Göz Sağlığına İyi Gelen Vitaminler, Bitkiler ve Besinler

Gözümüz çok hassas bir organdır. Yazımızda göze iyi gelen besinleri, vitaminleri, bitkileri, meyveleri, sebzeleri ve içecekleri araştırdık.
Göz Sağlığına İyi Gelen Vitaminler, Bitkiler ve Besinler

Vücudumuzun en önemli organlarından biri olan gözlerimizin bakımını çoğu zaman ihmal ediyoruz. Göz sağlığımızın bozulmaması için tüketmemiz gereken besinler vardır. Bitkilerden meyan kökü, içeceklerden havuç suyu, çaylardan papatya çayı, sebzelerden lahana, meyvelerden çilek, kuruyemişlerden badem, yağlardan omega-3, vitaminlerden ise A vitamini içerikli besinler tüketmemiz göz sağlığımız açısından iyi olacaktır.

Göze İyi Gelen Bitkiler

Göze İyi Gelen Besinler

Haşhaş otu, karanfil, anason, çam fıstığı, çörek otu, meyan kökü, okaliptus otu, rezene, safran, zencefil, sumak gibi bitkiler göz hastalıklarının önüne geçmenize yardımcıdır. Göz sağlığınıza oldukça etkilidir.

Gözlerinizin uzun süre boyunca sağlıklı ve verimli bir şekilde işlevini yerine getirmesini istiyorsanız bahsetmiş olduğumuz bitkileri kaynamış suda demleyerek veya öğün arasında tüketerek kullanabilirsiniz. Yukarıdaki bitkiler gözdeki kan damarlarını besler ve gözlerin daha canlı görmesine yardımcı olur.

Göze Faydalı İçecekler ve Çaylar

Göze İyi Gelen Besinler

Göz kuruluğuna, gözdeki enfeksiyona ya da çeşitli göz hastalıklarına iyi gelen içecekler ve çaylar arasında portakal suyu, limon suyu, havuç suyu zerdeçal, yeşil çay, çay, papatya çayı, keten tohumu çayı, ebegümeci, göz otu çayı yer almaktadır.

Yukarıdaki içecekleri tüketerek çeşitli göz hastalıklarının oluşumunu önleyebilir, yaşadığınız bir göz hastalığının tedavi sürecini hızlandırabilirsiniz. Yorgun gözleri dinlendiren bu içecekler, gözlerin nemini tekrar kazandırır. Birçok göz hastalığına iyi gelir. Gözde oluşabilecek arpacık riski, göz ağrıları, kızarmalar ve sulanmalar azalır.

Gözü Koruyan Sebzeler ve Meyveler

Göze İyi Gelen Besinler

Göz sağlığına iyi gelen sebze ve meyveler portakal, lahana, havuç, patates, biber, mango, ahududu, kivi, çilek, brokoli, karnabahar, kırmızı biber, kabak, kayısı, yaban mersini, yeşil biber olarak bilinmektedir.

Göz sağlığını koruyan sebzeler ve meyveler aynı zamanda gözün yorulmasına engel oluyor. Kronik göz hastalıklarına karşı oldukça etkili olan bu besinler dış etkenlere karşı da üstün koruma sağlıyor. Göz kuruluğu, kızarıklık, çapaklanma, gözlerde şiddetli ağrı gibi sorunları da ortadan kaldırıyor.

Göz Rahatsızlıklarını Önleyen Kuruyemişler

Göze İyi Gelen Besinler

Badem, keten tohumu, fıstık, fındık, ceviz, ay çekirdeği, sarı leblebi göze oldukça iyi gelmektedir. Gözlerin daha iyi ve net görebilmesine yardımcı olur. Günde bir avuç tüketilecek kuruyemişin gözlere birçok faydası vardır.

Her gün düzenli olarak tüketilmesi uzmanlar tarafından şiddetle önerilir. Göz hastalıklarına karşı koruma sağlayan kuruyemişler, göz damarlarını besler. Kızarıklık, göz ağrıması gibi sorunlara iyi gelir.

Göz Yorgunluğuna İyi Gelen Yağlar

Göze İyi Gelen Besinler

Gözünüzün çeşitli etkenlerden daha iyi korunmasını istiyorsanız balık yağı, keten tohumu, somon balığı, karides, soya fasulyesi, kırmızı et, ton balığı, beyaz et, ceviz gibi besinleri tüketmelisiniz. Omega-3 yağları bakımından zengin olan bu besinler göz sağlığınız için oldukça önemlidir.

Gözlerin çok uzun zaman sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Kızarma, göz şişmesi, gözlerin ağrıması, gözde çapaklanma, görme bozukluğu gibi sorunlar omega-3 tüketen insanlarda daha az görülmektedir.

Göz Hastalıklarını Tedavi Eden Vitaminler

Göze İyi Gelen Besinler

Göz sağlığı için A, E, C ve B2 vitaminleri, Omega-3 asitleri tüketilmesi gerekenlerin başında geliyor ve her biri gözü farklı hastalıklarından koruyor.

A Vitamini, gece körlüğünü engelliyor, kataraktı geciktirir. A vitamini balık yağı, süt, yumurta sarısı, portakal, buğday, havuç, baklagiller, maydanoz ve kabakta bulunur. E vitamini retinayı güçlendirir, sarı nokta hastalığını önler. Ceviz, tereyağı, buğday ve keten tohumu bol miktarda E vitamini içerir. B2 vitamini eksikliğinde gözlerde yanma, ışığa karşı hassasiyet ve katarakt meydana çıkar. B2, karaciğer, süt, yoğurt, peynir, havuç, yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller ve tahıllardan alınabilir. C vitamini göz sağlığı için olmazsa olmazlardan. Gözlerin ışığa ve güneş ışığına karşı korunmasını sağlıyor. Özellikle kuşburnu, portakal, yeşilbiber C vitamini bakımından oldukça zengindir. Omega3 barındırdığı yağ asitleri göz kuruluğunu azaltırken, retinanın gelişimini sağlıyor. Somon, ton balığı, keten tohumu, ceviz, yumurta, kırmızı et ve tavuk tam bir Omega3 kaynağı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Göz SeğirmesiÇocuklarda Görülen Göz Rahatsızlıkları
Gözde ÇapaklanmaGöz Kararması
Göz NezlesiGöz Tansiyonu
Göz Hakkında Bilinmesi GerekenlerGöze Zarar Veren Şeyler
Göz TembelliğiGöz Şişmesi
Göz Kapağı DüşüklüğüGöz Yanması
Göz Ağrısı ve TedavisiGözyaşı Kanalı Tıkanıklığı
Göz Kapağı EstetiğiYaşlılarda Görülen Göz Hastalıkları
Göz KuruluğuYaz Aylarında Göz Kızarması
Sporun Göz Sağlığına Etkisi

Göz sağlığına iyi gelen besinler nelerdir?

Özellikle göz sağlığımız için olmazsa olmaz besinler vardır. Havuç, havuç suyu, mango, portakal suyu, kavun, lahana, ıspanak ve balık gibi besinleri soframızdan eksik etmemeli ve günlük beslenme rutinin bir parçası haline getirmeliyiz.

Gözleri kaşımak zararlı mıdır?

Gözlerimizi çok fazla kaşımak ya da ovuşturmak ileride hastalığa sebep olabilmektedir. Eğer alerji sebebiyle gözlerinizi kaşıyorsanız bir uzmana danışmanız, uygun bir şekilde tedavi uygulamanız gerekmektedir.

Göz hastalıkları nasıl bulaşır?

Göz sağlığınız için önemli olan bir diğer nokta, makyaj malzemelerinizi başkalarıyla ortak kullanılmaması gerektiğidir. Bir başkasında bulunan göz rahatsızlıkları, göz kalemi, farlar ve rimeller ortak kullanıldığında çabucak size bulaşabilir.

Kabalık ortamlar da göz hastalıklarının bulaşmasının en büyük nedenlerinden birisidir. Kalabalık ortamlarda çok fazla vakit geçiren bir kişinin gözleri sağlıklı değildir.

Lens göze zarar verir mi?

Kontakt lensler, göz bozukluğu ya da göz renginin değiştirilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Bu lenslerin bakımının her gün iyi bir şekilde yapılması gerekir. Lenslerin gün içerisinde kullanım süresine uyulması, bakımlarının yapılması göz sağlığı açısından çok önem taşımaktadır.

Bilgisayar gözü bozar mı?

Özellikle yoğun iş hayatı, gün içerisinde uzun süreler bilgisayar başında kalmayı gerektirmektedir. Sürekli bilgisayar başında vakit geçirmek göz sağlığını olumsuz etkilemektedir. Göz sağlığınızın bozulmaması için, bilgisayar kullanırken arada ekrandan uzaklaşıp gözlerinizi dinlendirmeniz gerekmektedir. Ayrıca bilgisayar ekranına daha yukardan bakmanız ve fazla gözlerinizi kırpmanız gözlerinize verilen zararı daha aza indirecektir.

Göz kızarıklığına ne yapılmalı?

Günlük hayatta yaşadığınız göz problemleri geri dönülemez hasarlar bırakabilmektedir. Gözünüzde yaşadığınız en küçük problem kaşıntı veya kızarıklığa neden olabilir. İhmal etmeyin. Mutlaka soğuk suyla pansuman yapılmalı veya suni gözyaşı takviyesiyle gözün ihtiyacı olan nemi sağlamalıyız. Buna rağmen belirtileri geçmiyorsa hiç vakit kaybetmeden bir doktora başvurun.

Güneş göze zarar verir mi?

Güneş ışınları cilde verdiği zararlar kadar gözlerimize de çok fazla zarar vermektedir. Bu yüzden güneş gözlüğü kullanımına özellikle dikkat etmemiz gerekir. Hava kapalı olsa bile, uygun filtrelere sahip güneş gözlükleri kullanmayı ihmal etmememiz gerekmektedir.

Sigara gözlere zarar verir mi?

Eğer sigara içiyorsanız bir an önce bırakmalısınız. Çünkü sigaranın göz üzerindeki etkileri saymakla bitmiyor. Sigara yaşa bağlı olarak sara nokta dejenerasyonun en önemli sebeplerindendir. Aynı zamanda katarakt oluşumunu hızlandırıyor ve gözleri kurutuyor. Damar sertliği yaptığı için göz damarlarında tıkanıklığa yol açıyor. Geri dönülemez hasarlara neden olabiliyor. Bu yüzden sigaradan bir an önce uzaklaşmanız hem göz sağlığınız hem de daha büyük sorunların başlamadan bitmesine yarayacaktır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.