Kanser Hücrelerini Yok Eden Sumağın Faydaları Nelerdir?

Enfeksiyon oluşumunu önlemesiyle bilinen sumağın insan sağlığına olan tüm faydaları nelerdir? İşte sumağın faydaları.
Kanser Hücrelerini Yok Eden Sumağın Faydaları Nelerdir?

Farsçada kırmızı meyve ve limonlu baharat olarak bilinen sumağın sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır. Son günlerde koronavirüs sebebiyle defalarca gündeme gelen sumak hakkında bilgileri araştırdık. "Sumak nedir?", "Sumağın faydaları nelerdir?" gibi birçok sorunun yanıtını bu içeriğimizde bulabilir, bilgi sahibi olabilirsiniz.

İşte sumağın bilimsel olarak kanıtlanan 10 faydası...

1. Enfeksiyon Hastalıklarını Önler

sumağın faydaları

Sumak, vücutta iltihaplanma, ateş, artrit, deri iltihabı, solunum bozuklukları, bronşit gibi birçok hastalığa şifa olarak kullanılır. Laboratuvar sonuçları sumak ve ekstresinin antinflamatuar özelliklere sahip olduğunu doğrulamaktadır. Ek olarak sumak, soğuk algınlığı, artrit ve diğer enflamatuar rahatsızlıkların tedavisinde de büyük rol oynamaktadır.

2. Cildi Korur

sumağın faydaları

Anti-inflamatuar ve antimikrobiyal özellikleriyle sumak, cilt sorunlarının tedavisinde doktorların bir numaralı yardımcısıdır. Çiğnenmiş sumak yapraklarının deri döküntüleri ve iltihaplı diş etlerine iyi geldiği biliniyor.

3. Kalbi ve Karaciğeri Korur

sumağın faydaları

Yüksek kolesterol, kalp ve karaciğer rahatsızlıklarının yaygın nedenidir. Fareler üzerinde yapılan bir deneyde sumak meyveleri ekstresinin kan kolesterol seviyelerini düşürdüğü ortaya çıkmıştır. Bu durumda sumak, kalp ve karaciğerleri korumak için yararlıdır.

4. Kanser Hücrelerinden Korur

sumağın faydaları

Yapılan bir çalışmada sumak özütünün diğer sağlıklı hücreler üzerinde olumsuz bir etki yaratmadığı ancak kanserli hücreleri yok ettiği gözlemlenmiştir. Bu sayede sumak, kimyasal tedavide kullanılan bir ilaç olarak kabul edilmeye başlandı.

5. Bazı Kadın Hastalıklarına Karşı Etkilidir

sumağın faydaları

Sumak kadın hastalıklarını tedavi etmek amaçlı da kullanılabilen bir bitkidir. Aşırı vajinal akıntı durumunda sumak harici tedavi olarak kullanılır. Aynı zamanda sumak anne sütünün arttırılması amacı ile de tüketilmektedir.

6. Adet Düzensizliğini Önler

sumağın faydaları

Düzenli sumak kullanımının adet düzensizliğine ve adet döneminde oluşan ağrılara iyi geldiği söyleniyor. Adet düzensizliğine sumak gibi iyi gelen bazı bitkiler bulunuyor. Bu bitkilere "Adet Düzensizliğini Önleyen Şifalı Bitkiler" adlı içeriğimizden ulaşabilirsiniz.

7. Detoks Etkisi Yaratır

sumağın faydaları

Zararlı toksinler ve atıklar zamanla insan vücudunda birikebilir. Bu zararlı toksinler çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Sumak, bu atıkların ve toksinlerin vücuttan kolayca çıkarılmasını kolaylaştırmak için tüketilebilir.

8. Solunum Sorunlarını Giderir

sumağın faydaları

Sumak, göğüs ve solunum yolları hastalıklarını tedavi etme amacıyla kullanılır. Sumağın çeşitli solunum yolu hastalıklarına iyi gelmesi bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

9. İdrar Söktürücüdür

sumağın faydaları

Sumağın idrar söktürücü özellikleri vardır. Bu nedenle, idrar üretimine yardımcı olarak vücuttan toksik maddelerin atılmasını sağlamaktadır. Ağrılı idrara çıkma ve iltihap ile sonuçlanan mesane iltihabını tedavi etmek için kullanılan sumaktan bağırsak şikayetleri için de faydalanılmaktadır. Ortadoğu’da, ekşi sumak suyu mide rahatsızlığını rahatlatmak için sık kullanılan bir seçenektir. Ayrıca yatağı ıslatma sorununu tedavi etmek için de sumak kullanılıyor.

10. Sindirim Sistemine İyi Gelir

sumağın faydaları

Sumak, kanı arındırarak sindirim sistemi için de faydalı olabilmektedir. Sumağın sahip olduğu etkiler sayesinde sindirim ve mesane sorunlarını ortadan kaldırabilirsiniz.

Sumak gibi karanfil bitkisinin de insan sağlığına büyük etkileri vardır. Dilerseniz bu etkilere "Karanfilin Faydaları Nelerdir?" adlı içeriğimizden ulaşabilirsiniz.


Sumak İçeren Ürünler

Amazon
Fiyatlarını Gör
Sumaklı
Ürün Markaları
Aradığın
Fiyatları Gör

Sumağın insan sağlığına olan tüm faydalarından yukarıda bahsettik. İçeriğimizin bu kısmında ise içerisinde sumak bulunan ürünleri inceleyeceğiz. İşte sumak içeren en iyi ürünler.

1. Arifoğlu Sumak Ekşisi

sumak içeren ürünler

Amazon
Fiyatını Gör
Arifoğlu
Sumak
Aradığın
Fiyatı Gör

Listemize Arifoğlu markasının sosuyla başlıyoruz. Tamamen bitkisel içeriğe sahip olan bu sos, yemeklere ve salatalara oldukça güzel tat katıyor. Herhangi bir katkı maddesi içermemesi sayesinde gönül rahatlığıyla tüketebileceğiniz ürün, öksürüğe ve boğaz ağrısına iyi gelmesiyle biliniyor. Bu sayede kışın yakalandığımız grip gibi hastalıkların etkilerini en aza indirmiş oluruz.

2. Bağdat Baharat Sumak Toz

sumak içeren ürünler

Amazon
Fiyatını Gör
Bağdat
Sumak
Aradığın
Fiyatı Gör

Bağdat markasının ne kadar kaliteli bir baharat üreticisi olduğunu hepimiz biliyoruz. Taze sumak bitkisinden üretilen bu ürün, yemek ve salatalarda kullanılabileceği gibi farklı bitkilerle de karıştırılabilir. Özellikle kürlerin içinde kullanılan sumak, deri döküntülerine iyi gelmesi gibi birçok faydaya sahiptir.

3. Teamix Multi Tea Bitkisel Çay

sumak içeren ürünler

Amazon
Fiyatını Gör
Teamix
Sumak
Aradığın
Fiyatı Gör

Listemizi Teamix markasının 6 farklı bitki özünü içeren çayıyla bitiriyoruz. Sumak, zerdeçal özü gibi sağlığa büyük faydaları olan bitkilerden üretilen bu çay, tamamen organik yapısı sayesinde herkes tarafından tüketilebilirdir. Özel formülü sayesinde vücudun C vitamini ihtiyacını karşılayan ürün aynı zamanda üstün lezzetiyle fark yaratıyor. Son olarak bu çayın herhangi bir katkı maddesi içermediğini belirtelim.


Sumak Hakkında Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

Bu kısımda sumak hakkında merak edilenlere yer vereceğiz. İşte sumak hakkında sıkça sorulan sorular.

❓ Sumak Nedir?

Sumak, İran, Afganistan, Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Akdeniz'de yetişir. Sumak Türk mutfağında da en çok kullanılan baharatlar arasındadır. Yemeklere ve salatalara ekşi bir tat vermesi sebebiyle çok fazla sevilerek tüketilir. Sumak sağlık açısından da büyük etkilere sahip olduğu için düzenli olarak kullanılır.

❓ Sumak Suyu Nasıl Hazırlanır?

İnsan vücuduna bağışıklık ve direnç kazandıran besinlerden biri olan sumak suyunun tarifi şöyledir. Bir buçuk su bardağı suyun içerisine bir tatlı kaşığı sumak dökün ve bu karışımı kaynatın. Kaynadıktan sonra karışımı ılık hale gelene kadar bekletin. Sonrasında afiyetle için. Ancak günde bir bardaktan fazla tüketmemeniz gerekiyor. Yoksa istenmeyen etkilerle karşılaşabilirsiniz.

❓ Sumak Kilo Verdirir Mi?

Metabolizmayı hızlandıran ve hazmı kolaylaştıran etkileri sayesinde sumağın kilo verdirdiği bilinmektedir. Sumağı yemeklerinize katarak veya çayını hazırlayarak tüketebilirsiniz. Ancak sumak tek başına kilo verdiren bir besin kaynağı değildir. Bunun yanında sporda yapmalısınız.

❓ Sumak Tansiyonu Dengeler Mi?

Kandaki insülin oranını dengeleyen sumak diyabet ve kolesterolün önüne geçer. Bu sayede tansiyonu da dengeleyen sumağı kolesterol hastaları ve diyabet hastaları için öneriyoruz.

❓ Sumağın Zararları Nelerdir?

Sumağın aşırı kullanımı vücutta bazı rahatsızlıklara neden olmaktadır. Bunlardan biride bağırsaklardaki yağ emilimini arttırarak aşırı kilo kaybına neden olmasıdır. Aynı zamanda sumağın gün içerisinde çok tüketilmesi tansiyon dengesini de bozacaktır.

❓ Sumak Koronavirüsten Korur Mu?

Ülkemizde bir hayli etkili olan koronavirüs gün geçtikçe daha tehlikeli bir hal alıyor. Buna karşın insanlar bağışıklık sistemini güçlendirmek ve koronavirüse yakalanmamak için çareler arıyor. Sumak bitkisinin koronavirüsten tam olarak korumadığı bilinse de genel olarak vücudun bağışıklık sistemini güçlendirdiği için dolaylı yoldan koronavirüse karşı koruduğu söylenebilir. Ancak sumak kesinlikle koronavirüsün ilacı değildir.

❓ Sumak Çayı Nasıl Yapılır?

İnsan sağlığına en faydalı bitkilerden biri olan sumağı çay olarak da tüketebilirsiniz. Sumak çayı yapmak için bir çay bardağı içerisine bir tatlı kaşığı sumak ekleyip üzerini su ile tamamlayın. 5-6 dakikalık kaynamadan sonra afiyetle tüketin. Ölçekleri her bir bardak için aynı miktarlarda uygulayabilirsiniz.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu'nun Sumak Kürü

Sumak bitkisini koronavirüse karşı etkili besinlerden biri olarak değerlendirilen İbrahim Saraçoğlu, sumağın yoğurtla karıştırılarak kullanılmasını tavsiye etmektedir. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu'na göre bir kase yoğurdun içine 2 tatlı kaşığı sumak eklenerek sumak kürü hazırlanmalıdır. Ayrıca Saraçoğlu sumak kürünü tükettikten hemen sonra bir bardak su içilmesini de öneriyor.

Prof. Dr. Ahmet Maranki'nin Sumak Çayı Tarifi

Ünlü yazar ve doktor Ahmet Maranki, sumağın birçok hastalığa faydalı olduğunu belirtiyor. Ünlü doktor takipçileri için sumak çayı tarifini de şöyle açıklıyor. 1 çay bardağı içine öğütülmüş veya tane şeklindeki sumak döküp üzerine su ekleyin. Bu karışımı 5-6 dakika boyunca kaynatın. Tercihinize göre içerisine bir kaç damla kekik yağı ekleyin. Ahmet Maranki sumak çayının posasını tüketmememiz konusunda bizleri uyarıyor.

UYARI !

İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır.

<

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.