Bağışıklığa Güç Veren Narın Sağlığa 8 Faydası

Oldukça sevilen ve sıkça tüketilen nar, içeriğindeki vitaminler sayesinde vücut sağlığına çok yararlı. İşte şifa dolu narın sağlığa olan faydaları...
Bağışıklığa Güç Veren Narın Sağlığa 8 Faydası

Sevilen kış meyvelerinden biri olan narın faydaları saymakla bitmez. Çekirdeğinden kabuğuna kadar fayda sağlayan nar, içeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde her derde deva olmaktadır. Şifa kaynağı olarak nitelendirilen nar, birçok hastalığa karşı koruma ve direnç sağlar. Peki nar faydalarını neye borçlu ve hangi hastalıklara deva? İçeriğimizde tüm bunları detaylıca anlattık.

Narın Faydaları Nelerdir?

C vitamini deposu olan nar, aynı zamanda B1, B2, B5, B6 vitaminleri ile K ve A vitamini içerir. Bunların yanında gelişim için son derece önemli olan folik asit de narda bulunur. İyi bir lif kaynağı olarak kabul edilen nar, içeriğinde kalsiyum, potasyum, fosfor, demir, çinko ve magnezyum gibi önemli mineralleri de barındırmaktadır.

Tüm bu besleyici bileşenler vücuda birçok katkı sağlar. Şimdi narın mucizevi katkılarını öğrenmenizin zamanı geldi.

İşte narın faydaları:

1. Kalbi Korur

Narın Faydaları

Nar, kan akışını hızlandırarak doku ve organlara daha fazla oksijen taşınmasına imkan verir. Güçlü antioksidan içeriğiyle kalp ve damar sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Her gün bir bardak nar suyunun tüketilmesini öneren uzmanlar, narın kalp damarlarında daralma ve plak artışı gibi sorunları önlediğini belirtmektedir. Aynı zamanda kandaki zararlı serbest radikalleri ortadan kaldırarak farklı rahatsızlık risklerini de önler.

2. Mide Dostudur

Narın Faydaları

Çok sayıda tohum içeren nar, lifi yüksek ve posası çok bir meyvedir. Bu sebeple kabızlık ve şişkinlik gibi sindirim sorunlarının düzelmesine yardımcı olur. Sindirimi hızlandırarak rahatlama sağlar. Özellikle narı beyaz kısımları ile birlikte tüketmek mide sağlığını korur ve mide hastalıklarının yaşanma riskini düşürür.

3. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Narın Faydaları

Nar, çok güçlü bir antioksidan kaynağı olduğu için ve içerisinde bolca C vitamini bulunduğu için bağışıklık sisteminin en büyük yardımcısıdır. Özellikle kış aylarında soğuk algınlığı ve gribe yakalanma oranını azaltır. Vücudu hastalıklardan korur ve hastalıkların daha kolay geçmesini sağlar. Nar suyunun faydalarından yararlanarak gribal enfeksiyonlara karşı koruyucu bir kalkan oluşturabilirsiniz.

4. Toksinleri Uzaklaştırır

Narın Faydaları

Nardaki yüksek antioksidanlar vücuttaki toksinler ve serbest radikallerle savaşır. Birçok hastalığa ve rahatsızlığa neden olan bu zararlı maddeler narın güçlü etkisi sayesinde vücuttan uzaklaştırılır ve idrar yoluyla atılır. İdrar söktürücü etkisi bulunan nar suyu arındırıcı etkisiyle daha hafif hissetmenize de imkan tanır.

5. Cilt Sağlığına İyi Gelir

Narın Faydaları

Cilt sağlığı açısından oldukça önemli bir yere sahip olan nar, günümüzde de birçok kozmetik ürünün içeriğinde yer almaktadır. Tüketilebilmesinin yanı sıra cildinize direkt olarak sürebileceğiniz bir meyve olan nar, cildin yenilenmesini sağlayrak daha sağlıklı bir görünümüne kavuşmanıza yardımcı olur.

Yapılan inceleme ve araştırma sonuçlarına göre cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlayan nar, kolajen üretimini arttırarak cildin daha sağlıklı ve genç görünmesini sağlar.

6. Birçok Kanser Çeşidini Önler

 Narın Faydaları

Narda çok etkili bir antioksidan olan polifenol bulunur. Bu madde prostat başta olmak üzere kolon, mide, meme ve akciğer kanserleri üzerinde oldukça etkilidir. Yapılan araştırmalarda narın özellikle prostat kanserine karşı oldukça etkili olduğu belirlenmiştir. Düzenli olarak tüketilen nar veya nar suyu, kanser riskini düşürdüğü gibi kanser hücrelerinin hızını da yavaşlatır.

7. Menopoz Döneminde Rahatlatıcıdır

Narın Faydaları

Narda bulunan bazı hormonlar kadınlar büyük önem taşır. Nardaki bileşenler kadınlarda bozulabilen hormonal dengeyi düzenleyici görev görür. Bu sayede menopoz döneminde yaşanan çeşitli şikayetler azaltılabilir. Menopoza giren kadınlara sıklıkla nar yemeleri önerilmektedir.

8. Beyni Güçlendirir

Narın Faydaları

Narda beyin gelişimi için çok önemli olan folik asit bulunur. Bu sayede nar, bilişsel fonksiyonları destekleyerek hafızayı güçlendirici etki gösterir. Beyin hücrelerinin korunmasını sağlayarak parkinson ve alzheimer gibi beyin hastalıklarına karşı etkili olur. Düzenli olarak tüketilen nar veya nar suyu beyin hücrelerini koruyarak ileri yaşlarda yaşanabilecek hafızanın problemlerini azaltabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Çileğin FaydalarıKuşkonmazın Faydaları
Kivinin FaydalarıEriğin Faydaları
Kavunun Faydalarıİncirin Faydaları

Narı nasıl tüketmeliyiz?

Birçok meyvede olduğu gibi narın da içerisindeki çekirdek, beyaz lifler ve suyuyla tüketilmesi daha iyidir. Bu sayede nardaki vitaminlerin yanında antioksidan ve lifler de vücuda alınmış olur. Narı taneleriyle tüketmek istemeyenler nar suyu ya da nar ekşisi gibi ürünleri kullanabilir. Yemeklerde ve salatalarda kullanılabilecek nar ekşisi de vücuda birçok fayda sağlamaktadır.

Narın mideye faydaları nelerdir?

Nar içerisindeki yoğun lifler sayesinde sindirimi kolaylaştırır ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Özellikle kabızlık, hazımsızlık ve şişkinlik gibi sorunlarda oldukça etkilidir. Narın mideye faydalı olması için taneleri ve beyaz kısımlarıyla birlikte tüketilmesi gereklidir. Bu sayede vücuda daha fazla lif içeriği alınabilir.

Narın çekirdeği yutulur mu?

Nar çekirdeği ayıklanması zor bir şekilde tanelerin içerisinde yer alır. Birçok kişi narı çekirdeği ile birlikte tüketir. Bu davranış yanlış değildir. Narın çekirdeğinin yutulmasında bir sakınca yoktur. Aksine meyvenin her bir katmanında farklı bir vitamin ve mineral bulunduğu için nar çekirdeğinin faydaları da bulunur. Nar çekirdeği özellikle antioksidan bakımından çok zengindir.

Nar kabuğunun faydaları nelerdir?

Nar kabuğunda içindekinden daha fazla antioksidan bulunur. Yüksek antioksidan miktarı vücuttaki toksinlerin atılmasına, kanın temizlenmesine ve böbrek sağlığına iyi gelir. Nar kabuğunun tüketilebilmesi için öne kurutulması ayrından küçük parçalara ayrılması gereklidir. Nar kabuğu parçalarını kaynamış suya koyarak çay yapabilir ve içebilirsiniz.

Narda hangi vitaminler var?

Narda B vitaminin birçok türü ile birlikte, A, C ve K vitaminleri bulunur. Bunun yanı sıra folik asit, polifenol, bol miktarda lif ve antioksidan da narın içeriğinde yer alır. Son derece faydalı olan bu meyve bütün olarak, suyu sıkılarak ve ekşisi yapılarak tüketilebilir. Vitaminlerinden yararlanılarak birçok hastalıktan korunulabilir.

Narın içindeki zar yenir mi?

Narın içindeki zar yani beyaz kısımların tüketilmesi son derece sağlıklıdır. Özellikle mide sağlığı için bu kısımların yenilmesi önemlidir. Çünkü narın beyaz kısımları lif bakımından çok zengindir. Sindirime katkı sağlayan lifler birçok mide rahatsızlığı ve hastalığından vücudu korur. Sindirimi kolaylaştırır ve kişiyi rahatlatır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.