Türkiye'de Yamaç Paraşütü Yapılan Yerler

Adrenalinin doruklara ulaştığı yamaç paraşütü Türkiye'de de yapılmaktadır. Sizler için yamaç paraşütü hakkındaki bütün bilgileri araştırdık ve derledik. İşte yamaç paraşütü ile ilgili bilinmeyen bilgiler;
Türkiye'de Yamaç Paraşütü Yapılan Yerler

Yamaç Paraşütü Nedir?

İlk olarak 1980'li yıllarda bir grup macera sever tarafından bulunan yamaç paraşütü, kendine has özellikleri sayesinde en çok tercih edilen paraşüt tiplerinden biridir. Paraşüt 1100'lü yıllarda Çinli bilim adamlarının üzerinde çalıştığı konulardan biri olmuştur. 1495'te Leonardo Da Vinci'nin çizdiği ilk paraşüt dizaynı günümüz paraşütünün temellerini oluşturmaktadır. Geçmişten günümüze kadar paraşüt ile ilgili pek çok çalışma yapıldı. Savaş dönemlerinde de aktif olarak kullanılan paraşüt, günümüzde sivil havacılığın turizmle birleşmesinden oluşmaktadır. 

Yamaç paraşütü ilk kez NASA için çalışan David Barish tarafından ortaya atıldı. Bu fikre göre bu tarz bir paraşüt, havada uzun süre kalmak, yüksekten atlamak yerine, bir yamaçtan süzülerek inmeyi gerçekleştirmeye yaramaktadır. 1980'li yıllara geldiğimizde ise yamaç paraşütü, Muğla-Babadağ'da yapılmaya başladı. 1990'lı yıllarda ise sivil havacılıkla ilgilenen üniversite kulüpleri de yamaç paraşütü faaliyetlerine atıldı. Günümüzde ise Türkiye'nin birkaç yerinde yamaç paraşütü turistik bir faaliyet olarak yapılmaktadır. 

yamac-parasutu-nedir-001.gif


Yamaç Paraşütünün Özellikleri

Her ne kadar diğer paraşütlerle aynı özelliklere sahipmiş gibi görünse de yamaç paraşütünü diğer paraşütlerden ayıran pek çok özellik bulunmaktadır. İşte o özellikler:

  • Yamaç paraşütü diğer paraşütlerden daha hafiftir. 

  • Özel kalkış-iniş pisti gerektirmez. 
  • Diğer havacılık dallarıyla kıyaslandığında maliyeti en düşük uçuş tipidir. 
  • Türkiye'de yamaç paraşütü ile en fazla 4000-5000 metre yükseliğe çıkılıp, 100-300 kilometre gidilebilemektedir. 

yamac-parasutunun-ozellikleri.jpg 


Yamaç Paraşütü Türkiye'de Nerelerde Yapılır

Yamaç paraşütü Türkiye'de bazı bölgelerde yapılmaktadır. Yamaç paraşütü bu bölgeleri turizm açısından kalkındırmaktadır. İşte Türkiye'de yamaç paraşütü yapılan yerler:

1. Muğla - Babadağ

Fethiye sınırları içerisinde bulunan Babadağ'da yapıan uçuşlar Nisan- Ekim ayları arasında yaılmaktadır. Türkiye'de yamaç paraşütünün yapıldıı ilk yer olan Babadağ, günümüzde dünyanca ünlü yamaç paraşütü pistlerinden biri haline gelmiştir. Turizmin ana hattı olması nedeniyle hem uçuş becerinizi geliştirip hem de iyi bir tatil yapabilirsiniz.

mugla-babadag.Jpeg


2. Denizli - Pamukkale

Ilıman iklimi nedeniyle senenin her günü yamaç paraşütü yapılmaktadır. Turizmin yoğun olduğu bölgelerden biri olması nedeniyle ulaşım konusunda sıkıntı yaşanmamaktadır. Bölgede yamaç paraşütü için iki tepe bulunmaktadır. İki tepeninde en büyük özelliği yazın öğle saatlerinde uçmak isteyenlere yaşattığı türbülanslardır. 

denizli-pamukkale.gif


3. Ankara - Gölbaşı

Özellikle Ankara'daki üniversitelerin eğitim tepesidir. Şehir merkezine yakın olduğu için ulaşım konusunda sıkıntı yaşanmamaktadır.

ankara---golbasi.jpg


4. Bolu-Abant

Abant Dağları'nın yamaçlarında yapılan yamaç paraşütü, Abant Gölü'ne yakın bir bölgede yapılmaktadır. Bölgenin iklimsel özellikleri, doğa güzellikleri nedeniyle, yamaç paraşütü yaparken kamp kurabilir ve diğer faaliyetlerden faydalanabilirsiniz. 

parasut.jpeg


Yamaç Paraşütü Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yamaç paraşütü yapmak isteyenler öncelikli olarak bu işin eğitimini almalılar. Bunu haricinde Tadem, yani iki kişilik uçuşlarda pilotunuzun direktiflerine uyun. Yamaç paraşütü yapmadan önce kılık kıyafetiniz, ve uçuş esnasında giymeniz ve kullanmanız gereken eşyaları kullanmamazlık yapmayın. Yamaç paraşütü yapacağınız günün detaylı ve güvenilir hava durumu raporlarına göz atmayı kesinlikle ihmal etmeyin. Sırf bu ihmal nedeniyle acı verici sonuçlar doğuran pek çok olay yaşanmıştır. 

yamac-parasutu-yaparken-dikkat-edilmesi-gerekenler.jpg


Yamaç Paraşütü Fiyatları

Adrenalin tutkunlarının sürekli yaptığı sporlardan biri olan yamaç paraşütü, ülkemizde birkaç noktada yapılmaktadır. Eğer tüm malzemeleri ile benim bir paraşütüm olsun derseniz 8 bin - 10 bin lira arasında bir fiyat sizi bekliyor olacak. Turistik yerlerde uçmak isterseniz 300-400 arasında bir fiyat karşınıza çıkacaktır. Aynı zamanda grup olarak başvuru yaptığınızda size uygun bir fiyat vermektedirler. Hem uçuş yapıp hem de videolarım olsun diyorsanız, 600 TL yi gözden çıkarmanız gerekecek.

yamac-parasutu-fiyatlari.jpg

Önerilen İçerik; Paraşütün Tarihi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

NeOldu.com / Sosyal Fayda

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.