Antioksidan Kaynağı Böğürtlenin 15 Faydası

Böğürtleni kansere karşı savaşıyor, antioksidan özelliği ile vücudu temizliyor. Anemi ile mücadele eden böğürtlenin daha başkaca birçok faydası var.
Antioksidan Kaynağı Böğürtlenin 15 Faydası

Böğürtlen lezzetli ve sulu bir meyvedir. Bu nedenle de, doğal içecekleri sevenler için sağlıksız içeceklere karşı mükemmel bir alternatiftir. Böğürtlenden faydalanmanın tek yolu bu değildir. Çeşitli salatalara, tatlılara ve benzeri tariflere de konulabilirler. Bu lezzetli meyveyi nasıl kullanırsanız kullanın faydalarından yararlanmanız mümkün.

Böğürtlenin Faydaları Nelerdir?

Böğürtlen, vücuda çok miktarda yağ asidi, vitamin, mineral ve karbonhidrat sağlar. Bunlara ek olarak, böğürtlen en sağlıklı doğal antioksidanlardan biridir. Dahası, bu meyvenin kalorisi çok azdır. Bu onu kilo vermek için uygulanan diyetlere eklemek için ideal kılar. Bu küçük meyvenin büyük yararlarından bazılarına göz atalım.

İşte böğürtlenin faydaları:

1. Eklem İltihabına İyi Gelir

Böğürtlenin Faydaları

Böğürtleni düzenli olarak tüketmek, inflamatuvar hastalıklardan muzdarip kişilere çokça fayda sağlar. İçeriğindeki besinler sayesinde, artrit veya osteoartrit gibi hastalıkları tedavi etmek için kullanılabilir. Vücudun neresinde olursa olsun, doğrudan travma ve diğer inflamatuvar sorunlardan kaynaklanan hematom tedavisine bile iyi gelirler.

2. Antioksidan Özelliği Vardır

Böğürtlenin Faydaları

Bu küçük meyvenin çok zengin bir antioksidan kaynağı olduğunu biliyor muydunuz? Vücuttaki inflamasyonun tedavisi böğürtlenden geçiyor. İçerisindeki antioksidanlarla serbest radikallerle savaşıyor ve iltihaplanmayı önlüyor. Bu sayede birçok hastalığın üstesinden gelirken hastalık risklerini de azaltıyor.

3. Vücudu Toksinlerden Temizler

Böğürtlenin Faydaları

Böğürtlendeki antioksidanlar vücuttaki toksinlerin ve diğer olumsuz maddelerin temizlenmesini destekler. Dolayısıyla, dolaşım sistemi ve diğer organların bakımının yanı sıra cilt bakımında da önemli rol oynar. Kısacası, düzenli olarak bu meyveyi yiyerek vücudunuza uygun ve doğal bir detoks yapabilirsiniz.

4. Demir Açısından Zengindir

Böğürtlenin Faydaları

Dünyada anemiden müzdarip birçok insan vardır ve çoğu da bunun farkında değildir. Anemi gibi kan hastalıklarında böğürtlenden yardım alabilirsiniz. Bu meyvenin en iyi avantajı yüksek oranda demir içeriğine sahip olması. Vücudunuzun demir ihtiyacının bir kısmını böğürtlenle karşılayabilir, daha dinç ve zinde hissedebilirsiniz.

5. Kanserle Mücadele Eder

 Böğürtlenin Faydaları

Böğürtlenin doğal bir antioksidan kaynağı olduğu söylemiştik. Antioksidanların kanser hücreleriyle savaştığını biliyor muydunuz? Böğürtlen size bu iyiliği yapabilir. Vücudun bazı kanser hücreleri ile savaşmasına yardım eder. Bu nedenle, bu meyveyi normal beslenmenize dahil etmek, belirli kanser türlerini geliştirme ihtimalinizi azaltır.

Her ne kadar başlangıçta basit bir teori gibi görünse de, Illinois Üniversitesi (ABD) bu iddiayı destekleyen çeşitli çalışmalar yapmıştır. Araştırmalara göre, böğürtlenden en fazla etkilenen kanser türünün mide kanseri olduğu düşünülmektedir.

6. Dişleri Temizler ve Korur

Böğürtlenin Faydaları

Düzenli olarak böğürtlen tüketmek, C vitamininin bakteriler üzerindeki etkisiyle dişlerinizi temizler ve güçlendirir. Ayrıca, ağız kokusu, plak ve diş eti iltihabı gibi çeşitli rahatsızlıkları önler. Bunun için böğürtlen yaprakları da kullanılabilir. Böğürtlen yaprağını 1 bardak suyla kaynatabilir, suyu gargara yaparak böğürtlenin faydalarından yararlanabilirsiniz.

7. Kemikleri Güçlendirir

Böğürtlenin Faydaları

Böğürtlende kalsiyum ve magnezyum yer alır. Bu iki mineral kemik sağlığı için vazgeçilmezdir. Kemiklerin güçlenmesinde önemli bir rol oynayan böğürtlen tadıyla çocuklar tarafından da sevilir. Çocukların kemik gelişiminin desteklemek için bol bol böğürtlen kullanabilirsiniz.

8. Deri Yapısını Yeniler

Böğürtlenin Faydaları

C vitamininin cilt üzerindeki etkileri son yıllarda çok konuşulmaya başlandı. Birçok cilt bakım ürününde dahi C vitaminine yer veriliyor. Cilt için değerli olan bu vitamini böğürtlenden de alabilirsiniz. Böğürtlen içindeki C vitamini ile cildi yeniliyor ve cildin daha iyi görünmesini sağlıyor.

9. Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Böğürtlenin Faydaları

Böğürtlen düşük kalorili meyvelerden biridir. 100 gramında ortalama 30 kalori bulunmaktadır. Üstelik buna ek olarak içerisinde bolca lif bulunur. Bu özellikleri onu diyetler için mükemmel bir meyve yapar. Lifleri sayesinde sindirimi kolaylaştıran böğürtlen diyet listelerine eklenebilir. Özellikle lezzetli bir ara öğün için böğürtlen tüketebilirsiniz.

10. Damar Tıkanıklığını Önler

Böğürtlenin Faydaları

Mor meyveler sınıfına giren böğürtlende bolca flavonoid bulunur. 6 binden fazla maddenin bir araya gelmesiyle oluşan Flavonoid vücutta antioksidan görevi görür. Bu madde damar tıkanıklığıyla mücadele eder ve kan akışını düzenler. Böylece kalp ve damar sağlığı korunur, kalp krizi gibi riskli komplikasyonlar azalır.

11. Regl Sancısına İyi Gelir

Böğürtlenin Faydaları

Adet sancılarını azaltmada etkili olan böğürtlen, zihinsel ve fiziksel olarak PMS semptomlarını hafifletir. özellikle böğürtlen çayı tüketerek daha rahat bir regl dönemi geçirebilirsiniz. Böğürtlen regl döneminde hissedilen tatlı ihtiyacının karşılamak için de sağlıklı bir yoldur.

12. Kan Şekerini Düzenler

Böğürtlenin Faydaları

Şeker ve hipoglisemi hastalarına müjdemiz var. Böğürtlen düşük glisemik indekse sahip meyvelerden biridir. Böylece kan şekerini bir anda yükseltmez ve yenildiğinde kan şekerinde dalgalanmalara neden olmaz. Tabii ki miktarı abartmamak ta fayda var.

13. Soğuk Algınlığına İyi Gelir

Böğürtlenin Faydaları

1 bardak böğürtlende ortalama 30 mg C vitamini bulunur. Bu miktar vücudun günlük C vitamini ihtiyacının yarısıdır. C vitamini ile güçlenen vücut, özellikle kış aylarında yaşanan soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı direnç gösterir. Bu hastalıkların daha kolay atlatılması sağlanabilir.

14. Öksürüğü Keser

Böğürtlenin Faydaları

Böğürtlenin sadece kendisini tüketmekte değil çayında da büyük faydalar var. Şimdi vereceğimiz bilgi "Böğürtlen çayı ne işe yarar?" diyenler için. Böğürtlen çayı faydaları arasında öksürüğü kesmesi ve bademcikleri indirmesi bulunuyor. Özellikle hastayken öksürükle mücadele etmek için sıcacık bir böğürtlen çayı içebilir, boğaz ağrınızı da dindirebilirsiniz.

15. Beyin Sağlığını Destekler

Böğürtlenin Faydaları

Böğürtlenin beyindeki nöronların iletişimini artırdığı ve böylece beyin aktivitelerine iyi geldiği düşünülüyor. Beyinde oluşabilecek iltihaplanmayı azaltan bu meyve, beyin sağlığını güçlü tutuyor ve hafızayı güçlendiriyor. Tüm bunları içerisinde yer alan birçok güçlü antioksidanla başarıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Elmanın FaydalarıKarpuzun Faydaları
Kirazın FaydalarıGreyfurtun Faydaları
Üzümün FaydalarıVişnenin Faydaları

Böğürtlen hangi vitaminleri içerir?

Böğürtlende A, B, E ve C vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, magnezyum, demir ve potasyum bulunur. Tüm bu vitamin ve minerallere ek olarak böğürtlen çok iyi bir antioksidan ve lif kaynağıdır. Zengin içerikli olan bu meyve birçok hastalığa ve rahatsızlığa iyi gelir, bağışıklığı güçlendirir.

Böğürtlen nasıl tüketilir?

Böğürtlen salatalar ve tatlılarda kullanılabilir. Diyet listelerindeki hafif öğünler için yoğurt ve yulafla birlikte karıştırılabilir. Aynı zamanda reçel olarak da sabah kahvaltılarda tüketilebilir. Böğürtlen suyunun faydaları da çoktur. Bunun için böğürtlen suyu elde edebilir, tüm gün bu suyu tüketerek sağlığınıza katkıda bulunabilirsiniz.

Böğürtlen kalbe iyi gelir mi?

Böğürtlen kalbe iyi gelen bir meyvedir. İçeriğindeki antioksidanlarla damarların açılmasını sağlar ve kan akışını düzenler. Bu sayede damar tıkanıklıklarının neden olabileceği kalp rahatsızlıklarının önlenmesine yardımcı olur. Bol bol böğürtlen tüketerek çeşitli hastalıkların risklerini azaltabilirsiniz.

Böğürtlen kansızlığa iyi gelir mi?

Böğürtlen kansızlığa iyi gelen meyvelerdendir. İçerisinde demir bulunan bu meyve kan üretimini artırarak anemiyi önler. Hücre üretimine büyük katkı sunar. Kırmızı ve mor meyvelerin kansızlık için kullanılması önerilir. Böğürtlen de bu meyvelerdendir.

Böğürtlen ne zaman yenir?

Böğürtlenin yararlarından faydalanmak için meyveyi mevsiminde tüketmek gerekir. Böğürtlen Mayıs ayında çiçeklenir ve Ağustos ayında toplanmaya başlanır. Ağustos ayından sonra taze ve doğal böğürtlen tüketebilirsiniz. Bu zamanın dışındaki böğürtlenler tam olgunlaşmamış olabilir ya da çürüme eğilimi gösterebilir.

Böğürtlen ve ahududu aynı şey mi?

Böğürtlen ile ahududu aynı şey değildir. Böğürtlen mor ya da siyah olur, ahududu ise genelde kırmızıdır. Tat olarak da birbirlerinden farklıdırlar. Böğürtlen daha mayhoş bir tada sahiptir, ahududu ise tatlıdır. Ahududu çok küçük olurken böğürtlen ondan belirgin olarak daha büyüktür.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.