Antioksidan Deposu Kırmızı Meyve ve Sebzelerin Faydaları

Bazı meyvelere kırmızı rengini veren maddeler insan vücudu için de çok faydalı. Kırmızı meyve ve sebzelerin faydalarını sizin için araştırdık ve sıraladık.
Antioksidan Deposu Kırmızı Meyve ve Sebzelerin Faydaları

Bazı meyve ve sebzeler neden kırmızı olur hiç düşündünüz mü? Çünkü bu meyveler likopen ve antosiyenin içerir. Likopen insan vücudunda da bulunan karotenoid antioksidanlar arasındadır. Aynı şekilde antosiyanin de bir antioksidandır. Antioksidanların vücut için önemi büyüktür. Gıdalarla alındığında vücudun birçok bölümünde sağlığı destekler. Kırmızı meyve ve sebzelerin biraz daha inceleyelim ve yararlarına bakalım.

Kırmızı Meyve Ve Sebzelerin Yararları Nelerdir?

Kırmızı meyve ve sebzeler içerdikleri güçlü antioksidanların yanında bolca vitamin ve mineral barındırır. Tüketildiğinde vücut serbest radikallerle daha etkili savaşır, hücre hasarları önlenmiş olur. Birçok organ antioksidanın vitaminlerle birleşerek gösterdiği etki ile güçlenir ve düzenli çalışır. Peki, hangi kırmızı meyve ve sebze neye yarar?

İşte kırmızı meyve ve sebzelerin faydaları:

1. Domates

Kırmızı Meyve ve Sebzelerin Faydaları

Domatesin içeriğinde yüksek miktarda antioksidan bulunmaktadır. Ayrıca A, E ve C vitaminleri de içermektedir. İçeriğindeki bileşenler sayesinde kalp ve damar sağlığına iyi gelmektedir. Kemiklere de etkileri büyüktür. Kemiklerin güçlenmesini sağlayarak, kemik dokusunda olumlu değişimlere neden olmaktadır.

Domatesin özellikle prostat kanseri riskini azalttığı söylenir. Araştırmalara göre akciğer kanserini de olumlu yönde etkilemektedir. Domates suyu tüketimi A vitamini ihtiyacının %20'sini karşılamaktadır. Beyaz kan üretiminde ve hücrelerin yenilenmesinde de destek olmaktadır.

Antioksidan içeren yapısıyla cilt sağlığını ve saç sağlığını da olumlu yönde etkilemektedir. İçeriğindeki C ve A vitamini cildin yenilenmesini, saçların güçlenmesini sağlamaktadır. Düzenli şekilde tüketilen çekirdeksiz domates böbrek ve safra taşı oluşumunu engellemektedir.

İlginizi Çekebilir
Siyah Domatesin Faydaları

2. Kırmızı Elma

Kırmızı Meyve ve Sebzelerin Faydaları

Kırmızı elma, yeşil elmaya göre daha zengindir. Mide ve bağırsakların çalışmasında önemli rol oynamaktadır. Dünyanın en çok tüketilen meyvelerinden olan bu meyvede C, E, B1, B2, PP, B5 vitaminleri bulunur.

Kırmızı elmanın genellikle kabuğu ile yenilmesi önerilmektedir. Yüksek lifli yapısı sindirim sisteminde etki göstermektedir. Bağırsak paraziti yaşayan kişilerde düzenli tüketimi sonucunda parazitleri yok etmektedir. Kırmızı elma diş sağlığına da fayda sağlamaktadır.

İlginizi Çekebilir
Elmanın Faydaları

3. Kiraz

Kırmızı Meyve ve Sebzelerin Faydaları

Kiraz kolesterolü düşürmekte etki göstermektedir. Sindirim sistemini düzenleyerek kabızlık gibi sorunları önlemektedir. Ayrıca kiraz sapı kaynatılıp içilirse yine sindirim sistemine fayda sağlar ve kilo vermede yardımcı olur.

Kan şekerini dengeler, kanın sulanmasını sağlar ve kandaki zararlı maddelerin vücuttan atılmasına teşvik eder. Sigara kullanan kişilerin kiraz tüketimi vücutta sigaradan sebep oluşan nikotinin atılmasını sağlar.

İlginizi Çekebilir
Kirazın Faydaları

4. Çilek

Kırmızı Meyve ve Sebzelerin Faydaları

Çilek B, C ve K vitaminleri içermektedir. Damar tıkanıklığını önler ve kolesterolü düşürür. İçeriğindeki antioksidan sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlamaktadır. Kanı temizler ve zararlı maddelerin oluşumunu engeller.

Bu lezzetli meyvenin aynı zamanda sakinleştirici etkisi bulunmaktadır. Bu da stresi azaltma etkisi gösterir. Çilek, dişlere de çok iyi gelmektedir. Dişlerin güçlenmesini ve renginin açılmasını sağlamaktadır. Birçok diş beyazlatma küründe çilek kullanılmaktadır.

İlginizi Çekebilir
Çileğin Faydaları

5. Nar

Kırmızı Meyve ve Sebzelerin Faydaları

Nar sağlık için önemli bir besindir. Çiçeğinden, kabuğuna ve tanesine kadar her derde deva bir meyvedir. B1, B2,C vitamini içermektedir. Nar enerji veren ve yorgunluğu gideren meyvedir. Bağırsaklarda iyi huylu bakterilerin oluşumunda fayda sağlar.

İshal gibi sorunlara çözüm olmaktadır. Cilde önemli etkileri bulunmaktadır. Cildi güzelleştirir ve cilt hastalıklarında korur. Ağız yaralarını ve iltihaplarını yok eder. İdrar söktürücü etkisi görülmektedir.

İlginizi Çekebilir
Narın Faydaları

6. Kırmızı Biber

Kırmızı Meyve ve Sebzelerin Faydaları

Kırmızı biber, yeşil biberden içerik olarak farklıdır. Daha tatlımsı bir tada sahiptir. Kanser hastalığının en büyük savaşçısıdır. Antioksidan özelliği sayesinde kalp krizi riskini azaltmaktadır. İçeriğindeki B vitamini beynin gelişiminde de önemlidir. Bu yüzden çocukların tüketmesi gereken bir sebzedir.

C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Kırmızı biberde bulunan A vitamini ise gözlere fayda sağlamaktadır. Bu vitamin, daha iyi görmeye ve göz hastalıklarından korunmaya yardımcı olur.

İlginizi Çekebilir
Acı Biberin Faydaları

7. Kırmızı Erik

Kırmızı Meyve ve Sebzelerin Faydaları

Kırmızı erik vitamin ve sağlık deposudur. İçeriğindeki C vitamini vücutta oluşan yara ve enfeksiyonların hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlamaktadır. Göz sağlığında iyi görmede yardımcı olur ve katarakt riskini azaltır. Kırmızı erik günlük A vitaminin % 8'ini karşılamaktadır.

İlginizi Çekebilir
Eriğin Faydaları

8. Kırmızı Üzüm

Kırmızı Meyve ve Sebzelerin Faydaları

Kırmızı üzüm içerdiği yüksek antioksidanlarla çağımızın hastalığı olan ve insanları tehdit eden Alzheimerı azaltmada etkilidir. Beyin sağlığını korumada büyük bir rol oynar. Hazımsızlık gibi sindirim sistemi sorunlarına çözüm olmaktadır. İçindeki antioksidanlar cilt sağlığına da katkı sunar. Birçok cilt bakım ürünlerinde kırmızı üzüm kullanılmaktadır.

İlginizi Çekebilir
Üzümün Faydaları
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Doğal İlaç Olan MeyvelerYaz Meyvelerinin Faydaları
Meyve ve Sebzelerin Organlara Yararları

Kırmızı besinler ne işe yarar?

Kırmızı besinler antioksidan deposudur. Bu besinlere rengini veren de bu antioksidanlardır. Antioksidanın vücut için birçok faydası bulunur. Birçok organ temizlenir, toksik maddeler azalır ve serbest radikallerin kontrolü sağlanır. Antioksidanlar aynı zamanda kalp sağlığı için de yarar sağlar. Her meyvenin kırmızısını da tercih etmek sağlık için önemlidir.

Kırmızı meyvelerde hangi vitamin var?

Kırmızı meyvelerde bol miktarda C ve A vitamini bulunur. Bunlara ek olarak sağlığa iyi gelen mineral ve antioksidan çeşitleri de bu meyvelerde yer alır. Meyve tüketirken çeşitliliğe önem vermeli, kırmızı meyvelere de yer açmalısınız. Bu sayede bu vitamin ve minerallerin yararlarından faydalanabilirsiniz.

Kırmızı sebze sağlıklı mı?

Kırmızı sebzeler likopen gibi antioksidanlar içerdiği için son derece sağlıklıdır. Özellikle de prostat, akciğer, cilt ve meme kanserlerinin riskinin azaltılmasında büyük rol oynarlar. Hafif olan bu sebzeler salata ve yemeklerde rahatlıkla kullanılabilir. Vitaminleriyle vücuda direnç ve güç kazandırır.

Kırmızı meyveler rengini nerden alır?

Kırmızı meyveler renklerini içerdikleri likopen ve antosiyanindinden alır. Bu antioksidan çeşitleri meyvelerin kabuk ve iç dokularına kırmızı, bordu ve mor gibi renkler verir. Yani bu antioksidanlar sadece kırmızı meyvelerde değil mor sebze ve meyvelerde de bulunur. Bunlar patlıcan, mürdüm eriği ve yaban mersini gibi besinlerdir.

Berry grubu meyveler nelerdir?

Berry grubu denen orman meyveleri sınıfına da giren meyvelerin birçoğu kırmızı ve mor renktedir. Bunlar yaban mersini, böğürtlen, çilek, ahududu ve kızılcıktır. Orman meyveleri lezzetli oldukları için birçok kişi tarafından sevilir ve tercih edilir. Özellikle tatlılarda ve içeceklerde sıkça kullanılırlar.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.