Sporcular İçin Kasları Geliştiren En İyi 9 Mineral Takviyesi

Vücut geliştime sporu ile uğraşanların gün içerisinde yüksek miktarda vitamin ve mineral tüketmeleri gerekir. İşte sporcular için en iyi mineraller...
Sporcular İçin Kasları Geliştiren En İyi 9 Mineral Takviyesi

Kas Gelişiminde Kullanılan Mineraller

Mineraller vücuttaki fizyolojik faaliyetlerin sürdürülmesi açısından hayati önem taşır. İçtiğimiz sudan tutun yediğimiz çoğu besinde mineraller bulunur. Yeterli mineral alınmaması metabolizmanın dengesini bozacaktır. Normal beslenen kişiler vücudun hayati fonksiyonlarını sürdürebilecek seviyede mineral alsalar da vücut geliştirme yapanlar için bu miktarlar yetersiz kalır. Bu içeriğimizde vücudun gelişimine yardımcı olan ve vücut geliştirme sporu ile uğraşanlar için en iyi mineralleri sizlere sunuyoruz.

En İyi Kas Gelişimi İçin Mineral Listesi

SıraMineralBesin
1KalsiyumSüt Ürünleri
2MagnezyumSebze, Çerez Çeşitleri
3DemirKırmızı Et
4SodyumSalam, Sucuk
5ÇinkoKuruyemiş
6FosforBalık
7KromTam Tahıllar
8PotasyumYeşillik
9BakırDeniz Ürünleri

Kas Gelişiminde Kullanılan 9 Mineral

İşte vücut geliştirme için vazgeçilmez mineraller...

1. Kalsiyum

Kas Gelişiminde Kullanılan Mineraller

Kalsiyum vücutta en çok bulunan mineraller arasında yer alır. Kemiklerin yapısını oluşturur ve sağlamlık için mutlaka yeterli miktarda alınması gereklidir. Vücut geliştiren insanlara baktığımızda almaları gereken kalsiyum ile fosfor miktarının eşit olması önemlidir. Eşitlik sağlanamadığı zaman etki azalır. Proteinli diyet uygulayan kişiler, farkında olmadan protein ile birlikte fosfor da alırlar. Vücut geliştirmecileri gibi yüksek protein ihtiyacı olan kişilerin kalsiyum ve fosfor dengesini sağlamak için fazladan kalsiyuma ihtiyaçları vardır.

Kalsiyum sütte bol miktarda bulunuyor olsa da düşük protein sunduğu için ve laktoz barındırdığı için kimileri tarafından süt tüketimi tercih edilmez. Bu durumda farklı yollardan temin edilmesi gerekir. Bunun en güzel çözümü supplement yardımı almaktır. Kazein adı verilen ve sütten üretilen protein tozlarından kullanmak da diğer bir yöntem olabilir. Kasların kemiklerden destek aldığını ve kemik sağlığı için kalsiyumun ne kadar önemli olduğu hatırlanmalı ve tüketimine özen gösterilmelidir.

2. Magnezyum

Kas Gelişiminde Kullanılan Mineraller

Magnezyum vücudun işleyişi için en önemli mineraller arasında yer alır. Son yıllarda yapılan araştırmalar vücut geliştiriciler için magnezyum tüketiminin daha önemli olduğunu ortaya çıkarmıştır çünkü magnezyum vücutta enerji, direnç ve güç üretiminde kullanılan ve protein sentezlemede aktif rol alan bir element olarak karşımıza çıkmaktadır.

Konu hakkında bazı antrenörlerin verdiği demeçlere bakınca yıllardan beri magnezyum konusunda dikkat çektikleri gözlerden kaçmamaktadır. Yapılan son deney bunu bir kez daha kanıtlamıştır. İki grup vücut geliştirme sporcularından birine takviye magnezyum verilmiştir. Dört hafta boyunca uygulanan testte magnezyum kullanan grupta yer alan sporcuların bacak kaslarındaki güç artışı ve dayanıklılık, magnezyum almayanlara göre fazla olmuştur. Bu test durumun vahametini ortaya koymaktadır.

3. Demir

Kas Gelişiminde Kullanılan Mineraller

Demir minerali kan ve dolaşım sisteminin temelini oluşturduğu için vücut geliştirme için dolaylı yönden önem taşır. Ağırlık çalışması sırasında artan oksijen ihtiyacı için kaslara daha fazla kan pompalanır. Kanda oksijeni taşıyan hücreler için demirin önemi yüksektir. Set aralarında yeterli oksijen sağlanması ve kasların dinlenmesi buna bağlıdır.

Kadın vücut geliştiriciler için demir çok daha fazla öneme sahiptir. Kadınların regl dönemleri sebebiyle kaybettikleri kanı hızla telafi etmeleri gerekir. Vücut geliştirme yapan kadınlarda kansızlık durumu yaşanırsa kaslar iyi beslenemez. Böylece yeterli gelişim sağlamak mümkün olmaz. Kadınların kırmızı et tüketimine özen göstermeleri demir eksikliğinin önüne geçecektir.

4. Sodyum

Kas Gelişiminde Kullanılan Mineraller

Sodyum vücutta elektrolit olarak görev yapan elementtir. Sinirsel iletişimi sağlar. Bunun yanında vücudun su dengesinin korumasında görev alır. Halk arasında bilinen adıyla tuzdur. Tuz bol miktarda sodyum kaynağıdır. Vücut geliştiren insanlar normal beslenme sırasında ihtiyaçları olan sodyumu alırlar. Eğer fazla sodyum tüketilirse vücut su tutmaya ve şişmeye başlar.

Vücut geliştirmecilerin yarışma öncesinde vücutlarındaki fazla suyu atmaları gerekir. Kas ve derinin arasındaki su atıldığı zaman kaslar belirginleşecektir. Bunu yaparken düşük sodyum tüketmeye gayret edilir. Düşük sodyum tüketmek aynı yüksek sodyum tüketmek gibi vücudun daha çok su toplamasına sebep olabilir. Yarışma öncesinde bu mineralin miktarı iyi ayarlanmalıdır.

5. Çinko

Kas Gelişiminde Kullanılan Mineraller

Çinko demek büyümek demektir. Bunu sadece kasların büyümesi olarak düşünmemek gerekir. Hamilelik döneminden çocukluk ve ergenlik dönemine kadar en önemli hormonların salgılanmasında görev alan mineraldir. Normal insanlar için dahi büyük öneme sahip bu element, vücut geliştiren kişilerin vazgeçilmezleri arasındadır.

Yeterli çinko alınmaması demek yeterli testosteron ve büyüme hormonunun üretilememesi demektir. Testosteron cinsellik dışında kas gelişimi için büyük önem taşımaktadır. Aynı şekilde büyüme hormonu üretimi, kemiklerin güçlenmesini ve vücudun dayanıklılığını arttıran ve 30 yaşından itibaren vücut tarafından üretimi azalan hormondur. Kas gelişimi için diyetlerde tüketilen besinlerin yeterli çinko içeriği sunması önemlidir. Keza çoğu vücut geliştirmecinin diyetlerinde yeterli çinko mevcut değildir.

6. Fosfor

Kas Gelişiminde Kullanılan Mineraller

Fosfor, enerji üretiminde doğrudan görev alır. ATP denilen ve vücuda enerji veren nükleotidlerin yapısında bulunur. Vücutta en çok bulunan mineraller arasındadır. Kalsiyum ile birlikte işleme girerek enerji, güç ve dayanıklılık artışı sağlar. Protein ağırlıklı diyetlerde yüksek miktarda alınıyor olsa da dikkat edilmesi gerekir. Fosforun bir diğer önemli görevi spor esnasında laktik asit seviyesini dengeliyor olmasıdır. Bu açıdan bakıldığı zaman fosforun önemi daha iyi anlaşılmaktadır. Genelde takviye edilmesine ihtiyaç olmasa da kontrol altında tutulmalıdır. Fazla fosfor alınımının ise ters etki yaparak kemiklerdeki kırılganlığı arttırdığını unutmamak gerekir.

7. Krom

Kas Gelişiminde Kullanılan Mineraller

İnsülin seviyesi ve insülinin dokulara bağlanmasında görev yapar. Besinlerden alınan glikozun ve yağların insülin tarafından taşınarak hücrelere ulaştırılmasını destekler. Yani krom alınımı yeterli olursa hücrelerin insülin direnci hassas olur.

Vücut geliştirmeciler için bu yüksek önem taşımaktadır. İnsülin hassasiyeti demek alınan besinlerin hücreler tarafından daha hızlı kullanılması demektir. Ayrıca insülin yağ dokularını da taşıdığı için yağ yakımın da ve yağsız kas kütlesi üretiminde aktif olarak görev alır. İşleyişin iyi olması krom seviyesine bağlıdır.

8. Potasyum

Kas Gelişiminde Kullanılan Mineraller

Sodyumla birlikte çalışan mineraldir. Potasyum sinirsel bağların kuvvetlendirilmesinde, su dengesinin sağlanmasında ve kasların kasılmasında aktif görev alır. Sodyum ile dengeli tüketilmesi gerekir. Yarışma döneminde vücudun su tutmasını önlemek için alımı azaltılabilir. Fazla azaltılırsa ters etki yaparak daha fazla su tutmaya sebep olabilir.

Potasyum, çoğu besinde bulunur. Bu yüzden normal beslenme düzeni içinde genelde yeterli düzeyde alınır. Vücut geliştirmecilerin en çok tükettiği meyvelerin içinde bol miktarda yer alıyor olsa da ağır idman yapanların vücudundaki potasyum seviyesini ölçtürmeleri ve kontrol altında tutmaları gereklidir.

9. Bakır

Kas Gelişiminde Kullanılan Mineraller

Bakır, vücutta kan akışını arttırıcı özelliği ile öne çıkar. Vücut geliştiricilerin idmanları sırasında yoğun kan akışına ve kaslara oksijen taşımaya ihtiyaçları vardır. Antrenman bittikten sonra kasların onarılması sürecinde de yine kan akışı iyi olmalıdır. Bakır bu açıdan vücut geliştirmeciler için önemlidir.

Ağır ve yoğun tempoda çalışan kişilerin bakır seviyesine dikkat etmeleri gerekir. Normal şartlarda tüketilen gıdalarda bolca yer alıyor olması, eksiklik yaşamayacağınız manasına gelmeyebilir. Ağır ve yoğun antrenman yapanlar mutlaka bakır tüketimlerini kontrol ettirmeli ve takip etmelidirler.

Sporcular İçin Takviye Edici Mineral Tavsiyesi

Sağlıklı bir sporcunun ihtiyaç duyduğu mineralleri sizler için listeledik. İçerisinde mineral ve aynı zamanda vitamin barındıran en iyi takviyeleri inceledik.

En İyi Mineral Takviyesi Listesi

SıraMarkaİçerikneoldu Puanı
1VenaturaÇinko, Bakır10/9.10
2Naturall Iron PlusDemir, C Vitamini10/9.8
3OsteocareKalsiyum Magnezyum10/9.8
Amazon
Fiyatlarını Gör
Mineral
Takviyeleri
Aradığın
Fiyatları Gör

1. Venatura Çinko & Bakır Takviye Edici Gıda

Sporcular İçin Takviye Edici Mineral Ürünleri

Amazon
Fiyatını Gör
Venatura
Vitamin
Aradığın
Fiyatı Gör

Çinko ve bakır başta olmak üzere içerisinde birçok mineral barındıran Venatura mineral takviyesi özellikle sporcular için üretilmiş olup vücudun ihtiyac duyduğu mineralleri anında karşılıyor. Herhangi bir koruyucu veya tatlandırıcı içermeyen bu ürün kas kasılmaları ve bölgesel krampların önlenmesinde etkili oluyor.

2. Naturall Iron Plus Demir Takviyesi

Sporcular İçin Takviye Edici Mineral Ürünleri

Amazon
Fiyatını Gör
Naturall
Vitamin
Aradığın
Fiyatı Gör

Vücudumuzun gün içerisinde hareket edebilmesi için gerekli olan enerjiyi sağlayan demir minerali bazı hallerde azalır ve yorgunluk baş gösterir. Özellikle sporcularda yapılan antrenman sonra aşırı halsizlik ve bitkinlik oluşur. Bu halleri ortadan kaldırabilmek için ise takviye demir minerali kullanılması tavsiye edilir. Ayrıca fiziksel olarak yoğun çalışmalar sırasında metabolizmanın düzenli çalışmasına yardımcı olan Naturall Iron Plus demir takviyesi yetişkinler için kullanıma uygun olup günde en fazla bir tane alınmalıdır.

3. Osteocare Kalsiyum, Magnezyum, Vitamin D3,çinko Içeren Gıda Takviyesi

Sporcular İçin Takviye Edici Mineral Ürünleri

Amazon
Fiyatını Gör
Osteocare
Vitamin
Aradığın
Fiyatı Gör

Kalsiyum, magnezyum ve multivitamin bileşenleri ile güçlendirilen Osteocare marka gıda takviyesi sporcuların ihtiyaç duyduğu minerallerin ve vitaminlerin karşılanmasını sağlıyor. kas geliştirme sporu ile uğraşanların kullanımı tavsiye edilen bu ürün sayesinde kas spazmlarından ve ağrılarından, bitkinlik halinden kurtulabilirsiniz.

Vücut Gelişiminde Minerallerin Önemi

Kas kütlesini arttırmak için protein, karbonhidrat ve diğer supplementler kadar önemli olan besinler minerallerdir. İhtiyaç miktarında alınmazsa kas yapımı ve onarımı zorlaşacaktır. Başlangıç ve orta seviyedeki kişiler için çok fazla etkili olmasa da ileri düzeyde bu sporu yapanlar için her zaman kontrol edilmesi gereklidir. Tüketilen besinlerin mineral değeri diyet içinde takip edilmelidir. Minerallerin çoğu ter ile dışarı atıldığı için sıradan insanlara göre çok daha fazla terleyen kişilerin mineral tüketimine dikkat etmesi gerekir. Spordan sonra ter ile vücuttan uzaklaştırılanların yerine yenileri takviye edilmelidir. Mineral hesabı en az kalori hesabı kadar ciddi yapılmazsa ve buna göre beslenme programı hazırlanmazsa istenen sonuçları almak zorlaşacaktır.

Benzer İçerik Tavsiyeleri
Multivitamin ÖnerileriTakviye Edici Vitaminler

Mineraller Hakkında Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

Vücut geliştirme sporuyla uğraşanların mutlaka tüketmesi gereken mineraller hakkında hazırladığımız bu içeriğimizde minerallerin kas gelişimine katkısı ile ilgili sıkça sorulan soruların cevaplarına da yer verdik.

❓ Mineraller Kemik Gelişimine Katkıda Bulunur Mu?

Başta kalsiyum olmak üzere mineraller vücudumuzun her yerinde görev yapmaktadır. Kemik gelişimi ve kas gelişimi için oldukça önemli olan mineraller sağlıklı bir vücut için gerekli olan besinlerin başında geliyor.

❓ Kas Gelişimi İçin Minerallerin Önemi Nedir?

Kasların gelişimi ve düzenli bir şekilde çalışması için gerekli olan mineraller kas gelişiminde proteinler kadar önemlidir. Kas geliştirme sporu ile uğraşanların mutlaka mineral deposu gıdaları tüketmeleri gerekmektedir.

❓ Mineral Eksiliğinin Sonuçları Nelerdir?

Mineral eksikliği vücutta bazı rahatsızlıklara sebep olmaktadır. Bunlar vücut direncinin kaybı, kemiklerde ve kaslarda ağrı, halsizlik ve yorgunluk gibi rahatsızlıklardır.

❓ Mineraller Kas Kütlesini Korur Mu?

Mineraller vücudun sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlayan doğal besinlerdir. Hücrelerin yenilenmesi ve güçlenmesinde rol oynayan mineraller sayesinde kaslarımız hem daha çabuk gelişecek hem de gelişimini koruyacaktır.

❓ Kas İçin Gerekli Mineraller Hangileridir?

Kas geliştirme sporlarıyla uğraşanların mutlaka tüketmesi gereken mineraller kalsiyum, magnezyum, demir, sodyum ve çinko başta olmak üzere tüm minerallerdir. Minerallerin özelliklerini ve nereden sağlanabileceğini yukarıda anlatmıştık.

UYARI !

İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz.

<

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.