Normal Doğum Mu Sezaryen Mi? Avantajları ve Dezavantajları

Her anne adayının merak ettiği normal doğum mu daha iyi yoksa sezaryen mi sorusunun cevabını içeriğimizde tüm detaylarıyla birlikte anlattık.
Normal Doğum Mu Sezaryen Mi? Avantajları ve Dezavantajları

Hamileliğin sonuna doğru artan korku ve endişeler yüzünden anne adayı hangi doğum yöntemini tercih edeceğini bilemeyebilir. Bu gibi durumlarda da gerekli araştırmaları tam olarak yapmaz ve kendisini sıkıntıya sokacak karar verebilir. İçeriğimizde bunu engellemek için normal ve sezaryen doğumun hem avantajlarından hem de dezavantajlarından bahsedeceğiz.

İşte normal ve sezaryen doğumlarının karşılaştırılması...

Normal Doğum Nedir?

normal doğum mu sezaryen mi

Normal doğum vajinal yolla yapılan doğal doğum yöntemidir. Mümkün olduğu kadar müdahale edilmemesi gereken süreç, hamileliğin 37-42. haftaları arasında gerçekleştirilmektedir. Bu süreç 3 evreden oluşmaktadır. Bunlardan ilki düzenli kasılmaların başladığı aşamadır. İkinci evre bebeğin rahmin içinden çıkmasıdır. Sonuncusu ise bebek doğduktan hemen sonra başlar.

Sezaryen Doğum Nedir?

normal doğum mu sezaryen mi

Sezaryen doğum, bebeğin cerrahi işlemle doğurtulmasıdır. İlk tercih edilen doğum yöntemi değildir. Sadece mecbur kalınacak durumlarda yapılmalıdır. Sezaryen doğumda anneye anestezi verilerek uyutulur. Daha sonra kasık bölgesinin tam yukarısından 7 kat kesi açılır. Bebek alınır ve plesenta çıkartılır. Son olarak kesi doktor tarafından estetik dikiş ile dikilir.

Normal Doğum ve Sezaryen Doğum Arasındaki Farklar

normal doğum mu sezaryen mi

Öncelikle normal doğum doğumun doğal yoludur. Sezaryen ise bebeğin anne karnından cerrahi müdahale ile alınması işlemidir. Normal doğum fizyolojik bir durum olduğu için her zaman tavsiye edilen doğum yöntemi şekli olmuştur. Ancak normal doğum olamayacak durumlarda doğum yapılmak zorunda kalınabilir.

Normal Doğum Avantajları

normal doğum mu sezaryen mi

Her doğum türünün kendine göre birtakım avantajları bulunmaktadır. Normal doğumun avantajları hastanede kalma süresinin kısa olması, bebek doğduktan sonra ağrının kesilmesi, sık sık hastaneye gitmek zorunda olunmaması, daha uygun fiyatlı olması, bebeğin solunum sıkıntısını daha az yaşaması ve bebeğin anneyle temasının daha çabuk olmasıdır.

Yukarıda saymış olduğumuz avantajlar normal doğumun daha iyi olduğunu gösterir niteliktedir. Eğer herhangi bir zorunluluğunuz yoksa doktorunuz da sizlere normal doğumu önerecektir. Bu doğum yöntemi çoğu kişi için sezaryenden daha iyidir.

Normal Doğum Dezavantajları

normal doğum mu sezaryen mi

Normal doğumunda kendine göre bir takım dezavantajları bulunmaktadır. Bunlar arasında doğumun yavaşlayabilmesi, bebeğin ilerlemesinin durabilmesi, bebeğin kakasını yapabilme ihtimali, tehlikeli bir vajinal kanama başlayabilmesi ve bebeğin kalp atışlarında yavaşlama ya da hızlanma yaşanabilmesidir.

Her ne kadar bu tarz dezavantajları olsa da bunlar oldukça nadir görülmektedir. Eğer siz emin değilseniz doktorunuz sizin için hangisinin daha iyi bir tercih olacağını söyleyecektir. Doktorunuza göre hareket etmenizi öneririz.

Sezaryen Doğum Avantajları

normal doğum mu sezaryen mi

Sezaryenin normal doğuma göre tek avantajı bebeğin normal doğum sırasında yaşayabileceği riskleri ortadan kaldırmasıdır. Bebeğin kalp hızının artması ya da azalması, oksijensiz kalması ve bebeğin sıkışması gibi olasılıklar sezaryen doğumda yoktur.

Her ne kadar sezaryen doğumun sadece annenin ve bebeğin normal doğuma elverişli olmadığı durumlarda yapılması önerilse de bazı ebeveyn normal doğumdan çekindiği için de yaptırmaktadır. Ancak yine de anne ve bebek için risk gerektiren durumlarda sezaryen doğumun faydalı olacağını söyleyelim.

Sezaryen Doğum Dezavantajları

normal doğum mu sezaryen mi

Sezaryen doğum cerrahi bir operasyon olduğu için birçok komplikasyona sahiptir. Bu yöntemin normal doğuma göre daha fazla olumsuz etkisi bulunuyor. Eğer sezaryen doğum yöntemini seçecekseniz bu yöntemleri bilmeniz gerekiyor.

Sezaryen doğumun dezavantajları annenin iyileşme süresinin uzun olması, doğum bittikten sonra da ağrıların devam etmesi, daha pahalı olması ve bir dahaki doğumunda sezaryenle olması zorunluluğudur. Bu dezavantajların oluşacağını bilerek karar vermeniz sizin için daha iyi olacaktır.

Sezaryen Doğum Hangi Durumlarda Gereklidir?

normal doğum mu sezaryen mi

Sezaryen doğum bazı durumlarda mecburi olabilmektedir. Bu durumlar doğum kanalının dar ya da bebeğin başının büyük olması, daha önce gerçekleştirilen rahim ameliyatı, bebeğin başının aşağıya dönmemesi, plasentanın zamanından önce kopması, bebeğin kalp atımlarında anormallik olması, ikiz veya üçüz olması ve doğumun uzamasıdır.

Yukarıda saymış olduğumuz durumlarda doktor normal doğum yerine sezaryeni tavsiye edecektir. Bu sayede bebeğinizi ya da bebeklerinizi risksiz bir şekilde doğurabilirsiniz. Doktorunuza göre karar vermenizi öneriyoruz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Sezaryen Doğum Kaçıncı Haftada OlurNormal Doğum Sonrası
Sezaryen Doğum SonrasıHafta Hafta Gebelik Dönemi
Sezaryen Doğum Nasıl YapılırDoğuma Hazırlık Listesi
Ağrısız DoğumNormal Doğum Nasıl Yapılır

Sezaryen mi zor normal doğum mu?

Sezaryen, doğum sırasında daha kolaydır. Ancak doğum sonrasında getirdiği yükümlülükler oldukça fazladır. Normal doğum ise sadece doğum sırasında zorluk yaşatır. Doğum sonrasında herhangi bir şeyle uğraşmazsınız. Bu yüzden normal doğumun daha kolay bir süreç yaşatacağını söyleyebiliriz.

Kimler normal doğumu daha kolay yapar?

Bazı kişiler doğumu daha rahat bir şekilde yapmaktadır. Bu kişiler medikal sorunu olmayan, fit olan, kasları güçlü olan ve leğen kemiği açıklığı bebeğin kafası ile uyumlu olan anne adaylarıdır.

Hangi doğum daha kolay?

Normal doğum ıkınma gibi şeyleri gerektirse bile emin olun ki sezaryenden daha kolaydır. Sezaryende doğumdan sonra bile ağrılarla ve diğer şeylerle uğraşmanız gerekir. Normal doğumda ise doğumdan sonra herhangi bir şeyle uğraşmanız gerekmez.

Hangi doğum şekli daha iyi?

Alanında uzman doktorlar normal doğumun mu yoksa sezaryenin mi daha iyi konacağında net bir fikre sahiptirler. Doktorlar normal doğumun daha sağlıklı olduğunu belirtmektedirler. Sezaryenin ise sadece normal doğumun yapılmadığı durumlarda tercih edilmesi gerektiğini söylemektedirler.

Kim normal doğum yapamaz?

Kalp hastalığı, yüksek tansiyon, bel fıtığı gibi hastalıklar gibi ıkınmanın problem oluşturabileceği durumlar, genital bölgede oluşmuş uçuk ve HPV gibi virütik enfeksiyonlar normal doğum yapılmasının önünde engeldir. Bu durumlardan muzdarip olan kişiler normal doğum yerine sezaryeni tercih etmelidir.

Sezaryen rahat mı?

Sezaryen doğumda yaranın iyileşmesi ve birkaç gün sürebilen gaz problemleri ortaya çıkmaktadır. Ancak günümüzde ameliyat ve anestezi koşulları daha gelişmiş olmasından dolayı sezaryen olacak olan kişilerin daha rahat olması sağlanıyor. Bu da yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı oluyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.