Göz Nezlesi Nedir ve Ne İyi Gelir? Belirtileri ve Tedavisi

Hemen hemen her yaş grubunda görülen göz gribinin nedenlerini, belirtilerini, tedavisini ve diğer bilinmesi gerekenleri içeriğimizde detaylıca inceledik.
Göz Nezlesi Nedir ve Ne İyi Gelir? Belirtileri ve Tedavisi

Kontak lens ve göz damlası kullanan kişilerde görülebilen göz nezlesi, çoğu zaman bakteriler ya da alerjiler yüzünden ortaya çıkmaktadır. Bu içeriğimizde göz gribi olarak da adlandırılan göz nezlesi hakkında bilinmesi gerekenleri bir araya getirdik. Ayrıca yazımızda göz nezlesi nedir, belirtisi nelerdir, nasıl çabuk geçer ve hangi bitki iyi gelir gibi soruların cevabını bulabilirsiniz.

İşte göz nezlesi hakkında bilinmesi gerekenler...

Göz Nezlesi Nedir?

Göz Nezlesi

Gözün beyaz kısmının üzerinde kaplı olan konjonktiva adı verilen tabaka, gözü nemlendiren maddeler salgılamaktadır. Bu tabakada oluşan kızarıklık, iltihaplanma ve damarların belirginleşmesi durumuna göz nezlesi denmektedir.

Çocuklarda ve yetişkinlerde sıklıkla rastlanan göz nezlesi tıp dilinde konjonktivit olarak adlandırılmaktadır. Bulaşıcı özelliğe sahip göz nezlesi, toplu yaşam alanlarında kişiden kişiye kolaylıkla bulaşmaktadır.

Göz Nezlesi Nasıl Başlar?

Göz Nezlesi

Birçok çevresel faktörlerden dolayı ortaya çıkan göz nezlesi çoğu zaman bakteri, viral ya da alerji yüzünden oluşmaktadır. Hava kirliliğinden polenlere kadar birçok etkenden dolayı bulaşan göz nezlesinin bir diğer nedeni ise kontakt lenslerin hijyenik kullanılmaması veya başkası ile paylaşılmasıdır.

Oldukça bulaşıcı bir rahatsızlık olan göz nezlesinin nedenlerine bu yüzden dikkat etmek gerekmektedir. Aksi takdirde göz nezlesi rahatsızlığına yakalanabilir ve birçok göz problemi yaşayabiliriz.

Göz Nezlesi Çeşitleri Nelerdir?

Göz gribinin üç farklı türü bulunmaktadır. Bu türler alerjik göz nezlesi, bulaşıcı göz nezlesi ve kimyasal göz nezlesidir.

Alerjik Göz Nezlesi

Göz Nezlesi

Genellikle yaz aylarında rastlanılan polen, çiçek tozları, hayvan tüyü ve ev tozu gibi durumlarda ortaya çıkan alerjik göz nezlesi, gözde yanma, kızarıklık, sulanma, kaşıntı gibi belirtiler göstermektedir. Bu gibi durumlara hapşırma ve burun akıntısı da eşlik edebilir.

Bulaşıcı Göz Nezlesi

Göz Nezlesi

Bulaşıcı göz nezlesi, derimizdeki ve sindirim sistemimizdeki bakteriler, fiziksel temas, başkalarına ait makyaj malzemeleri ve el temizliğine bağlı olarak oluşmaktadır. Ayrıca göz nezlesi olan kişi ile tokalaşma, öpme ve birbirlerinin eşyalarını paylaşmaları durumunda da bu rahatsızlık bulaşabilmektedir.

Kimyasal Göz Nezlesi

Göz Nezlesi

Kimyasal göz nezlesi, diğer türlerinin aksine ikinci bir kişiden bağımsız bulaşan nezledir. Hava kirliliği, havuzlardaki klor ve zehirli kimyasallardan dolayı ortaya çıkan bu nezle için mutlaka doktora görünmek gerekmektedir. Doktor gerekli teşhisi koyduktan sonra tedavi sürecini başlatacaktır.

Göz Nezlesi Belirtileri Nelerdir?

Göz Nezlesi

Göz nezlesi birçok belirtiyle kendisini göstermektedir. Bunlar arasında en çok karşılaşılan belirtiler ise gözde yanma, kızarıklık, batma, kaşıntı, sulanma, çapaklanma, ışığa karşı hassasiyet ve sarı renkli göz akıntısıdır.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtileri kendinizde gördüğünüz takdirde bir an önce doktora görünmenizi öneriyoruz. Çünkü göz nezlesi her ne kadar ciddi bir hastalık olmasa da etkileri ve potansiyeli bakımından oldukça tehlikelidir.

Göz Nezlesinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Göz Nezlesi

Oldukça hafif geçen göz nezlelerinde genellikle tedaviye ihtiyaç duyulmamaktadır. Bitkisel ve evde yapılabilecek küçük çözümler yardımıyla bu rahatsızlık kısa süre içerisinde atlatılabilmektedir. Daha ileri seviyedeki göz nezlesinde ise doktor kontrolü şarttır.

Doktorunuz bu durumda size antibiyotik, solüsyon, merhem ve damlaları önerebilmektedir. Bu tedavi yöntemleri sayesinde göz nezlesinden kısa süre içerisinde kurtulmanız mümkündür. Ancak bu tedavileri olurken doktorunuzun söylediklerinin dışına çıkmamanız gerektiğini hatırlatalım.

Göz Gribinde Hastaya Düşen Görevler Nelerdir?

Göz Nezlesi

Göz nezlesine sahip olan hastaların yaşam tarzında bazı değişiklikleri yapması gerekmektedir. Bu değişiklikler arasında tek kullanımlık kağıt havlu kullanmak, gözleri ovuşturmamak, sık sık elleri yıkamak, yakın temasta bulunmamak, lens kullanılıyorsa ara vermek, kişisel eşyaları başkalarıyla paylaşmamak, etkilerini hafifletmek için kompres uygulamak, havuza ya da denize girmemek, tozlu ve kirli ortamlardan uzak durmaktır.

Saymış olduğumuz şeyleri yerine getirdiğiniz takdirde göz nezlesinden kısa sürede kurtulmakla beraber etkilerini de hafifletebilirsiniz. Bu sayede süreç sizi daha az etkiler. Ayrıca bu önerilerin göz gribini başkalarına bulaştırmayı da engelleyeceğini belirtelim.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Göz KararmasıÇocuklarda Görülen Göz Rahatsızlıkları
Gözde ÇapaklanmaGöz Şişmesi
Göz KuruluğuGöze Zarar Veren Şeyler
Göz Hakkında Bilinmesi GerekenlerGözyaşı Kanalı Tıkanıklığı
Göz TembelliğiGöz Yanması
Göz Ağrısı ve TedavisiYaşlılarda Görülen Göz Hastalıkları
Göz TansiyonuGöz Sağlığı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Göz Kapağı EstetiğiGöz Kapağı Düşüklüğü
Göz SeğirmesiYaz Aylarında Göz Kızarması

Göz nezlesi nasıl çabuk geçer?

Göz nezlesini kullanacağınız basit yöntemler sayesinde hızlıca geçirebilirsiniz. Bu yöntemler soğuk ve ılık kompres, siyah çay, tuzlu solüsyon, ılık süt ve bal karışımı, Aloe vera, elma sirkesi ve borik asittir. Bu yöntemleri kullanarak göz nezlesini hızlı bir şekilde geçirebilirsiniz.

Göz nezlesi bulaşıcı mı?

Göz nezlesi farklı türlere sahip bir rahatsızlıktır. Kimyasal ve alerjik göz nezlesi bulaşıcı değildir. Ancak bir diğer tür olan bulaşıcı göz nezlesi adından da anlaşılabileceği gibi kişiden kişiye geçebilmektedir. Bu sebeple göz nezlesi olan kişilerle yakın temastan kaçının.

Göz nezlesine hangi ilaç iyi gelir?

Göz nezlesine iyi gelen ilaçlar doğanın sunmuş olduğu bitkilerdir. Bunlar arasında bal, çiğ patates, siyah çay, elma sirkesi, göz otu, aloe vera ve aynısefa bitkisi göz nezlesi rahatsızlığında çok fazla tercih edilmektedir.

Göz nezlesi kendiliğinden geçer mi?

Belirtileri genellikle hafif olan ve bu yüzden de gerekli tedavinin yapılmadığı göz nezlesi bazı durumlarda kendiliğinden geçebilmektedir. Yine de ufak çözümlerin bile göz nezlesini kısa sürede tedavi edebileceğini belirtelim.

Göz nezlesi ilerlerse ne olur?

Göz nezlesi, tedavisi çok da zor olmayan bir rahatsızlıktır. Bu yüzden bir an öne gerekli tedavinin olunması gerekir. Ancak tedavide geç kalındığı ve göz nezlesinin ilerlediği durumlarda kalıcı göz hastalıkları oluşabilmektedir.

Göz nezlesine çay iyi gelir mi?

Göz nezlesi tedavisinde kullanılan bitkisel yöntemlerden birisi de çaydır. Çayın içerisinde bulunan teofilin maddesi damarları genişleterek göz kanallarının rahatlamasını sağlamaktadır. Çayı demlettikten sonra soğumasını bekleyin. Hafif sıcak kıvamda çay posasını gözüne yerleştirebilirsiniz.

Göz nezlesi batma yapar mı?

Göz nezlesi, göz kapaklarının ve ön yüzeyinin içini örten şeffaf zar dokusunun iltihaplanması sebebiyle oluşmaktadır. Bu rahatsızlık kızarıklık, yanma, çapaklanma, ağrı ve bulanık görmenin yanında batmaya da sebebiyet vermektedir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.