İshale İyi Gelen Bitkiler, İçecekler, İlaçlar ve Yiyecekler

Toplumda en çok görülen sağlık sorunlarından biri olan ishale iyi gelecek besinleri, ilaçları, sebzeleri, bitkileri, çayları, içecekler ve yiyecekler;
İshale İyi Gelen Bitkiler, İçecekler, İlaçlar ve Yiyecekler

Dışkıda çok fazla su olduğunda ortaya çıkan ishal, çocuklarda, bebeklerde, hamilelerde ve yetişkinlerde görülebilmektedir. Bitkilerden karnıyarık otu tohumu, kuru karanfil, yiyeceklerden tarhana, pirinç lapası, içeceklerden bol bol su tüketmek, çorbalardan diyare lapası, meyvelerden muz, elma, ilaçlardan ise antibiyotikler ya da serum ishali geçirmektedir.

İshale İyi Gelen İlaçlar

İshale İyi Gelen Besinler

İshaliniz yoğun bir şekilde etkisini gösteriyorsa direkt olarak doktorunuzla görüşmenizi öneriyoruz. İshali geçirecek ilaç yöntemleri arasında damardan serum almak, antibiyotik, bağırsak düzenleyici, anti-diyare ilaçları işinize yarayacaktır.

Damardan serum tedavisi uygulamak ishali geçirebilir. Antibiyotikler de ishal tedavisinde oldukça etkili bir yöntemdir. Bağırsakları düzenleyen ilaçlar düzenli olarak kullanıldığı taktirde ishali geçirir. İshal rahatsızlığını tedavi edecek anti-diyare ilaçları son derece etkilidir. Bu ilaçların hepsini doktor tavsiyesi ile kullanmanız gerektiğini unutmayın.

İshali Kesen Bitkiler

İshale İyi Gelen Besinler

İshali ortadan kaldırmak için kuru karanfil, kekik, papatya, nane, mersin yaprağı tüketilmelidir. Yabanmersini, beşparmak otu, karnıyarık otu tohumu, lahana, pancar ishale iyi gelen bitkilerin içerisinde yer alır.

Bu bitkiler sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez su yardımı ile yutulduğu taktirde ishali kesecektir. Sabahları kahvaltı sonrasında, akşamları ise yemekten önce tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir. Bebeklerde veya çocuklarda ortaya çıkmış ishal sorunu için bu bitkiler önerilmez. Sadece yetişkinlerin tüketeceği bitkilerdir.

Su Gibi İshale İyi Gelecek Yiyecekler

İshale İyi Gelen Besinler

İshali geçirecek yiyecekler arasında yoğurt, peynir, patates haşlama, tarhana, pirinç lapası, yağsız gıdalar, yulaf ezmesi, buğday kreması, elma püresi, tost, bol ekmek tüketimi, sarı lebleri ve çubuk kraker yer almaktadır.

Hastalıklar ve soğuk algınlığı sebebiyle ortaya çıkan ishali ortadan kaldırmak için yukarıda bahsetmiş olduğumuz yiyecekler bol bol tüketilmelidir. Ayrıca ishale yakalanmamak veya ishali geçirmek için de bu yiyecekler tüketilebilir. 

İshali Durduran Bitki Çayları ve İçecekler

İshale İyi Gelen Besinler

İshali tamamen kesecek içeceklerin içerisinde şekerli meyve suyu, şekerli çay, kola, gazoz, maden suyu, yeşil çay, idrar artırıcı etkiye sahip içecekler, bol bol su tüketmek, siyah çay, elma sirkesi yer almaktadır.

Bu bitki çaylarını ve içecekleri ishal döneminde bol bol tüketmek gerekir. İshalin yavaş yavaş azaldığını göreceksiniz. Bol sıvı tüketimi ishalin yol açmış olduğu sıvı kaybının olumsuz etkilerinden korunmak için önemli bir konudur. İçme suyu, et suyu ve maden suyu sıvı kaybını önlemek için tüketilmelidir.

İshali Önleyen Çorbalar

İshale İyi Gelen Besinler

İshale iyi gelen şifalı çorbalar diyare lapası, muzlu irmik ve pirinçli sudur. Diyare lapasında pirinç, tuz, su, patates ve havuç kullanılır. Muzlu irmikte ise muz, irmik, su ve pekmez kullanılarak hazırlanan çorba bebeklere verilebilir. Pirinç, tuz ve su kullanılarak hazırlanan bu çorbada ise yetişkinlerde, çocuklarda görülen ishal önlenir.

İshal nedeniyle vücutta su kaybı meydana gelir. İshalin uzun sürmesi durumunda ise artan sıvı kaybı nedeniyle ciddi sonuçlar meydana gelebilir. Vücudun kaybettiği suyu yerine koymak için bol bol yukarıda bahsetmiş olduğumuz çorbalar tüketilebilir.

İshali Geçiren Meyveler

İshale İyi Gelen Besinler

Sulu ve sık dışkılama olarak tanımlanan ishale iyi gelecek meyveler arasında elma, muz, limon yer alır. Bu meyveler ishali yavaşlatmaya  yardımcıdır.

Birçok sağlık sorunu karşısında etkili çözümler sunan meyveler, ishale karşı da oldukça faydalılardır. Yapılan bilimsel araştırmalar sonucuna göre yukarıdaki meyvelerin bağırsaklarda enfeksiyona neden olan bakterileri etkisiz hale getirdiği belirtilmiştir. Bu özellikleri sayesinde bağırsaklarda meydana gelen tahrişi ve iltihabı hafifletir. İshal problemiyle karşılaşmanız durumunda bol bol meyve tüketebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bağırsak Tembelliği ve TedavisiBağırsak Kurdu ve Tedavisi
Bağırsak Tıkanıklığı ve TedavisiBağırsak Kanseri ve Tedavisi
Bağırsaklar Hakkında Bilinmesi GerekenlerBağırsak Florası ve Tedavisi
Sindirim Sistemini Hızlandıran Doğal YöntemlerSindirim Sistemi Hastalıkları
Kabızlığa İyi Gelen YöntemlerHuzursuz Bağırsak Sendromu ve Tedavisi
Kabızlığa İyi Gelen BesinlerBağırsak Kurdunu Döken Bitkisel Yöntemler

İshal nedir?

Toplumda en çok karşılaşılan sağlık sorunlarından biri olan ishal, dışkının normalden daha sulu olması durumudur. Sık sık tuvalete çıkmanıza neden olan ishal, bazı durumlarda vücudunuzun su kaybetmesine neden olabilir.

İshale neden olan şeyler nelerdir?

İshale beslenme alışkanlıklarından kullanılan ilaçlara kadar pek çok faktör neden olabilir. İshal nedenlerinin başında bazı yiyeceklerin daha fazla tüketilmesi gelir. Hafif şiddette veya akut olarak seyreden ishal, enfeksiyonlar, kötü beslenme, ilaç etkileşimi ve irritabl bağırsak sendromu gibi nedenlere bağlı olarak oluşabilir. Ancak ishal hiçbir zaman hastalık olarak kabul edilmez. İshal, polifaktöriyel nedenli bir semptom olarak tanımlanır.

İshale yakalanmamak için ne yapılmalıdır?

Vücuttaki suyun ana emildiği yer kalın bağırsaktır. Kalın bağırsak bazı durumlarda suyu yeterince ememez ve bağırsaklarda su dışkı ile birlikte atılır. Günde yaklaşık 200 gram üzeri sulu dışkı atılıyorsa, bu durumda ishalden bahsedilebilir. Uzun sürmesi durumunda hayatı tehdit edebilecek nitelikte olan ishal, 5 yaş altındaki çocuklarda zatürre hastalığından sonra en fazla ölüm nedenleri arasında yer alır. Hastanın ishal sürecinde beslenme şekline dikkat etmesi ve sindirimi kolay gıdalar tüketmesi önerilmektedir.

İshal döneminde ne tüketilmelidir?

Hastaların bu dönemde bol sıvı tüketmeleri önerilirken aynı zamanda alkol tüketiminden kaçınmaları gerektiği ifade edilmektedir. Alkolün yanı sıra uzak durulması gereken besinlerden diğerleri ise; kafein, baharatlı gıdalar, süt ürünleri, yağlı gıdalar ve yüksek oranda lif içeren besinlerdir.

Çocuklarda ishale ne iyi gelir?

6 aydan büyük çocuklara süte ek olarak sebze verilebilir. İyi pişmiş bir et, patates püresi, pirinç lapası, yoğurt, yumurta, balık, taze sıkılmış meyve suları, muz, elma, protein içerikli yiyecekler tercih edilmelidir.

Hamilelikte ishale ne iyi gelir?

Gebelikte ishale iyi gelen besinlerin içerisinde tam buğday ekmeği, el yapımı yoğurt, elma, muz, havuç, yağsız pirinç lapası, haşlanmış patates, bol su, papatya çayı yer almaktadır. Bu besinler gebelik döneminde yaşanan ishal sorununu ortadan kaldırmak için bol bol tüketilebilir.

İshal nasıl geçer?

İshal olan kişiler kabuksuz elma, taze havuç, muz, pirinç çorbası, patates haşlama, patates püresi, yoğurt, ayran, limon, pirinç lapası tüketebilir. İshali geçirmenin en iyi yolu ise  bol bol su tüketmektir.

Bebeklerde ishale iyi gelen şeyler nelerdir?

Bebeklerde meydana gelen ishal son derece tehlikelidir. Beslenme bozuklukları, besin zehirlenmeleri, antibiyotik kullanımı, bağırsak enfeksiyonları yüzünden meydana gelmiş olabilir. Bebeğin gereğinden fazla beslenmesi de ishal problemine yol açar. Bunun için bebeğe su, şeftali, muz, elma gibi meyve, pirinç lapası, patates püresi, yoğurt çorbası, havuç suyu verilmelidir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.