Ispanak ve Yumurtanın Vücut Geliştirmede Faydaları

Vücut geliştirme yapanların sıkça tercih ettiği yumurtaya ıspanak eklenirse içeriği nasıl değişir? Ispanaklı yumurta vücut geliştirmede yardımcı olur mu? Ispanaklı yumurta ve kas gelişimi arasındaki ilişkiyi araştırdık. İşte cevaplar...
Ispanak ve Yumurtanın Vücut Geliştirmede Faydaları

ISPANAK ve YUMURTA

Ispanak tek başına yendiğinde lezzetli gelmeyen ama besleyicilik bakımından çok faydalı bir sebzedir. Yumurta da aynı şekilde yüksek, saf protein içeren ve kokusu sebebiyle çoğu kişi tarafından sevilmeyen bir besindir. Bu ikisini karıştırıp birlikte yemek ise her ikisinin baskın tadını kıran ve apayrı bir lezzet ortaya çıkaran yöntemdir. Bu yöntemi ilk kimin keşfettiğine dair kesin bilgi olmasa da çocuklarına ıspanak yedirmek için olabileceğini tahmin ediyoruz.

ispanak-003.jpg

Mineral yönünden zengin besinlerin başında genelde sebzeler gelir. Bu sebzeler arasında ön sıralarda ıspanak yer alır. Bir porsiyonunda sadece 41 kalori bulunan ıspanağın içindeki diğer besin değerlerinin, günlük ihtiyacın ne kadarını karşıladığına baktığımızda şu değerler karşımıza çıkıyor:

- Lif (%17)

- A vitamini (%317)

- B6 vitamini (%2)

- C vitamini (%29)

- K vitamini (%111)

- Demir (%36)

- Kalsiyum (%24)

- Potasyum (%24)

- Magnezyum %39)

- Folik Asit (%66)

Ispanak, içindeki zengin mineraller sayesinde vücuda güç kazandıran sebzelerdendir. Her insanın tüketmesi ve özellikle çocuklarına yedirmesi önemlidir. Ispanağın sahip olduğu protein, vitamin ve mineraller gelişim çağındaki çocukların ihtiyaç duyduğu besinlerdir. Yüksek oranda demire sahip bu sebze dilde ve ağızda mayhoş tat bıraktığı için genelde çocuklar tarafından sevilmez. Çocuklara ıspanak yedirebilmek için Temel Reis gibi çizgi filmler etkili olsa da tek başına ıspanak yedirmek kolay olmayacaktır.

temel-reis.jpg

Çocuklarına ıspanak yediremeyen annelerin imdadına yetişen yumurta, doğadaki en kaliteli protein kaynakları arasında yer alır. Bir yumurtada yaklaşık 7 gram saf protein bulunur. Düşük miktarda sağlıklı yağ ve bolca vitamin içeriği ile yine çocukların öğünlerinden eksik edilmemesi gerekir. Yumurtanın kendine has kokusu pek sevilmez. Ayrıca kimi insan sarısını severken kimisi beyazını sever. İşte bu noktada yumurtayı ya çırparak tavada yapmak gerekir ya da başka yiyecekler ile karıştırarak tüketmek gerekir. 

yumurta-007.jpg

Yumurtanın içeriğindeki besin değerlerine baktığımızda sağlığa çok faydalı vitamin ve minaralleri içerdiğini görüyoruz. Bir yumurtanın içindeki besin maddelerinin listesi ve günlük ihtiyacın kaçta kaçının karşıladığını gösteren tabloya bakınca karşımıza şu değerler çıkıyor:

- A vitamini (%6)

- B2 vitamini (%15)

- B5 vitamini (%7)

- B12 vitamini (%9)

- Selenyum (%22)

- Fosfor (%9)

- Folate (%5)

Yumurta ve ıspanak sahip oldukları gücü birleştirdiği zaman ortaya apayrı bir lezzet ve yemesi keyifli bir yemek çıkar. Hem çocukların hem de büyüklerin ayrı ayrı tüketmekte zorlandığı bu iki besin birleştiği zaman onu sevmeyen insan nadir çıkar. Ayrıca ikisinin faydalarını bir arada almayı kolaylaştırır ve zengin bir öğün geçirilmesini sağlar. Büyümeyi tetikler, dayanıklılığı artırır, kuvvet verir ve kısacası bünyede bayram havası estirir. Küçük büyük herkes tarafından tüketilmelidir.

 

ISPANAKLI YUMURTA ve VÜCUT GELİŞTİRME

ispanakli-yumurta.jpg

Vücut geliştirmecilerin en dikkat ettiği konuların başında beslenme yer alır. Günlük kaç kalori alındığından tutun kaç kalorisinin proteinden, kaç kalorisinin karbonhidratlardan ve kaçının yağlardan alındığını dahi bir süre sonra öğrenirler. Vücutlarını iyi tanırlar ve onun ne istediğini bilirler.

Protein ağırlıklı, karbonhidrat ve doğal yağ destekli beslenme diyeti uygulayan vücut geliştiriciler için diğer besinlerin de dengeli tüketilmesi önemlidir. Kas kütlesini arttırmak için protein, karbonhidrat ve diğer supplementler kadar önemli olan besinler minerallerdir. İhtiyaç miktarında alınmazsa kas yapımı ve onarımı zorlaşacaktır. Başlangıç ve orta seviyedeki kişiler için çok fazla etkili olmasa da ileri düzeyde bu sporu yapanlar için her zaman kontrol edilmesi gereklidir. Tüketilen besinlerin mineral değeri diyet içinde takip edilmelidir.

c-vitamini-004.jpg

Zengin protein, mineral ve vitamin kombinasyonu olarak tanımlayabileceğimiz ıspanaklı yumurta vücut geliştirme ile ilgilenenlerin dayanıklılığını arttıracak ve kasları beslemelerine yardımcı olacaktır. Yüksek C vitamini ile hastalıklara karşı koruyacak ve antrenmanları aksatmayı ve güç kaybetmeyi önleyecektir. 

Yüksek lif içermesi ıspanağın tokluk hissi vermesini sağlar. Ayrıca bağırsak sağlığı açısından faydalıdır. Sağlıklı bağırsaklar bağışıklık sistemini olumlu etkiler. Ayrıca vitaminlerin emilimi bağırsaklarda olduğu için vücudun besinlerden sağladığı faydaların en üst seviyeye çıkması, bağırsak sağlığı ile doğrudan alakalıdır.

demir-eksikligi-001.jpg

Demir yönünden zengin olan ıspanak dolaşım sistemine faydalıdır. Kan hücrelerinde bolca bulunan demir, oksijenin taşınmasını sağlar. Kasların gelişebilmesi için iyi oksijen almaları şarttır. Vücut geliştiricilerin damarları ve kan değerlerine yaptığı olumlu etki sayesinde ıspanak kasların beslenmesini kolaylaştıran ve gelişmesini hızlandıran besinlerdendir.

Yumurta ile birleşince faydalı yağlar işin içine girer. Bu yağlar doğal yağlardır ve dolaşım sistemine faydalıdır. Yumurtadaki yüksek hayvansal protein kasların inşasını kolaylaştırır. Ispanaklı yumurta günlük vitamin ihtiyacının çoğunu karşılamaya imkan tanır. Tüm bunlara ek olarak göz sağlığına, kemik sağlığına, üreme organlarının sağlığına iyi gelir. 

kol-kasi.Jpeg

Ispanaklı yumurta hormon dengesini ayarlamasıyla da vücut geliştiricilere katkı sağlar. Hormonlar vücut geliştirme için önemlidir. Büyüme hormonu ve testosteron hormonu kas yapılanması için gereklidir. Ispanak testosteron salgısını arttırır. Yumurta ile birleşince zengin B vitaminine sahip olur. B vitamini, büyüme hormonunu tetikler. Büyüme hormonu kasların gelişmesinde, eklemlerin güçlenmesinde ve kemiklerin dayanıklılık kazanmasında etkilidir.

NeOldu.com / İlkay ENGİN

 

Kas Yapan Besinler

En İyi 5 Protein Tozu

En İyi 5 Kilo Aldırıcı

Dambıl Çeşitleri ve Modelleri

Dambıl Setleri ve Fiyatları

Yeni Başlayanlara Vücut Geliştirme Programları

Orta Seviye Vücut Geliştirme Programı

İleri Seviye Vücut Geliştirme Programı

Hangi Alet Hangi Bölgeyi Çalıştırır?

Fonksiyonel Antrenman Teknikleri

Egzersizlerin Doğru Sıralaması

Termojenik Yağ Yakıcılar

İnsülinin ve Kas Yapımı

Fitness Aletleri

Sporcu Kürleri

Ağırlık Çalışması Kaç Dakika Yapılmalı?

Kas ve Vücut Yapan İlaçlar

Antrenman Öncesi Beslenme

En Etkili Supplement Markaları

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.