Hücre Gelişim Anahtarı Çileğin Sağlığa 8 Faydası

Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi çileğin faydaları saymakla bitmiyor. Kokusu, rengi ve tadı ile en sevilen çileğin faydalarını içeriğimizde sıraladık.
Hücre Gelişim Anahtarı Çileğin Sağlığa 8 Faydası

Çilek, gülgiller ailesine mensuptur. Bahar aylarında beyaz beyaz çiçeklenmeye ve meyve oluşturmaya başlar. Bir vitamin deposu olan çileğin içinde, B, C, ve K vitaminleri bulunur. Ayrıca çilekte bol miktarda potasyum, fosfor, demir ve magnezyum da yer alır. Kırmızı rengiyle pazar tezgahlarında insanı kendine çeken bu yaz meyvesinin faydalarını öğrendikçe daha çok almak isteyeceksiniz.

Çileğin Faydaları Nelerdir?

Antioksidan deposu olan çilek bolca lif içerir. Bunun yanı sıra kalorisi ve glisemik indeksi düşüktür. Kan şekeri üzerinde büyük etkiler yaratmaz, sindirimi rahatlatır. Bu sebeple herkes tarafından rahatlıkla tüketilebilir. İçindeki vitamin ve mineraller sayesinde çok sağlıklı bir meyvedir. Gelin, çileğin faydalarına yakından bakalım.

1. Kalp ve Damar Sağlığını Korur

Çileğin Faydaları

Çileğin antioksidan deposu olduğunu belirtmiştik. Yüksek antioksidan içeriği kanda temizleyici bir görev üstlenir. Antioksidanlar sayesinde kötü kolesterol düşürülebilir. Böylece kalp ve damarlarda yaşanabilecek olumsuz durumlar önlenir. Her gün çileğin faydalarından yararlanarak kolesterolünüzü dengede tutabilirsiniz.

2. Bağışıklığı Güçlendirir

Çileğin Faydaları

Çilekte bol miktarda C vitamini bulunur. Bağışıklık sistemi için büyük bir önem taşıyan C vitamini vücudu hastalıklara karşı korur, var olan hastalıklarla daha iyi savaşmasını sağlar. Her gün çilek tüketerek C vitamini ihtiyacınızın bir kısmını karşılayabilir, hastalıklardan korunabilirsiniz. Çilekte yer alan potasyum ve magnezyum da vücuda güç veren minerallerdendir.

3. Hücre Gelişimini Destekler

Çileğin Faydaları

Çilekte en yararlı vitaminlerden olan B9 vitamini yer alır. Bu vitamin, hücrelerin bölünmesine ve kan oluşmasına etki eder. Vücuttaki yorgunluğun azalmasını sağlar ve gerekli olan enerjiyi verir. Hücre oluşumuna katkıda bulunarak büyüme fonksiyonlarını desteklediği için hamilelik döneminde tüketilmesi önerilmektedir. Çocukların gelişimi için de çileğin sofralardan eksik edilmemesi gerekir.

4. İdrar Söktürücüdür

Çileğin Faydaları

Çilek, iltihaplarla savaşmasını bilen en yararlı meyvelerdendir. İçerisindeki yüksek antioksidanlarla iltihapların azalmasına ve toksinlerin dışarı atılmasına imkan tanır. İdrar söktürücü özelliği sayesinde enfeksiyon ve iltihaplar için kullanılmaktadır. Bol miktarda su içerdiği için kabızlık gibi sindirim sorunlarını da çözebilir.

5. Bağırsak Kurtlarını Temizler

 Çileğin Faydaları

Bağırsak düşmanı olan kurtlara karşı da çilek kullanılabilir. Metabolizmayı hızlandıran etkisi sayesinde bağırsakların hızla temizlenmesine katkıda bulunur. Bağırsak kurtlarının dökülmesini sağlar. Sindirimi hızlandırdığı için rahatlık ve hafiflik hissi verir. Sindirim sorunlarının önüne geçer.

6. Romatizmaya İyi Gelir

Çileğin Faydaları

Çilek iltihapla savaşarak eklem iltihabını önler. Romatizmal hastalıkların tedavilerinde oldukça etkilidir. Çünkü çilekte salisilik asit bulunur. Romatizma ağrılarını kesen salisilik asit sayesinde kişiyi rahatsız eden ağrıları dindirilebilir. Her gün çilek yiyerek kemiklerinizi de güçlendirebilirsiniz.

7. Kan Şekerini Dengeler

Çileğin Faydaları

Bol lif içeren meyvelerden olan çilek, düşük glisemik indekse sahiptir. Lifleri sayesinde kan şekerinin dengelenmesini sağlar. Düşük glisemik indeksiyle kan şekerinde dalgalanma yaratmaz. Doğal şeker içerdiği için diyabetlilerin de tatlı ihtiyacını karşılayabilmesine imkan tanır.

8. Cildi Güzelleştirir

Çileğin Faydaları

Çilek ile yüz sorunlarını gidermek mümkün. Çilek, sivilce ve akne oluşumuna karşı savaşarak cildin güzelleşmesine katkıda bulunur. Çileğin bu mucizevi etkisinden yararlanmak için hem bol bol tüketebilir, hem de çilek içerikli doğal yüz maskeleri yapabilirsiniz.

Dağ Çileğinin Faydaları Nelerdir?

Çileğin Faydaları

Dağ çileğinin faydaları arasında idrar söktürme, ödem atma, bağırsak hızlandırma, metabolizmayı düzene sokma, uzun süre tok tutma, kan akışını düzenleme, damar tıkanıklığı riskini azaltma, antioksidan sağlama, serbest radikallerle savaşma ve kanser gibi hastalıklarının riskini düşürme bulunur.

Dağ çileğinin faydalarından biri de doku hasarlarını onarma vardır. Yeni hücre oluşumunu destekleyen dağ çileği, iç ve dış dokuların onarılması, ağız içi yaraların iyileşmesi ve cilt tahrişlerinin düzelmesine etki eder.

Altın Çileğin Faydaları Nelerdir?

Çileğin Faydaları

Güçlü bir antioksidan olan altın çileğin faydalarını sıralayalım; zayıflamaya yardımcı olmak, bağışıklığı güçlendirmek, damar tıkanıklarını engellemek, kolesterolü düşürmek, iltihapların temizlenmesini sağlamak, kansızlığı gidermek ve bağırsakları çalıştırmak altın çileğin faydaları arasında yer alır.

Altın çileği taze tüketmenin yanında reçel ve marmelat haline getirip tüketebilir ya da yoğurt ve sütle karıştırarak besleyici bir öğün hazırlayabilirsiniz.

Çilek Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Çileğin Faydaları

Çileğin iyi geldiği hastalıklar arasında böbrek ve mesane hastalıkları, bağırsak tembelliği, grip ve nezle, bağırsak kurdu, iltihapların neden olduğu hastalıklar, damar sertliği ve romatizma gibi hastalıklar bulunur. Birçok organa iyi gelen çilek ile birçok hastalıktan korunmak mümkündür.

Çileğin Zararları Nelerdir?

Çileğin Faydaları

Her şeyin fazlası zarar lafını kullanıp belki de klişe yapmış olacağız ama tam olarak da böyle. çileğin de fazla yenmesi, sağlık açısından büyük risk taşır. Aşırı tüketildiğinde çilek şişkinlik, alerji, kusma, ishal, mide yanması, böbrek rahatsızlıkları ve zehirlenme gibi zararlara neden olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Narın FaydalarıKuşkonmazın Faydaları
Kivinin FaydalarıEriğin Faydaları
Kavunun Faydalarıİncirin Faydaları

Çilek hangi organa iyi gelir?

Çileğin iyi geldiği organlar arasında böbrek, bağırsak, mide ve kalp bulunur. Bunların yanı sıra çilek damar sağlığı, kemik ve eklemlere de iyi gelir. Birçok hastalık riskini en aza düşüren çilek, vücudun hastalıklarla daha iyi savaşmasını sağlar ve bağışıklık sistemini geliştirir. Organların daha iyi çalışmasına olanak tanır.

Çilek günde ne kadar yenmeli?

Çileğin vitamin ve minerallerinden tam olarak faydalanmak için günde bir kase çilek tüketilebilir. Yani günde 10 çilek tüketilmesi vücut sağlığı için iyidir. Bu yolla günlük C vitamini ihtiyacının karşılanmasının yanı sıra birçok vitamin ve mineralle bağışıklık sistemi güçlendirilebilir.

Her gün çilek yersek ne olur?

Her gün çilek yenirse hızlı ve sağlıklı bir metabolizmaya kavuşabilirsiniz. Bağırsak hareketleri hızlanır, vücuttaki toksin ve zararlı maddeler dışarı atılır. Ayrıca çileğin idrar söktürücü özelliği sayesinde mesane problemleri de yaşanmaz. Her gün çilek tüketilerek daha dinç ve zinde hissedilebilir.

Çilek kanı temizler mi?

Çilekte onlarca farklı antioksidan bulunur. Bu antioksidanlar kandaki zararlı mikroorganizmalarla savaşır ve kanı temizler. Ayrıca kötü kolesterol seviyesi de bu sayede düşüşe geçer. Kan temizlenince pıhtı atması ve damar tıkanıklığı gibi riskler de düşer. Kalp ve damar sağlığı korunmuş olur.

Çileğin içindeki vitaminler nelerdir?

Çilekte yüksek oranda C vitamini ile birlikte B vitamini türlerinden B1, B6, B3, B2 ve B5 vitaminleri ve E ve K vitaminleri bulunur. Bunların yanı sıra magnezyum, potasyum ve fosfor gibi yararlı mineraller de çilekte yer alır. Yüksek lif ve antioksidan içeren çilek, içerisindeki bol vitaminler sayesinde vücuda çok faydalıdır.

Gece çilek yenir mi?

Çilek, glisemik indeksi düşük olduğu için gece dahil her an yenilebilen bir meyvedir. Aşırıya kaçılmamak şartıyla tatlı ihtiyacını gidermek için çilek tüketilebilir. Diyetlerde de sıklıkla kullanılan çileğin hazmı da kolaydır. Sindirimi hızlandırır ve kişiyi hafif hissettirir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum