annenin beslenememesi nedeniyle bebeğin gelişiminin olumsuz yönde etkilenmesidir.
Hamilelerin %1’inde rastlanan ve “hiperemezis gravidarum” olarak adlandırılan aşırı bulantılar, anne adayının yediği herşeyi kusmasına neden olmaktadır. Bu durum gerek annenin gerekse bebeğin yetersiz beslenmesine neden olarak sağlıklarını olumsuz yönde etkilemektedir. Şiddetli mide bulantıları nedeniyle meydana gelen kusmalar, aşırı sıvı kaybına neden olur. Tıbbi müdahale gerektiren aşırı sıvı kaybı seyrek ve koyu sarı renkli idrar ile kendini gösterir. Dehidrastasyon, yani susuz kalma olarak adlandırılan bu durumda mutlaka doktora başvurulmalıdır.
HAMİLELİKTE MİDE BULANTISINI ÖNLEYEN BESİNLER
Mide bulantısı ve kusmadan şikayetçi olan anne adayları muz, pirinç ve elma püresini tercih edebilir. Bağırsak sorunlarına karşı oldukça etkili olan bu besinler aynı zamanda mide bulantısı ve kusma hissini de kontrol altına alır. Aynı zamanda yanınızda sürekli olarak tuzlu kraker bulundurarak mide bulantısına karşı koruyucu bir önlem alabilirsiniz. Tuzlu krakerler hem hafif hem de koku bakımından rahatsızlık vermeyen bir besin olmasından dolayı rahatlıkla tercih edebilirsiniz.
Gebelik sürecinde vitamin ve mineral bakımından zengin besinlerin tercih edilmesi oldukça önemlidir. özellikle ara öğün veya atıştırmalık olarak tüketilen elma, mide bulantınızı hafifletebileceği gibi aynı zamanda vitamin içeriği sayesinde de sağlığınıza katkıda bulunur.
Gebelik döneminde tüketilmesi gereken gıdalardan bir diğeri ise kuruyemişlerdir. Sindirim kolay olan kuruyemişler yüksek besin değeri sayesinde kusmadan dolayı kaybedilen vitamin ve minerallerin alınmasına yardımcı olur. Besleyici bir atıştırmalık olan kuruyemişlerin yeterli protein içeriği bulantının ortadan kalkmasını sağlar.
Mide bulantısına eşlik eden durumlardan biri olan kusma problemi, vücudun sıvı kaybetmesine neden olmaktadır. Vücudun sıvı kaybını önlemek için tavuk eti çorbasını rahatlıkla tüketebilirsiniz. Çorba tüketimi ile vücudunuzun kaybettiği sıvı oranını geri kazanabilir ve mide bulantınızı önleyebilirsiniz.
Mide bulantısı denilince akla ilk gelenlerden olan nane ve zencefil, gebelik döneminde rahatlıkla tüketilebilir. Sindirim dostu olan zencefili kapsül yada çay olarak tüketerek mide bulantısına karşı etkili bir koruma sağlayabilirsiniz. Zencefilin yanı sıra taze nane çiğneyebilir veya nane çayı tüketerek mide bulantınıza çözüm bulabilirsiniz.
Cansu YAVAŞ / NeOldu.com
UYARI !
Haberimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Elbette her meyve ve sebze hamilelerin tercihi olmalıdır. Ancak özellikle yenmesi gereken tek tek faydası bulunan hem anneye hem bebeğe yararlı yiyecekleri tek tek bilmek önemlidir. Hamilelikte bilinçli ve kararlı olarak tüketeceğiniz her türlü yiyecek size ve bebeğinize sağlık getirir. Ve sağlıklı bir doğum, sağlıklı bir hamilelik geçirmenizi sağlar.
Yoğurt hamilelerin alması gereken kalsiyumu alabileceklerin en önemli besinlerden bir tanesidir. En önemlisi de bebeğinizin kemik gelişimi. Ve bebeğinizin kemik gelişimini de yoğurt yiyerek geliştirebilirsiniz.
Hamileliğiniz boyunca size sağlıklı bir aperatif olarak önerebileceğimiz en önemli ve sağlıklı bir besin olan havuç, hamilelikte tüketilmesi gerekli besinlerden biridir. Özellikle bebeğinizin diş, göz, ve kemik gelişimine büyük faydalar sağlayacak olan havucu hamileliğiniz boyunca aperatif olarak tüketebilirsiniz.
Tropikal meyvelere bir düşkünlüğünüz varsa, hamilelerin mutlaka yemesi gereken meyvelerden biri olan mangoyu mutlaka yemelisiniz. İçerisinde A, C vitaminleri olup bol potasyum içerir. Mangoyu ister salatanıza koyun, ister sade bir şekilde yiyin. Hamilelikte yenebilecek en sağlıklı meyvelerden biridir.
Kırmızı biber içerisinde ki A, C, B6 vitamini bakımından oldukça zengindir. Bu vitaminler de bebeğin alması gereken çok önemli vitaminlerdir. Örneğin kahvaltınızda peynirle birlikte kavurarak tüketebilirsiniz.
Hamilelikte düzenli olan tüketeceğiniz kuruyemiş çeşitleri, bebeğiniz için gerekli tüm vitamin ve mineralleri içerir. Özellikle ceviz, fındık, badem, kaju hamilelikte düzenli ve bol tüketilmesi gereken kuruyemiş çeşitlerindendir. Bu kuruyemişler bol miktarda magnezyum, potasyum, kalsiyum ve E vitamini içerir.
Yulaf da hamilelikte size fayda sağlayacak önemli besinlerden bir tanesidir. Özellikle kabızlık problemi yaşayan anne adaylarının, imdadına yulaf koşar. Yulafı kahvaltılarınız da, keklerinizde, pastalarınızda kullanabilir, o şekilde tüketebilirsiniz.
Mercimek de hamilelikte yenmesi gereken besinlerin başında gelmektedir. Özellikle bol protein, folik asit içeren mercimek, bebeğin gelişimi için çok gerekli ve önemlidir. Bebeğinize kan yapar. Anne adayının da bağışıklığını destekler.
Hamilelerin yemesi gereken ve düzenli olarak tüketmesi gereken yiyeceklerden biri yumurtadır. Yumurta güçlü bir Omega- 3 kaynağıdır. Yumurta bebeğinizin gelişimini destekler, gerekli vitaminleri almasını sağlar. Ayrıca içerdiği Omega-3 sayesinde bebeğinizin beyin ve göz gelişimi için çok önemlidir.
Avakado hamilelikte tercih edilmesi gereken meyvelerden bir tanesidir. Avakadonun içinde bol lif, folik asit, B6 ve C vitaminleri bulunur. Bebeğinizin gelişimini destekleyip, anne adayının da bulantısına iyi gelir.
- Yorumlar 0