Bağırsak Florası Bozukluğu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Sürekli çalışan organlardan olan bağırsaklardaki flora nedir, nasıl bozulur, ne iyi gelir ve nasıl düzeltir sorularının cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
Bağırsak Florası Bozukluğu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Bağırsak Florası Bozukluğu

Sindirim sisteminde büyük görevleri olan bağırsak florası bozulduğunda bazı sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Bu sonuçlardan en önemlisi kısa süre içerisinde hastalıklara neden olması ve günlük yaşantımızı etkilemesidir. Bu yüzden bağırsak floramızın düzgün çalışmasına dikkat etmemiz gerekiyor. İçeriğimizde bağırsak florası bozukluğunun belirtilerini, nedenlerini, tedavisini ve iyi gelen besinleri bir araya getirdik.

İşte bağırsak florası hakkında bilinmesi gerekenler...

Bağırsak Florası Nedir?

Bağırsak Florası

Bağırsak florası, sindirim sisteminde çalışan bazı mikroorganizmaların oluşturduğu bölümdür. Bu bölüm insan vücudunun en çok çalışan kısmıdır. Hayati özellik taşıyan bağırsak florası, bünyesinde bulunan bakteriler ile hem psikolojimizi hem de sağlımızı korumak için durmaksızın çalışıyor.

Bağırsaklarımız, ortalama insan ömrünü 75 sene olarak düşünülürse, bağırsaklarımız 30 ton katı gıda ve 50 bin litre sıvıyla savaşmaktadır. Bağırsak deyip geçmemek lazım çünkü seratonin, dopamin gibi insan psikolojisini etkileyen maddelerin çoğu bağırsaklarda bulunur. Bu yüzden bağırsaklarımıza iyi bakmamız gerekiyor.

Bağırsak Florası Nasıl Bozulur?

Bağırsak Florası

İçerisinde çeşitli bakteriler bulunan bağırsak, sindirim ve boşaltım sisteminin ayrılmaz parçalarıdır. Ancak günümüzde tükettiğimiz gıdalar hem bağırsak florasını hem de sağlığımızı bozmaktadır.

Tükettiğimiz hazır gıdalar ve genetiği değiştirilmiş besinler nedeniyle pek çok ağır hastalık her yaş grubunda görülmeye başladı. Sadece tükettiğimiz besinler değil, gereksiz antibiyotik kullanımı da bağırsak florasının bozulmasının başlıca nedenleri arasında yer almaktadır.

Bağırsak Florası Bozukluğu Belirtileri

Bağırsak Florası

Bağırsak florasının belirtileri halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, depresyon, anksiyete, takıntı, uyku ve dikkat bozuklukları, gaz, şişkinlik, bulantı, mide krampları, kabızlık veya ishal, hazımsızlık, ağız kokusu, kilo artışı, ödem, alerjik astım, nezle, ciltte kaşıntı ve döküntüdür.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtiler aşırı geçirgen bağırsağın sonucunda ortaya çıkmaktadır. Sağlığa ve vücuda büyük zararları olan bu hastalığı geçirmek için bir an önce uzman bir doktora gitmenizi öneriyoruz.

Bağırsak Florasına Ne İyi Gelir?

Bağırsak Florası

Bağırsaklarımızda 300-1000 arasında farklı türde bakteri yaşamaktadır. Bu bakteriler, bağışıklık sistemi, ruh hali ve alerjilere engel olmak gibi pek çok alanda etkilidir. Bu yüzden bağırsak florasına iyi bakmamız ve zarar veren şeylerden uzak durmamız gerekiyor.

Flora problemi devam ettiği sürece mısır, şeker, pirinç ve undan uzak durmak sağlığınız açısından önemli bir adım olacaktır. Bağırsak florasını iyileştirmek için ise geleneksel olarak hazırlanmış, yoğurt, turşu, kefir, boza ve sirkeleri tüketin, takviye probiyotik, prepat alın ve probiyotik yönünden zengin olan besinleri tüketin.

Bağırsak Florası Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Bağırsak Florası

Bağırsak florasında yaşanan bozukluklar çeşitli bağırsak hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olmaktır. Bunu önüne geçmek için önce yukarıda belirttiğimiz besinlere dikkat etmeniz ve probiyotik zengini yiyeceklerin tüketimine özen göstermeniz gerekmektedir. Bunun haricinde bazı tedavi yöntemlerinden de faydalanabilirsiniz.

Hiperbarik oksijen tedavisinde tamamen kapalı basınç odasına alınan hastaya bir maske yardımı ile atmosferden daha yüksek bir basınç ile yüzde yüz oksijen solutulur. Pek çok yan etkisi olan bu tedavi yöntemi ile zararlı bakteriler öldürülerek, flora sağlıklı bir hale getirilir.

Sindirim enzimi tedavisi sindirim esnasında bazı maddelerin parçalanmaması sonucunda uygulanır. Bu tedavi yönteminden sonra yaşanılan sindirim ve emilim bozukluğunun önüne geçilebilir. Son tedavi yöntemi olan antimikrobik tedavide ise bağırsaklarda oluşan zararlı mantarların giderilmesi sağlanır

Bağırsakları Rahatlanan Besinler

Bağırsak Florası

Bağırsakları rahatlatan besinler arasında süt ürünleri, frambuaz, kuru baklagiller, su, badem ve kuru erik yer alıyor. Bu gıdalar yüksek lif oranına sahiptir ve sindirimleri kolaydır. Zaman kaybetmeden bu gıdaları tüketmeye başlayın. Kısa süre içerisinde etkisini göreceksiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bağırsak Tembelliği ve TedavisiBağırsak Kurdu ve Tedavisi
Bağırsak Tıkanıklığı ve TedavisiBağırsak Kanseri ve Tedavisi
Bağırsaklar Hakkında Bilinmesi GerekenlerHuzursuz Bağırsak Sendromu
Sindirim Sistemini Hızlandıran Doğal YöntemlerBağırsak Kurdu Düşüren Yöntemler
Kabızlığa İyi Gelen YöntemlerSindirim Sistemi
Kabızlığa İyi Gelen Besinlerİshale İyi Gelen Şeyler

Bağırsak florası bozukluğu nasıl anlaşılır?

Bağırsaklarda iyi huylu bakterilerin azalması ve kötü huylu bakterilerin artması bazı belirtilere neden olur. Kusma, karında şişlik, karın ağrısı, kırgınlık, ishal, kabızlık ve ağırlık hissi bağırsak florası bozukluğunu anlamamızı sağlayacak belirtilerdir.

Bağırsak florası nasıl tedavi edilir?

Bağırsak florasını tedavi etmek istiyorsanız fermente gıdalar tüketmeli, sebze alımına özen göstermeli, kemik suyu tüketmeli, yemeklerinizde Hindistan cevizi yağı kullanmalı ve sofranızda posalı besinlere yer vermelisiniz.

Sağlıklı bağırsak florası nasıl olur?

Yoğurt, kefir ve turşu gibi doğal probiyotik içerikli gıdalar tüketmek bağırsak florasında bulunan iyi bakterilerin artmasını sağlar. Ayrıca karbonhidrat tüketimini kabuklu esmer pirinçlerle, kanoayla, sebze ve meyve gibi kompleks gıdalarla yaparsanız daha sağlıklı bir bağırsak florasına sahip olursunuz.

Bağırsak sağlığı nasıl düzelir?

Bağırsak sağlığınızı düzeltmek istiyorsanız beslenme programınızda ve yaşam tarzınızda bazı değişiklikler yapmanız gerekiyor. Prebiyotik, probiyotik ve fermente gıdalar tüketmek, şeker ve tatlandırıcı tüketimini azaltmak, düzenli egzersiz yapmak, stresten uzak durmak ve uyku düzenini oturtmak bağırsak sağlığınızın düzelmesine yardımcı olacaktır.

Bağırsak florası ne kadar zamanda düzelir?

Her üşüttüğünüzde ya da hasta olduğunuzda kullandığınız antibiyotikler bağırsak florasına büyük zararlar vermektedir. 1 hafta boyunca antibiyotik kullandığınız zaman bağırsak florası 6 içerisinde eski haline dönmektedir. Bu yüzden her hastalık için antibiyotik kullanmayı bırakın.

Bağırsak florası için hangi doktora gidilir?

Bağırsak florası da dahil olmak üzere bağırsaklarında sıkıntı yaşayan kişilerin genel cerrahi doktoruna gitmesi gerekiyor. Bağırsak florası yaşayan kişiler Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji polikliniğine gitmelidirler.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum