Tokofobi Nedir? Tokofobi Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Halk arasında doğum korkusu olarak bilinen tokofobi neden olur, belirtileri nelerdir, nasıl yenilir ve nasıl tedavi edilir gibi soruları cevapladık.
Tokofobi Nedir? Tokofobi Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Kadınlarda görülen ruhsal bir rahatsızlık olan tokofobi, günümüzde sıkça rastlanan hastalıkların arasında yer almaktadır. Doğum korkusu olarak adlandırılan bu hastalığın oluşmasında bilgisizlik gibi faktörler önemli rol oynamaktadır. Bu içeriğimizde tokofobi nedir, neden olur, nasıl yenilir ve nasıl tedavi edilir gibi soruların cevabını bir araya getirdik.

İşte tokofobi hakkında her şey...

Tokofobi Nedir?

Tokofobi

Tokofobi, doğum korkusu olarak adlandırılan psikolojik bir rahatsızlıktır. Günümüzde tokofobiye sıklıkla rastlanmaktadır. Bunun nedeni ise doğum hakkında pek fazla şey bilinmemesidir. Öyle ki bazı vakalarda bu bilgisizlik yüzünden çocuk sahibi olmak istenmeyebiliyor.

Tokofobi, doğum korkusu olarak adlandırılsa da hamilelik korkusunu da içerisinde barındırıyor. Çoğu zaman normal olduğu ve her hamilelikte oluştuğu düşünülse de tokofobi ciddi bir psikolojik hastalıktır. Bu nedenle mutlaka uzmanlardan destek alınması gerekir.

Tokofobi Türleri Nelerdir?

Doğum korkusu olarak adlandırılan tokofobi günümüzde pek çok kadında görülen psikolojik rahatsızlıktır. Tokofobinin, primer tokofobi ve sekonder tokofobi olmak üzere iki çeşit türü bulunmaktadır.

1. Primer Tokofobi

Tokofobi

Primer tokofobi, hamilelik döneminde depresyonla beraber görülmektedir. Primer tokofobi çok sık rastlanan bir durumdur fakat bu durum pek ciddiye alınmamaktadır. Bu nedenle travmalara neden olmaktadır.

Genellikle yeni evlenen çiftlerde görülen primer tokofobi, ilk kez çocuk sahibi olacak kişilerde de karşımıza çıkmaktadır. İlk kez hamile olacak kadınlarda hem gebe kalma hem de doğum korkusu oluşur. Bu nedenle bazı vakalarda çocuk düşürme yaşanabilmektedir. Hatta bazı kişiler kürtaj yöntemine bile başvurabilirler.

2. Sekonder Tokofobi

Tokofobi

Sekonder tokofobi, üst üste düşük yapmış kişilerde görülmektedir. Sekonder tokofobinin altında yatan nedenler oldukça ciddi olabilmektedir. Bazı vakalarda defalarca düşük yapılması, bebeğin ölü doğması ve kürtaj bu rahatsızlığın nedenidir..

Sekonder tokofobinin oluşmasında rol oynayan bir diğer etken ise daha önce yaptığı doğumlarda yaşadığı ağrılar, sancılar ya da olumsuz durumlarla oluşan duygulardır. Hamilelik döneminde oluşan depresyonla beraber de bu durum ortaya çıkabilmektedir.

Tokofobi Belirtileri Nelerdir?

Tokofobi

Tokofobi rahatsızlığına sahip olan kişilerde bazı belirtiler görülmektedir. Bunlar uykusuzluk, aşırı uyku, yorgunluk, enerji kaybı, sinirlilik hali, ağlama krizleri, kalp çarpıntısı, kabus görme, panik ataklar, yeme alışkanlığında değişiklik, bedensel yakınmalar, fiziksel hareketlilik ve odaklanma güçlüğüdür.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtiler tokofobi rahatsızlığına sahip olan kişilerde görülebilmektedir. Hamilelik konusu açılınca görülebilen bu belirtileri kendinizde görüyorsanız mutlaka uzman bir doktora görünmeniz gerekiyor. Aksi takdirde hamilelikten ve doğumdan korkarak bebek sahibi olmaktan çekinirsiniz.

Tokofobi Nedenleri Nelerdir?

Tokofobi

Tokofobinin oluşmasında farklı nedenler görülmektedir. Bu durum sosyal ve kültürel nedenlerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Ancak tokofobinin nedeni genellikle kadınların kulaktan dolma bilgileri doğru kabul etmesidir. Birçok kişiden duyulan doğum hikayeleri kişilerin farklı düşüncelere kapılmasına neden olabilir.

Tokofobinin diğer nedenleri ise aşırı kaygı durumu, anksiyete bozukluğu, çocukluk döneminde yaşanan travmalar, önceki doğumda yaşanan olumsuzluklar ve doğum hakkında bilgisizliktir. Bu nedenler yüzünden tokofobi ortaya çıkabilmektedir.

Tokofobi Tedavisi Nasıldır?

Tokofobi

Tokofobi mutlaka uzman kontrolünde tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Bu nedenle bir psikologdan yardım alınması gerekmektedir. Genellikle psikolog desteği ile bu rahatsızlık kolayca atlatılabilir.

Hamilelik öncesi ve hamilelik döneminde anne adayları belli aralıklarla psikologlardan destek almalıdır. Bu destek sırasında anne adayına terapi uygulanarak olumsuz düşüncelerden kurtulması sağlanır.

Terapi desteğinin yanı sıra uzman kişiler tarafından kişi bilgilendirilmelidir. Doğru bilgi olumsuz düşüncelerin silinmesini sağlayacaktır. Bu şekilde hasta bilinçlenerek hamilelik ve doğumla ilgili her konuyu doğru şekilde öğrenir. Bu da endişe duyma durumunu geride bırakır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Fobi Hakkında Bilinmesi GerekenlerEntomofobi Belirtileri ve Tedavisi
Nomofobi Nedenleri ve TedavisiAviofobi Nedir?
Araknofobi Nedir?Klostrofobi Belirtileri ve Tedavisi
Akluofobi Nedenleri ve BelirtileriAkrofobi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Hidrofobi Nedir?Agorafobi Belirtileri ve Tedavisi
Özgül Fobi Hakkında Bilinmesi GerekenlerSosyal Fobi Nedir?

Tokofobi ne demek?

Tokofobi doğumdan aşırı derecede korkmak ve ürkmek olarak tanımlanmaktadır. Her anne adayında normal olarak bir miktar korku ve endişe olacaktır. Ancak bu korku ve endişe aşırı miktarlarda oluyorsa tokofobi ortaya çıkmaktadır. Her 100 anne adayından 15'inde bu rahatsızlık görülmektedir.

Doğum korkusunu yenmek için ne yapmalı?

Doğum korkusunu yenmek için ilk olarak nelerden korktuğunuzu belirlemek gerekiyor. Daha sonra bu nedenleri eşinize ve doktorunuza açıklayın. Ayrıca gebelik sürecinde doğumla alakalı kitaplar okumak da bu korkularınızı yenmenizi sağlayacaktır.

Tokofobi nasıl tedavi edilir?

Tokofobi tedavisinde psikolog ya da psikiyatrist ile koordineli bir şekilde kadının doğum uzmanından destek alınması gerekiyor. Tedavide ilk önce altta yatan nedenler araştırılır. Daha sonra bu nedenlerle hastanın uzman eşliğinde yüzleşmesi sağlanır. Bu sayede rahatsızlığın oluşmasında rol oynayan nedenler ortadan kaldırılır.

Kadınlar doğumdan neden korkar?

Doğumdan korkmanın asıl sebebi yaşanacakları bilememektir. İnsan doğası gereği bilmediği şeylerden korkmaktadır. Doğum hakkında bilgisi olmayan kişilerde bu yüzden süreçten korkmaktadır. Bu korkuyu doğum hakkında bilgilenerek ortadan kaldırabilirsiniz.

Primer tokofobi nedir?

Gebelik yaşanmadan önce aşırı korku ve endişe duyma durumuna primer tokofobi denmektedir. Bu rahatsızlık çok erken yaşlarda başlayabilmektedir. Bu kadınlar gebe kalmaktan kaçınarak, kürtaj ve sezaryen gibi yöntemlere yönelmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.