Vitamin Eksikliği veya Fazlalığı Sonucu Oluşan Hastalıklar

Vitamin eksikliği sonucunda bazı hastalıkların ortaya çıktığını herkes biliyor. Peki vitamin fazlalığında ne oluyor? İşte cevaplar;
Vitamin Eksikliği veya Fazlalığı Sonucu Oluşan Hastalıklar

Vitamin Eksikliği veya Fazlalığından Ortaya Çıkan Hastalıklar

Vitamin eksik ve fazla alınması sonucu hastalıklar oluşur. Vücut vitaminin fazla alınmasına karşı da hassastır. Sakın aşırı vitamin alarak sağlıklı olacağınızı düşünmeyin. Biliyoruz ki her şeyin fazlası zarardır. En iyisi dengeli bir şekilde vitamin alımına dikkat etmeliyiz. Sizler için bu içeriğimizde vitaminlerin fazla veya az alınması sonucu ortaya çıkan hastalıkları araştırdık ve derledik.

1. A Vitamini

Vitamin Eksikliği veya Fazlalığı Sonucu Oluşan Hastalıklar

A vitamini en çok havuçta bulunur. A vitamini eksikliğinde gece körlüğü, göz yaşının yeteri kadar salgılanamaması, gözaltı lekeleri, çocuklarda sağlıksız diş gelişimi, deride kalınlaşma, kabuklanma ve renk koyuluğu gibi hastalıklar görülebilir. Bu vitaminin eksikliğinde sindirim sorunları da oluşabilir.

A vitaminin fazlalığında ise deride bozulmalar, ve deri iyileşmelerinde gecikmeler, soyulmalar kaşıntılar meydana gelir.

2. D Vitamini

Vitamin Eksikliği veya Fazlalığı Sonucu Oluşan Hastalıklar

Kalsiyumun emilimini, kemik ve dişlerin yapısını güçlendirir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. D vitamini eksikliğinde kemik erimesi gerçekleşebilir. Yaşlılarda daha çok görülen bu sorun çocuklarda büyüme bozukluklarına neden olur. 

D vitamini fazla alındığında, kanda kalsiyum fazlalaşmasına ve böbrek taşlarına neden olur.

3. B1 Vitamini

Vitamin Eksikliği veya Fazlalığı Sonucu Oluşan Hastalıklar

B1 vitamini eksiliğinde iştahsızlık belirgin bir şekilde görülebilmektedir. Aynı zamanda hafıza problemleri yaşlı bireylerde sık sık yaşanır. Yaşlı kişilerin takviye olarak B1 vitamini alması gerekir. Ruhsal sıkıntılara da neden olan B1 vitamini eksikliği son derece tehlikelidir.

4. B2 Vitamini

Vitamin Eksikliği veya Fazlalığı Sonucu Oluşan Hastalıklar

B2 vitamini vücutta depolanmayan bir vitamin türüdür. B2 vitaminin eksikliği halinde ağızda ciddi yaralar oluşabilir. Aynı zamanda dil üzerinde kabarcıklar, dudaklarda patlamalar, yanaklarda yanmalar görülür. Fazlalığında ise katarakt riski artmaktadır.

5. B12 Vitamini

Vitamin Eksikliği veya Fazlalığı Sonucu Oluşan Hastalıklar

Et, yumurta ve süt ürünlerinde bulunan B12 vitamini eksikliğinde el ayaklarda uyuşmaya, hafıza bozukluğuna, unutkanlık, yorgunluk gibi olumsuzluklara neden olur. Kansızlığa dahi neden olan bu vitamin dilde yanma hissi, ağız içerisinde yaralar, beklenmedik kilo kaybı ve ishal gibi sorunlar yaratabilir.

B12 vitamini fazlalığında ise deri döküntüsü meydana gelebilmektedir. Aynı zamanda kusma, mide bulantısı yaşanabilir.

6. C Vitamini

Vitamin Eksikliği veya Fazlalığı Sonucu Oluşan Hastalıklar

C vitamini eksikliği skorbüt hastalığı, diş eti kanaması, iştahsızlık ve halsizlik, enfeksiyonlara karşı direnç kaybına neden olur. Turunçgillerde C vitamini bol bulunur. Bu vitaminin fazlalığı ise karın ağrısı ve bulantıya neden olur.

7. E Vitamini

Vitamin Eksikliği veya Fazlalığı Sonucu Oluşan Hastalıklar

E vitamini eksikliği adalelerin kolay yorulmasına ve kasların gevşemesine neden oluyor. Cilt yaşlanmasını hızlandırır, kısırlığa ve cinsel isteksizliğe yol açıyor. Bu vitaminin eksikliği, Kanser ve kalp hastalıklarına yakalanma riskinin de artırıyor. Bu vitaminin içinde bulunan besinler: mısır, soya fasulyesi, buğday gibi besinlerde bulunur. Bu vitaminin fazlalığında ise, mide bulantısı, sürekli kusma ya da nadiren de olsa mide ağrıları görülüyor.

8. K Vitamini

Vitamin Eksikliği veya Fazlalığı Sonucu Oluşan Hastalıklar

K vitaminin eksikliğinde kanın pıhtılaşması ve yaraların iyileşmesi gecikiyor. K vitaminin bulunduğu besinler brokoli taze soğan gibi yeşil sebzelerde bulunuyor. Fazlalığı ise damar tıkanıklığına neden oluyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
K Vitamini Nedir? Faydaları ve EksikliğiEn İyi 15 Vitamin ve Bitkisel İlaç
D Vitamini Nedir? D Vitamini EksikliğiC Vitamini Hakkında Bilgiler
B12 Vitamini İçeren Doğal Takviye BesinlerCildinizi Güzelleştiren Vitaminler
Hangi Vitaminler Kilo Aldırır?B Vitamininin Faydaları
A, B2, B12, C, D, E ve K Vitamin Eksiliğini Gideren Besinler

Vitamin fazlalığında görülen hastalıklar nelerdir?

Vücutta K vitamini fazlalığı çok nadir görülür fakat oluşursa damar tıkanıklığı, kan pıhtılaşması, karaciğer fonksiyonlarında bozulmalar gibi durumlar yaşanabilir. E vitaminin fazlalığında ise cilt kırışıklıkları ortaya çıkar. B12 vitamini vücutta fazla olursa el ve ayak uyuşması görülür.

Vitamin eksikliğinde görülen hastalıklar nelerdir?

Vitamin eksikliğinde vücutta kansızlık, stres, uykusuzluk, cilt problemleri, sinir hastalıklar, anlam veremediğiniz ani değişimler, görme bozukluğu gibi durumlar yaşanabilmektedir. Bu tür hastalıklar vitamin eksikliğinden kaynaklanır.

Hangi vitamin fazlalığı zehirler?

D vitamini içeren besinler çok fazla tüketildiği taktirde zehirlenme görülebilmektedir. D vitamini fazlalığı olan bireylerin midesi bulanır, karın ağrısı yaşar, baş dönmesi görülür. Daha sonrasında da zehirlenme belirtileri ortaya çıkar.

Hangi vitaminler fazla alınırsa vücutta zarara yol açar?

A vitamini fazlalığı karaciğer bozukluğuna, C vitamini fazlalığı böbrek taşı oluşumuna, D vitamini zehirlenmeye, C vitamini fazlalığı böbrek bozulmalarına neden olmaktadır. Yüksek dozda tüketildiğinde tehlikeli hale gelirler.

Vitamini fazlalığı nasıl anlaşılır?

Vitamin fazlalığını anlamak zordur. Kuru cilt, mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, iştahsızlık, kemik şişmesi, başın ağrıması, karın ağrıları, bulanık görme, kemiklerde ağrı görüldüğü taktirde doktora başvurmak gerekir.

Hangi vitamin fazlalığı kas ağrısı yapar?

D vitamini fazlalığı durumunda vücutta kas krampları görülebilmektedir. Bunun yanına kalp ritim problemleri, kabızlık gibi sorunlarda eklenebilir. D vitamini fazlalığı kasların ağrımasına neden olmaktadır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum