D Vitamini Nedir, Faydaları ve D Vitamini Eksikliği

İnsan vücudunun ihtiyacı olan en önemli vitaminler arasında yer alan D vitamini nedir? D vitamini içeren besinler nelerdir? İşte tüm detaylar...
D Vitamini Nedir, Faydaları ve D Vitamini Eksikliği

İnsan vücudu günlük hayatta çeşitli vitaminlere ihtiyaç duymaktadır. Sağlıklı bir yaşam için vücudun belirli ihtiyaçları bulunmaktadır. Bu ihtiyaçları çeşitli besinlerden alarak karşılarız. Besinlerin içerisinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde enerji dolu bir yaşam süreriz. İhtiyaç duyduğumuz en önemli vitaminler arasında yer alan D vitamini hakkındaki tüm soruları ve cevaplarını derledik.

D Vitamini Nedir?

D Vitamini Nedir, Faydaları ve D Vitamini Eksikliği

İnsan vücudunda karaciğerde ve yağ dokuda depolanan vitamin çeşitlerinden biri olan D vitamini tıp dilinde bir diğer isminin Kalsiferol olduğu bilinmektedir. En çok güneş ışınlarından alınan bir vitamin olan d vitamini, böbrekte ve karaciğerde değişime uğrayarak meydana gelen etkili bir kimyasaldır.

D Vitamini Faydaları Nelerdir?

D Vitamini Nedir, Faydaları ve D Vitamini Eksikliği

D vitamini kemik sağlığının desteklenmesine yardımcı olur. Ayrıca hücre zarının korunmasını sağlar. Hormon sentezine de katkıda bulunur. Kanser tedavisine de fayda sağlayan D vitamini bağışıklık sistemini destekler. Viral enfeksiyonların tedavisinde rol oynar.

Kalsiyumun emilimi için D vitamini zorunludur. D vitamini olmadığında kalsiyumun emilim oranı düşük olur. Kemik gelişimine destek olmak amacıyla D vitamini kullanılır.

D vitamini kanser tedavisinde destek olur ayrıca kanser olma riskini de en aza indirir. Fiziksel gücü artıran D vitamini aynı zamanda kas gelişimini destekler. Akneli veya sivilceli ciltlerin pürüzsüz olmasını da sağlar.

D Vitamini Eksikliği Neden Olur?

D Vitamini Nedir, Faydaları ve D Vitamini Eksikliği

D vitamini, insan vücudunun ihtiyaç duyduğu en önemli vitaminler arasında yer almaktadır. D vitaminin en büyük ve etkili kaynağı güneştir. Güneş ışınlarının aracılığıyla insan vücudu günlük yeteri kadar d vitamini ihtiyacını karşılayabilmektedir.

D vitamini eksikliğinin en büyük nedenlerinden bir tanesi de düzensiz beslenmedir. Düzensiz beslenme kişinin sağlıklı bir hayat yaşamasını engeller. Düzensiz beslenme aynı zamanda beraberinde çeşitli sağlık sorunlarını da getirebilmektedir.

Kişinin sosyal aktivitelere katılmaması, güneş yüzü görmemesi d vitamini eksikliğinin nedenleri arasında yer alır. D vitamini içeren besinler tüketerek bu sorunu ortadan kaldırabilir.

D Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

D Vitamini Nedir, Faydaları ve D Vitamini Eksikliği

D vitamini eksikliğinin belirtileri arasında; gözaltı morlukları, kilo verememe, uykusuzluk, depresyon ve stres, saç dökülmesi, yorgunluk, halsizlik, vücutta ağrı, denge problemi yaşama, aşırı derecede terleme, eklemlerde ağrı, değişkenlik gösteren ruh hali yer alır.

D vitamini eksikliği insan vücudunun tamamını etkilemektedir. D vitamini eksikliği sonucu pek çok hastalık da beraberinde gelmektedir. D vitamini eksikliği hemen hemen her yaş grubunda görülen bir sağlık sorunudur.

Yetersiz beslenme, kapalı ortamlarda çalışma, açık hava aktivitelerine katılmama, depresyon gibi pek çok neden d vitamini eksikliğine yol açabilmektedir.

D Vitamini Eksikliği Hangi Hastalıklara Yol Açar?

D Vitamini Nedir, Faydaları ve D Vitamini Eksikliği

D vitaminin eksikliğinin en büyük zararlarından bir tanesi de yol açtığı hastalıklardır. İnsanların günlü yaşantısına göre çeşitli sağlık sorunları da beraberinde gelebilmektedir. D vitamini eksikliği sonucu, şeker ve kalp hastalıları, kanser, diyabet, kemik erimesi ve kemik hastalıkları, kronik yorgunluk, hipertansiyon ve depresyon gibi hastalıklar meydana gelmektedir.

D Vitamini Nelerde Bulunur?

D Vitamini Nedir, Faydaları ve D Vitamini Eksikliği

İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller arasında en önemlilerinden bir tanesi olan d vitamini çeşitli hastalıklardan korunmaya ve sağlıklı bir yaşam sürmeye imkan sağlamaktadır.

D vitamini eksikliğinin zararları oldukça fazla ve etkilidir. D vitamini eksikliği sonucu oluşan hastalıkları sizler ile paylaşmıştık. Peki ya d vitamini hangi besinlerde bulunur? İşte D vitamini içeren besinler;

D vitamini içeren besinler arasında; maydanoz, ısırgan otu, yonca, balık yağı, tavuk ciğeri, süt ve süt ürünleri, meyve suları, tahıl içeren ürünler, yumurta ve mantar yer almaktadır.

D Vitamini Eksikliğinden Nasıl Korunur?

D Vitamini Nedir, Faydaları ve D Vitamini Eksikliği

D vitamini eksikliğinden korunmanın bazı yöntemleri vardır. D vitamini takviyesi, diyetle D vitamini alımı bu yöntemlerden bazılarıdır. Güneş ile D vitamini alımı yanlış olacaktır. Uzun süre güneşte beklemek ciddi cilt hasarlarına yol açabilir. Bu yüzden sizlere önerdiğimiz iki yöntemi tercih etmeniz daha iyi olacaktır. D vitamini içeren besinlerden d vitamini almak veya D vitamini takviyesi kullanmak en mantıklı yollardır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
K Vitamini Nedir? Faydaları ve EksikliğiEn İyi 15 Vitamin ve Bitkisel İlaç
B12 Vitamini İçeren Doğal Takviye BesinlerC Vitamini Hakkında Bilgiler
Hangi Vitaminler Kilo Aldırır?Cildinizi Güzelleştiren Vitaminler
Vitamin Eksikliği veya Fazlalığı Sonucu Oluşan HastalıklarB Vitamininin Faydaları
A, B2, B12, C, D, E ve K Vitamin Eksiliğini Gideren Besinler

D vitamini ne işe yarar?

D vitamini güçlü kemikler oluşturmak ve korumak açısından önemlidir. Raşitizm gibi kemik bozukluklarını tedavi etmek için kullanılan D vitamini son derece önemlidir. Bağışıklık sistemini destekleyen D vitamini hasta olmanızı engeller. Kanser olma riskini de en aza indirmektedir.

Günlük D vitamini ihtiyacı ne kadar?

D vitamini ihtiyacı kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. 1 yaşına kadar bebeklerde 400 IU yeterliyken, 1 yaşından sonra 600 IU alınması gerekir. 70 yaşından sonra da D vitamini ihtiyacı artar. Yaşlılarda bol bol D vitamini alınmazsa kaslar ve kemiklerle ilgili sorunlar artar.

D vitamini eksik olursa ne olur?

D vitamini eksikliğinde vücutta halsizlik, yürüme güçlüğü, kemik ağrısı, saç dökülmesi, baş ağrısı, depresyon, uykusuzluk, aşırı terleme, kilo vermede güçlük çekme, üşüme, şiddetli ağrı, gözaltı morlukları görülür.

D vitamini vücutta fazla olursa ne olur?

Her şeyin fazlası zarar olduğu gibi D vitamininin vücut içerisinde fazla bulunması da zararlıdır. D vitamininin bulunması gerekenden fazla bir miktar var ise zehirlenmeler meydana gelebilir. Dokularda ve eklemlerde kireçlenmelere, böbrek taşı oluşumuna, ciddi böbrek hasarlarına, kalsiyum yükselmesine, hipertasyona neden olur. 

D vitamini hangi besinlerde bulunur?

D vitamini içeren besinler maydanoz, yonca, mantar, balık yağı, somon, ton balığı, tereyağı, süt, ayran, yoğurt, peynir, kefir olarak biliniyor. Bu besinler düzenli olarak tüketildiği taktirde d vitamini eksikliği yaşanmıyor.

D vitamini eksikliği kilo aldırır mı?

D vitamini eksikliği yaşayan bir vücutta çeşitli sağlık sorunları oluşur. Vücutta kilo vermek güçleşir, kilo almak daha da kolaylaşır. D vitamini alımına son derece dikkat etmek gerekmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.