Enerji ve Vitamin Kaynağı Elmanın 10 Faydası

Sevilen ve en çok tercih edilen meyvelerden biri olan elmanın mucizevi faydalarını sizler için derledik. Hadi, hep birlikte bu faydalara göz atalım.
Enerji ve Vitamin Kaynağı Elmanın 10 Faydası

İçeriğindeki vitamin ve mineraller nedeniyle oldukça sevilen ve önerilen meyvelerin başında gelen elma, vücut sağlığına katkılarından dolayı şifa kaynağı olarak nitelendirilmektedir. Çok eski çağlardan beri tüketilen elma, birçok çeşidiyle ülkemizde en çok üretilen meyvelerdendir. Peki neden bu kadar önemlidir, faydaları nelerdir? Gelin, elmanın detaylarına inelim.

Elmanın Faydaları Nelerdir?

Bağışıklık sisteminden kalp sağlığına kadar birçok alanda fayda sağlayan elma, çok eski zamanlardan beri hastalıkların tedavisinde şifa kaynağı olarak tercih edilmektedir. Enerji veren meyvelerin başında gelen elma, içerisindeki vitamin ve minerallerle vücut sağlığa birçok katkıda bulunur.

Elmada A, B ve C vitaminlerinin yanı sıra demir, fosfor ve bakır mineralleri bulunur. Bunlara ek olarak bolca lif içerir. İçeriğindeki her bir vitamin ve mineral vücuttaki farklı bölgeye ve hastalığa iyi gelir. Elmanın yararlarına birlikte göz atalım.

İşte elmanın faydaları:

1. Kansere Karşı Savaşır

Elmanın Faydaları

Elma, kanserle mücadelede oldukça etkili bir rol oynuyor. Yapılan araştırmaların sonucuna göre içeriğindeki lif oranının yanı sıra güçlü bir antioksidan olan elma, kolon kanserinden mide ve akciğer kanserine kadar birçok kanser riskini azaltıyor. Düzenli olarak tüketilen elma, kanser riskini yaklaşık %20 oranında düşürüyor.

Özellikle kırmızı elma tüketiminin kanser hücrelerinin önemli ölçüde küçülmesini sağladığı görülüyor. Posa içeren meyvelerden biri olan elma, bu özelliği sayesinde bağırsak kanserine karşı ekstra bir koruma sağlıyor.

2. Kalp, Damar Sağlığına İyi Gelir

Elmanın Faydaları

Elma, İçeriğindeki antioksidan ve posa sayesinde kolesterolün düşürülmesini sağlayarak kalp sağlığına önemli ölçüde katkıda bulunur. Günde bir elma tüketerek kötü kolesterol olarak adlandırılan LDL oranının düşmesini sağlayabilirsiniz.

Özellikle kolesterol ve kandaki serbest radikallerin çoğalmasını önleyen elma, böylece damar tıkanıklığına karşı etkili bir önlem almaktadır. Unutmayınız ki kalp damarlarında meydana gelen sertleşme ve tıkanıklık, birçok kalp hastalığına davetliye çıkarmaktadır.

3. Kemik Sağlığına Faydalıdır

Elmanın Faydaları

Özellikle 50 yaş ve üzerindeki kişiler için oldukça önemli olan elma tüketimi, menopoz ve yaşlılık nedeniyle meydana gelen kemik hastalıklarına karşı etkili bir koruma sağlamaktadır. Kemik yoğunluğunun azalması ve zayıflamasını önleyen elma, yaşlılar için oldukça önemlidir.

Yapılan araştırma sonuçlarına göre 50 yaş üzerindeki erkeklerde ve menopoz sonrasındaki kadınlarda sıkça görülen osteoporoz ve kemik kırılması gibi çeşitli kemik hastalıkları elma tüketimi ile azaltılabilir.

4. Enerji Verir

Elmanın Faydaları

Elmanın faydaları arasında enerji vermek de bulunur. Çünkü içerisinde birçok vitamin ve mineral barındırır. Ayrıca bolca su içerdiği için de vücuda zindelik kazandırır. Özellikle sporcuların antrenman öncesinde tüketerek enerji kazanmalarını sağlar. Spor öncesinde tüketilen elma aynı zamanda spor sonrasında tüketildiğinde de vitamin ve mineral açılığı kapatır.

5. Göz Sağlığını Korur

Elmanın Faydaları

Elma A vitamini içeren meyvelerden biridir. Bu sayede göz için gerekli olan A vitamini ihtiyacının bir bölümünü karşılar. A vitamini ile güçlenen göz yapısı birçok göz hastalığından korunmuş olur. Ayrıca serbest radikallerin gözlere olan etkisini de azaltarak gözler için bir kalkan oluşturur.

6. Bağırsak Tembelliğini Önler

Elmanın Faydaları

Bağırsakların düzgün çalışmaması tüm vücudu etkiler. Bunun için lif içeren ve hazmı kolaylaştıran meyvelerin tüketilmesi gerekir. O meyvelerden biri elmadır. Elma, içerisindeki lifler sayesinde bağırsak tembelliğini giderir ve sindirim sistemini hızlandırır. Hazımsızlığı önleyerek mide ve bağırsak rahatsızlıklarının önüne geçer.

Yeşil elmanın faydaları arasında bulunan bağırsak hızlandırma görevi özellikle diyet yapanlar için yararlıdır. Birçok diyet listesinin ara öğünlerinde yeşil elma yer almasının nedeni de budur. Kilo vermeyi hızlandıran yeşil elma faydaları sayesinde vazgeçilmez bir meyvedir.

7. Rahat Uyumaya Yardımcı Olur

Elmanın Faydaları

Kan basıncını düşüren elma vücudun gevşeyip rahatlamasına olanak tanır. Böylece stresi azaltarak daha rahat uykuya dalmanıza yardımcı olur. Uyku kalitesini artırır ve sabahları daha dinç ve zinde uyanmanıza olanak tanır.

8. Cilde Canlılık Verir

Elmanın Faydaları

Yeşil elmanın faydalarından biri cilde canlılık kazandırmasıdır. İçeriğindeki askorbik asit sayesinde cilt bariyerinin onarılmasında ve kolajen üretiminin artmasında büyük rol oynar. Ayrıca bakır minerali bakımından da çok zengindir. Bakır, cilt sağlığını korumada etkilidir.

9. Bağışıklığı Güçlendirir

Elmanın Faydaları

Elmada yer alan C ve B vitaminleri bağışıklığın güçlenmesinde etkilidir. Vücudun güçlü ve sağlıklı olması için gereken vitamin ve mineraller elma ile sağlanabilir. Bağışıklık sistemi güçlendikçe vücut birçok hastalıktan korunur. Özellikle de kış aylarında soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara yakalanma oranı azalır.

10. Anemiye İyi Gelir

Elmanın Faydaları

Elmada yer alan demir minerali kan yapımında görev alır. Demir eksikliğinden oluşan anemiyi önlemek için her gün elma tüketilebilir. Üstelik elmada demirin yanında C vitamini de bulunur. C vitamini demir emilimini artırarak demir eksikliğini azaltır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Karpuzun FaydalarıKirazın Faydaları
Böğürtlenin FaydalarıGreyfurtun Faydaları
Üzümün FaydalarıVişnenin Faydaları

Her gün elma yersek ne olur?

Elmanın glisemik indeksi düşük olduğu için her gün tüketilmesinde bir sakınca yoktur. Aksine her gün 1 elma yemek sağlığa büyük fayda sağlar. Her gün elma yiyerek vücudun C, A ve B vitamini ihtiyacına destek olabilir, elmanın içindeki minerallerden faydalanabilirsiniz.

Elma hangi organa iyi gelir?

Elma içerisindeki lif, C, A ve B vitaminleri, demir, fosfor ve bakır mineralleri ile bağırsak, kalp ve damar ve göz gibi önemli organlara iyi gelir. Bunun yanı sıra kemik sağlığı için de faydalıdır. Bağırsakları çalıştırarak, sindirimi düzenler. Kolesterolü düşürerek kalp ve damar sağlığını korur. İçerisindeki A vitamini ile göz sağlığına katkı sunar.

Diyet yaparken elma yenir mi?

Diyet yaparken elma yemek kilo verme sürecini hızlandırabilir. Çünkü elmada bolca lif bulunur. Bu lifler bağırsak hareketlerini hızlandırır. Bu sayede sindirim sistemi hızlanmış olur ve alınan fazla kilolar verilebilir. Özellikle ara öğünlerde 1 adet elma yemek kişiyi ana öğüne kadar tok tutabilir.

Elma kalbe iyi gelir mi?

Elma kalbe iyi gelen meyveler arasındadır. Çünkü elma kötü kolesterolü düşürerek damar sağlığını korur. Her gün elma tüketenlerde kolesterolün düşüşe geçtiği görülmüştür. Kolesterol kalp hastalıklarını en çok tetikleyen etken olduğu için önemlidir. Kolesterolü düşürerek kalp hastalıklarının yaşanma riskini azaltabilirsiniz.

Elma ne zaman yenmeli?

Elmanın yararlarını artırmak için sabah aç karna tüketebilirsiniz. Uzun süre tok kalmak ve kilo vermek istiyorsanız elmayı ara öğünlerde yiyebilirsiniz. Böylece diğer öğüne kadar tokluğunuzu koruyabilir, fazla yemekten kaçınabilirsiniz.

Elmada hangi vitaminler var?

Elmanın içeriğinde A, B ve C vitaminleri yer alıyor. Bunların yanı sıra bakır, fosfor ve demir mineralleri de elma da bolca bulunuyor. Lif bakımından da zengin olan elma, içeriğindeki tüm besin ögeleriyle birlikte sağlığa birçok fayda sunuyor. Tehlikeli olabilecek birçok hastalıktan vücudu koruyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.