Vücut Geliştirmeyi Kolaylaştıran Besinler

Vücut geliştirmenin sırrı çok çalışmakla birlikte beslenmekten geçiyor. Peki vücudu en çok geliştiren besinler hangisi? İşte en iyi sporcu besinleri.
Vücut Geliştirmeyi Kolaylaştıran Besinler

Spor yapanların antrenman programları kadar beslenmeye de dikkat etmesi gerekmektedir. Özellikle vücut geliştirme sporuyla ilgilenenler diyetisyen titizliğinde beslenme programı uygulamazlar ise emekleri boşa gidecektir. Tükettikleri gıdaların protein, karbonhidrat ve yağ oranlarına çok dikkat etmelidirler. Özellikle protein, kasların temelini oluşturduğu için en dikkat edilmesi gereken besinlerin başında olmalıdır. Bu içeriğimizde protein oranı yüksek besinleri bir araya getirdik.

En İyi Proteinler Listesi

SıraProteinlerÖnemi ve Etkisi
1PeynirlerHacim Kazandırır
2Süt ve YoğurtZengin Mineral
3YumurtaSağlıklı
4Kırmızı EtKaslarda Depolanır
5Beyaz EtDüşük Yağ Oranı
6Balıklar ve Deniz CanlılarıHayati Önem Taşır

İşte daha hızlı gelişmenizi sağlayacak besinler...

Hayvansal Proteinler

Vücut geliştirmede olmazsa olmazlardan birisi hayvansal proteinlerdir. Kahvaltı sırasında veya antrenman sonrasında protein ihtiyacımızı karşılayacak olan bu besinleri beslenme programı eşliğinde belirli miktarda tüketmemiz gerekiyor. O zaman vakit kaybetmeden vücut geliştirmede kullanabileceğimiz hayvansal proteinler listesine geçelim.

1. Peynirler

hayvansal proteinler

Peynirler yüksek protein içeriğine sahiptir. Whey diye adlandırılan protein tozlarının peynir altı suyundan yapıldığını duymuşsunuzdur. Peynir tüketirken dikkat edilmesi gereken nokta, peynirin türüne göre protein oranının değiştiğidir. Ayrıca yüksek tuz ya da yağ içeren peynir türlerine karşı dikkatli olmak gerekir. Yüksek tuzlu peynirler protein içeriği yüksek olsa bile vücuda zarar verirler. En yüksek proteinli peynirleri şöyle sıralayabiliriz:

Peynirlerin Protein Miktarları
Gravyer Peyniri30 gr
Kaşar Peyniri26 gr
Cheddar Peyniri25 gr
Keçi Peyniri22 gr
Beyaz Peynir15 gr

2. Süt ve Yoğurt

hayvansal proteinler

Protein bakımından en yüksek doğal gıdalardan birisi de yoğurttur. Kültürümüzün önemli parçası olan ve dünyaya aynı isimle tanıttığımız yoğurdun bir bardağında 23 gr protein vardır. Proteine ek olarak yoğurt ile birlikte probiyotik bakteriler vücuda alınır. Bu bakteriler bağırsaklara faydalıdır. Ayrıca içerdiği zengin mineraller ve yağlar sağlığımız için bir hayli önemlidir.

Süt ise yoğurt ve peynire göre daha düşük protein miktarına sahiptir. 100 ml sütte 3.3 gr protein bulunur. Susuzluğa iyi gelen besin olan süt, az yağlı olarak tüketildiği zaman daha yüksek protein içerir. Tam yağlı sütün 1 litresinde 31 gram protein varken az yağlı sütte bu oran 34 gram seviyesine çıkmaktadır.

3. Yumurta

hayvansal proteinler

Yumurta, en sağlıklı protein türleri arasında yer alıyor. Vücut geliştiriciler için olmazsa olmaz besinlerin başında gelen yumurtanın beyazı, yağsız protein sunduğu için doğal proteinler arasında çoğu kişi için en önemli proteindir. Zengin mineral içeriği ve birçok faydalı vitaminleriyle birlikte tam bir sporcu dostudur. 1 yumurtada 7 gram protein bulunur. Birkaç yumurtanın beyazından yapacağınız omlet ile bol proteinli sabah kahvaltısı yapmak çok faydalı olacaktır.

4. Kırmızı Et

hayvansal proteinler

Kırmızı et, bilindiği üzere kas dokusudur ve protein genelde kaslarda depolanır. Bu yüzden besinler arasında protein oranı en yüksek olanı kırmızı ettir. Ancak kırmızı ette vücuda zararlı yağlar vardır. Yüksek miktarlarda tüketildiği zaman kolesterolü yükseltir. Aynı zamanda yüksek kalorisi ile kilo artışına neden olur. Gereğinden fazla tüketilmesi fayda yerine zarar verir. Kırmızı etin türüne göre protein miktarı değişir. İşte 100 gramında en yüksek proteine sahip kırmızı etler:

Kırmızı Etlerin Protein Miktarları
Dana Kuşbaşı36 gr
Kuzu Kuşbaşı34 gr
Kuzu Karaciğer31 gr
Dana Karaciğer29 gr
Dana Kıyma26 gr

5. Beyaz Et

hayvansal proteinler

Beyaz etler kanatlı hayvanlardan elde edilen ve düşük yağ oranı ile dikkat çeken etlerdir. Kırmızı et kadar protein miktarı sunması, daha az yağ miktarı ve bunu uygun fiyata yapıyor olması vücut geliştiriciler için onu ön sıraya yerleştiriyor. Ülkemizdeki kırmızı et fiyatları düşünüldüğü zaman maddi durumu iyi olmayan vücut geliştiriciler tercihlerini beyaz etten yana kullanırlar. Çeşitlerine göre 100 gramında en yüksek protein bulunan beyaz etler şöyledir:

Beyaz Etlerin Protein Miktarları
Tavuk Göğüs36 gr
Tavuk Kanat30 gr
Hindi Göğüs29 gr
Tavuk But28 gr
Hindi But27 gr
Tavuk Ciğer24 gr

6. Balıklar ve Deniz Canlıları

hayvansal proteinler

Beyaz et grubunda yer alsa da balıklar, deniz canlıları grubunda değerlendirilmelidir. Kanatlı canlılara göre daha düşük proteine sahiptirler. Balıkların vücutlarında sağlık açısından çok faydalı yağlar bulunmaktadır. Omega-3 yağ asitleri vücuttaki organlar için hayati önem taşıyan besinlerdir. Mutlaka tüketilmesi gereklidir. Balıklar dışında bazı deniz canlıları da yüksek protein miktarına sahiptir. Türlerine göre 100 gramında en çok protein bulunan balık türleri ve deniz canlıları şöyledir:

Deniz Canlılarının Protein Miktarları
Alabalık24 gr
Ton Balığı24 gr
Somon22 gr
Uskumru20 gr
Hamsi20 gr
Karides18 gr
Ahtapot16 gr

Bitkisel Proteinler

Her spor geliştirici günün belirli dilimlerinde bitkisel proteinlerden faydalanmak zorundadır. Peki en yüksek protein miktarına sahip bitkisel ürünler nelerdir? İşte vücut geliştirenlerin tüketmesi gereken bitkisel proteinler.

1. Tahıllar

bitkisel proteinler

Vücut geliştirme yapanlar için sadece bitkisel proteinler yeterli olmamakla birlikte belli bir seviyeye kadar fayda sağlamaktadırlar. Protein bakımından hayvansal besinler kadar yüksek değerlere sahip olmasalar da onlara yakın derecede protein içeren tahıllar bulunmaktadır. Bu tahıllar sahip oldukları lifler sayesinde sindirim sitemine faydalıdır. Aynı zamanda protein ile birlikte dengeli karbonhidrat içerdikleri için vücut geliştiricilerin kahvaltılarında kendilerine yer edinirler. 100 gramında en çok protein olan tahıllar şöyledir:

Tahılların Protein Miktarları
Yulaf17 gr
Kepek17 gr
Makarna15 gr
Buğday13 gr

2. Kuruyemişler

bitkisel proteinler

Bitki grubundaki proteinlerin genelini tahıllar oluştursa da kuruyemişler de bu gruba girmektedirler. Kuruyemişler hem protein hem de mineral zengini besinlerdir. Yüksek yağ oranına sahip olsalar da bu yağlar sağlıklıdır. Vücudun ihtiyacı olan yağ kaynağını kuruyemişler karşılayabilmektedir. Enerji verici yapısı da sporda harcanacak enerjinin üretimi için önemlidir. Böylece hem lezzetli hem de faydalı yönleriyle ön plana çıkarlar. İşte 100 gramında en yüksek protein sunan kuruyemiş çeşitleri:

Tahılların Protein Miktarları
Yer Fıstığı26 gr
Badem21 gr
Antep Fıstığı21 gr
Kaju18 gr
Ceviz15 gr
Fındık15 gr

3. Baklagiller

bitkisel proteinler

Bitkisel proteinler içerisinde yüksek protein miktarlarıyla hayvansal besinlerle yarışan grup olan baklagiller, vejetaryen ya da vegan kişilerin protein ihtiyaçlarını karşıladıkları kaynaklardır. Bitkisel kaynaklı oldukları için sindirimi zordur. Hayvansal gıdalara göre yavaş gelişim yaşatırlar. Yağ oranı oldukça düşük olan ve kaliteli amino asitlere ve minerallere sahip baklagiller kasların beslenmesi için önemli yere sahiptir. İşte en yüksek protein içeriğine sahip baklagiller:

Tahılların Protein Miktarları
Soya Fasulyesi36 gr
Yeşil Mercimek23 gr
Barbunya19 gr
Kaju19 gr
Ceviz15 gr

Her ne kadar protein spor yapan kişilerin çok ihtiyaç duyduğu bir bileşen olsa da doğru ve dozunda kullanım çok önemlidir. Ayrıca spor yapan bazı kişilerin sağlıklı olayım derken fazla abarttığını ve sağlığından olduğu bilinmekte. Bu tür durumların önüne geçmek için "Sağlıklı Bir Yaşam İçin Yapılması Gerekenler" adlı içeriğimizdeki uzman tavsiyelerine uyabilirsiniz.

En İyi Protein Tozları Listesi

SıraTozlarEtkisineoldu Puanı
1Weider Premium WheyKaliteli10/9.8
2Scitec Nutrition WheyLezzetli10/9.7
3Big Joy Big Whey ClassicFarklı Aroma10/9.7
4Optimum Gold Standard WheyBütçeye Uygun10/9.8
5Hardline Whey 3matrixKolay Erişilebilir10/9.6
Amazon
Fiyatlarını Gör
Protein
Tozu Markaları
Aradığın
Fiyatları Gör

Protein oranı en yüksek gıdalardan yukarıda bahsettik. İçeriğimizin bu kısmında ise protein ihtiyacınızı karşılayabilecek olan takviyeleri inceleyeceğiz. İşte en iyi protein tozları.

1. Weider Premium Whey

En İyi Protein Tozu

Amazon
Fiyatını Gör
Weider
Protein Tozu
Aradığın
Fiyatı Gör

En iyi protein tozu hangisi diye soruyorsak tabii ki de ilk sıraya Weider markasının bu ürünü gelecektir. Dünyanın genelinde en çok tercih edilen proteinlerden olan Weider Premium Whey, kolay bir şekilde çözünebilmesi sayesinde çok beğeniliyor. BCAA ve izole protein oranı yüksek olması sayesinde sporcuların ilk başvurduğu protein tozu olan ürün, eşsiz lezzetteki aromaları sayesinde dikkatleri üzerine çekiyor. Son olarak bu protein tozunun tek kötü yanının yüksek fiyatı olduğunu söyleyelim.

2. Scitec Nutrition Whey

En İyi Protein Tozu

Amazon
Fiyatını Gör
Scitec
Protein Tozu
Aradığın
Fiyatı Gör

Listemize Scitec Nutrition markasının protein tozuyla devam ediyoruz. Dört farklı gramaj seçeneği sayesinde her bütçeye uygun olan bu protein tozu, yüksek BCAA oranı sayesinde öne çıkıyor. Son yıllarda daha fazla öne çıkan ürün, iki farklı aromasıyla farklı damak tatlarına da uygundur. Ek olarak kaliteli ham maddeden üretilen protein tozunda tek serviste 22 gram protein olduğunu söyleyelim.

3. Big Joy Big Whey Classic

En İyi Protein Tozu

Amazon
Fiyatını Gör
Big Joy
Protein Tozu
Aradığın
Fiyatı Gör

Sindirim enzimleri içermesi sayesinde daha kolay bir şekilde tüketilebilen Big Joy Big Whey Classic, kolay erişilebilir yapısı sayesinde öne çıkıyor. En iyi protein tozu markalarından biri olan Big Joy'un ürettiği bu ürün, içeriğindeki glutamin karpuz ile kasların korunmasını sağlıyor. Ayrıca kullanıcıları tarafından sevilen bir tada sahip olan ürünün fiyatının ortalama düzeyde olduğunu söyleyelim.

4. Optimum Gold Standard Whey

En İyi Protein Tozu

Amazon
Fiyatını Gör
Optimum
Protein Tozu
Aradığın
Fiyatı Gör

Listemize Optimum Gold markasının protein tozuyla devam ediyoruz. Her damak tadına uygun 9 farklı aroma seçeneği bulunan Optimum Gold Standard Whey, zengin içeriği sayesinde öne çıkıyor. %22 BCAA oranı ve tek serviste 24 gram protein bulundurması sayesinde çok beğenilen protein tozu aynı zamanda uygun fiyatıyla dikkatleri üzerine topluyor. Son olarak bu ürünün suya rahat bir şekilde karıştığı için çok tercih edildiğini belirtelim.

5. Hardline Whey 3matrix

En İyi Protein Tozu

Amazon
Fiyatını Gör
Hardline
Protein Tozu
Aradığın
Fiyatı Gör

Türkiye'nin en çok tercih edilen protein tozu markası olan Hardline'ın üretmiş olduğu bu protein tozu bulk dönemindeki sporcular için idealdir. İzole, hidrolize ve konsantre whey protein içermesi sayesinde bulk dönemindeki sporcuların tüm ihtiyacını karşılayan protein tozu, her servisinde 37 gram protein bulunduruyor. Ayrıca keratin, BCAA ve glutamin bakımından zengin içeriği olan takviyenin 3 farklı aroma seçeneği ile her damak tadına uygun olduğunu söyleyelim.

Protein tozu almadan önce doğru takviyeyi aldığınızdan emin olun. Çünkü çevremizde dolaşan bazı yanlış bilgiler yüzünden aslında almamız gereken takviyeyi alamayabiliriz. Dilerseniz "Hangi Supplement Ne İşe Yarar?" adlı içeriğimize giderek kendinize en uygun olan takviyelere göz atabilirsiniz.

UYARI !

İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum