K Vitamini Nedir, Faydaları ve K Vitamini İçeren Besinler

K vitamininin faydaları nelerdir? Hangi gıdalarda bulunur? Bu içeriğimizde K vitamini hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için bir araya getirdik.
K Vitamini Nedir, Faydaları ve K Vitamini İçeren Besinler

K Vitamini Nedir?

K vitamini, kanın pıhtılaşması ve kemik metabolizmasında önemli görevleri olan bir vitamin türüdür. K vitamini ile kan pıhtılaşır, aşırı kanama önlenir. Kemik metabolizmasında da çeşitli görevleri olan protrombin proteininin üretimini sağlar.

K vitamini eksikliği durumunda pıhtılaşma süresi uzar, nedensiz kanamalar ve aşırı kanama sorunları meydana gelir. Yetişkinlerde K vitamini eksikliği nadir görülür. Bebeklerde görülme olasılığı daha yüksektir. K vitamini eksikliği, vitamin takviyeleri veya besinlerle düzeltilmesi gerekir.

K Vitamini Faydaları Nelerdir?

K Vitamini Nedir, Faydaları ve K Vitamini İçeren Besinler

Araştırmalara göre K vitamini kansere karşı koruyucudur. Özellikle akciğer kanseri tedavisinde kullanılan K vitamini kanser hücrelerindeki büyümeyi yavaşlatmaktadır. Kolon, mide ve ağız kanserlerinde de olumlu sonuçlar verdiği de yapılan araştırmalar sonucunda görülmüştür. 

K vitamini kanseri önlemesinin yanı sıra kemik erimesine karşı da etkili olabilmektedir. Ayrıca arterlerin sertleşmesini önleyerek kalp rahatsızlıklarına karşı da korumaktadır. D vitamini ile birlikte kullanıldığında kardiyovasküler hastalıklarından bünyeyi korumaktadır. Bunların yanı sıra K vitaminin faydaları şöyle sıralanmaktadır;

  • K2 vitamini alzheimer hastalığına karşı koruyucu bir vitamin görevi görmektedir.
  • K vitamini insülin hassasiyetini dengelemektedir.
  • K vitamini antioksidan özellikler taşımaktadır.
  • Son olarak K vitamini morarmaları azaltmaktadır.

K Vitamini Çeşitleri Nelerdir?

K Vitamini Nedir, Faydaları ve K Vitamini İçeren Besinler

Yağda çözülebilme özelliğine sahip K vitaminin düzenli olarak alınması gerekmektedir. Vücudu çabuk moraran kişilere özellikle tavsiye edilen K vitamini kemik oluşumuna yardımcı olmakta ve kalp sağlığını korumaktadır. K vitamininin üç çeşidi bulunmaktadır;

K1 Vitamini: Özellikle bitkilerde ve yeşil sebzelerde bulunmaktadır. K1 direkt olarak karaciğere ulaşır ve kandaki pıhtılaşmayı sağlamaktadır.

K2 Vitamini: Kalsiyumun kemiklerde toplanmasına yardımcı olmaktadır. Doğrudan kan hücrelerine ve kemiklere ulaşmaktadır.

K3 Vitamini: Sarı toz halinde bulunan bu sentetik versiyon genellikle besin takviyesi olarak kullanılmaktadır.

K Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

K Vitamini Nedir, Faydaları ve K Vitamini İçeren Besinler

Kara lahana, yeşil lahana, ıspanak, şalgam, hardal, marul gibi yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, taze soğan, maydanoz, kuşkonmaz, Brüksel lahanası ve karnabahar, K vitamini açısından zengin besinlerdir. Diğer K vitamini kaynakları süt ürünleri, tahıllar, bitkisel yağlar, soya fasulyesi, maydanoz, köri, biber, salatalık turşusu, havuç, kereviz, böğürtlen, yaban mersini, dut, incirdir.

K Vitamini Eksikliğinde Ne Olur?

K Vitamini Nedir, Faydaları ve K Vitamini İçeren Besinler

K vitamini eksikliğinde adet kanamasında artış, diş eti kanaması, burun kanaması, idrarda kan, kolay yaralanma ve morarma, kesiklerin normalden uzun kanaması gibi belirtiler görülebilir. 

Uzun dönemli K vitamini eksikliğinde ise kemik yoğunluğu azalır ve kemik kaybı yaşanabilir. K vitamini eksikliğiyle kalsiyum birikimi artar ve damar sertliği, böbrek taşı gibi sorunlar görülebilir.

K Vitamini Eksikliği Neden Olur?

K Vitamini Nedir, Faydaları ve K Vitamini İçeren Besinler

K vitamini eksikliğinin nedenleri arasında yetersiz beslenme, yetersiz emilim ve karaciğer rahatsızlıkları nedeniyle vitamin depolanmasında sorun yaşanması sayılabilir. Kistik fibroz, çölyak, pankreatit ve Crohn hastalığında K vitamini eksikliği yaşanabilir. Antibiyotikler, aspirin ve nöbetleri önleyici ilaçlar K1 vitamininin emilimini bozabilir.

K Vitamini Eksikliği Belirtileri

K Vitamini Nedir, Faydaları ve K Vitamini İçeren Besinler

Diş eti kanamaları, sık olarak tekrar eden burun kanaması, kesik durumunda normalden daha fazla kanama olması, adet kanamalarının fazla olması idrarda ve dışkıda kan olması ve morarma gibi belirtiler K vitamini eksikliğinde ortaya çıkabilecek belirtiler arasında sayılabilir.

K vitamininin eksikliğinin uzun dönem sürmesi ise kemik kayıplarına ve kemik yoğunluğunun azalmasına neden olabilir. Bu gibi durumlarda K vitamininin eksikliğinden kaynaklanan yumuşak dokularda yer alan kalsiyum miktarı çoğalır ve bu durumda böbrek taşlarına ve damar sertliğine neden olabilir.

  • Diş eti veya burun kanaması
  • Cildin kolay morarması
  • Kanın pıhtılaşmasının zor olması
  • Regl döneminde aşırı kanama
  • Gastrointestinal sistem kanamaları
  • Osteoporoz
  • İdrarda veya dışkıda kan
  • Kansızlık

K Vitamini Eksikliğe Neden Olan Hastalıklar

K Vitamini Nedir, Faydaları ve K Vitamini İçeren Besinler

K vitamini, kemik kırıklarında, pankreas kanseri, böbrek taşları, osteoporoz, kistik fibrozistromboz, bağırsak rahatsızlıkları ve hamilelik döneminde yaşanan bulantı ve kusma gibi durumlarda vücudun ihtiyaç duyduğu bir vitamindir.

Çölyak hastalığı, kistik fibrozis, safra yolu hastalıkları ve safra kesesi gibi K vitamininin vücutta emilmesine engel olan hastalıklar, bazı antibiyotik ilaçlar, hemodiyaliz tedavisi, kan cıvıltıcı ilaçlar, aşırı derecede yanıklar ve karaciğer hastalıkları da K vitamini eksikliğine neden olarak sayılabilir. Vücutta K vitamini eksikliği görüldüğünde ve bu hastalıkları yaşayan kişiler kesinlikle K vitamini takviyesi almalıdır. 

Günlük Alınması Gereken K Vitamini İhtiyacı

K Vitamini Nedir, Faydaları ve K Vitamini İçeren Besinler

Her bireyin günlük ihtiyaç duyduğu K vitamini miktarı vardır. Büyüdükçe bu miktar artar. Yeteri kadar alınmadığı taktirde birçok olumsuz durumu beraberinde getirir. Peki bir bireyin günlük alması gereken K vitamini ne kadardır? İşte detaylar;

  • 0-6 ay arası bebekler 2 mcg
  • 7-12 arası bebekler 2.5 mg
  • 1-2 yaş 30 mcg
  • 4-8 Yaş 55 mcg
  • 9-13 yaş 60 mcg
  • 14-18 yaş 75 mcg
  • 19 yaş üzeri 90 mcg olarak bilinmektedir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
D Vitamini Faydaları ve EksikliğiEn İyi 15 Vitamin ve Bitkisel İlaç
B12 Vitamini İçeren Doğal Takviye BesinlerC Vitamini Hakkında Bilgiler
Hangi Vitaminler Kilo Aldırır?Cildinizi Güzelleştiren Vitaminler
Vitamin Eksikliği veya Fazlalığı Sonucu Oluşan HastalıklarB Vitamininin Faydaları
A, B2, B12, C, D, E ve K Vitamin Eksiliğini Gideren Besinler

K vitamini ne işe yarar?

K vitamini kanın pıhtılaşması ve kemik metabolizmasında önemli görevleri olan bir vitamin türüdür. Kanı pıhtılaştırarak aşırı kanamayı önleyen ve kemik metabolizmasında çeşitli görevleri üstlenen K vitamini protrombin adlı proteinin üretimini sağlar.

K vitamini eksikliği nelere sebep olur?

K vitamini eksikliği sonucunda burun kanaması, idrarda kan, morarmalar, kesiklerin uzun kanaması, adet kanamasında artış, kolay yaralanma gibi durumlar görülür. Daha sonrasında ise hala vücuda K vitamini içerikli  besinler alınmazsa kemik kaybı yaşanır, kalsiyum birikimi artar, böbrek taşı gibi hastalıklar görülebilir.

En iyi K vitamini hangi besinde bulunur?

Özellikle yeşil yapraklı sebzeler içerisinde bol miktarda K vitamini içermektedir. K vitamini içeren besinleri düzenli olarak tükettiğiniz taktirde yaşadığınız sorunlar ortadan kalkacak, sağlıklı bir hayata kavuşacaksınız.

K vitamini kanı pıhtılaştırır mı?

K vitamini vücudun düzenli olarak alması gereken bir vitamindir. Kan damarları yaralandığında kanı pıhtılaştıran k vitamini son derece önemlidir. K vitamini eksikliğinde aşırı kanama ve kolay yaralanma gibi durumlar görülür.

K vitamini testi nasıl yapılır?

K vitamini testinde kan örneği alınır. Daha sonra bu kan örneği içerisinde K vitamini düzeyi ölçülür. Test öncesinde özel bir hazırlık gerektirmez. Kan, iğne ile alınmaktadır. Alındıktan sonra iğnen battığı bölgede ağrı ve zonklama hissetmeniz normaldir.

K vitamini hangi kuruyemişlerde var?

K vitamini ceviz, fındık, kaju, badem gibi kuruyemişlerde bulunmaktadır. Bu kuruyemişlerin haftada 2 veya 3 defa tüketilmesi vücut sağlığı açısından faydalıdır. K vitaminini en pratik şekilde alabileceğiniz yöntem kuruyemiş tüketmektir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.