Okul Alışverişini Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken 5 Şey

Okul alışverişinde mutlaka olması gereken bazı araç ve gereçler vardır. Aynı zamanda bunu
Okul Alışverişini Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken 5 Şey

Okul Alışverişi Nasıl Olmalı?

Çocuğu okul çağına gelmiş ailelerde okul telaşı başlamaktadır. Ebeveynlerin için her yıl artan okul masrafları özellikle eylül ayında yani okulların açıldığı dönemde yoğunlaşmaktadır. Her yıl eskiyen, yıpranan, küçülen kıyafetler ve okul araç gereçlerinin yenilenmesi gerekir.

Özellikle ilkokul ve ortaokul yıllarındaki çocukların gelişme çağında olması alınan okul kıyafetlerinin bir sonraki yıl giyilmesini güçleştirmektedir. Kıyafetlerin yanı sıra yıl boyunca yıpranan ve tükenen okul araç-gereçlerinin yenisinin alınması öncelikli ihtiyaçlardandır.

Alışveriş sırasında çocuğunuzun sürekli olarak ısrarlarını engellemek ve bütçenize uygun isteklerde bulunmasını istiyorsanız alışveriş öncesinde bir anlaşma yapın. Çocuğunuzun özel isteklerini temin etmenin zamanla olacağını ve kendisinin bu ürünleri kullanım şekline göre bir değerlenme yapıp ödül olarak diğerlerinin alınabileceğini belirtebilirsiniz. Böylece bir hevesle aldığı ürünleri daha özenli ve uzun süreli kullanmasını sağlayabilirsiniz.

1. Alışveriş Listesi Hazırlayın

Okul Alışverişi Nasıl Olmalı?

Çocukların ısrarlı istekleri doğrultusunda gerçekleştirilen alışverişin cebinize ve ihtiyaçlarınıza uygun olabileceği söylenemez. Alışveriş öncesinde ihtiyaç listesi çıkarmak ve bu listeye uygun olarak ortalama bir bütçe ayırmak alışveriş sürecini daha da kolaylaştıracaktır. Okuldan verilen bir liste söz konusu ise öncelikle onları temin edin. Sonrasında ise çocuğunuzun diğer ihtiyaçları için bir liste hazırlayın.

Alışveriş listesini hazırlarken çocuğunuzun isteklerini tamamen göz ardı etmeyiniz. Gerekirse listeyi birlikte hazırlayın ancak çocuğunuzu bütçeniz ve ihtiyaçların önceliği hakkında uygun bir dille bilgilendirin. Çocuğunuzun istediği renklerde ve şekillerdeki malzemelerden kaç tane alabileceğinizi ona belirtin. Böylece alışveriş sırasında yaşanabilecek ısrarları ve sorunları en aza indirmiş olacaksınız.

Okul alışveriş listesinde olması gereken şeyler arasında; çizgili defter, müzik defteri, resim defteri, kareli defter, etiket, kurşun kalem, boya kalemi, pastel boya, sulu boya, suluboya fırçaları, resim defteri, silgi, yapıştırıcı, makas, kalemtıraş, flüt, melodika vb. Eşyalar yer alır.

Kıyafet ve okul araç gereçlerinde ise okul üniforması, sırt çantası, beslenme çantası, beslenme kabı, kalem kutusu, matara, okul ayakkabısı, spor ayakkabı, eşofman, yedek hırka ya da kazak bulunur.

2. Alışveriş Sırasında Dikkatli ve Planlı Hareket Edin

Okul Alışverişi Nasıl Olmalı?

Alışveriş esnasında çocuğunuza karşı çok katı olmanız alışverişin daha zorlu geçmesine neden olabilir. Bu nedenle alışveriş öncesinde alınabilecek şeyler ve bütçeniz hakkında bilgilendirmeniz bir ön uyarı niteliğinde olacaktır. Öncesinde hazırladığınız alışveriş listesini dikkatlice okuyun ve gözden bir şey kaçırmamaya dikkat edin.

Alışveriş sırasında alınacaklara tamamen siz karar vermeyin ve çocuğunuzun beğendiği gösterişli ve süslü malzemelerden 1 adette olsa mutlaka alın. Bu tip malzemeler çok fazla dayanıklı olmadığından evde ödev yaparken kullanmasına izin verin. Böylece bunu bir ödül olarak görebilir ve ödevi yaparken çok fazla sorun çıkarmasına engel olabilirsiniz.

Toptan alışveriş yapmak her zaman için daha ekonomik olacaktır. Okul döneminde sıkça tüketilen ve kaybedilen kalem, silgi ve kalem tıraş gibi ürünlerin yedeklerini almayı ihmal etmeyin.

Özellikle 5’li ve 10’lu paketler şeklinde satılan bu ürünler yıl boyunca ihtiyacınızı karşılayacaktır. Aynı zamanda çizgili ve kareli defterlerden en az 1’er adet yedek alınması kaybolan ve yıpranan defterlerin yerine kullanabileceğiniz bir kurtarıcı olacaktır.

Özellikle kırtasiye alışverişi yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli unsurlardan biri güvenilir olmasıdır. Birçoğunun kanserojen maddelerden yapılması çocuklarınız için ciddi bir tehdit taşımaktadır. Bu nedenle kırtasiye ürünlerini temin ederken üzerlerinde Türk Standartları Enstitüsü (TSE) damgası olmasına dikkat ediniz.

İthal ürünlerde ise bilinen markaların tercih edilmesi önerilmektedir. Bu ithal ürünlerde ise CE ve 71-3 işaretinin olmasına dikkat ediniz. Bu damga ve işaretlerin olmadığı ürünleri almaktan kaçınınız. Oyuncak sınıfına giren ithal ürünlerde ise EN 71, EN 71-1 (mekanik ve fiziksel özellikler), EN 71-3 (ağır metallerin göçü), EN 71-6 (yaş uyarı etiketlenmesi), EN 71-7 (parmak boyası standartı), EN 71-9 (organik bileşenler) işaretlerinin olmasına dikkat ediniz.

Özellikle ilkokul çağındaki çocuklar için spiral defter pek önerilmemektedir. Spirallerinin zamanla çıkabiliyor olması dayanıklılığını en aza indirmektedir. Bu nedenle ortaokul ve lise çağındaki öğrenciler için daha uygun olabilir.

Silgi alırken kokulu ve sert yapıda olmayanları tercih etmelisiniz. Aksi halde silme işlemi sırasında defter ve kitabın daha kısa sürede yıpranmasına neden olur. Kokulu silgiler ise içeriğindeki kanserojen madde ile çocuklar için tehlike oluşturmaktadır.

Kurşun kalem temin ederken yapısında bozukluk olmamasına, kıymık, çatlak ve ezik bulunmamasına dikkat etmelisiniz. Uzmanlar mümkün oldukça boyasız ve kokusuz ürünler alınmasını öneriyorlar. Okul alışverişi yaparken plastik baskılı ve kokulu ürünlerden kaçınmanız çocuğunuzun sağlığı açısından oldukça önemlidir.

3. Okul Kıyafetlerinde Pamuklu veya Yünlü Olanları Tercih Edin

Okul Alışverişi Nasıl Olmalı?

Son düzenleme ile serbestleşen okul kıyafetlerinde her ne olursa olsun öncelikle pamuklu ve yünlü kıyafetlerin seçilmesine özen göstermelisiniz. Gerek üniforma gerekse serbest kıyafet seçimlerinde pamuklu ve yünlü kıyafetlerin tercih edilmesi çocuğunuzun sağlığı açısından büyük bir önem taşımaktadır.

Vücudun ısı dengesini bozan ve aşırı terlemeye neden olan polyester, naylon ve akrilik gibi kumaşlar çocuğunuzun çok çabuk terleyerek kısa sürede hasta olmasına neden olabilir. Teneffüslerde ve beden derslerinde sürekli hareket halinde olan çocuklar daha çok terlerler. Bu nedenle pamuklu ve yünlü kıyafetleri tercih etmek onlar için daha faydalı olacaktır.

Okul kıyafetlerini temin ederken markasından ürün detay etiketine kadar incelemelisiniz. Ürün detay etiketlerinde yer alan bilgiler doğrultusunda çocuk sağlığına uygun olmayan ürünleri tercih etmeyiniz. Çocuklarınızın isteklerinin yanı sıra okulda daha çok rahat edebilecekleri ve hareketlerini sınırlamayacak kıyafetleri tercih etmelisiniz.

4. Çocuğunuzun Kıyafetini Büyük Almayın

Okul Alışverişi Nasıl Olmalı?

Ebeveynlerin “büyük alalım, seneye de giyer” mantığıyla hareket etmesi çocuğun ayak yapısı ve sağlığı açısından oldukça yanlış bir yaklaşımdır. Büyük alınan pantolon ve gömleğin yanı sıra ayakkabının normalden büyük alınması çocuğun ayak yapısını olumsuz yönde etkiler.

Tercih edilen ayakkabının çocuğun ayağına tam olarak oturmalı ve ön kısmında yeterli miktarda boşluk bulunmalıdır. Aksi halde ayakkabı sürekli olarak çocuğun ayağından çıkarak olası kazalara zemin hazırlar. Ayakkabı seçiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli unsur ise ayakkabının ham maddesidir. Plastik ve vinleksten yapılan ayakkabılar çocuğunuzun ayaklarının daha çabuk terlemesine ve kokmasına neden olur.

5. Çanta Seçimine Dikkat Edin

Okul Alışverişi Nasıl Olmalı?

Renk renk ve desen desen birçok seçeneğe sahip olan okul çantaları çocukların büyük oranda ilgisini çekmektedir. Ancak görünüşünden ziyade gerek ham madde bakımından gerekse vücut yapısına uygunluğu açısından oldukça önemlidir. Çocukların yükünü arttırmanın haricinde rahat bir yapıda olmaları vücut sağlığı açısından dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardandır.

Plastik ve kanserojen madde içeren ürünlerden yapılan çantalar, tehlike saçıyor. Uzmanlar bez, deri ve brandadan yapılmış çantaları önerirken aynı zamanda çantanın yapısı konusunda da uyarıyorlar. Çantanın askılarının geniş ve birbirine eşit olmaları yükün hafiflemesine yardımcı olacaktır.

Çocuğun boyuna göre ayarlanan askıların yanı sıra sırtı destekleyen yapıda olması ve bel kemeri bulunması oldukça önemlidir. Omuz askıları çantanın çocuğun bel izasını geçmeyecek şekilde ayarlanmalıdır. Ayrıca dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur ise çantanın iç gözlerinin eşit oranlarda ve uygun bir yapıda olmasıdır. Böylece ağırlık eşit miktarda dengelenecektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Okula Gitmek İstemeyen Çocuğa Ne Yapılmalı?Okul Çantası Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Okul alışverişi nasıl yapılmalıdır?

Okul alışverişi, ihtiyacınız olan ürünleri belirleyerek ve liste oluşturarak planlı ve organize bir şekilde yapmanız gerekir. Okulun listesi varsa, bu listeyi inceleyin ve eksik olan ürünleri alın.

Okul alışverişi için ne kadar bütçe ayırmalıyız?

Okul alışverişi için ayıracağınız bütçe, ihtiyacınız olan ürünlerin fiyatlarına ve kalitesine göre değişebilir. Genel olarak, okul ihtiyaçları için ortalama bir bütçe ayırmanız önerilir. Ayrıca, indirimleri, promosyonları takip ederek bütçenizi koruyabilirsiniz.

Okul alışverişi için hangi ürünlere ihtiyacımız var?

Okul alışverişi için ihtiyacınız olan ürünler okulun verdiği listeye göre değişebilir. Genel olarak, defter, kalem, silgi, cetvel, boya seti, çanta ve günlük gereçler gibi ürünlere ihtiyacınız olabilir.

Okul alışverişi yaparken nasıl para kazanabilirim?

Okul alışverişi yaparken para kazanmak için indirimleri ve promosyonları takip edin. Ayrıca, sıfır, ikinci el veya fırsat ürünlerini araştırabilirsiniz. Ürünleri online olarak alarak da daha uygun fiyatlarla alabilirsiniz.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.