Vücut Geliştirme Antrenmanları Doğru Sıralaması | Full Body

Vücut geliştirme yapılırken hareketlerin sıralaması ve antrenmanların nasıl yapılacağı önemlidir. İşte en iyi kas geliştirme hareketleri ve yapılış sırası.
Vücut Geliştirme Antrenmanları Doğru Sıralaması | Full Body

Vücut Geliştirme Hareketlerinin Sıralaması

Vücut geliştirme sporunda kullanılan temel hareketler ile genel anlamda büyük kaslar ve küçük kasların birlikte çalıştırılması hedeflenir. Genelde büyük kasları çalıştıran ve güç artışı sağlayan bu hareketleri önce yapmak gerekir. Yani önce büyük kasları sonrasında ise küçük kasları çalıştırmak uygulanması gereken doğru yöntemdir. Ayrıca fitness aletleri isimlerini bilmeyenler için hazırladığımız spor salonu aletleri başlıklı makalemizi linke tıklayarak okuyabilirsiniz.

En İyi Vücut Geliştirme Antrenman Listesi

SıraHareketEtkisiYardımcı Ürün
1Bench PressGöğüs KaslarıAğırlık Setleri
2Over Head PressOmuz ve Trapez KaslarıOmuz Geliştirme Aletleri
3Leg PressKalça ve Bacak KaslarıVücut Geliştirme Aletleri
4Lat Pull DownKanat ve Sırt KaslarıFitness Aletleri
5Ağırlıklı SquatBacak ve Kalça KaslarıAğırlık Plakaları
6Barbel Curl ve Dambıl CurlÖn Kol KaslarıDambıl
7Triceps Pull DownArka Kol KaslarıKol Geliştirme Aletleri
8Dambıl Fly ve Reverse Dambıl FlyGöğüs KaslarıGöğüs Geliştirme Aletleri
9Leg CurlBacak ve Kalça KaslarıBacak Geliştirme Aletleri
10Mekik ve CrunchKarın KasıKondisyon Aleti
Amazon
Fiyatlarını Gör
Vücut Geliştirme
Antrenman Ürünleri
Aradığın
Fiyatları Gör

En İyi Vücut Geliştirme Antrenman Tavsiyesi

Büyük Kasları Çalıştıran 5 Hareket

Büyük kasları çalıştıran hareketlerin önce yapılmasının sebebi, gücün ekonomik kullanılabilmesidir. Büyük kaslar çalıştırıldığı zaman enerji sarfiyatı çok olacaktır. Enerji sarfiyatı performansı doğrudan etkiler. Büyük kas çalıştıran hareketler vücudu daha çok yorar. Vücut geliştirmede eğer gelişmek isteniyorsa kasların sahip olduğu kapasite her zaman zorlanmalıdır. Kaldırılabilecek en fazla ağırlık ile çalışılması için enerji gerekir. Büyük kaslardan önce küçük kaslar çalıştırılırsa kaybedilen enerji, performansı olumsuz etkileyecek ve zorlanmanıza, dolayısıyla da gelişmenize engel olacaktır.

İşte vücut geliştirme sporunda uygulamanız gereken hareketler;

1. Bench Press

Vücut Geliştirme Hareketleri Sıralaması

Amazon
Fiyatını Gör
Bench Press
Antrenman Ürünleri
Aradığın
Fiyatı Gör

En temel göğüs hareketidir. Sehpaya sırt üstü yatarak, halter çubuğu göğse indirilir ve kaldırılır. Bu hareket göğüs kaslarını kuvvetlendiren ve onlara hacim kazandıran en önemli egzersizdir. Bench press hareketi sehpanın farklı şekillerde kullanılmasıyla göğüs bölgesinin ayrı ayrı çalıştırılmasına imkan tanır. Sehpa yukarıya kaldırılarak 30 derecelik bir eğim ile bench press yapılırsa üst göğüs kasları çalışır. Sehpa aşağı doğru 30 derece bir eğim verilerek bench press yapılırsa alt göğüs kasları çalıştırılır. Sehpanın eğimli çalışılması küçük kasların çalıştırılmasına örnektir. Vücut geliştirme egzersizlerinin olmazsa olmazı halter çubuğu, Z bar ve ağırlık setlerine göz atmak için aşağıdaki linklere tıklayınız.

2. Over Head Press

Vücut Geliştirme Hareketleri Sıralaması

Amazon
Fiyatını Gör
Over Head
Antrenman Ürünleri
Aradığın
Fiyatı Gör

Bu hareket doğrudan omuz kaslarını ve nispeten trapez kasını çalıştırır. Ayakta ya da oturarak yapılabilir. Halter çubuğu omuz hizasına kadar indirilir ve kollar tam açılana kadar yukarıya doğru kaldırılır. Yavaşça geri indirilir. Bu hareket kafanın önünde veya arkasında yapılabilir. Arkada yapıldığı zaman dikkatli olunmalıdır. Omuzlar geriye doğru gergin olacağı için kontrolsüz yapılırsa sakatlığa sebep olabilir. Omuz kasları yoğun kaslardır ve bu kasları çalıştırmak oldukça yorucudur. En etkili omuz geliştirme aletlerine göz atmak için buraya tıklayın.

3. Leg Press

Vücut Geliştirme Hareketleri Sıralaması

Amazon
Fiyatını Gör
Leg Press
Antrenman Ürünleri
Aradığın
Fiyatı Gör

Ağırlıkların 45 derece eğimli şekilde durduğu demir dirseklerin alt tarafına bacakları yukarı kaldırmak suretiyle oturularak yapılır. Yanlardaki güvenlik klipsleri açılarak ve bacaklar gevşetilerek ağırlık üzerinize gelir. Ardından itilerek başlangıç seviyesine getirilir. Hareket bacak ve kalça kaslarını çalıştırır. Squat egzersizinin ters yapılması mantığına dayanır. Böylece bel ve diz bölgesine daha az yüklenilir. Bel desteği önemlidir ve iyi yerleşilmelidir. Ağırlığı düşürme endişesi olmadan yüksek ağırlıklarda bacak çalışmayı mümkün kılar. Kalça ve bacak kaslarınızın gelişimine yardımcı olacak en etkili vücut geliştirme aletlerini incelemek için buraya tıklayın.

4. Lat Pull Down

Vücut Geliştirme Hareketleri Sıralaması

Amazon
Fiyatını Gör
Lat Pull
Antrenman Ürünleri
Aradığın
Fiyatı Gör

Bu makinenin mantığı barfiks çekerken kullanılan kanat ve sırt kaslarını çalıştırmaktır. Barfiks çekerken zorlanan kişilerin kaslarını geliştirebileceği makinelerden biridir. Kendi ağırlığını kaldırabilecek seviyeye gelen kişilerin barfiks çekmesi tavsiye edilir. Bu seviyenin üstüne çıkanların ise dizlerini makineye bağlamak suretiyle kendi ağırlığından fazlasını kaldırarak kanat ve sırt kaslarının çalıştırabilmesini sağlamaktadır. Sırt kaslarını geliştiren en iyi fitness aleti modellerine göz atmak için buraya tıklayın.

5. Ağırlıklı Squat

Vücut Geliştirme Hareketleri Sıralaması

Amazon
Fiyatını Gör
Squat
Antrenman Ürünleri
Aradığın
Fiyatı Gör

Halter çubuğunu omuz önünde veya arkasında olacak şekilde tutarak çömelme hareketidir. Bacak ve kalça kaslarını çalıştıran harekettir. Tek hareket ile çok fazla bölgeyi çalıştırmayı sağladığı için ayrıca verimlidir. Bir bacak öne atılarak yapılan şekli de bulunur. Bacak öne atılınca kalça ve bacak kasları daha çok çalıştırılmış olur. Mekik, şınav, barfiks gibi hareketlerde vücut ağırlığına ek olarak da kullanacağınız ağırlık plakalarına göz atmak için buraya tıklayın.

Küçük Kasları Çalıştıran 5 Hareket

Küçük kaslar, büyük kaslara göre enerji sarfiyatı konusunda tutumludurlar. Hacim olarak küçülen kasın beslenebilmesi için gerekli olan kan oksijen miktarı azaldığı için vücudun üretmesi gereken enerji miktarı da az olacaktır. Büyük kas çalışmasının ardından kalan enerji ile kolaylıkla küçük kaslar çalıştırılabilir ve istenen gelişim sağlanabilir. Küçük kasları çalışmak için daha bölgesel çalışmak ve özel hareketler kullanmak gereklidir. Vücut geliştirme idmanlarının temelinde, çalışılacak bölgenin seçilmesi ve önce büyük, sonra küçük kasların çalıştırılması yatmaktadır.

6. Barbel Curl ve Dambıl Curl

Vücut Geliştirme Hareketleri Sıralaması

Amazon
Fiyatını Gör
Barbel Curl
Antrenman Ürünleri
Aradığın
Fiyatı Gör

Ön kol kaslarını çalıştıran bu iki hareket halter çubuğu ya da dambıllar ile yapılabilir. Biceps adı verilen ön kol kaslarıyla birlikte göğüs ve bilek kaslarını da kuvvetlendirir. Bu hareket ayakta ya da oturarak yapılabilir. Ayakta yapıldığı zaman çalıştırdığı kas grubu daha fazla olmaktadır. Oturma pozisyonunda ve özellikle dirsekler altına sehpa konularak yapılan şekli kollardaki daha küçük kaslara odaklanmayı ve sadece bu kaslardan güç almayı mümkün kılar. Hesaplı fiyata en iyi dambıl modellerini görüntülemek için buraya tıklayın.

7. Triceps Pull Down

Vücut Geliştirme Hareketleri Sıralaması

Amazon
Fiyatını Gör
Tricep Pull
Antrenman Ürünleri
Aradığın
Fiyatı Gör

Cable crossover makinesiyle yapılabilen diğer bir çalışma, arka kol kaslarını geliştiren triceps pull down egzersizidir. Başlangıç pozisyonunda vücut dik olmalı, dirsekler 90 derece dik açılı pozisyonda el içleri ve bilekler yere paralel vaziyette durmalıdır. Hareket, kolların aşağı doğru bastırılması ve dirseklerin açılması ile kasık bölgesi üzerinde son bulmaktadır. Büyük ve kaslı kollara sahip olmanızı kolaylaştıracak en iyi kol geliştirme aletlerine göz atmak için buraya tıklayın.

8. Dambıl Fly ve Reverse Dambıl Fly

Vücut Geliştirme Hareketleri Sıralaması

Amazon
Fiyatını Gör
Dambıl Fly
Antrenman Ürünleri
Aradığın
Fiyatı Gör

Fly hareketi iki adet dambılla yapılan harekettir. Fly hareketinde kollar iki yana açıldığı için bu adı almıştır. Göğüs kaslarını çalıştırmak için sehpaya sırt üstü yatarak, elde dambıllar, dirsekler kilitli şekilde kollar yukarı uzatılarak göğüs üstünde birleştirilir. Kollar iki yana açılır ve tekrar başlangıç konumuna dönülür.

Reverse Dambıl Fly, Fly hareketinin ters şekilde yapılmasıdır. Sırt için en iyi egzersizler arasındadır. Hareketi yaparken dizler hafif kıvrık şekilde ayakta durulur. Ellerinize pet şişe ya da ağırlık yapacak nesneler alınabilir. Eller önde diz hizasında birleşik vaziyette harekete başlanır. Vücut sabit, dirsekler kırılmadan kollar iki yana doğru açılır. Sonra tekrar başlangıç pozisyonuna dönülür. Hareketi yaparken dirseklerin kilitli olmasına dikkat edilmelidir.

Omuzlar için yapılan Fly hareketinde ise ellerde dambıl, kollar iki yana sarkıtılmış vaziyette başlanır. Dirsekler kırılmadan kollar iki yana açılarak omuz kaslarının toparlanması sağlanır. Ayakta ve oturarak yapılabilir. Hareketi yaparken dirseklerin fazla kırılmasına müsaade edilmemeli ve dambıllar omuz hizasının üstüne çok geçmemelidir. Üst ve alt göğüs kaslarınızın gelişmesine yardımcı olan en iyi göğüs geliştirme aletlerine buradan göz atabilirsiniz.

9. Leg Curl

Vücut Geliştirme Hareketleri Sıralaması

Amazon
Fiyatını Gör
Leg Curl
Antrenman Ürünleri
Aradığın
Fiyatı Gör

Arka bacak ve kalça kasları için kullanılır. Öne doğru uzanılarak, makinenin topukların yardımıyla kaldırılması temeline dayanır. Zorlayıcı ve etkili hareketlerden biridir. Kalçadaki kasların kasılması ile poponun dik görünmesi sağlanır. Ayrıca arka kasların büyümesi bacağı daha kalın ve estetik gösterir. Fit bir görünüme sahip olmanıza yardımcı olacak en iyi bacak geliştirme aletlerine göz atmak için buraya tıklayın.

10. Mekik ve Crunch

Vücut Geliştirme Hareketleri Sıralaması

Amazon
Fiyatını Gör
Mekik ve Crunch
Antrenman Ürünleri
Aradığın
Fiyatı Gör

Göbek yağları ve karın kasları için yapılan hareketlerden olan mekik ve crunch hareketi bu bölgedeki kasları en etkili çalıştıran hareketlerdir. Karın kasları küçük hacimli kaslardır. Asıl görevleri vücudun dik durmasını sağlayan bu kaslar ayrıca vücuda sağlamlık kazandırır. Farklı versiyonları olan mekik ile yan karın ve bel kasları da çalıştırılabilir. Hareket yapılırken omurgayı fazla zorlamamaya dikkat edilmelidir. Kardiyo, güç ve fonksiyonel egzersizler için üretilmiş en iyi kondisyon aleti modellerine göz atmak için buraya tıklayın.

<

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum