Vücut Geliştirme Tekniklerinin Sağlığa Faydaları

Vücut Geliştirme Tekniklerinin Sağlığa Faydaları
26.04.201614:39

Vücut geliştirme kaslarınızı geliştirdiği gibi sağlığınızı korumanıza da yardımcı oluyor. Bu sporda kullanılan tekniklerin sağlığa hangi faydaları vardır?

Haber güncelleme tarihi 18.11.2022 17:25

Vücut Geliştirmenin Temelleri Nelerdir?

Vücut geliştirmede kullanılan farklı teknikler olsa da bu işin püf noktası sıkı çalışmaktır. Sıkı antrenman yapan kimseler istedikleri sonuca ulaşabilirler. Sıkı çalışmak derken bahsedilen her gün antrenman yapmak değildir.

Hareketleri düzgün şekilde yapmak ve istenen bölgeyi çalıştırmak önemlidir. Bunu yaparken kasları ve limitleri gerçekten zorlamak gerekir. Vücut geliştirmede sabırlı, azimli ve kurallı çalışanlar diğerlerine göre fark yaratan kişilerdir.

Vücut geliştirme için dikkat edilecek ikinci kural yeterli ve doğru beslenmedir. Spor yapan herkesin bildiği gibi vücut bir makinedir. Eğer onun istediği yakıtı vermezseniz performans beklemeniz anlamsız olur.

Vücut Geliştirme Tekniklerinin Sağlığa Faydaları

Cümleden anlaşılacağı üzere vücut, gerekli gelişimi sağlamak için besinleri kullanacaktır. Beslenme şekline dikkat eden, protein ağırlıklı beslenen ve karbonhidrat, yağ, mineral dengesini iyi sağlayan kişiler sonuca kestirmeden ulaşırlar. 

Vücut geliştiricilerin bildiği ve dikkat ettiği son kural ise dinlenmedir. Sıkı çalışan ve iyi beslenen vücut iyi dinlendirilmelidir. Antrenman esnasında zorlanan kaslar hasar görür. Bu hasarlar protein ağırlıklı besinler kullanılarak onarılır ve gelişim sağlanır.

Bu gelişimin büyük kısmı uyku ve dinlenme esnasında meydana gelir. Dinlenmesine, özellikle uykusuna dikkat etmeyenlerin hedeflerine ulaşması güç olacaktır. Dinlenme günleri ve vücudun kendini tamire bırakılması bu yüzden önemlidir.

Vücut Geliştirmenin Faydaları Nelerdir?

Yukarıda temellerini saydığımız vücut geliştirme sporunun sayısız faydaları vardır. Adı vücut geliştirme olan sporun vücut için faydalı olduğunu söylemek gereksiz olacaktır. Çoğu kişi estetik görünüme kavuşmak için bu sporu yapıyor olsa da farkında olmadan daha sağlıklı yaşam sürmeye başlıyor.

Kişi kısaca; kaslarını çalıştırdığı zaman metabolizması hızlanıyor, antrenman yapınca dayanıklılığı artıyor, düzgün beslenince sağlık kazanıyor ve sonuç almaya başlayınca kendine güveni artıyor. Böyle düşününce hem fiziki hem de ruhsal açıdan faydası olduğu görülmektedir. 

Vücut geliştirme yapan kişilerin stres yönetimi konusunda daha başarılı olduğu yapılan araştırmalar ile ortaya konmuştur. Burada önemli bir ayrıntıyı hatırlatmakta fayda vardır. Sadece görüntü için kısa süreli giden, yahut düzensiz şekilde gelip geliştirdiği kasları kavga ve zorbalık için kullanan kişileri ayırt etmek gerekiyor.

Bahsettiğimiz konu bu sporu yaşam tarzı haline getirmiş kişilerdir. Bu kişiler günlük rutinleri arasında spor yapmak için vakit ayıran ve disiplinli şekilde bu süreci devam ettirebilen kişilerdir. Disiplini hayatına uygulayan kişi başarılı olur.

Vücut Geliştirme Tekniklerinin Sağlığa Faydaları

Çekingenlik duyan, özgüven eksikliği yaşayan ve antisosyal kişilerin vücut geliştirme sporunu tercih etmesi sonucunda durumlarında düzelme olduğu gözlemlenmiştir. Diğer sporlara ilgisi ve yeteneği olmayan veya kiloları yüzünden sosyal hayatında başarılı olamayan kişiler, vücut geliştirme sporunu kolayca yapabilir.

Azimli çalışarak başarılı sonuçlar elde ettiklerinde hayatları da değişir. Sosyal yaşantısı ve çevresi genişler, daha mutlu biri haline gelir. Sosyal yaşamın içine karışır, özgüveni artan birey başarıyı yakalar.

Son yıllarda yapılan araştırmalar sonucunda, kas ve ağırlık çalışmanın vücutta büyüme hormonu olan HGH salgısını arttırdığı tespit edilmiştir. Bu hormon hem kasların büyümesini hem de boyun uzamasını sağlamaktadır.

Sanılanın aksine baskı altında kalan kemikler, bu hormon sayesinde tamir edilerek öncekinden güçlü ve sağlam hale gelmektedir. Eğer yeterli besin alınıyorsa ağırlık çalışan çocukların çalışmayanlara göre daha kuvvetli ve daha dayanıklı olduğu tespit edilmiştir.

Vücut Geliştirme ve Beden Sağlığı İlişkisi

Vücut geliştirme ruh sağlığı açısından yukarıda bahsettiğimiz faydaları sağlarken, aynı zamanda fiziksel sağlık imkanı da sunar. Güçlü kaslara sahip olmak dengenizi geliştirir. Sakatlanmalara karşı sizi korur ve iskelet sistemini güçlendirir.

Vücut Geliştirme Tekniklerinin Sağlığa Faydalarıebp

Ayrıca vücudun hormonsal dengesini sağlayarak bağışıklık sistemini ve diğer sistemleri güçlendirir. Şimdi sıra, vücut geliştirmede kullanılan tekniklerin hangi bölgeye nasıl faydalar sağladığında...

1. Omurga Sağlığı Hareketleri

Omurga çevresindeki kasları güçlendirecek ve kuvvetlendirecek hareketler arasında; Mekik, Twist, Plank, Squat, Back Extension, Deadlift, Roman Deadlift yer alır.

Omurga çevresindeki kasları gruplamak gerekirse öncelikle bel kaslarının önemi biraz daha yüksektir. Beldeki omurlar, kalça kemiği ile birleşir ve aynı zamanda üst bedenin yükü buraya baskı uygular.

Bel ve çevresindeki kasların zayıf olması fıtık rahatsızlığına sebep olur. Toplumda en çok görülen rahatsızlıklar arasında olan fıtık zorlamalar ya da ani hareketler sonucu oluşur. Bacaklar his kaybına ve ağrılara sebep olur. Bu yüzden ilk kuvvetlendirilmesi gereken kaslar bel ve çevresindeki kaslardır.

Vücut Geliştirme Tekniklerinin Sağlığa Faydaları

Omurga, vücudun tünel sistemidir. Beyinden çıkan sinirler bu yapının içinden en uç noktalara kadar ulaşır. En yoğun sinir yapısı ve en büyük sinirler bu bölgede yer alır. Omurganın hasar görmesi demek beyin ile bağlantının hasar görmesi demektir.

Bu yüzden omurga çevresindeki kasların güçlü olmaları gerekir. Belin üstündeki omurlar sırt kaslarının ortasından geçtiği için biraz daha koruma altındadır. Üst bedenin sağa ve sola yaptığı hareketlerde her zaman risk bulunur.

Duruş bozukluğunun önüne geçmek için de sırt kasları güçlendirilmelidir. Sırt kaslarını güçlendiren hareketler: Barfiks veya Lat Pull Down, Deadlift, Reverse Cable Crossover, Dambıl veya Bent Over Row, Reverse Fly'dır.

2. Bacak ve Alt Gövde Sağlığı Hareketleri

Bacak ve alt gövdeyi çalıştıracak hareketler; Leg Press, Leg Extension, Leg Curl, Squat ve Lunges'tır.

Bacaklar vücudu taşıyan yapılardır. İnsan, iki ayak üzerinde yürümek üzere yaratıldığı için bacak kaslarının büyüklüğü ve yoğunluğu fazladır. Vücutta en yoğun kaslar dilden sonra bacaklardadır. Bacak kaslarının geliştirilmesi bu bakımdan önemlidir. Üst bacak kasları alt bacak kaslarına göre daha büyük öneme sahiptir.

Vücut Geliştirme Tekniklerinin Sağlığa Faydaları

Alt bacak kasları ise bilek hareketini sağlayan kaslardır. Bileğinizin kuvvetli olması demek sıçramalarda, hız koşularında ve yüzmede avantaj sağlar. Üst bacak kaslarını çalıştırmak için yaptığınız hareketler alt bacak kaslarını da çalıştırır. Buna ek olarak Standing Calf Raise hareketi yapılabilir.

Vücut geliştirme sağlıklı mı?

Vücut geliştirmede aşırıya kaçılmadığı sürece hiçbir şekilde zararı yoktur. Birey, kilo vermek, formda kalmak ve yağlarını kasa çevirmek amacıyla kontrollü bir şekilde spor yapıyorsa zararı kesinlikle bulunmaz fakat abartırsa faydaları belirli bir süre sonra zararlara dönüşebilmektedir.

Vücut geliştirme kaç ayda belli olur?

Vücut geliştirme sporuna başladığınız zaman vücut ilk 1 ay adaptasyon sürecine girer. Burada ileride çalışacağınız antrenmanlara vücudunuzu hazırlarsınız. İlk 6 ay boyunca düzenli olarak spora devam ederseniz 6 ayın sonunda 6 kg kadar kas kazanabilirsiniz. İlk 3 ayda ise kaslarınız belli olmaya başlar.

Vücut geliştirme yapan kişiye ne denir?

Vücut geliştirme yapan kişilere Türkçe'de "Vücut Geliştirici" İngilizce'de "Bodybuilder" denilmektedir. Vücut geliştirme ağırlık kaldırma, kalori alımı, yağ yakımı gibi uygulamaların bir araya getirilmesi işlemine denilmektedir.

Vücut geliştirme gücü artırır mı?

Vücut geliştirme sayesinde kemikleriniz güçlenir, eskisinden daha güçlü olursunuz, kemik erimesi gibi hastalıkların riski azalır, kaslarınız güçlenir, daha iyi postüre sahip olabilirsiniz. Aynı zamanda fit bir vücuda sahip olmanızı sağlar.

Vücut geliştirme cinselliği etkiler mi?

Düzenli olarak egzersiz yapmak sinir sistemini olumlu yönde etkiler. Genital bölgede kan akımını artırır. Günlük 20 dakika yapılacak ağır antrenmanlar sonucunda cinsel performans azalabilmektedir.

Her gün spor yapmak doğru mu?

Haftanın 7 günü spor yapmak kasların çok fazla yorulmasına neden olur. Her gün spor yapan bireylerin kasları dinlenecek vakit bulamadığı için güçlenmek yerine zayıflar. Kaslar dinlenirken kuvvetlendiği için her gün spor yapmak yanlıştır. Haftada 5 gün spor yapıp 2 gün dinlenmek daha etkili sonuç elde etmenizi sağlayacaktır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
43
2
7
2
4
4
2
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
İLGİLİ HABERLER
Tüm Hakları Saklıdır © 2015 - 2022 NeOldu.com
Burada yer alan yazılı ve görsel içerik, izinsiz olarak,
kısmen ya da tamamen kopyalanamaz başka yerde kullanılamaz.