Özgül Fobi Nedir? Özgül Fobi Belirtileri ve Tedavisi

Basit şeylerden korkmaya sebebiyet veren özgül fobinin örneklerini, nedenlerini, belirtilerini ve tedavisini içeriğimizde bulabilirsiniz.
Özgül Fobi Nedir? Özgül Fobi Belirtileri ve Tedavisi

Bir nesneden veya bir durumdan sürekli olarak korku, endişe ve kaygı duymaya özgül fobi denmektedir. Dünyada pek çok kişide var olan ve günümüzde de artmakta olan özgül fobiler oldukça mantıksız korkulardan oluşmaktadır. Bu içeriğimizde özgül fobi nedir, tedavisi nasıldır, belirtileri, nedenleri ve çeşitleri nelerdir gibi soruların yanıtını bulabilirsiniz.

İşte özgül fobi hakkında tüm bilinenler...

Özgül Fobi Nedir?

Özgül Fobi

Özgül fobi, belirli bir nesneden ya da birtakım durumlardan sürekli korku duyma halidir. Korku duyulan durumlarla ya da nesnelerle karşı karşıya gelmek, daima endişe ve kaygı duymaya neden olmaktadır. Yaşanan bu tepkiler, kaygı bozukluğu olarak adlandırılır ve panik atağa dönüşebilir. 

Bu rahatsızlığa sahip olan kişiler çoğu zaman başka sorunlar nedeniyle doktora başvurur. Bu şekilde kişinin asıl sorunu ortaya çıkar. Yaşanan fobiler, bireylerin hayatını olumsuz etkileyerek, yaşamlarını kısıtlamaktadır. Özgül fobilere sahip olan kişiler, bu durumun hastalık değil, huy ya da kişilik olduğunu düşünmektedir. Bu nedenle doktora başvurmamaktadır.

Özgül Fobi Kimlerde Görülür?

Özgül Fobi

Özgül fobiler, fobiler grubu arasında en yaygın olan türüdür. Özgül fobiler, toplumda sıklıkla görülmektedir. Genellikle erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülmektedir. Yapılan araştırmalara göre özgül fobi yaşayan kişilerin yaş ortalaması oldukça düşüktür. 

Özgül fobi genellikle 16 yaşında başlamaktadır. Bu durumun ileriki yaşlarda da başlaması görülebilir. Bazı vakalarda korkular çocukluk döneminde başlar ve biter. Bazı vakalarda ise ergenlik döneminde tekrar ortaya çıkmaktadır. İleri yaşlarda özgül fobi çok nadir görülmektedir ve rahatsızlığın durumu genellikle kroniktir. 

Özgül Fobi Belirtileri Nelerdir?

Özgül Fobi

Özgül fobiler bazı belirtilerle kendini göstermektedir. Bunlar çarpıntı, titreme, terleme, nefes darlığı, bulanık görme, ağız kuruluğu, yutkunma güçlüğü, mide bulantısı, bilinç kaybı, tansiyon düşüşü, endişe ve bayılmadır.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtileri herhangi bir durum ya da nesne karşısında görüyorsanız o şeye fobiniz var demektir. Bu durumda bunun kendi huy ya da kişiliğinizin bir parçası olduğunu düşünmemelisiniz. Bir an önce uzman birine görünüp gerekli tedaviyi olmalısınız.

Özgül Fobi Nedenleri Nelerdir?

Özgül Fobi

Özgül fobinin oluşmasında birçok etken bulunmaktadır. Bunlar kişiyi örseleyen durumların oluşması, içgüdüsel olarak korkulan bir şey, bireyin yaşadığı olumsuz deneyimler, kişilerin bir nesne ya da durumla aniden yüz yüze gelmesi, bir kişinin olumsuz bir olay yaşadığını görmek ve depresyondur.

Özgül fobiler yukarıda saymış olduğumuz nedenler yüzünden kişide oluşmaktadır. Dolayısıyla özgül fobilerin genel olarak kişinin yaşadığı, gördüğü, duyduğu olaylardan ya da içgüdüsel olarak çıktığını söyleyebiliriz.

Özgül Fobi Tedavisi

Özgül Fobi

Özgül fobilerin tedavisi uzman bir doktor eşliğinde yapıldığı takdirde başarı oranı oldukça yüksektir. Özgül fobi hastalığında ilaç tedavisi nadir kullanılmaktadır. Bazı vakalarda ilaç tedavisi olumsuz durumlara neden olduğundan çoğu zaman sakinleştirici amacıyla tercih edilir.

Özgül fobilerde, genellikle davranışçı tedaviler ilk seçenektir. Davranışçı terapiler, bireysel ya da grup olarak yapılmaktadır. Bu yöntemde kişinin korktuğu durumun analizi yapılmaktadır. Daha sonra ise korkularıyla yüzleşmesi sağlanmaktadır.

Kişinin korku duyduğu durumla yüz yüze gelmesi yavaş yavaş alışmasına ve korkularının azalmasına yardımcı olacaktır. Tedavi sürecinde hastanın istekli ve uyumlu olması büyük önem taşımaktadır. Bu şekilde tedavi süreci daha kolay ve rahat geçecektir. Yapılan seanslar sonrasında birey yavaş yavaş özgür hayatına kavuşacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Fobi Hakkında Bilinmesi GerekenlerEntomofobi Belirtileri ve Tedavisi
Nomofobi Nedenleri ve TedavisiAraknofobi Nedir?
Klostrofobi Nedir?Tokofobi Belirtileri ve Tedavisi
Akluofobi Nedenleri ve BelirtileriAkrofobi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Aviofobi Nedir?Hidrofobi Belirtileri ve Tedavisi
Agorafobi Hakkında Bilinmesi GerekenlerSosyal Fobi Nedir?

Özgül fobi ne demek?

Basit fobi olarak da bilinen özgül fobi, bazı durum ya da nesnelerden duyulan mantıksız korkudur. Bu fobiler çok eski zamanlardan beri insanların hayatlarını etkilemektedir ve günümüzde pek çok kişide görülmektedir.

En sık görülen özgül fobi nedir?

Özgül fobi çeşitlerinden en sık görüleni hayvan fobileridir. En çok korkulan hayvanlar ise böcek, kedi, köpek ve kuştur.

Özgül fobi nedir DSM 5?

Özgül fobi DS-5 sınıflandırmasına göre farklı tanı ölçütlerine sahiptir. Bunlar uçağa binme, yükseklik, kan ve herhangi bir hayvan görme gibi korku halleridir. Bu sınıflandırmaya göre fobi kaynağı her zaman korku, kaygı ve endişe doğurmalıdır.

Özgül fobi nasıl yenilir?

Özgül fobiyi yenmek istiyorsanız mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız. Alanında uzman psikolog medikal, tedavi, bilişsel davranışçı terapi, rahatlama egzersizleri, maruz bırakma ve anksiyeteye yönelik tedavi yöntemleri sayesinde kısa süre içerisinde sizi bu rahatsızlıktan kurtaracaktır.

Özgül fobi geçici midir?

Özgül fobi gerekli tedavinin uygulanması durumunda geçici bir rahatsızlıktır. Diğer kaygı bozukluklarına göre daha kolay bir tedaviye sahip olan özgül fobi, çoğu zaman ilaç verilmeden tedavi edilebilmektedir. Ayrıca tedavi oldukça kısa sürmektedir.

Özgül fobi sebepleri nelerdir?

Özgül fobinin oluşma sebebi çocukluk ya da ergenlik döneminde yaşanan olaylar ve travmalardır. Bu dönemlerde yaşanan ya da aileden görülen tepkiler yüzünden özgül fobi oluşmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.