Göz Kuruluğu Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?

Göz Kuruluğu Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?
15.07.201515:57

Toplumda yaygın olarak görülen fakat hakkında pek az bilgiye sahip olunmasından dolayı fark edilemeyen göz kuruluğu hakkındaki detaylar aşağıda.

Haber güncelleme tarihi 29.12.2022 09:15

Gözyaşı miktarının azalmasına bağlı olarak ortaya çıkan göz kuruluğu, birçok şekilde kendini gösterebilmektedir. Tedavi edilmediği takdirde ciddi görme kaybına neden olabilen kuru göz sendromu hakkında bilinmesi gerekenlere içeriğimizde yer verdik. Göz kuruluğu nedir, neden olur, nasıl geçer ve tedavisi nelerdir gibi soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

İşte göz kuruluğu hakkında bilinmesi gerekenler...

Göz Kuruluğu Nedir?

göz kuruluğu

Öküler yüzeye hasar verme riski bulunan göz kuruluğu, gözde batma ve kaşıntı şeklinde kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkan göz kuruluğu, gözyaşının eksikliği durumunda meydana gelmektedir.

Gözyaşı gözün daha rahat hareket etmesini sağlamaktadır. Gözyaşı eksikliği nedeniyle gözde yanma, batma ve kızarıklık gibi durumlar meydana gelir. Göz kuruluğu toplumda oldukça yaygın olsa da çoğu kişi tarafından bilinmediğinden herhangi bir tedavi uygulanmaz. Önlem alınmayan göz kurulukları, bulanık görmeye neden olurken zamanla kronikleşen bir durum haline gelir.

Göz Kuruluğu Neden Olur?

göz kuruluğu

Göz kuruluğu birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Klimalı ve kaloriferli ortamlar, yaşlılık, göz tansiyonu, kontakt lens kullanımı, uyku hapları ve antidepresanlar, lazerle yapılan göz ameliyatları, yoğun ışığa maruz kalma, romatizmal hastalıklar, kalp ve diyabet hastalıkları, menopoz, A vitamini eksikliği, uzun süre bilgisayar kullanımı, yoğun dumanlı ortamlar ve uzun süre gözün kırpılmaması gibi durumlar göz kuruluğunun nedenleri arasındadır.

Yukarıda saymış olduğumuz nedenler yüzünden göz kuruluğu ortaya çıkabilmektedir. Bu yüzden mümkün olduğu kadar bu sebepleri ortadan kaldırmamız gerekmektedir. Böylece kuru göz sendromuna yakalanma ihtimalinizi azaltırsınız.

Göz Kuruluğu Belirtileri

göz kuruluğu

Göz kuruluğu belirtileri arasında gözlerde batma, yanma, kızarıklık, yorgunluk, gözlerin kaşınması, bulanık görme ve ışığa duyarlılık gibi sorunlar yer almaktadır. Bunlar göz kuruluğunun en belirgin belirtileridir.

Saymış olduğumuz belirtileri kendinizde görmeniz halinde göz kuruluğundan şüphelenmelisiniz. Bu durumda bir an önce doktora görünmenizde fayda var. Doktorunuz gerekli muayeneyi yaptıktan ve teşhisi koyduktan sonra tedavi sürecini başlatacaktır.

Kuru Göz Sendromu Teşhisi

göz kuruluğu

Kuru göz sendromu, göz doktorlarının sıkça karşılaştığı göz problemlerindendir. Bu nedenle hastada görülen belirtiler doğrultusunda kolayca teşhis konulabilir. Ancak tanının kesin ve doğru olması adına Schirmer testi ve göz yaşı kırılma zamanı testi uygulanmaktadır.

Schirmer testi, göz yaşı miktarını ölçen bir filtre kağıdı ile uygulanan testtir. Bu filtre kağıdı göz kapağının iç yüzüne yerleştirilerek uygulanır. Göz yaşı kırılma zamanı testi ise boyar maddenin göz kapağının alt tarafına damlatılması ile uygulanan bir testtir.

Göz Kuruluğu Tedavisi

göz kuruluğu

Bu rahatsızlığın tedavisinde öncelikle göz kuruluğuna neden olan faktör belirlenmelidir. Kişi uzun bir süre kitap okuyor ve bilgisayar başında çalışıyorsa bu süreyi kısaltmalı ya da sık sık kısa süreli molalar vermelidir. Böylece göz kaslarının rahatlaması sağlanır.

Göz kuruluğunun tedavisinde en temel amaç göz yüzeyinin nemlendirilmesidir. Kuru havaya sahip oda ve ofisler göz kuruluğunu tetikleyici niteliktedir. Doktorun önerdiği suni göz yaşı damlaları tedavide kullanılan öncelikli yöntemlerden biridir.

Kişiden kişiye değişebilen tedavide eğer doktor uygun görürse, kişinin göz yaşı seviyesini arttıracak ilaçlar kullanılır. Ayrıca göz kuruluğu tedavilerinde cerrahi yöntemlerin de uygulanabildiğini söyleyelim.

Kuru Göz Sendromuna Karşı Alınabilecek Önlemler

göz kuruluğu

Kuru göz sendromuna karşı alınabilecek bazı önlemler bulunuyor. Bu önlemler günde en az 2 litre su tüketmek, sık sık göz kırpmak, gözlerinizin dinlenmesini sağlamak, kötü hava koşullarına sahip ortamlardan kaçınmak, uykusuz kalmamak, ortamın nemli olmasına özen göstermek, bisiklet sürerken veya motor kullanırken koruyucu gözlük kullanmak ve Omega-3 içeren besin tüketimine ağırlık vermektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Göz KararmasıÇocuklarda Görülen Göz Rahatsızlıkları
Gözde ÇapaklanmaGöz Şişmesi
Göz NezlesiGöze Zarar Veren Şeyler
Göz Hakkında Bilinmesi GerekenlerGözyaşı Kanalı Tıkanıklığı
Göz TembelliğiGöz Yanması
Göz Ağrısı ve TedavisiYaşlılarda Görülen Göz Hastalıkları
Göz TansiyonuGöz Sağlığı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Göz Kapağı EstetiğiGöz Kapağı Düşüklüğü
Göz SeğirmesiYaz Aylarında Göz Kızarması

Göz kuruluğu tedavi edilmezse ne olur?

Gözde yanma, kızarma, batma, kumlanma, yorulma gibi durumlara yol açan göz kuruluğu erken dönemde tedavi edilmediği taktirde görme kaybına dahi yol açabilir. Gözün kalkanı olan gözyaşı, gözün şeffaf ön yüzeyi olan kornea sinirlerinin tahriş olmasını engellemektedir. Bu sayede gözün daha net görmesine yardımcı olur. Bu sebeple göz kuruluğu görme sorununa neden olur.

Evde göz kuruluğuna ne iyi gelir?

Göz kuruluğuna iyi gelen bitkiler, sebzeler ve besinler vardır. Zeytinyağı, salatalık, lavanta yağı, ceviz, fındık, rezene, yeşil çay, papatya bol bol tüketildiği taktirde göz kuruluğuna iyi gelmektedir. Sizlere önermiş olduğumuz besinler evde tüketebileceğiniz besinlerdir. Gözlere iyi gelecek, nem dengesini düzenlemeye yardımcı olacak, göz kuruluğunu ortadan kaldırmanızı sağlayacaktır.

Göz kuruluğu körlüğe sebep olur mu?

Göz kuruluğu tedavi edilmediği taktirde körlüğe kadar gidebilecek bir sorundur. Bu nedenle gözyaşı mümkün olduğu kadar korunmalı ve gözün nemli kalması sağlanmalıdır.

Göz kuruluğu zamanla geçer mi?

Göz kuruluğu geçici veya kronik olabilir. Eğer göz kuruluğu çok uzun süredir devam ediyorsa bu kronik olduğu anlamına gelir. Kronik olması durumunda belirtiler etkin bir şekilde rol oynar. Geçici de ise kısa bir süre içerisinde olup biter. Bu durumda korkulacak bir şey yoktur.

Göz kuruluğu olduğu nasıl anlaşılır?

Göz kuruluğu birçok belirtiye sahiptir. Bu belirtiler gözlerde ışığa duyarlılık, batma, kaşıntı, kızarıklık, yanma ve bulanık görmedir. Eğer bu belirtileri kendinizde görüyorsanız göz kuruluğunu anlayabilirsiniz.

Göz kuruluğu bulanık görme yapar mı?

Göz kuruluğu, gözyaşı miktarının azalması yüzünden ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın neden olduğu sorunlar arasında yanma, batma ve kızarıklıkla beraber bulanık görme de bulunmaktadır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
0
2
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
  • Yorumlar 1
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
İLGİLİ HABERLER
Tüm Hakları Saklıdır © 2015 - 2022 NeOldu.com
Burada yer alan yazılı ve görsel içerik, izinsiz olarak,
kısmen ya da tamamen kopyalanamaz başka yerde kullanılamaz.