B Vitamininin Bilinmeyen Faydaları

B vitamini zihin ve vücut sağlığımız için önemli bir rol oynamaktadır. B vitamini eksikliği yaşanması bazı hastalıklara neden olmaktadır.
B Vitamininin Bilinmeyen Faydaları

B Vitamini Faydaları

B vitaminleri suda eriyen vitaminlerdendir. Zihinsel ve fiziksel sağlığı korur ve destekler. Hafızayı korur ve güçlendirir. Öğrenmede kolaylık sağlar. Beyni strese karşı koruyarak yarar sağlamaktadır. B vitamini B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 olarak ayrılır. Her vitaminin kendine özgü faydaları vardır.

1. B1 Vitamini

B Vitamini Faydaları

B1 vitamin tiamin olarak bilinmektedir. Sinir sistemini açısından önemlidir. B1 vitamini eksikliğinde sinirlilik, depresyon, halsizlik ve hafıza sorunları yaşanmaktadır. B1 vitamini kas, bağırsak, sinir sistemi ve kalpteki sorunları önleyen etkili bir vitamindir. Vücuttan alınan karbonhidratın enerjiye dönüşmesini sğalar.

2. B2 Vitamini

B Vitamini Faydaları

B2 vitamini antioksidan içermektedir. Kırmızı kan hücrelerinin oluşmasını sağlamaktadır. B2 vitamini eksikliği ağızda birtakım sorunlara ve dudak ve dil çevresinde iltihaba sebep olmaktadır. Aynı zamanda B2 vitamini kilo verdirmeye yardımcıdır. Bu vitamin besinlerden alındığı taktirde kilo vermenizi sağlayacaktır.

3. B3 Vitamini

B Vitamini Faydaları

Sinir sistemi sağlığı bakımından önemli bir yere sahiptir. Eksikliğinden depresyon, halsizlik ve hatta pelegra hastalığına yol açmaktadır. Cildi, saçı ve sinir sistemini sağlıklı tutan B3 vitamini kolestrolü düşürür. 

4. B5 Vitamini

B Vitamini Faydaları

B5 vitamini alyuvar üretiminde önemli derecede rol oynamaktadır. Stresle mücadele etmektedir. Cilt ve saç sağlığında önemlidir. B5 vitamini eksikliğinde yorgunluk, iştahsızlık, saç dökülmesi ve cilt problemlerine sebep olmaktadır.

5. B6 Vitamini

B Vitamini Faydaları

Bağışıklık sistemi ve sinir sisteminin düzgün çalışmasını sağlamaktadır. Egzema ve sedef gibi cilt hastalıklarını engellemektedir. Deri hastalıkları, kansızlık ve uykusuzluk gibi problemler eksikliğinde yaşanmaktadır.

6. B7 Vitamini

B Vitamini Faydaları

Tırnak, saç ve cilt sağlığı açısından önemlidir. B7 eksikliğinde anemi, saç dökülmesi, hafıza sorunları, bulantı gibi sorunlara yol açmaktadır.

7. B9 Vitamini

B Vitamini Faydaları

B9 vitamini hamile adayları için oldukça önemlidir. Bebeğin anne karnındaki gelişimini sağlıklı tamamlamasını sağlamaktadır. B9 vitamini eksikliği doğum kusurlarına, anemi, hafıza, beyin ve sinir fonksiyonlarında bozukluğa sebep olmaktadır.

8. B12 Vitamini

B Vitamini Faydaları

Sinir sisteminin sağlığı açısından önemlidir. Kırmızı kan hücrelerinin oluşumunu destekler. Hafızayı geliştirmektedir. Konsantrasyon problemlerinde çözüm kaynağıdır. B12 eksikliğinde sinir sisteminde sorunlara neden olmaktadır. Kilo kaybı, iştahsızlık, yorgunluk, el ve ayaklarda uyuşma gibi sağlık sorunlarına sebep olmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
K Vitamini Nedir? Faydaları ve EksikliğiA, B12, C, D, E ve K Vitamin Eksikliği
D Vitamini Nedir? D Vitamini EksikliğiC Vitamini Hakkında Bilgiler
B12 Vitamini İçeren Doğal Takviye BesinlerCildinizi Güzelleştiren Vitaminler
Hangi Vitaminler Kilo Aldırır?Vitamin ve Bitkisel İlaç Önerileri
Vitamin Eksikliği veya Fazlalığı Sonucu Oluşan Hastalıklar

B vitamini eksikliği nelere yol açar?

B vitamini eksikliği sonucunda kansızlık oluşabilir. Ayrıca halsizlik, göz kararması, çabuk yorulma, efor kapasitesinde azalma, çarpıntı, yorgun hissetme, baş ağrısı, kilo kaybı, iştahsızlık, uyuşma gibi sorunlar yaşanabilir.

B1 B2 B6 B12 vitaminleri ne işe yarar?

B vitamini suda çözünebilmektedir. Kendi içerisinde B1, B2, B3, B12 gibi farklı türlere ayrılır. Genel olarak tüm B vitaminlerinin ortak  görevi aldığınız besinleri enerjiye çevirmeye yardımcı olmak ve kırmızı kan hücrelerinin üretimini artırmaktır.

B vitamini eksikliği belirtileri nelerdir?

B vitamini eksikliğinde hafıza problemleri, unutkanlık, duygu durum bozuklukları, sinirlilik hali, depresyona girme, nefes darlığı, ellerde ve ayaklarda uyuşma, iştahsızlık, şiddetli kilo kaybı, üşüme, kansızlık, denge problemi, göz kararması görülür.

B vitamini ne zaman alınmalı?

B vitaminini sabah saatlerinde almak daha iyi olacaktır. Günde bir kere alınması gerekir. Sabah saatlerinde alındığında sizin gün boyu daha enerjik hissetmenizi sağlayacaktır. Ayrıca yaşanacak ağrıları da ortadan kaldırır.

B vitamini yan etkileri nelerdir?

B vitamininin bazı yan etkileri vardır. Kızarıklık, ağrı, kaşıntı, hafif ishal hafif yan etkilerdir. Acil müdahale gerektiren yan etkiler ise ayaklarda şişme, zayıflık, yorgunluk, düzensiz kalp atışları, kas krampları olarak sıralanabilir.

B vitamini ile B12 ayni mi?

B1, B2, B3, B5, B6, B10, B11 ve B12 vitaminleri genel olarak B grubu vitaminler adı altında toplanır. Bu da B12 vitamini ile B vitamininin aynı olduğunu gösterir. B1 vitamini ile B vitamini de aynı şeydir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum