Vücut Geliştirme Boy Uzamasını Engeller mi?

Ağırlık çalışmak boy uzamasını engeller mi? Vücut geliştirme sporuna ilgi duyan gençlerin en çok sorduğu sorunun cevabını araştırdık.
Vücut Geliştirme Boy Uzamasını Engeller mi?

Vücut Geliştirme Boy Uzamasını Engelliyor mu?

İnsanlar arasında konuşulan aslı astarı olmayan söylentilere hurafe denir. Hurafeler yeterince okumayan, araştırmayan insanlar arasında hızla yayılır. Yayılırken de üstüne yapılan eklemelerle çok farklı söylentilere ulaşabilir. Bu haliyle inanmaya devam edilir ve bu şekilde doğru olduğu kabul edilmeye başlanır. 

Vücut geliştirmenin boy uzamasına engel olduğuna dair söylenti de aynen bu şekilde kulaktan kulağa yayılan mitlerden biridir. Bu spor ile uzun zamandan beri uğraşan fakat yeterince bilgi sahibi olamamış insanlar dahi bu hatayı yapmakta ve gençlere yanlış bilgi aktarmaktadırlar. Ergenlik dönemindeki genç insanlar bu yüzden vücut geliştirme ya da ağırlık sporlarından uzak durmakta ve boyunun kısa kalacağından korkmaktadırlar.

Vücut Geliştirme Boy Uzamasını Engelliyor mu?

Vücut geliştirme sporunun yanlış yapıldığı durumlarda boy uzamasını olumsuz etkilediği söylenebilir. Hareketlerin yanlış yapılması sonucu sakatlanmalar ve yanlış gelişimler gözlenebilir. Gereğinden fazla ağırlık altına girilmek suretiyle aşırı zorlama, boy uzamasını baskılayabilir. Buna en güzel örnek haltercilerdir.

Büyük ağırlıkların kaldırılmaya çalışıldığı bu sporun mantığı ağırlığı vücudun üzerine kaldırmaktır. Bu hareket yapılırken tüm vücut bu ağırlığın altında kalmak durumundadır. Kendi ağırlığı miktarındaki ağırlık altında kalan vücutta boy uzamasının olumsuz etkilenmesi görülebilir.

Boyun Kısa Kalma Sebebi Nedir?

Boy uzaması hakkındaki ilk çalışmalar 1960'lı yıllarda Japonya' da yapılmıştır. Japon araştırmacılar köylerdeki çocukların boylarının daha kısa olduğunu görüp konu hakkında geniş çaplı araştırma ve inceleme yürütmüşlerdir. Araştırmanın sonunda köyde yaşayan çocukların şehirdekilere göre daha ağır işlerde çalıştığı ve daha kötü beslendiği rapor edilmiştir.

Bu araştırma dünya ile paylaşıldığı zaman ilk olarak ağır kaldırmanın boy uzamasını engellediği yönünde desteklenmiş ve geniş çevrelere yayılmaya başlamıştır. Araştırmacılar kesin sebebin ne olduğu hakkında sonuca varamamış olmalarına rağmen konunun bu şekilde değerlendirilmesine oldukça şaşırmışlardır. Aslında gerçek sebep köydeki çocukların yetersiz beslenmesinden kaynaklanmaktadır.

Vücut Geliştirme Boy Uzamasını Engelliyor mu?

Zaman geçtikçe bilim ve teknikler gelişmiştir. Günümüzde yapılan çalışmalarda kas ve ağırlık çalışmanın vücutta büyüme hormonu olan HGH salgısını arttırdığı tespit edilmiştir. Bu hormon hem kasların büyümesini hem de boyun uzamasını sağlamaktadır.

Sanılanın aksine baskı altında kalan kemikler, bu hormon sayesinde tamir edilerek öncekinden güçlü ve sağlam hale gelmektedir. Eğer yeterli besin alınıyorsa ağırlık çalışan çocukların çalışmayanlara göre daha kuvvetli ve daha dayanıklı olduğu tespit edilmiştir.

Beslenme ve Boy Uzaması Arasındaki İlişki

Konu hakkındaki ilk araştırmalar Japonya tarafından yürütülmüş ve konunun beslenme ile alakalı olabileceği üzerinde durulmuştur. Beslenmenin boy üzerindeki etkisini görmek isteyen bilim insanları çocukların beslenme alışkanlıklarını değiştirmek üzere çalışma başlatmışlardır.

Bu çalışmada okullarda uygulanarak küçük yaştan itibaren çocukların hangi besinlere ihtiyacı olduğu ve hangi besinleri yemeleri gerektiği öğretilmiştir. 10 yıllık sürecin sonunda çocuklarda önceki nesle göre ortalama 10 cm boy artışı gözlenmiştir. Japonların bu uygulaması aslında konunun beslenme ile alakalı olduğunu kanıtlamaktadır.

Vücut Geliştirme Boy Uzamasını Engelliyor mu?

Ağırlık çalışma ve vücut geliştirme sporu, iki temel üzerine kuruludur. Birincisi sıkı çalışmak, diğeri iyi beslenmektir. Vücut geliştirme yapan kişi iyi beslenmiyorsa sonuç alamayacaktır. Normal kişilere göre daha çok protein almalı ve yediklerine dikkat etmelidir.

Karbonhidrat ve yağ alımı konusunda da dikkatli olmalı ve rastgele beslenmemelidir. Kısacası vücut geliştirme yapan genç kimseler akranlarına göre beslenmesine dikkat eder, onlardan daha iyi beslenir.

İyi beslenme ve büyüme hormonundaki artış boy uzamasını tetikler. Yani vücut geliştirme sonucu boyunun kısa kalacağını düşünenler aslında bu sporu yaparak boylarını uzatabileceklerinin farkına varmalıdır.

Tabi boy uzamasının genetik olduğu unutulmamalıdır. Gelecekteki boyun anne ve babaya bakılarak tahmin edilebileceği, bunun üzerinde bir durumun istisna olacağını hatırlatalım.

Boy Uzatan Sporlar

Aşağıda boy uzatan sporlar vardır. Bu sporları düzenli olarak yaptığınız taktirde boyunuzu genetik formunuza göre daha da uzatabilirsiniz. Boy uzamasında etkin rol oynayan sporlar mutlaka yapılmalıdır. Özellikle çocuğunuz varsa kesinlikle aşağıdaki sporlardan birisiyle meşgul olmasını sağlayın.

1. Basketbol ve Voleybol

Boy Uzatan Sporlar

Boy uzaması denince akla ilk olarak basketbol gelir. Basketbolcuların devasa boyları, bu sporu yapan kişilerde böyle uzamaya neden olacağı düşüncesini yaratır. Konu tamamen genetikle alakalı olsa da basketbolun boy uzatmada yardımcı olduğu doğrudur.

Çoğunlukla zıplama hareketi ve uzanma eğilimi içeren basketbol, eklemleri açar ve uzun kasların gelişmesine yardımcı olur. Basketbola benzeyen diğer bir spor olan voleybol da boy uzamasında oldukça etkilidir. İki sporun vücutta benzer hareketler yapılarak oynandığı düşünülünce aynı etkiyi yaratmaları beklenebilir.

2. Yüzme ve Su Topu

Boy Uzatan Sporlar

Boy uzatan diğer spor yüzmedir. Yüzücülerin genelinde boylar uzundur. Bunun sebebi kulaç atarken vücudun ileriye doğru esnetilmesidir. Suyun kaldırma kuvveti ve vücudun pozisyonu gereği omurga ve eklemler ayakta durulduğu gibi baskı altında olmadığı için daha rahat gelişebilirler.

Benzer şekilde su topu da boy uzatan sporlar arasındadır. Temelinde yüzmek olan spor, daha çok su içindeki ikili mücadeleye dayanır. Su topunda daha fazla kas grubu çalışır ve daha fazla büyüme hormonu salgılanır. Neticede boyun uzaması için en etkili sporlar arasında yer alır.

3. Yüksek Atlama

Boy Uzatan Sporlar

Yüksek atlama yapanların uzun olması sizi yanıltmasın. Bu sporda genetik olarak uzun boylu olmak avantajlıdır. Profesyonel sporcuların uzun boylu olması kısa boyluların bu sporu yapamayacağı anlamına gelmez.

Koşmak ve yüksek bir çıtanın üzerinden atlamak mantığına dayanan sporda temel hareket zıplamak, diğer hareket ise vücudu esneterek çıtanın üzerinden kıvrılmaktır. Bu iki hareket boy uzatma hareketlerinin temel hareketlerinden olduğu için yüksek atlama, uzun boylu olmak isteyenlerin tercih etmesi gereken sporlar arasında yer alır.

4. Barfiks ve Street Workout

Boy Uzatan Sporlar

Uzaya giden astronotların yer çekimsiz ortamda 5-7 cm kadar boyları uzar. Bunun sebebi omuriliklerin ve eklemlerin yer çekimi etkisinden kurtularak genişlemesi sonucudur. Barfiks için ellerinizle tutunup vücudunuzu aşağı doğru bıraktığınız zaman da aynı astronotlarda olduğu gibi omurgalarınızın ve eklemlerinizin arası açılır.

Bu hareketin düzenli uygulanması ile boyun uzaması tetiklenir. Son dönemde popüler olan sokaklardaki ve parklardaki demirlerde barfiks temeline dayanan hareketlerden Street Workout adında yeni bir spor türedi. Vücut ağırlığı ile yapılan bu spor üst bedendeki kasların gelişmesini sağlıyor. Güçlü ve kaslı görüntünün yanında boy uzamasına yardımcı olması, onu gençler arasında daha popüler hale getiriyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Boy Uzatan Vitaminler, Mineraller ve Doğal BesinlerÇocuklarda Boy Uzamasını Etkileyen Faktörler
En Etkili Boy Uzatma Egzersizleri ve Hareketleri

Fitness boy uzaması engeller mi?

Normal bir şekilde fit olmanızı sağlayacak kadar spor yapmak boy uzamasını engellemez. Çok fazla ağır kiloların altına girmek, ağır antrenmanlar yapmak uzmanlar tarafından önerilmemektedir. Ancak ağırlık egzersizleri gençlerde boy uzamasını engellemez. Boyunuz yine olduğu gibi uzar.

15 yaşında fitness boy kısaltır mı?

15 yaşında Fitness yapmak boy uzamasını kesinlikle engellemez. Boyun uzaması genetik faktörlere dayalıdır. Spor yaparak genetik faktörlerin dışına çıkılabilir. Bir insan spor yapmadan 1.75 olacaksa, boy uzatan sporlarla uğraşırsa 1.80 olur.

Kas yapmak boy kısaltır mı?

Kas yapmak boy kısaltan bir durum değildir. Genç yaşta ağırlık kaldırmak boyun uzamasını engellemez. Yapılan araştırmalara göre yapılan ağırlık antrenmanları boyu kısaltmak yerine uzama ihtimalini artırır.

Boy uzamasını engelleyen şeyler nedir?

Boy uzamasını engelleyen bazı durumlar vardır. Gün içerisinde çok fazla tatlı, hamburger, gazlı içecek, pasta, kek, şeker, cips, kızartma tüketmek boyunuzun uzamasını engelleyecektir. Sürekli stres halinde olmak, uyku düzenini oturtmamak boy uzamasına engel olur.

1 yılda en fazla kaç cm boy uzar?

Bir bebek ilk yaşına gelene kadar 25 cm büyür. İkinci yılda 12, üçüncü yılda 8 cm, altı yaştan ergenliğe kadar yılda 5 cm uzayarak ilerler. Ergenlik dönemine girildiğinde ise genetik faktörlere ve yapılan sporlara bağlı olarak boy uzaması gerçekleşir.

Boy uzaması kaç yaşında durur?

Erkeklerde boy uzama hızı ortalama 19 ile 20 yaş arasında yavaşlar. 22 yaş itibariyle boy uzaması tamamen durur. 20 yaş üzeri erkeklerin düzenli olarak spor yapması iskelet sistemini olumlu yönde etkiler, boy eğrilmelerine karşı korur.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum