Rahat Bir Hamilelik Dönemi İçin Bilinmesi Gerekenler

Bir kadının yaşayabileceği en güzel ve özel dönem olan hamilelik hakkında bilinmesi gereken her şeye içeriğimizde yer verdik.
Rahat Bir Hamilelik Dönemi İçin Bilinmesi Gerekenler

Hamilelik süreci yaşayan kadının vücudunda birçok değişim yaşanır. Vücut değişimlerinin yanı sıra duygusal değişimler de meydana gelmektedir. Hamile olduğunu öğrenen kadın, annelik duygusu yaşamaya başlar. Bu şekilde daha hassas bir döneme girmektedir. Her anne adayı hamilelik döneminde doktora başvurmalı, bilgi sahibi olup doğru ve düzenli şekilde yaşamalıdır. Bu içeriğimizde hamilelik döneminde bilinmesi gerekenleri detaylıca anlatacağız.

İşte hamilelik döneminde bilinmesi gerekenler...

Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

hamilelik hakkında bilinmesi gerekenler

Bazı kadınlar hamile kaldığını hemen anlarken, bazı kadınlar ise uzun zaman anlamıyor. Genellikle regl gecikmesi hamileliğin ilk belirtisi olarak düşünülür. Regli gecikmesinin dışında gebe olmanın birçok belirtisi vardır.

Hamilelik belirtileri mide bulantısı, kusma, vajinal akıntı, idrar sorunları, göğüste gerginlik hissi, baş dönmesi, bayılma, yorgunluk, bitkinlik, fetal hareketlerin hissedilmesi, kokulara karşı hassasiyet, vücut değişimleri, ruhsal ve duygusal değişimlerdir. Bu belirtileri kendinizde görüyorsanız mutlaka bir gebelik testi alıp, durumu kesinleştirmelisiniz.

Hamilelikte En Sık Yaşanan Sorunlar

hamilelik hakkında bilinmesi gerekenler

Hamilelikte kişide birçok sorun yaşanır. Bu sorunlar arasında halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı, çarpıntı, psikolojik problemler, gerginlik, bacak krampları, uykusuzluk, idrar sorunları, vücutta şişkinlik, varis, mide ekşimesi, hemoroid, kabızlık, ishal, el ve ayaklarda uyuşma en çok karşımıza çıkanlarıdır.

Bu sorunlarla hamilelik döneminde karşılaşmanız mümkündür. Bu yüzden daha dikkatli olmanızda ve gerekli önlemleri almanızda fayda vardır. Yaşam tarzınızda ve beslenmenizde yapacağınız değişikliklerle bu problemlerin oluşmasını önleyebilirsiniz.

Hamilelik Dönemleri

hamilelik hakkında bilinmesi gerekenler

Bilimsel olarak hamilelik dönemi üç aylık periyotlara denk gelen üç trimester olarak ele alınmaktadır. 1-13 haftalar arası 1. trimester, 14-26 haftalar arası 2. trimester ve 27-41 haftalar arası 3. trimester olarak belirlenmiştir. Bu dönemlerde yapılan testler, bakım ve diğer şeyler farklılık göstermektedir. Doktorunuz sizin için bu dönemlerde ne yapmanız gerektiğini detaylı olarak anlatacaktır.

Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı?

hamilelik hakkında bilinmesi gerekenler

Hamilelikte beslenme önemli bir konudur. Bu dönemde anne adayları hem kendi sağlığını hem de bebeklerinin sağlığını korumak amaçlı beslenmeye dikkat etmelidir. Bebeğin vücut ve zeka gelişimi annenin beslenmesine bağlıdır.

Bebeğin anne karnında doğru oranda kilo alımı önemlidir. Düzenli ve yanlış beslenme sonucunda anne ve bebek gereğinden fazla kilo alabilir. Bu durum zor bir doğuma ve ileride birçok hastalığa sebep olabilir. Ayrıca anne adayının alkol, sigara gibi ürünler kullanması bebeğe kalıtsal hastalıklar bırakmaktadır. Bu yüzden anne adayları hamilelik döneminde beslenmeye dikkat etmelidir. Her anne adayı doktor kontrolünde olmalı ve doktorun önerdiği şekilde beslenmelidir.

Annenin tükettiği her besin bebeği etkilemektedir. Bu yüzden hamilelik döneminde tüketilmesi ve tüketilmemesi gereken gıdalar ayrılmalıdır. Anne adayının doğru gıdalarla düzenli beslenmesi, annenin hem hamilelik döneminde hem de lohusalık döneminde kendine ve bebeğine sağlıklı bir hayat sunmasını sağlamaktadır.

Hamilelikte Tüketilmesi Gereken Besinler

hamilelik hakkında bilinmesi gerekenler

Hamilelik döneminde beslenmeye çok fazla dikkat edilmesi gerekiyor. Bu dönemde mutlaka yararlanılması gereken besinler bulunuyor. Uzmanlar bazı gıdaların bu dönemde tüketilmesini şiddetle tavsiye etmektedir.

Hamilelikte tüketilmesi gereken besinler süt, yoğurt, peynir, yeşil yapraklı sebzeler, portakal, balık, kepekli ekmek, taze badem, tavuk eti, balık, yer fıstığı, mercimek, kaşar, yumurta, lahana, domates, Brüksel lahanası, çilek ve esmer pirinçtir. Bu besinleri öğünlerinizin içerisinde bulundurmanızı öneriyoruz.

Hamilelikte Tüketilmemesi Gereken Besinler

hamilelik hakkında bilinmesi gerekenler

Hamilelik döneminde vücudunuza zarar verecek olan besinlerin tüketimini bırakmanız gerekiyor. Günlük olarak tükettiğimiz bu besinlerin her ne kadar bırakılması zor olsa da bebeğimizin sağlığı için alınması kesilmelidir.

Hamilelikte tüketilmemesi gereken besinler tatlılar, şekerlemeler, gazlı ve şekerli içecekler, kızartmalar, alkol, sigara ve diğer zarar verici maddeler, konserve ürünler, aşırı tuzlu yiyecekler, çikolata, çay ve cipstir. Bu besinleri tüketmeyi bırakmalısınız.

Hamilelikte Cinsel Yaşam

hamilelik hakkında bilinmesi gerekenler

Hamilelik, kadının hayatını baştan aşağı değiştiren bir dönemdir. Bu dönemde kadınların cinsel ilişki yaşayıp yaşamaması sıkça sorulmaktadır. Hamilelikte cinsel ilişki genellikle yaşanmaması gerektiğini konuşulur fakat bu dönemde de cinsel ilişkiye girilebilir. Doktorunuza danıştığınız sürece herhangi bir problem yoktur.

Hamilelikte cinsel ilişkinin bazı uzmanlarca önerilmemesinin sebebi bazı kişilerin düşük ve erken doğum riski olabilecek hamilelik yaşayabilmelidir. Bu risklerin dışında farklı sorunlar yaşanıyorsa dikkat edilmelidir. Bu yüzden doktora danışmadan cinsel ilişki uygun değildir. Cinsel ilişki, erken doğum ya da düşük riskine neden olmamaktadır.

Hamilelikte ilk 3 ayda cinsel istekte artış meydana gelmektedir. 3 ay sonrasında ise cinsel ilişki isteğinde azalma oluşmaktadır. Bu durum normaldir ve hamilelik sürecinde yaşanmaktadır. İlk 3 ayda hamilelik öncesinde olduğu gibi cinsel ilişkiye girilebilir fakat 3 ay sonrası için dikkat edilmelidir. Hamilelikte cinsel ilişki pozisyonları farklılık göstermektedir. Bu yüzden doktorun önerdiği şekilde yapılmalıdır.

Hamilelik Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

hamilelik hakkında bilinmesi gerekenler

Anne adayının hamilelik boyunca rutin doktor kontrolü altında olması gerekir. Annenin sağlığının takibi ve bebeğin gelişiminin izlenmesi için kontroller önemlidir. Böylece hem anne hem de bebek istenmeyen durumlardan korunur.

Hamilelik döneminde ne kadar kilo almalı? Bu kilolar nasıl verilecek? Bu sorular en çok sorulan sorular arasındadır. Uzmanlar hamilelik döneminde 11-14 kilo alınmasının normal olduğunu söylüyorlar.

hamilelik hakkında bilinmesi gerekenler

Sağlıklı hamilelik dönemi ve çocuğun sağlıklı gelişimi için beslenme çok önemlidir. Protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral yeteri kadar alınmalı, doktor tarafından önerilen bir reçete varsa mutlaka uyulmalıdır.

Hamilelikte rahat, vücudu sıkmayan kıyafetler tercih etmenizde fayda var. Yani bir süre sıkı korselerden ve dar elbiselerden uzak durmalısınız. Düşme riskine karşı kadınların vazgeçilmezi olan topuklu ayakkabıları da giymenizi önermiyoruz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Hamilelik BelirtileriHamile Kalma Yöntemleri
Ateş Ölçme Yöntemi ile Hamile KalmaYalancı Gebelik
COVID 19 ve HamilelikHamilelikte Anne Adayının Psikolojisi
Hamilelerin Yazın Bilinmesi GerekenlerMide Bulantısına İyi Gelen Besinler
Çalışan HamilelerGebelikte Lazer Epilasyon

1 aylık hamile nelere dikkat etmeli?

Hamileliğin ilk ayında beslenmenize dikkat etmeli, doktor kontrollerini ihmal etmemeli, radyasyondan uzak durmalı, enfeksiyonlar için önlem almalı, kimyasal maddelerden uzak durmalı, cinsellik konusunda dikkat etmeli, yatış pozisyonunu özenle seçmeli, giyimine dikkat etmeli, yüksek sıcaklıktan uzak durmalı ve kısa yürüyüşler yapmalısınız.

Hamilelikte ilk 3 ay neden tehlikeli?

Hamileliğin ilk 3 ayı düşük açısından oldukça risklidir. Bu dönemde bebeğin gelişmekte olduğu organları tüketilen ilaçlar, alkol ve diğer toksik ajanların yaratabileceği hasara karşı oldukça hassastır.

Gebeliğin ilk günlerinde nelere dikkat edilmeli?

Hamileliğin ilk günlerinde dikkat etmeniz gereken birkaç nokta bulunuyor. Bu dönemde gebelik planı öncesinde doktora danışmalı, vitamin takviyelerine başlanmalı, sigara ve alkol kullanımı bırakılmalı, egzersizlere başlanmalı, uyku düzenini oluşturmalı, stresten uzak durmalı, sağlıklı ve dengeli beslenmelidir.

Hamileliğin ilk 3 ayı ne yenmeli?

Gebeliğin ilk 3 ayında ve diğer aylarında hem sağlıklı hem de dengeli beslenilmesi gerekiyor. Bu dönemde günlük olarak tek öğünde kırmızı et, balık ve kurubaklagil gibi protein kaynakları tüketilmelidir. Ayrıca annenin günlük üç bardak süt veya yoğurdu, 5-6 porsiyon kadar sebze ve meyveyi tüketmesi önerilmektedir.

Aşerme ne zaman başlar?

Aşerme özellikle hamileliğin 7. ve 16. haftaları arasında aşerme çok fazla karşımıza çıkmaktadır. Sonraki dönemde ise aşerme yavaş yavaş etkisini kaybetmektedir.

Yeni hamile olanlar ne yapmalı?

Yeni hamile olan kişilerin bol bol su tüketmesi, folik asit takviyesi yapması, düzenli olarak yürümesi, uzun süre ayakta kalamaması, vücudu nemlendirmesi, yeni bilgiler edinmesi ve doktoruyla sürekli temas halinde olması gerekiyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.