Böbrek Çalıştıran, İdrar Söktüren Karpuzun 10 Faydası

Böbrek Çalıştıran, İdrar Söktüren Karpuzun 10 Faydası
26.05.201517:27

Hem sağlıklı hem de lezzetli olan karpuzun önemli faydasını sizler için derledik. Hadi, karpuzun bizler için faydalı özelliklerine birlikte göz atalım.

Haber güncelleme tarihi 11.03.2023 09:29

Yaz aylarının favori meyvelerinden biri olan karpuzu özellikle aşırı sıcaklarda elektrolit bakımından zengin bir su kaynağı olarak tüketilebilir. Sıcak havaların vazgeçilmezi karpuzun birçok yararı bulunur. Karpuzun içindeki zenginlik lezzetiyle taçlanmış ve ortaya mükemmel besleyici bir meyve çıkmış. Karpuzun yararların öğrenince önemini daha iyi anlayacak, onu daha fazla tüketmeye başlayacaksınız.

Karpuzun Faydaları Nelerdir?

Karpuzun birçok organa, hastalığa ve vücudun yapı taşlarına faydası bulunuyor. Bu faydaları sizin için bir araya getirdik.

İşte karpuzun faydaları:

1. Kolesterolü Düzenler

Karpuzun Faydaları

Karpuz güçlü bir antioksidandır. İçindeki kırmızı renk de onun ne kadar güçlü bir antioksidan olduğunu gösterir. Antioksidanlarla birlikte tekli ve çoklu yağ asitleri içeren karpuz, kolesterolün okside olup kan damarlarında birikmesini engeller. Kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur.

2. Astıma İyi Gelir

Karpuzun Faydaları

Karpuz bolca C vitamini içeren meyvelerden biridir. C vitamini astım hastaları için önemlidir. Karpuz içerisindeki zengin C vitamini ile astım ataklarının azalmasına katkı sunar. Ayrıca karpuzdaki likopen ve A vitamini nefes darlığı sorunlarının düzelmesine de yardımcı olur. Böylece astım hastalarını en çok zorlayan nefes darlığı sorunu hafifletilebilir.

3. Prostat Kanserine Karşı Korur

Karpuzun Faydaları

Diğer pek çok antioksidan içeren meyve gidi karpuz da kanser hücreleriyle savaşabilir. Antioksidan sayesinde kanser riskini azaltır. Likopen maddesiyle özellikle prostat kanseri üzerinde büyük rol oynar ve kötü hücrelerin çoğalmasını engelleyebilir.

4. Sarı Nokta Hastalığından Korur

Karpuzun Faydaları

Karpuzun A vitamini içerdiğinden bahsetmiştik. Karpuzdaki A vitamini göz sağlığı için son derece önemlidir. Gözü besleyen ve sağlığını koruyan A vitamini ile birçok göz hastalığının yanında sarı nokta ve katarakt gibi hastalıkların riski de azalır.

5. Kan Basıncını Düşürür

Karpuzun Faydaları

Karpuzdaki arjinin nitrik oksit üretiminde kullanılır. Nitrik oksit ise kan damarlarının genişlemesinde rol oynar. Genişleyen kan damarlarından kan akışı daha rahat sağlanır ve buna bağlı olarak kan basıncı düşer. Böylece kalp ve damar sağlığı korunmuş olur.

6. Bağırsak Hareketlerini Düzenler

Karpuzun Faydaları

Karpuzda yüksek oranda lif ve su içerir. Bu iki etken bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine, sindirimin kolaylaşmasına ve kabızlığın önlenmesine yardımcı olur. Lifler sayesinde bağırsak sağlığı korunur. Sindirim kolaylaşması zayıflamak ve kiloyu korumak için de önemlidir.

Karpuzun mideye faydaları da bağırsaklarla aynıdır. Yüksek lif oranı mide sağlığının korunmasında da büyük rol oynar. Doku hasarları önlenebilir.

7. Böbrekleri Daha İyi Çalıştırır

Karpuzun Faydaları

Cucurbocitrin maddesi içeren karpuz, özellikle de çekirdekleriyle birlikte yendiğinde böbreklere iyi gelmektedir. Karpuz çekirdeği faydalarını böbrek sağlığı için kullanabilirsiniz. Karpuzdaki bileşenler böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur. Vücuttaki fazla sodyumun atılmasını hızlandırır. Karpuzun yüzde 95'i su olduğu için böbrek temizlemede de büyük rol oynar.

8. İdrar Söktürür

Karpuzun Faydaları

Karpuzun bu kadar fazla su içermesi idrar söktürme konusunda da onu en iyi meyvelerden biri yapıyor. Doğal bir idrar söktürücü olan karpuz, vücuttaki toksinlerin daha hızlı atılmasını sağlıyor. Kendinizi daha hafif ve zinde hissetmenize olanak tanıyor.

9. Kas Ağrılarını Azaltır

Karpuzun Faydaları

Karpuz suyunun faydaları özellikle sporcular tarafından çok kullanılır. Bunun nedeni karpuzun kas ağrılarını azaltma özelliğidir. Spordan sonra kapuz ve karpuz suyu tüketmek kasların kısa sürede toparlanmasını ve ağrıların giderilmesini sağlar. Böylece spor sonrası yaşanan yorgunluk hissi giderilir, diğer spor aktivitesine daha zinde hazırlanılabilir.

10. Uyku Kalitesini Artırır

Karpuzun Faydaları

Karpuzda bulunan magnezyum uyku kalitesinin artmasına yardımcı olur. Uyku bozuklukları yaşayan kişilere karpuz tüketmesi önerilir. Böylece daha rahat uykuya dalmakla birlikte daha derin ve kaliteli uyuyabilirsiniz.

Karpuzun Zararları

Karpuzun Faydaları

Sırada karpuzun zararları var. Yerinde ve zamanında tüketildiğinde sorun yok ancak karpuz yerken dikkat etmeniz gereken bazı şeyler var. Fazla karpuz tüketildiğinde ishal, gaz ve şişkinlik sorunları ortaya çıkabilir. Ayrıca karpuzda fruktoz oranı çok yüksektir ve çok tüketilirse kan şekerini yükseltir. Diyabet hastalarının karpuz tüketmesi sakıncalı olabilir.

Türk damak zevklerinin arasında "karpuz-peynir" ikilisinin apayrı bir yeri var. Gerçekten de karpuz ve peynirin tadına doyum olmuyor. Yazın diyet yapanların tercihi olan karpuz peynir ikilisi aşırıya kaçıldığında kilo alınmasına neden oluyor.

Sağlıklı zayıflamanın değişmeyen ve en doğru olanı, dengeli beslenmek ve düzenli hareket etmektir. Dengeli beslenmek tüm besin gruplarından azar azar yemektir. Sürekli karpuz yerseniz diğer besin gruplarından mahrum kalırsınız. Karpuzun fazla tüketilmesi yararlarını zarara dönüştürebilir.

En İyi Karpuz Nasıl Seçilir?

Karpuzun Faydaları

Karpuz seçerken karpuzun dip kısmına bakmalısınız. Dibindeki renk ne kadar sarıya yakın olursa alacağınız karpuz da o kadar tatlı olur. Karpuzun üstünde kahverengi noktalar ve çizikler varsa arılar tarafından çok ziyaret edilmiş demektir. Bu da onun tatlı olduğunu gösterir. Karpuzun ağır olması iyi bir şeydir, hafif karpuzları tercih etmemelisiniz.

Karpuzun sapına da dikkat edin, eğer sapın rengi yeşil ise karpuzun yakın zamanda toplandığı ve olgunlaşmadığı anlamına gelir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Elmanın FaydalarıKirazın Faydaları
Böğürtlenin FaydalarıGreyfurtun Faydaları
Üzümün FaydalarıVişnenin Faydaları

Karpuzda hangi vitaminler var?

100 gramlık bir karpuzda 8 mg C vitamini, 0,2 mg demir, 10 mg magnezyum, 7 mg kalsiyum, 112 mg potasyum ve 0,6 mg protein bulunur. Aynı zamanda karpuz antioksidan ve bolca lif içerir. Tüm bu vitamin ve mineraller birçok hastalığın önlenmesinde ve iyileşmesinde büyük rol oynar.

Karpuz hangi hastalığa iyi gelir?

Karpuz, kalp damar hastalıkları, mide ve bağırsak sorunları, uyku problemleri, kolesterol, sarı nokta hastalığı ve katarakt gibi birçok hastalık ve rahatsızlığa iyi gelir. İçerisinde yer alan antioksidan, vitamin ve minerallerle birçok hastalığın riskini azaltır ve iyileşmesine de yardımcı olur.

Karpuz kanı temizler mi?

Karpuz, antioksidan içeren meyvelerden biri olduğu için vücudun ve kanın temizlenmesinde etkilidir. Yüzde 95'i sudan oluştuğu için idrar söktürücü, ödem attırıcı ve toksin azaltıcı etkisiyle vücuttaki ve kandaki zararlı organizmaların uzaklaştırılmasını sağlar.

Karpuz yemek uyku getirir mi?

Karpuz yemek uyku getirir. Karpuzdaki yüksek orandaki magnezyum uyku kalitesinin artmasına yardımcı olur. Vücudun gevşemesini ve rahatlamasını sağlar, böylece uykuya dalmayı kolaylaştırır. Daha kaliteli ve derin uyku uyumanıza yardım eder. Uyku kalitesi artınca vücut daha sağlıklı ve dinç olur.

Karpuz çekirdeği ne işe yarar?

Karpuz çekirdeği yüksek tansiyonu düşürür, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar. Tüm bunları kan basıncını düşürme etkisiyle yapabilir. Karpuz yerken çekirdeklerinin ayrılmaması önemlidir. Karpuzu çekirdeğiyle birlikte tüketmek daha sağlıklıdır.

Aç karnına karpuz yemek iyi midir?

Aç karna karpuz yemek sağlıklıdır. Çünkü karpuz sindirim sistemi sorunlarını çözer. Uzmanlar sindirim sorunları yaşayanların aç karna karpuz tüketebileceğini belirtir. Büyük bir oranının su olması nedeniyle kararında tüketildiğinde mideyi rahatsız etmez, böbreklerin çalışmasını da sağlar.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
0
1
0
1
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
İLGİLİ HABERLER
Tüm Hakları Saklıdır © 2015 - 2022 NeOldu.com
Burada yer alan yazılı ve görsel içerik, izinsiz olarak,
kısmen ya da tamamen kopyalanamaz başka yerde kullanılamaz.