Göz Seğirmesi Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Göz Seğirmesi Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi
15.07.201509:30

Günümüzde çok fazla karşılaşılan hem sağ hem de sol göz seğirmesinin nedenlerini, belirtilerini ve tedavisini içeriğimizde detaylıca inceledik.

Haber güncelleme tarihi 27.01.2023 09:15

İstemsiz bir şekilde oluşan göz hareketleri olan seğirme, tedavi edilmediği takdirde kalıcı olabilmektedir. Pek çok nedene bağlı olarak gelişebilen bu rahatsızlık, zaman içerisinde ilerleyerek çok daha kötü sonuçların ortaya çıkmasına sebebiyet verebilmektedir. Bu içeriğimizde göz seğirmesi neden olur, nasıl geçer, sol ve sağ göz seğirmesinin farkları nelerdir gibi soruların cevabını vereceğiz.

İşte göz seğirmesi hakkında her şey...

Göz Seğirmesi Nedir?

Göz Seğirmesi

Tıp dilinde miyokimi olarak adlandırılan göz seğirmesi, göz kapaklarının istem dışı olarak kasılmasıdır. Alt veya üst kapakta meydana gelen istemsiz kasılmalar kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Genellikle kısa süreli olan bu seğirmelerin 1-2 dakika içinde kendiliğinden geçtiği görülmektedir. Ancak aylarca süren göz seğirmeleri de mevcuttur. Uzun süren seğirmeler çeşitli hastalıkların nedeni olabilir. Uzun süren seğirmelerde ihmal edilmeden bir uzmana başvurmalısınız.

Göz Seğirmesinin Nedenleri

Göz seğirmelerinin oluşmasında birçok faktör rol oynamaktadır. Bazı göz seğirmeleri ise herhangi bir nedene bağlanamaz. Göz seğirmesinin bilinen nedenleri stres, sağlıksız beslenme, alerjiler, yorgunluk, kafein tüketimi, göz kuruluğu, kullanılan ilaçlar ve iltihaplanmalardır.

1. Stres

Göz Seğirmesi

Her hastalığın başlıca nedeni olan stres bu rahatsızlıkta da ön plandadır. Stresli günlerinizde göz seğirmesine sıklıkla maruz kalabilirsiniz. Vücudun strese verdiği tepki sol gözde seğirme oluşumudur. Stres bilgisayara bakmaktan ve kitap okumaktan dolayı gerçekleşen göz yorgunluğuyla bağlantılıysa sol göz seğirmesi daha çok karşımıza çıkmaktadır. Bu sebeple stresten uzak durmalısınız.

2. Sağlıksız Beslenme

Göz Seğirmesi

Yetersiz ve sağlıksız beslenme yüzünden vücut direncinin düşmesinin yanı sıra B12 ve demir gibi eksiklikler yaşarız. Bu da göz seğirmeleri gibi birçok rahatsızlığa neden olur. Bu sebeple sağlıksız beslenmek yerine bol vitamin ve mineral içeren beslenme düzenlerini tercih etmelisiniz. Böylece göz seğirmeleri ortadan kalkar.

3. Alerjiler

Göz Seğirmesi

Göz seğirmesinin bir diğer nedeni ise alerjilerdir. Toz ve polen gibi çevresel faktörlere bağlı olarak oluşan alerjik durumlar göz seğirmelerini tetiklemektedir. Alerjik durumlarda mutlaka doktor kontrolünde bir tedavi uygulanmalıdır.

4. Yorgunluk

Göz Seğirmesi

Gözleriniz, göz yorgunluğunuza karşılık olarak seğirme ile tepkime verebilir. Uzun süre kitap okumak, bilgisayar başında çalışmak, güneş gözlüğü kullanmamak ve göz bozuklukları göz seğirmelerine neden olur. Göz sağlığınız için güneş gözlüğü kullanmalı ve uzun süre bilgisayar başında ara vermeden çalışmamalısınız. Kısa molalar vererek göz kaslarınızın dinlenmesini ve rahatlamasını sağlayınız.

5. Kafein Tüketimi

Göz Seğirmesi

Aşırı kafein ve alkol tüketimi sinir sistemini etkilemekle birlikte göz seğirmelerine neden olmaktadır. Bu yüzden kafein yerine bol bol su tüketmelisiniz. Böylece hem seğirmelerden kurtulursunuz hem de daha sağlıklı vücuda sahip olursunuz.

6. Göz Kuruluğu

Göz Seğirmesi

Uzun süre lens kullanımı ve bilgisayara bakmak gibi durumlar göz kuruluğuna yol açmaktadır. Ayrıca ilerleyen yaş ve kullanılan ilaçlar da zamanla göz kuruluğuna neden olur. Göz kuruluğu da sağ gözde seğirme oluşumuna sebebiyet vermektedir. Bunun için doktor kontrolünde bir tedavi uygulanmalıdır.

7. Kullanılan İlaçlar

Göz Seğirmesi

Kullanılan ilaçlar yan etki olarak göz seğirmelerine neden olabilirler. Düzenli ve uzun süreli ilaç kullanımları hastada çeşitli yan etkilere neden olmaktadır. Bu durumda ilaç kullanımına ara vermeden önce mutlaka doktorunuza danışınız.

8. İltihaplanmalar

Göz Seğirmesi

Uzun süren göz seğirmelerinde kornea veya göz kapağının iç kısmında oluşan iltihaplanmadan şüphelenilir. Bu iltihaplanmalar göz kapağında düşüklüğe neden olabilir. Bu yüzden bu durumda bir an önce doktorunuza görünün.

Göz Seğirmesi Hangi Hastalıkların Belirtisi Olabilir?

Göz Seğirmesi

Göz seğirmesi bazı hastalıkların belirtisi olarak da ortaya çıkabilmektedir. Bunlar nörolojik hastalıklar, Parkinson hastalığı, MS hastalığı, hipoglisemi ve Tourette sendromudur. Bu rahatsızlıklar nedeniyle göz seğirmesi yaşayabilirsiniz. Bu sebeple doktorunuza kontrole gittiğinizde durumunuzu detaylı bir şekilde anlatmalısınız.

Göz Seğirmesi Nasıl Geçer?

Göz Seğirmesi

Göz seğirmesinin tedavisinde çoğu zaman nedenlere bağlı olarak ilerlenmektedir. Bu yüzden öncelikle seğirmenin hangi sebeple ortaya çıktığının belirlenmesi gerekiyor. Strese bağlı seğirmelerde stresinizi kontrol altına almaya başardığınız takdirde seğirmelerinizde azalma olacaktır.

Göz yorgunluğu ve uykusuzluk kısa süreli göz seğirmelerinde başlıca nedenler arasındadır. Düzenli bir uyku düzeni ile birlikte uzun süre aynı yere odaklanmayı kısıtlamalısınız. Bunun yerine göz ve göz kaslarınızı dinlendirmeniz, göz seğirmelerinizin önüne geçecektir.

Göz Seğirmesi

Yukarıda saymış olduğumuz uygulamaları yapmanıza rağmen geçmeyen göz seğirmelerinize anlık ve basit tedaviler uygulayabilirsiniz. Seğirme esnasında gözünüze uygulayacağınız soğuk veya sıcak kompres göz kaslarınızın rahatlamasını ve göz seğirmenizde aktif olan sinirin yatışmasını sağlayacaktır.

Tüm bunlara rağmen göz seğirmesi geçmiyorsa doktorunuza görünmelisiniz. Doktorunuz cerrahi ya da ilaç tedavisini başlatacaktır. İlk olarak ilaçlar ve göz damlaları ile seğirme geçirilmeye çalışılır. Bu tedavi işe yaramazsa göz sinirleri ve neden olan kaslar miyektomi adı verilen bir ameliyatla alınır.

Göz Seğirmesini Önleme Yöntemleri

Göz Seğirmesi

Göz seğirmesini önlemek istiyorsanız hayatınızda bazı değişiklikler yapmanız gerekiyor. Bu değişiklikler arasında en çok öne çıkanları yeterli sürede ve kalitede uykuya önem vermek, kardiyo yapmak, gevşeme ve germe egzersizleri yapmak, kahve ve çay tüketimini azaltmaktır.

Yukarıda saymış olduğumuz yöntemler sayesinde göz seğirmesini engelleyebilirsiniz. Bu öneriler gözlerinizi rahatlatacak ve daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Ayrıca bu tavsiyeler sayesinde göz seğirmesinin yanı sıra birçok rahatsızlığın oluşmasını da önleyebileceğinizi söyleyelim.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Göz KararmasıÇocuklarda Görülen Göz Rahatsızlıkları
Gözde ÇapaklanmaGöz Şişmesi
Göz NezlesiGöze Zarar Veren Şeyler
Göz Hakkında Bilinmesi GerekenlerGözyaşı Kanalı Tıkanıklığı
Göz TembelliğiGöz Yanması
Göz Ağrısı ve TedavisiYaşlılarda Görülen Göz Hastalıkları
Göz TansiyonuGöz Sağlığı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Göz Kapağı EstetiğiGöz Kapağı Düşüklüğü
Göz KuruluğuYaz Aylarında Göz Kızarması

Göz seğirmesi ne zaman tehlikeli olur?

Göz seğirmesiyle birlikte kırmızılık, şişlik ya da bir akıntı meydana geliyorsa mutlaka göz doktoruna başvurulmalıdır. Bunların yanında üst göz kapağının sarkması, seğirmenin diğer yüz hatlarını etkilemesi ve uzun sürmesi göz seğirmesinin tehlikeli seviyelere geldiğinin habercisidir.

Göz seğirmesine ne iyi gelir?

Göz seğirmesini geçirmek istiyorsanız yaşam tarzınızı değiştirmeniz gerekiyor. Günlük uyku düzeninizi sağlamalı, kafeinden uzak durmalı ve stresli durumlardan uzaklaşmalısınız. Bu sayede göz seğirmesini engelleyebilirsiniz.

Kansızlık göz seğirmesi yapar mı?

Daha çok yetersiz beslenme ve B12 eksiliğinden meydana gelen göz seğirmesi, kansızlık yüzünden de oluşabilmektedir. Bu yüzden kan yapan yiyecek ve içecekleri bol bol tüketmelisiniz.

Uzun süre göz seğirmesi neden olur?

Uzun süreler boyunca göz seğirmesi meydana geliyorsa nörolojik bozukluklardan bahsedilebilmektedir. Bu bozukluğun etkisi artarsa göz kapağının açılması daha da zorlaşabilir. Bu durumda mutlaka doktora görünmelisiniz.

Göz seğirmesi hangi vitamin eksikliğinden olur?

D vitaminin eksikliği durumunda göz kararması yaşanabildiğini uzmanlar ifade etmektedirler. Bu yüzden eğer göz kararması yaşıyorsanız ve nedenini bulamıyorsanız D vitamini takviyesi almanızda herhangi bir problem yoktur.

Göz seğirmesi geçmezse ne olur?

Bazı insanlarda gün boyu göz seğirmesi yaşanabilmektedir. Oldukça nadir olarak gelişebilen bu durum zaman içerisinde kontrolsüz göz kırpmanıza ya da gözlerinizi kısmanıza neden olur. Bu sebeple bir an önce uzman bir doktora görünün.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
0
3
1
1
1
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
İLGİLİ HABERLER
Tüm Hakları Saklıdır © 2015 - 2022 NeOldu.com
Burada yer alan yazılı ve görsel içerik, izinsiz olarak,
kısmen ya da tamamen kopyalanamaz başka yerde kullanılamaz.