Kan Şekeri Dengeleyicisi Greyfurtun 10 Faydası

Greyfurtun faydalarına dair tüm bilinmesi gerekenleri, greyfurtun yararları hakkında tüm merak edilenleri bu içeriğimizde sizler için bir araya getirdik.
Kan Şekeri Dengeleyicisi Greyfurtun 10 Faydası

Ekşi bir tada sahip olan greyfurt, subtropikal narenciye çeşitlerinden biridir. Son yıllarda popüleritesi artan ve tüm dünyada yaygın olarak tüketilmeye başlanılan greyfurt, ilk olarak Batı Hint Adaları olan Barbados’ta yetiştirilmiştir. Greyfurt en çok Çin ve ABD’de yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise yaklaşık 10 yıldır yaygın olarak üretilmekte ve tüketilmektedir.

Greyfurt çok tercih edilen bir meyve olmasa da aslında birçok faydaya sahiptir. Günlük öğünlerinize greyfurtu ekleyerek birçok yarardan faydalanabilirsiniz. Çünkü bu lezzetli meyvede birçok vitamin ve mineral saklı. Peki, greyfurtta hangi vitaminler var ve faydaları nelerdir? Sizin için bu soruyu ayrıntılı olarak cevapladık.

Greyfurtun Faydaları Nelerdir?

Latince adıyla “Cennetten gelen meyve” olarak tanımlanan greyfurtun mucizevi faydaları olduğunu söyleyebiliriz. C vitamini deposu olan greyfurt, A ve B grubu vitaminlerini de içerisinde barındırmaktadır. Ayrıca kalsiyum, potasyum, magnezyum, bakır, sodyum ve kalsiyum bakımından da oldukça zengin bir meyvedir.

Lif bakımından zengin meyveler arasında yer alan greyfurt, aynı zamanda bolca protein de içerir. Güçlü bir içeriğe sahip olan greyfurt, kanserden göz sağlığına ve obeziteye kadar pek çok sağlık sorunu karşısında etkili sonuçlar verir.

İşte greyfurtun sağlığa faydaları:

1. Zayıflamaya Yardımcı Olur

Greyfurtun Faydaları

Greyfurt ile ilgili en çok sorulan sorulardan biri, zayıflama karşısındaki etkileridir. Bol miktarda su içeren greyfurtun zayıflamaya yardımcı olduğu ifade edilmektedir. Diyet listelerinde sıkça rastladığımız greyfurt metabolizmayı hızlandırıcı özelliği sayesinde kilo vermeye yardımcı olur.

Amerika’da yapılan bir araştırmada greyfurt suyunun kilo vermeye yardımcı olduğu belirtilmiştir. Ayrıca greyfurtun insülin hormonunu baskıladığı ve bu sayede yemek yeme isteğini azalttığı ifade edilmektedir.

2. Kanser Riskini Azaltır

Greyfurtun Faydaları

Greyfurtun etkili olduğu sağlık sorunlarından biri de kanserdir. Enfeksiyon oluşumunu önleyen greyfurt, içeriğindeki flovanoidler sayesinde kansere neden olan kanserojen maddelerle etkili bir şekilde mücadele eder. Ayrıca müshil görevi gören greyfurtun kolon kanseri riskini önemli oranda azalttığı da ifade edilmektedir.

3. Kolesterolü Düşürür

Greyfurtun Faydaları

Greyfurt hiç yok denecek kadar az kolesterol içerir. Ayrıca greyfurtta bulunan antioksidanlar kolesterol seviyesini önemli oranda azaltır. 1 adet greyfurt, kolesterol seviyesini %15 oranında azaltırken trigliserid seviyesini de %17 oranında azaltabilir. Bu sayede kalp sağlığına önemli katkılarda bulunur. Greyfurt tüketimi kalp krizi ve artrit sorunlarına yakalanma riskini azaltır.

Greyfurtun etkisini daha da arttırmak ve daha etkili sonuçlar almak adına greyfurt suyunu elma sirkesi ile karıştırabilirsiniz.

4. Görmeyi İyileştirir

Greyfurtun Faydaları

Pembe ve kırmızı greyfurtun görme yeteneğini koruduğu ifade edilmektedir. Günlük olarak tüketilen greyfurt göz yorgunluğunu azaltır. Özellikle bilgisayar başında çalışanlar ve ince işçilik gerektiren işlerle uğraşan kişiler greyfurt tüketimi ile göz yorgunluğunu azaltabilirler.

Greyfurtun yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan göz sorunlarına yakalanma riskini de azalttığı bilinmektedir.

5. Solunum Yolu Hastalıklarından Korur

Greyfurtun Faydaları

C vitamini deposu olan greyfurt, solunum sistemi hastalıklarına karşı oldukça etkilidir. Astım ataklarının hafiflemesini sağlayan greyfurt, atakların yaşanma sıklığını azaltır. Ayrıca greyfurtun çocuklarda görülen öksürük ve burun tıkanması gibi sorunları ortadan kaldırdığı ifade edilir.

6. Böbrek Taşını Önler

Greyfurtun Faydaları

Düzenli şekilde greyfurt suyu tüketerek böbrek taşı gelişimini büyük oranda önleyebilirsiniz. Greyfurt suyunun faydalarından olan böbrek taşı önleme görevi bu meyvedeki sitrat sayesinde gerçekleşir. Böylece idrar alkali hale gelir ve taş oluşumu önlenmiş olur.

7. Cildi Güzelleştirir

Greyfurtun Faydaları

Greyfurtun etkili olduğu alanlardan bir diğeri ise cilt ve saç sağlığıdır. Güçlü içeriği sayesinde cilt ve saç sağlığına önemli katkılarda bulunan greyfurt, hasar görmüş hücrelerin onarılmasını sağlar. Ayrıca greyfurtun cildi zararlı güneş ışınlarından koruduğu bilinmektedir. Greyfurt tüketiminin yanı sıra saçlara uygulanan greyfurt, dökülme sorununu azaltır, saçları yumuşatır ve doğal bir parlaklık kazandırır.

8. Kan Şekerini Dengede Tutar

Greyfurtun Faydaları

Greyfurt glisemik indeksi düşük meyveler arasındadır. Bu kan şekerini yükseltmediği anlamına gelir. Düşük glisemik indeksi sayesinde kan şekerini dengede tutar. Tip 2 diyabet hastalarında olumlu sonuçlar verir ve glikoz intoleransını iyileştirebilir. Tabi ki yine de tüketimde aşırıya kaçmamak önemlidir.

9. Felç Riskini Azaltır

Greyfurtun Faydaları

Greyfurtun içinde flavonoid bulunur. Bu madde beyin sağlığına iyi gelir ve damarları korur. Damarlarda yaşanabilecek daralma ve tıkanmayı önler, böylece felç riskini azaltır. Amerikan Kalp Derneği greyfurt gibi narenciyelerin beyin sağlığı için tüketilmesini önerir.

10. Hastalıklara Karşı Korur

Greyfurtun Faydaları

Greyfurtta bol miktarda C vitamini bulunur. 100 gram greyfurtta 31,2 mg C vitamini bulunur. Böylece vücudun günlük C vitamini ihtiyacının bir bölümü karşılanmış olur. Böylece vücut hastalıklara karşı direnç kazanır. C vitamini sayesinde soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklardan korunur.

Kimler Greyfurt Tüketiminden Kaçınmalıdır?

Greyfurtun Faydaları

İlaç kullanan kişilerin greyfurt tüketiminden kaçınmaları önerilmektedir. Çünkü greyfurt karaciğerin ilacı çözme görevini azaltabilir. Bu da ilacın etkisinin artmasına veya azalmasına neden olabilir. Bu durumda da çeşitli ve ciddi yan etkiler gözlemlenebilir. İlaç kullananların greyfurt tüketimine ara vermesi önemlidir.

Gebelik ve emzirme döneminde greyfurt tüketimine dair yeterince bilimsel araştırma bulunmamakla birlikte bu dönemlerde greyfurt tüketmeden önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz. Ayrıca hormon bozukluğu bulunan kişilerin greyfurt tüketiminden önce doktorlarına danışmalarını öneririz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Karpuzun FaydalarıKirazın Faydaları
Böğürtlenin FaydalarıElmanın Faydaları
Üzümün FaydalarıVişnenin Faydaları

Greyfurt hangi hastalığa iyi gelir?

Greyfurt; beyin hastalıkları, kalp hastalıkları, diyabet, grip, soğuk algınlığı, böbrek taşı ve astım gibi hastalıkları ve rahatsızlıklarına iyi gelir. İçerisindeki vitamin ve minerallerle birçok hastalığın yaşanma riskini azaltır. Kanser gibi ciddi hastalıkların da gelişme riskini düşürür.

Greyfurt hangi hastalığa iyi gelir?

Greyfurt reflü, böbrek yetmezliği gibi hastalıkları yaşayanlar ve ilaç kullananlar tarafından tüketilmemelidir. Greyfurt bu hastalıkların belirtilerini artırabilir, ilaçlarla etkileşime girerek farklı sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu sebeple hasta olanların greyfurt tüketmeden önce doktora başvurması gerekir.

Greyfurt günlük ne kadar tüketilmeli?

Greyfurtun faydalarından yararlanmak için günde 1 adet greyfurt tüketilmesi önerilir. Her gün greyfurt yiyerek vücudun ihtiyaç duyduğu birçok vitamin alınmış olur. Greyfurtu bütün olarak tüketmek daha iyidir ancak suyunu sıkarak da içebilirsiniz.

Aç karnına greyfurt yenirse ne olur?

Greyfurt aç karna yenmemesi gereken bir meyvedir. Çünkü greyfurt suyu mideyi rahatsız edebilir. Bunun için bu meyvenin ve suyunun tok karna tüketilmesi önerilir. Tok karna yenildiğinde greyfurtun zararlarından korunabilir ve yararlarından faydalanılabilir.

Greyfurtta hangi vitaminler var?

Greyfurtta A, C ve B6 vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, demir ve magnezyum bulunur. Tüm bu vitamin ve minerallere ek olarak greyfurtta bolca antioksidan yer alır. Tüm bu bileşen ve maddeler birleştiğinde greyfurt sağlığa büyük bir katkı sunar. Birçok hastalığa karşı vücutta kalkan görevi görür.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.