Normal Doğum Zor Mu? Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Yapılır?

En sağlıklı ve doğal doğum yöntemi olan normal doğumun belirtilerini, ne kadar süreceğini ve yapılışını içeriğimizde detaylıca inceledik.
Normal Doğum Zor Mu? Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Yapılır?

Her ne kadar farklı yöntemler çıksa da normal doğum hala en çok tercih edilen doğum yöntemidir. Doğal yollarla bebeğin doğurma işleminin gerçekleştirildiği bu yöntem her ne kadar acı dolu bir süreç olsa da diğer yöntemlere göre daha çok önerilmektedir. Bu içeriğimizde normal doğum nedir, kaç evresi var, belirtileri nelerdir ve nasıl yapılır gibi soruların cevabını vereceğiz.

İşte normal doğum yapılışı hakkında tüm bilinmesi gerekenler...

Normal Doğum Nedir?

normal doğum nasıl yapılır

Bebeğinizin doğal bir şekilde yani doğum kanalı ile doğması işlemine normal doğum denir. Mümkün olduğu kadar müdahale edilmeden yapılan bu doğum şekli 37 ile 42. haftalar arasında yapılmaktadır.

Kendiliğinden başlayan ağrılarla rahim ağzında açılma ve akabinde bebeğin ve eşinin doğum kanalından geçmesiyle gerçekleşen normal doğum 3 aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamalar sancıların başlayıp, rahimin açılmasına kadar geçen süre, bebeğin doğuşu ve plesentanın çıkmasıdır.

Normal Doğum Belirtileri Nelerdir?

normal doğum nasıl yapılır

Normal doğumun nasıl gerçekleştiğine gelmeden önce normal doğum belirtilerini inceleyelim. Normal doğumun belirtileri arasında bebeğin karnının altına yerleşmesi, nişan denilen sümüksü su gelmesi, geçmeyen düzenli ritmik kasıntıların başlaması ve bebeğin hareketlerinin azalmasıdır.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtiler normal doğumun yaklaşmakta olduğunu haber vermektedir. Bu belirtiler başladığı andan itibaren kendinizi doğuma hazırlamanız gerekiyor. Bu zamana kadar hazırlamadıysanız doğuma hazırlık listesini bir an önce tamamlamalısınız.

Normal Doğum Gerçekleşme Evreleri

normal doğum nasıl yapılır

Normal doğum 3 aşamadan oluşmaktadır. Birinci evrede rahim kanalının açılmasıyla baş doğum kanalına girer ve ilerlemeye başlar. İkinci evrede rahim kanalı iyice genişleyip, baş doğum kanalının son noktasına kadar gelmiştir ve bebek dünyaya gelir. Plasenta henüz çıkmamıştır. Üçüncü ve son evrede ise plasenta da dışarı çıkar ve doğum sonlanmış olur.

Adım Adım Normal Doğum Nasıl Yapılır?

normal doğum nasıl yapılır

Normal doğum hakkında bilinmesi gereken her şeyden bahsettik. Artık sıra doğumun nasıl yapılacağına geldi. Doğumda ilk olarak ağrılarınız artar ve doktorun talimatıyla doğumhaneye alınırsınız.

Artık rahim ağzınız tamamen açılmış durumdadır. Açıklık 10 cm olduğu zaman bebeğin başı doğum kanalındadır ve anne her ağrı çektiğinde ilerlemeye devam eder. Kısa süre içerisinde doktor bebeğin saçlarını görmektedir.

normal doğum nasıl yapılır

Doktor kesi yapacağı için öncelikle enjektör ile kesi yapılacak bölgeye lokal anesteziyi uygular. Lokal anestezi uygulandıktan sonra doktor doğum kesisini yapar. Daha sonra doktorun yönlendirmesiyle anne ıkınmaya başlar ve bebeğin başı çıkar.

Bebeğin yüzü yere dönük olduğundan, doktor bebeğin başını çevirip önce ön omuzunu sonra da arka omuzunu kurtarır. Böylelikle doğumun ikinci evresi son bulmuş olur. Sırada bebeğin göbek kordonu kesilmesi bulunuyor. Kordon da kesildikten sonra en son evre olan plasenta da çıkarılarak doğum sonlanmış olur. Doktor son olarak doğum kesisini diker.

Epidural Normal Doğum

normal doğum nasıl yapılır

Epidural doğumun halk arasında bilinen bir diğer ismi ağrısız doğumdur ve bu yöntem günümüzde oldukça sık uygulanmaktadır. Annenin beline kateter yerleştirilir ve verilen ilaçla annenin belden aşağısı uyuşturulur.

Vücudun belden aşağı kısmının uyuşturulmasıyla yapılan bu yöntemde kişi hiçbir ağrı hissetmez. Annenin bilinci açıktır, bebek doğduktan hemen sonra bebeğine kavuşur. Doğum gerçekleştikten sonra anne hemen yürüyebilir ve ihtiyaçlarını görebilir.

Normal Doğum Ne Kadar Sürer?

normal doğum nasıl yapılır

Normal doğumun yapılış süresi kaçıncı gebelik olduğuna göre değişmektedir. Eğer ilk hamileliğiniz ise doğum süresi yaklaşık 14-15 saat arasında sürecektir. İkinci doğumda ise bu süre ortalama olarak 7 ile 8 saat arasındadır. Üçüncü doğumda ise çoğu zaman 3-5 saat arasında doğum gerçekleşmektedir.

Anne adayının özelliklerine göre doğumun gerçekleşme süresi artıp azalabilmektedir. Burada önemli olan annenin daha önceden kendisini doğuma hazırlamış olmasıdır. Anne adayının bunu yapması durumunda doğum hem daha kısa hem de daha ağrısız gerçekleşir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Sezaryen Doğum Kaçıncı Haftada OlurNormal Doğum Sonrası
Sezaryen Doğum SonrasıHafta Hafta Gebelik Dönemi
Normal ve Sezaryen Doğum FarklarıDoğuma Hazırlık Listesi
Sezaryen Doğum Nasıl YapılırAğrısız Doğum

Kimler normal doğumu daha kolay yapar?

Normal doğumun kolay olması bazı etkenlere bağlıdır. Annenin medikal sorunlarının olmaması, fit olması, kaslarının güçlü olması ve leğen kemiği açıklığının bebeğinin başı ile uyumlu olması bu özelliklerden en önemlileridir. Annede bu özellikler bulunması durumunda hamilelik daha kolay geçecektir.

Normal doğumun kolay olması için ne yapmalı?

Normal doğumu kolaylaştırmak istiyorsanız uzmanların önerdiği birkaç yöntem bulunuyor. Normal doğumu kolaylaştırmak için egzersizlerle vücudunuzu güçlendirmeli, gevşeme hareketleri yapmalı, nefes almayı öğrenmeli, sancılar başladığında yatakta kalmamalı, doğumun kendinden başlamasını beklemeli ve yanınızda sakin birisi bulunmalıdır. Bunlar doğumunuzun daha rahat geçmesini sağlayacaktır.

Normal doğumda bebek nasıl çıkar?

Normal doğumda üç aşamada bebek doğrulmaktadır. Birinci evrede rahimde başlayan ve giderek sıkılaşan kasılmalar 14 ile 18 saat arasında devam etmektedir. Bu süreçte rahim ağzının 9-10 cm'ye kadar açılması beklenmektedir.

İkinci evrede bebeğin doğumu gerçekleşir. Üçüncü ve son evrede ise bebeğin plesentası denilen eşinin doğumu tamamlanır. Normal doğumda bebeğin çıkma süreci bu şekildedir.

Normal doğum çok acı verir mi?

Normal doğum en sağlıklı ve doğal doğum yöntemi olduğu için uzmanlar tarafından önerilmektedir. Her ne kadar oldukça acılı bir süreç olsa da doğumdan sonra herhangi bir ağrı hissetmezsiniz.

En rahat doğum hangisi?

Epidural antestezi ile yapılan doğumlar en rahat gerçekleştirilen doğumlardır. Bu yöntemde anneler omuriliğinden yapılan iğne ile belden aşağısını hissetmiyor. Bu sayede normal doğumda herhangi bir şekilde acı ortaya çıkmamaktadır.

İlk doğum mu zor ikinci mi?

İkinci doğum herkeste ilk doğumdan daha rahat gerçekleşmektedir. İlk doğumda süre 11-12 saatken ikinci doğumda bu süre 7-8 saate düşmektedir. Bu yüzden ikinci doğumun daha rahat geçeceğini söyleyebiliriz.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.