Toksin Düşmanı Siyah Domatesin 6 Faydası

Siyah domates diğer adıyla Kumato, son birkaç yıldır revaçta olan bu domates nerede yetişir ve insan sağlığı üzerindeki faydaları nelerdir?
Toksin Düşmanı Siyah Domatesin 6 Faydası

Birçok kişi bilmese de domatesin siyahı da var. Yetişmesinin ilk evresinde yeşil, olgunlaştıkça kahverengi ve en son siyah rengini alan bu domatesin ana vatanı Güney Amerika'daki Galapagos adalarıdır. Türlerin karışması ile elde edilen bu domateslerin besin değeri oldukça yüksektir. Renginden de anlaşılacağı gibi bir antioksidan deposudur. Bu sayede sağlık açısından birçok yarar sağlar.

Siyah Domatesin Faydaları Nelerdir?

Birçok kırmızı, mor ve siyah meyve ve sebzede olduğu gibi siyah domates de antioksidan deposu olmasıyla öne çıkıyor. Antioksidan vücuttaki önemli işlevlerde görev alıyor ve sağlığa birçok katkı sunuyor. Siyah domates faydaları, kanserden, sindirim sorunlarına, mide sağlığından cilt sağlığına kadar her yere dokunuyor. Gelin, bu faydalara daha yakından bakalım.

İşte siyah domatesin faydaları:

1. Kanser Riskini Düşürür

Siyah Domatesin Faydaları

Kumato ve akdeniz domatesi de denen siyah domatesler bildiğimiz domateslere oranla daha fazla vitamin ve antioksidan içerir. Ayrıca bolca likopen barındırır. Likopenler vücuttaki hücrelerin yapısını korumakta görev alır. Böylece hücreler bozulmaya uğrayamaz ve mutasyon geçiremez. Bu durumda kanser hücrelerinin oluşumu engellenmiş olur.

2. Sindirimi Kolaylaştırır

Siyah Domatesin Faydaları

Siyah domatesin faydaları arasında sindirime yardımcı olması da bulunur. Kırmızı domateste olduğu gibi siyah domates de bolca lif içerir ve doğal bir asidiktir. Sindirimi kolaylaştıran lifler, birçok sindirim sistemi rahatsızlığının önüne geçer. Hazmı kolaylaştırarak kilo vermeye de yardımcı olur. Bağırsak florasının korunmasını sağlar.

3. Mideyi Korur

Siyah Domatesin Faydaları

Siyah domates içerisindeki vitamin, mineral ve bileşenlerle mide asidini kontrol eder. Böylece asidin mide duvarına zarar vermesini önler. Dolayısıyla mide asidi yüzünden oluşan reflü ve ülser gibi rahatsızlıkların yaşanma riski azalır. Daha sağlıklı mide daha mutlu bir birey demektir.

4. Cildi Güzelleştirir

Siyah Domatesin Faydaları

Birçok antioksidan içeren sebze ve meyvede olduğu gibi siyah domates de cilde iyi gelir. Bu antioksidan deposu besin, cilt tabakasındaki toksinleri gidererek sivilce ve akne oluşumunun önüne geçer. Cildin daha sağlıklı ve güzel görünmesine olanak tanır. Ayrıca anti aging özelliği de bulunur.

5. Serbest Radikallerle Savaşır

Siyah Domatesin Faydaları

Vücuttaki serbest radikal dengesi sağlık için çok büyük önem taşır. Eğer serbest radikaller artar ve antioksidanlar azalırsa vücuttaki birçok doku risk altına girer. Hücreler bozulmaya başlar, sindirim, kalp, beyin, cilt ve metabolik hastalıklar ortaya çıkar. Siyah domates gibi kırmızı, mor ve siyah sebzelerde bulunan antosiyanin bu oluşumu engeller.

Antosiyanin oksidatif stres denilen serbest radikallerin artışından kaynaklanan sorunları önlemeye yardımcı olur. Serbest radikallerin artmasını engeller ve kişiyi birçok hastalığa karşı korur.

6. Vücudu Toksinlerden Arındırır

Siyah Domatesin Faydaları

Antioksidan kaynağı olan siyah domates vücutta detoks etkisi yaratır. Vücuttaki zararlı organizmaların ve toksinlerin arındırılmasına görev alır. Böylece bağışıklık sistemi güçlenir ve kişi daha hafif ve zinde hisseder.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Acı Biberin FaydalarıSoğanın Faydaları
Fesleğenin FaydalarıMaydanozun Faydaları
Kuzukulağı FaydalarıTurpun Faydaları

Türkiye'de siyah domates nerede yetişir?

Siyah domates Türkiye'nin Akdeniz Bölgesi'nde yetişir. Özellikle Antalya'da siyah domates yetiştiriciliği yapılmaktadır. Çok fazla market ve pazarlarda yerini almasa da siyah domatesin faydasını bilenler bu ürünü tüketmektedir. Ayrıca siyah domates bazı yemeklerde de kullanılmaktadır.

Siyah domates faydalı mı?

Siyah domates faydalı bir sebzedir. Cilt ve mideye iyi gelir, sindirimi kolaylaştırır, antioksidan özelliği ile toksinlerden arındırır, kanser riskini düşürür ve bağışıklığı güçlendirir. Birçok fayda sağlayan siyah domates kırmızı domatese oranla daha fazla antioksidan içeren bir besindir.

Siyah domates Gdo'lu mu?

Siyah domates, türlerin karıştırılmasıyla elde edilen bir besindir. Besin değerinin artırılması için bu yola başvurulmuştur. Ancak genetiği değiştirilmemiştir yani GDO'lu değildir. Diğer domatesler gibi tohumu bulunur ve normal şartlarda üretilir. Gönül rahatlığıyla tüketilebilir.

Siyah domates kaç günde yetişir?

Siyah domates ortalama 70 günde fide halinden hasat edilme haline ulaşır. Önce yeşil olarak ortaya çıkan domates daha sonra kahverengi ve siyaha dönüşür. Siyahlaşan domatesin hasat edilme zamanı gelmiş demektir. Fidelerin ekilmesi için don mevsiminin geçmesi ve havanın 12 ile 15 derece sıcaklıkta olması gerekir.

Siyah domatesin tadı nasıldır?

Siyah domatesin tadının çok yoğun olduğu söylenir. Bildiğimiz domateslere oranla daha fazla tat verdiği ve daha etli olduğu bilinir. İçi daha yoğun olan bu domates besleyicidir. Aynı zamanda kabuğunun renginden de anlaşılacağı üzere çok miktarda antioksidan içerir. Bu konuda yaban mersini ve böğürtlen ile eş değerdir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.