Alternatif Turizm Türleri Hakkında Bilgi ve 15 Turizm Kolu

Dönemsel turizm alternatifleri değil, tercihe bağlı olarak farklılık amaçlayan insanların aktivitelerini derlediğimiz bu içeriğimize mutlaka göz atın.
Alternatif Turizm Türleri Hakkında Bilgi ve 15 Turizm Kolu

Turizm Alternatifleri ve Yaratıcı Tatil Önerileri

Kültürel ve tarihsel değişime karşı direnci, çevreye saygıyı ve çevre ile bütünleşmeyi ifade eden alternatif turizme aynı zamanda Yeşil Turizm, Soft Turizm, Eko Turizm de denilmektedir. Bu kavram, 1990'lı yıllarda kitle turizminin artan çevresel ve sosyo-kültürel etkilerinden dolayı yeni bir fikir olarak ortaya çıkmıştır. Kitle turizmi grup katılımı ile olması açısından ucuza mal edilirken, alternatif turizmde bireysel tüketim ön planda olduğu için katılımcılar daha fazla ödeme yapmayı göze alırlar. Küçük ve orta işletmeler daha çok tercih edilir. Alternatif turizm kavramı başlıca şunları vurgular:

  • Yeniliğe karşı ilgi
  • Başka insanlarla bir arada olma ve sosyal deneyim isteği
  • Dağ yürüyüşü gibi etkinliklerde biotik deneyim sağlama isteği

Alternatif Turizm Çeşitleri

1. Sağlık Turizmi ve Termal Turizm

Dünya üzerinde sağlık maliyetlerinin artması, bazı tedavilerin yaşanılan ülkede mümkün olmayışı, ulaşımın daha kolay hale gelmesi ile sağlık turizmi kavramı gelişmeye başlamıştır. Hastaların ve hasta ailelerinin rahatlığını sağlamak için tıbbi seçenekleri sunabilmek hedeflenmektedir. Son yıllarda, Türkiye’nin de gelişmiş ülkelerdeki nitelikli sağlık hizmetleriyle rekabet edebilecek düzeyde sağlık hizmetleri sunmasından dolayı dünyanın dört bir yanından tedavi amacıyla turistler gelmektedir. Ayrıca, coğrafi konumu ve sağlık sektöründeki yetişmiş ve eğitimli insan gücü sağlık turizminde Türkiye’nin önemli avantajları arasındadır.

termal


2. Kış Sporları Turizmi

Turizm sektör geliştikçe insanlar alternatif turizm arayışlarına girişmişlerdir. Alternatif turizm bu yüzden yatırımcıların yanı sıra kişileri de cezbetmektedir. Kış turizmi artan alternatif turizmi çeşitlerinde ayrı bir yere sahiptir. Bunun asıl nedeni ise insanların her mevsim bir arayışta olmaları ve kış aylarında yapabilecekleri aktivitelerin sınırlı olmasına bağlanmaktadır. Kış turizmi temalı oteller ise yazın otellerinin açık tutmanın peşine düşmüşlerdir. Bu durumun sağladığı diğer bir yarar ise alternatif turizm çeşitlerine yenilerinin eklenmeye başlamasıdır.

kış sporları


3. Yayla Turizmi

Alışılagelmiş tatil anlayışına göre; deniz, kum, güneş üçlüsü tatilin vazgeçilmezleridir. Fakat insanların doğaya dönme ve sakin bir tatil geçirme isteği, son yıllarda oldukça popüler hale gelmiş durumda. Sıcak yaz günlerinin bunaltılı havasından kurtulmak ve şehir hayatından uzaklaşmak zihni tamamen yenilemeye yardımcı oluyor. Çeşitli aktivitelere de katılma imkanı sunan yayla turizmi, farklı zevklere sahip insanlara da oldukça cazip geliyor. Doğa sporları için oldukça uygun olan yaylalarda özellikle trekking yoğun olarak tercih ediliyor. Temiz hava ve muhteşem manzaralara sahip bu bölgelerde hava koşullarından dolayı günün her saati aktif olabildiğiniz bir tatil geçirebiliyorsunuz. 

yayla turizmi


4. Akarsu Turizmi

Ülkemizde Rafting için en uygun aylar Mart, Nisan ve Mayıs aylarıdır. Nehir bu dönemde en hızlı akışını sağlamaktadır. Bunun nedeni kar sularının erimesi ile toprağın suya tamamen doymasıdır. Haziran ayı ise nehir kayağı aktivitesi için uygundur. Dünyada ise, Alaska, Magpie River, Rio Upano, Avustralya, Nepal, ve Zambiya akarsu turizmi ile adını duyurmayı başarmış lokasyonlardır. Hem sıra dışı hem de aşırı keyifli bir tatil alternatifi hayal ediyorsanız kesinlikle tavsiye edilebilecek ihtimallerden birisidir. 

akarsu turizmi


5. Botanik Turizmi

Türkiye, ekstrem yükseklik farklılıkları, derin vadileri, kayalık yamaçları ve değişen ekosistemler nedeniyle Avrasya boyunca Sedum türlerinin önemli yayılış alanlarındandır. Ülkemizde en çok endemik bitkiye sahip 3 ilimiz 578 bitkiyle Antalya, 478 bitkiyle Konya ve 366bitkiyle İçel'dir. İlimizde Toroslar, Karadağ, Barçın yaylası, Avdan yaylası zengin bir botanik yapıya sahiptir.

botanik


6. Dağcılık

Dağcılık sadece belirlenmiş bir dağın doruğuna zirve tırmanışı yapmak ve bu esnada karşılaşılabilecek tüm doğal ve doğal olmayan kişi ya da kişilerden kaynaklı sorunlarla başa çıkmak ve turu tamamlamak amaçlı kurgulanmıştır. Bu spor dalını diğer spor dallarından ayıran en önemli nokta, bir yarışçısının veya seyircisinin bulunmaması ve sporu yapan kişinin üst seviyede disipline ve kendi sorumluluk bilincine sahip olmasıdır. Dağcılık, yaralanma ve ölüm tehlikesinin bulunduğu spor dalları arasında yer alır. Dağcılık, paraşütçülük, kaya tırmanışı, otomobil yarışçılığı, sürat kayağı gibi spor dalları, yoğun bir heyecan faktörü içerir. 

dağcılık


7. Golf Turizmi

Alternatif turizm faaliyetlerinin bir kolu da golf turizmidir. Yakın gelecekte daha az atletik hareket gerektiren, daha az aktif sporlara yönelim olacağı varsayılmaktadır. Dünyada deniz kenarında olan yaklaşık 100 kadar golf sahası bulunmaktadır. Ülkemizin Akdeniz kıyıları ve özellikle Antalya, golf sporu için son derece uygun bir konumdadır. 

golf


8. Hava Sporları

Türkiye, yamaç paraşütü, yelken kanat, planör, paraşüt, balon gibi hava sporları meraklıları için keşfedilmesi gereken bir ülkedir. Dünyada ilk ortaya çıkışı 18.yy sonlarına uzanan balonla uçuş sporu ülkemizde de yoğun ilgi görmektedir. Uzun yıllardır bireysel sportif amaçlı yapıldığı gibi, Turistik yörelerimizdeki yerel etkinliklerde balonla kent turları düzenlenmektedir. Balon, içine doldurulan sıvı propan gazının ısıtılması ile havalanır. 

hava sporları


9. İnanç Turizmi

Gerek ilkçağ medeniyetlerinin Anadolu’da gelişmesi, gerekse Hıristiyanlığın ilk dönemlerinde havarilerin, ortaçağda ise Musevilerin bulundukları ülkelerde karşılaştıkları ağır baskı ve yok etme politikaları sonucu Anadolu topraklarına sığınmış olmaları ve hoşgörü ile karşılanmaları, Türklerin kendi dini olan İslamiyet’e ait eserlerin yanısıra, çok sayıda kilise, sinagog ve diğer mabetlerle dini eğitim veren okul ve vakıfların Anadolu’da yer almasına neden olmuştur. 

inanç


10. İpek Yolu

İpek Yolu, bugün de olağanüstü bir tarihsel ve kültürel zenginlik sunmaktadır. Bu yol, Orta Asya'yı Avrupa'ya bağlayan bir ticaret yolu olmasının ötesinde, 2000 yıldır bölgede yaşayan kültürlerin, dinlerin, ırkların da izlerini taşımaktadır. Bu rotada ilerleyebileceğiniz bir tatil hayal etmek oldukça kolay. Bir sürü tarihi öğeye ve öğrenebileceğiniz kültürlere hayran kalacaksınız. Bu seyahat sizin için kesinlikle muazzam bir anı olacak. 

ipek yolu


11. Kongre Turizmi

Kongre turizmi, ülkeye varlıklı ziyaretçi çeken bir turizm koludur. Kongrelere katılmak için gelenler, varlıklı, iyi eğitim görmüş, alışverişte cömert, kongre süresi sonunda ülkede kalarak tarihi ve turistik bölgeleri ziyaret etmek isteyen ziyaretçilerdir. İstanbul’da kongre turizminin gelişmesi, kongrelere gelecek ziyaretçi talebine uygun lüks otel, butik otel, yeme içme mekanı, alışveriş yerlerinin gelişmesini sağlamıştır. 

kongre


12. Kuş Gözlemciliği

Kuş gözlemciliği doğayı kuşların dünyasından tanımayı sağlayan bir gözlem sporudur. Türkiye'deki toplam kuş türlerinin sayısı Avrupa'nın tamamında bulunan kuş türleri kadardır. Zengin sulak alanlara sahip olması ve kuş göç yolları üzerinde bulunması, ülkemizi kuşlar açısından zengin kılmaktadır. Bu muhteşem macerayı mutlaka denemelisiniz. 

kuş gözlemciliği


13. Mağara Turizmi

Yurdumuzda yaklaşık 40.000 adet mağara bulunmaktadır. Günümüze kadar tüm yerli ve yabancı mağaracı gruplarının inceleyerek belgelendirdiği mağara sayısı yaklaşık 800'dür. Türkiye’nin en uzun mağarası, 15 km’den fazla olan Isparta’daki Pınargözü Mağarası; en derin mağarası ise –1429 ile Mersin’deki Peynirlikönü Mağarası'dır. Türkiye’de 30’un üzerinde mağara turizme açılmış olup, bunların dışında yalnızca uygun ekipman sağlanarak rehber eşliğinde girilebilecek özel ilgi gruplarına yönelik bir çok mağara bulunmaktadır. 

mağara


14. Su Altı Dalış

Türkiye sularında bulunan önemli batıklar ve su altı mağaraları dalıcılar tarafından keşfedilmeyi beklemektedir. Sıkıcı tatillerden uzaklaşmak, farklı deneyimler yaşamak istiyorsanız su altı sizin için el değmemiş bir cennettir. Bu sporlar hayatınız boyunca aklınızdan çıkaramayacağınız deneyimler elde etmenizi sağlayacaktır. 

su altı


15. Yat Turizmi

Türkiye, yatçıların her gece değişik, özel demir atacakları koy, körfez ve plajların hazinesidir ve Mavi Yolculuğa ev sahipliği yapmaktadır. İnsanın kara yerine deniz perspektifinden tarihi deneyimi, körfezlerde ve denizlerde rüzgara yelken açmak ve tabiatla birleşmek deneyiminin eşsiz tanımıdır. Genellikle batı ve kuzeybatıdan esen ılımlı rüzgarlar, doğanın tadına varılmasını sağlayarak, uzun yaz mevsimini yatçılık için ideal hale getirmektedir.

yat

Bu alternatif turizm türlerinde Türkiye sahip olduğu iklimi ile iyi seçenekler arasındadır. Daha özel bir yorum yapacak olursak; örneğin, Avrupa ve Asya'nın birleştiği yer olan İstanbul kongre turizmi için oldukça uygun bir şehirdir. 

Önerilen İçerik;

 Maceracı Ruha Sahip Kişilerin Gidebileceği 8 Turizm Noktası

NeOldu.com / Sosyal Fayda

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum