Hafta Hafta Gebelik Takibi | 1-40 Hafta Bebek Gelişimi

40 hafta süren gebelik sürecinde merak edilen şeyleri, hamilelik hesaplamasını ve hafta hafta bebek gelişimini içeriğimizde bulabilirsiniz.
Hafta Hafta Gebelik Takibi | 1-40 Hafta Bebek Gelişimi

Hafta Hafta Gebelik Dönemi

Anne adaylarının en çok merak ettiği şeylerden birisi de bebeğinin hafta hafta nasıl gelişim gösterdiğidir. Beyin oluşumdan başlayarak tırnakların ve diğer detayların nasıl oluştuğunu içeriğimizde detaylıca inceledik. Ayrıca yazımızda hafta hafta olması muhtemel olaylardan ve bebeğin gelişim adımlarından bahsettik.

Hafta Hafta Bebeğin Boyu ve Kilosu

Gebeliğin HaftasıBoyKilo
6. Hafta0.51 - 0.64 cmBilinmiyor
7. Hafta0.64 cmBilinmiyor
8. Hafta1.27 cm1 gram
9. Hafta2.54 cm2 gram
10. Hafta3 - 4 cm4 gram
11. Hafta4.1 cm7 gram
12. Hafta6 cm14 gram
13. Hafta8 cm28 gram
14. Hafta9-10 cm57 gram
15. Hafta10.1 cm71 gram
16. Hafta10 - 13 cm90 - 110 gram
17. Hafta13 cm140 gram
18. Hafta14 cm140 - 180 gram
19. Hafta13-15 cm200 - 230 gram
20. Hafta14-16 cm260 gram
21. Hafta27 cm300 - 350 gram
22. Hafta28 cm450 gram
23. Hafta28.9 cm540 gram
24. Hafta30 cm590 gram
25. Hafta33 cm680 gram
26. Hafta36 cm760 gram
27. Hafta37 cm910 gram
28. Hafta38 cm1 kilogram
29. Hafta38.6 cm1.1 - 1.4 kilogram
30. Hafta39.9 cm1.4 kilogram
31. Hafta41.1 cm1.5 kilogram
32. Hafta42.4 cm1.6 - 1.8 kilogram
33. Hafta43.7 cm1.9 kilogram
34. Hafta43 - 46 cm2.3 kilogram
35. Hafta46 cm2.4 kilogram
36. Hafta48.6 cm2.6 - 2.9 kilogram
37. Hafta49.82.9 - 3.1 kilogram
38. Hafta50.7 cm3.1 - 3.3 kilogram
39. Hafta51.2 cm3.3 - 3.5 kilogram
40. Hafta51.7 cm3.5 - 3.7 kilogram

Hafta Hafta Gebelik Takibi

İşte bebeğinizin her hafta göstermiş olduğu gelişimler...

Gebelikte 1. Hafta

Hafta Hafta Gebelik Takibi

İlk haftada adet kanaması başlamıştır. Bu adet kanaması gebelik olursa göreceğiniz son adet olacaktır. Bunu hatırlamanız daha kolay olacağından dolayı ise son adet kanamanızın ilk günü hamileliğinizin başlangıcı olarak sayılacaktır.

Hamileliğin ilk haftasında henüz gebe değilsiniz ama döllenme gerçekleşirse bu hafta gebeliğin ilk haftası olarak sayılacaktır. Bu haftada döllenecek olan yumurtanız, yumurtalıklarınızda olgunlaşmaya başlayacaktır.

1. Hafta Alınması Gereken Vitaminler

Hamile kalmak üzere olan veya hamile kalmak için uğraşan kadınların, folik asit ve vitamin yönünden zengin olan besinleri tercih etmeleri gerekmektedir. Gün içerisinde ortalama 400 mikrogram folik asit alınması önerilir. Alınmaması durumunda ise, bebekte beyin ve sinir sisteminde bozukluklar oluşabilir.

Uzak Durulması Gerekenler

Hamile kalma isteği olan kadınların kesinlikle alkol, sigara ve uyuşturucudan uzak durması gerekir. Bu tehlikeli maddeler, doğumda komplikasyonlara, bebekte solunum yolu problemine, gelişim bozukluğuna ve düşük kilo gibi problemlere sebep olmaktadır.

İlaçların kesinlikle doktor kontrolünde azaltılması veya bırakılması gerekmektedir. En ufak baş ve karın ağrısı gibi durumlarda ağrı kesici içilmemelidir. Doktor kontrolü dışındaki ilaçlar, bebekte gelişim bozukluğuna hatta düşüklere bile sebep olmaktadır.

Hamilelikte 2. Hafta

Hamilelikteki ilk hafta östrojen ve progesteron hormonunun salgılanmasının çoğalmasından dolayı, rahimde değişiklikler ortaya çıkmıştır. Rahim, kan damarları yönünden döllenmiş yumurtanın yaşayabileceği ortam haline geldi. 2. haftanın başında bir tane yumurtanız olgunlaşacak ve yumurtlama olacaktır.

Ovulasyon ardından 12-24 saat içerisinde erkek tarafından gelen, ortalama 250 milyon tane spermden sadece 1 tanesi döllenir. 250 milyon spermden 400 tanesi, 10 saat süren bir yolculuğu tamamlar ve en şanslısı olan 1 tanesi 20 dakika süren döllenmeyi gerçekleştirir.

Döllenme olayı sonrasında 10 ile 30 saat arasında sperm hücresi çekirdeği, yumurta ile birleşerek genetik materyalleri aktarmaktadır. Spermlerden Y kromozomu geliyor ise erkek, C kromozomu taşınırsa bebeğin cinsiyeti kız olacaktır.

Döllenme esnasında zigot ismi verilen döllenmiş yumurta, fallop tüplerinden rahime doğru 3-4 gün boyunca ilerler. Bu ilerleme sırasında zigot 16 hücreye ayrılmaktadır. Daha sonra 1 veya 2 gün içerisinde rahim duvarına tutulur. Burada gelişmeye başlar ve süreç devam eder.

Bu haftada da ilk haftada olduğu gibi, gün içerisinde 400 mikrogram folik asit, mineral ve vitamin açısından zengin olan besinleri tüketmelisiniz.

Gebelikte 3. Hafta

3. haftada, fetüs büyümeye ve gelişmeye devam etmektedir. Blastosit ismi verilen hücre topu, rahim duvarına tutulduğu zaman plasentaya dönüşen alanı HCG'nin salgılanmasını sağlar ve yumurta üretimi durdurulur. Rahim duvarının dökülmesi ve yolculuğun bırakılması, östrojen ve progesteron hormonlarının salgılanmasıyla önlenmiş olur.

Hücre topu çevresinde amniyotik keseye dönüşmüş olan amniyotik sıvı birikmeye başlamaktadır. Bu sıvı gebeliğin sonuna kadar fetüsün etrafını saracak ve korumaya alacaktır.

Alınması Gereken Vitaminler

İlk 2 haftalık süreçte olduğu gibi bu hafta içerisinde de 400 mikrogram folik asit alınımına devam edilmelidir. Yeterli oranda ise kalsiyum, demir ve protein alımı mutlaka yapılmalıdır.

Protein, dokuların yeni oluşum sürecinde etkisi büyük olduğundan, hamilelik sürecine girildiği anda arttırılması gereken besinlerdendir. Günlük ortalama 45 gram tavsiye edilirken, hamilelik sürecinde bu oran 70 gram olur. Kemik ve diş gelişimi için de çok yararlıdır.

Beslenme düzeni içerisinde, süt ve süt ürünleri, baklagiller ve yeşil sebzeler eksik olmamalıdır. Bebeğin kan yoğunluğu sürekli artacağı için de kan yapan ve demir içeren besinlerin tüketilmesi gerekmektedir.

Bu dönemde hamileliğin ilk belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Bu belirtiler şiş ve hassas göğüsler, sık idrara çıkma, koku alma hassasiyetinin azalması, mide bulantısı, kusma ve vücut ısısında görülen artıştır.

Hamilelikte 4. Hafta

Hafta hafta gebelik takibini yaparken embriyo 4. haftada haşhaş büyüklüğündedir ve 2 katmandan oluşmaktadır. Bu katmanlar organların ve uzuvların gelişebileceği epiblast ve hipoblast katmanlarıdır. Bebeğiniz ilerleyen haftalarda bu katmanlarda büyümesini gerçekleştirecektir.

Bebeğiniz 1 aylıkken gebeliğinizin yeni farkına varmış olabilirsiniz. Evde kendiniz gebelik testi yaptığınız zaman, pozitif çıkmaktadır. Bundan sonra doktor kontrollerine başlayabilirsiniz. 6. haftadan önce doktorlar kontrole çağırmazlar. Yapmanız gereken en önemli şey gereksiz ve reçetesiz ilaç almamanızdır.

Alınması Gereken Vitaminler

Önünüzde bulunan 6 haftalık süreç hem bebeğiniz hem de sizin için hayati bir önem taşınmaktadır. Artık sadece kendiniz için değil, bebeğiniz için de beslendiğinizden dolayı demir, kalsiyum, protein ve folik asitin zengin olduğu besinleri tüketmeniz gerekmektedir.

Hamilelikte çiğ et kesinlikle tüketmemeniz gerekmektedir. Temas etme durumunda bile ellerinizi bol su ile temizce yıkamanız gerekir. Artık hijyene çok daha fazla önem vermelisiniz. Vücudunuza temas eden virüsler ve mikroplar bebeğinizin gelişimini olumsuz etkilemektedir.

Gebelikte 5. Hafta

Hafta Hafta Gebelik Takibi

Hızla büyümeye devam eden susam büyüklüğündeki embriyo, rahminizin derinliklerinde bulunmaya devam ediyor. Bebeğinizin beyin, omurilik, sinirler ve omurgasının oluşacağı tüp, üst katman olan ektodermde gelişme göstermektedir.

Orta katmanda yani mezodermde kalbi ve dolaşım sistemleri oluşmakta ve kalp, odacıklara ayrılarak atmaya başlamaktadır. Endoderm ismi verilen üçüncü katmanda akciğer, bağırsaklar, boşaltım sistemi, karaciğer, pankreas ve tiroit oluşmaya başlamaktadır.

Spor Zamanı Geldi

5. haftadan itibaren düzenli bir spor programına başlamalısınız. Gücünüzü arttırmak için yapılacak basit hareketler ile kilo almaktan kurtulursunuz, bel ve sırt ağrılarınızı en aza indirirsiniz. Ağır sporlardan kaçınarak yürüyüş ve yüzme gibi egzersizlerin üzerinde durabilirsiniz. Bu sayede doğumdan sonra kilo vermeniz çok daha kolay olur.

Gebelik dönemi, vücudunuzun en ufak bir etmene karşı bile çok büyük tepkiler verdiği dönemdir. Bu dönemde bitki çayları, bitkisel karışımlar, vitamin ve ilaçlar hakkında bilgi sahibi olmadan tüketmeniz önerilmez.

Kötü Alışkanlıklarınızdan Vazgeçme Zamanı

Zararlı alışkanlıkların hamileliğe etkisi çok büyüktür. Düşükler, zihinsel ve fiziksel gerilik ve bunun gibi ciddi sorunların sebebi, alkol sigara ve uyuşturucu olma ihtimali yüksektir. Kullanmanın dışında, sigara içilen ortamlarda bile kesinlikle bulunmamanız gerekir.

Ev İşlerinde Dikkat Edin

Evinizin işleri bebeğinizin gelişimi ve sizin için tehlikeli bir durum sebebiyet verebilir. İşinizde ağır metaller ve radyasyonla sürekli temas halindeyseniz işinizi değiştirme gereksinimi duyabilirsiniz.

Hamileliğiniz sürecinde, böcek ilaçları, temizlik ürünleri ve suda bulunan kurşun bebeğinizin sağlığını tehdit edebilir. Bu yüzden doktorunuzun gözetimi altında ve önerileriyle hamilelik sürecinizi tamamlamalısınız.

Hamilelikte 6. Hafta

Hamileliğin 6. haftasında, bebeğin baş ve kuyruk bölgesi şekillenmektedir. Akciğer, burun, damak, çene oluşmaya başladı ve el ayakları belirginleşmeye başladı. Hamileliğin 6. haftasında bebeğin kafa kısmında beyin odacıkları oluşmaktadır.

Anne adayları 6. haftasında gebelik belirtilerini biraz daha fazla hissetmektedir. Göğüslerde şişkinlik ve hassasiyet, meme uçlarının rengindeki koyulaşmalar gibi gözle görülen belirtiler ortaya çıkmaktadır.

Gebelikte 7. Hafta

Gebelik takibi yaptığınızda çıkan sonuç hamileliğinizin 7. haftasını gösteriyorsa böğürtlen büyüklüğüne ulaşan bebeğinizin kuyruk sokumu, bu dönemde kuyruk şeklindedir. Birkaç hafta sonra kuyruk görüntüsünden kurtulacaktır ve bebekte küçülen tek şey olması yönünden önem taşımaktadır.

Bebeğinizin rahim görüntüsüne baktığınız zaman göz kapaklarının oluştuğunu, burun deliklerini ve derinin altında bulunan ince damarları görmeniz mümkündür. Bebeğinizin beyninin iki lobu, hızlı gelişim sürecindedir.

5. haftada, boyutu iki katına çıkmış olan bebeğinizden dolayı, çok fazla yemek yiyor ve idrara çıkıyor olabilirsiniz. Hamilelik dönemi öncesiyle şimdiki arasındaki, vücudunuzun kan oranının farkı %10 olmuştur. Bu oran hamileliğinizin son haftalarda %40-45 gibi artışlara ulaşacaktır.

İlk Doktor Muayenesi

En uzun doktor muayenesi, ilk muayenedir. Tüm kontrolleriniz en ince ayrıntılarına kadar yapılacaktır. Geçmişiniz incelenecek ve yolunuza nasıl devam etmeniz konusunda bilgi verilecektir.

Doktor muayenesinde size birçok soru sorulacaktır. Adetleriniz, geçmişte yaşadığınız jinekolojik problemler, kullandığınız ilaçlar, alerjileriniz, psikiyatrik problemleriniz, geçirdiğiniz ameliyatlar, kötü alışkanlıklarınız, kronik hastalıklar ve genetik sorunlar bu soruların ana başlığını oluşturacaktır.

Doktor tarafından yapılan muayenede yapılan testler ise kan grubunun belirlenmesi, Rubella, Hepatit B ve Frengi gibi hastalıkların bağışıklıklarının ölçülmesi, simir, klamidya ve bel soğukluğu için kültür, idrar, anemi ve su çiçeğine bağışıklık testleridir.

Gebelik Döneminde Cinsellik

En çok merak edilen konulardan biri de hamilelik döneminde cinselliktir. Eğer doktorunuz tarafından uyarılmadıysanız cinsellik bir sorun oluşturmaz. Anne karnındaki bebek çok iyi korunmaktadır. Rahim ağzı, enfeksiyonlarla savaşan bir kalın tabaka içermektedir. Bu tabaka da mukus tabakasıdır.

Hamileliğin son dönemlerinde yaşanılan cinsel ilişkiler, onaylanması bakımından doktordan doktora göre değişiklik göstermektedir. Son 4 hafta içerisinde cinsel ilişkiye girilmesini bazı doktorlar onaylarken bazıları onaylamaz.

Hamilelikte 8. Hafta

Gebeliğinizin ikinci ayındayken bebeğinizin boy uzunluğu 1.4 ile 2 cm arasındadır. Hamileliğin 8. haftasında bebeğin, göz kapakları ve çukurları oluşmaktadır. Bebeğin kulakları, hem içerden hem de dışardan şekillenmektedir.

Bebeğin boğazından akciğerine giden tüpler dallarla ayrılmıştır. Vücudun gövdesi hem genişler hem de uzamaktadır. Bu hafta içerisinde bebeğin ayak parmakları ve dirsekleri oluşmaktadır.

Ölü Doğum

Hamileliğin ilk 20. haftasında, embriyo veya cenin, rahimden başka yerde yaşamlarını sürdüremeden hamilelik son bulur. 20. haftadan sonra biten hamilelik düşük değil, ölü doğumdur. Ölü doğumun belirtileri kramp, vajinal kanamalar, parça düşürme, durup başlayan ağrılar, sırtta başlayan ve karnın altına doğru ilerleyen ağrıdır.

Kesin olarak düşüklerin sebepleri bilinmez ve nedenleri tespit edilmez. Çok erken zamanlardaki düşüklerin nedeni ise embriyonun gelişimindeki normal olamayan ilerlemelerdir. Listeriosiz, toksoplazma ve frengi gibi enfeksiyonlarda, düşük riski fazladır. Ayrıca sigara içen ve alkol tüketen kadınların düşük oranı şüphesiz daha yüksektir.

Gebelikte 9. Hafta

Hafta Hafta Gebelik Takibi

Hamileliğin 9. haftasında bebeğinizin ayak parmakları oluşmuştur. Bebeğinizin bacakları ve kolları uzamaktadır. Bebeğin elleri ise kıvrılmış bir halde kalbinin üzerinde durmaktadır. Bebeğinizin başı daha diktir ve boyun daha çok gelişmiştir. Bebeğiniz, çok ufak olmasına rağmen, küçük insan görüntüsündedir.

Bebeğiniz rahminizin içerisinde büyürken sizin de belinizi kalınlaştırmaktadır. Anne adaylarının göğüslerindeki dolgunluk ve hassasiyet çok artmıştır. Göğüslerinize iyi bakacak alttan destekli bir sütyen kullanmalısınız.

Beslenme Düzeninize Dikkat Edin

Hormonların etkisi ile, mide yanması ve hazımsızlık gibi şikayetler artmaktadır. Bu durumdan sonra da yemek yerken asla doymayın. Midenizi şişirmeyerek az ve sık yemek yemeyi tercih edin.

Meyve ve sebze ağırlıklı beslenmelisiniz. Vitamin, demir, folik asit, C vitamini ve kalsiyum ağırlıklı besinler tüketin. C vitamini, demir emilimi ve fetal doku gelişiminde aktif rol oynamaktadır. Bu yüzden ağırlıklı olarak C vitamini tüketmenizi öneriyoruz.

Hamilelikte 10. Hafta

Gebelik hesaplama sonucu 10. hafta sonunda olduğunu gösteriyorsa bebeğiniz embriyo değil, fetüs olarak adlandırılır. Hamileliğin tehlikeli dönemleri atlatılmış bulunmaktadır. Bebeğiniz insan görünümüne girmeye başlamıştır. Bebeğinizin gelişimini siz de ufaktan hissetmeye başlayacaksınız.

10. haftadan itibaren bebek, sıvı içerisinde hareketlenmeye başlar ve el ayakların şekillenmesi ilerlemiştir. Bu dönemde bebeğinizin kuyruk kısmı yok olmuştur. Nefes alıp vermeye başlar ve organlarının gelişimi bu dönemde tamamlanmış sayılmaktadır.

Anne adayları için 10. haftada karınları yuvarlak görünmeye başlar. Az kilo alma durumu olabilir. Kıyafet olarak da kendinizi rahat ettireceğiniz giysileri giyin. Bel bölgesi lastikli olan kıyafetleri öneriyoruz.

Bu dönemde anne adayları baş ağrısı, midede yanma, memelerde hassasiyet, çabuk sinir, keyifsizlik ve kabızlık gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilir. Ayrıca anne adaylarında bu dönemde diş hastalıkları ve varis de görünebilir.

Beslenme Düzeni

Gebelikte 10. haftadan itibaren beslenme düzenini de değiştirmeniz gerekiyor. Gün içerisinde 6-8 bardak su tüketmeli, şekerli ürünlerden uzak durmalı, yemeklerinizde sıvı yağ kullanmayı tercih etmeli, bitki çaylarını tüketmeli, işlenmiş etlerden uzak durmalı, pastörize süt kullanmalı, diyet ürünlerini tüketmemeli, midye ve konserve balıktan uzak durmalısınız.

Gebelikte 11. Hafta

11. hafta ile hamileliğin 1/4'ü tamamlanmış bulunmaktadır. Düşük yapma oranı %1'dir. Geçen hafta 5 gram olan bebeğiniz, şimdilerde 8 gramdır. Bebeğinizin kafası, bu zamanda hala vücudundan büyüktür ve günler geçtikçe azalıp normal boyuta ulaşmaktadır. Gözdeki iris tabakası oluşmaya başlanmıştır. Cinsiyet konusunda detaylı bilgi yoktur.

Elleri yumruk halindeki bebeğinizin diş etleri altında, diş yerleri oluşmaktadır. Saçları ve tırnakları gelişmeye başlamıştır. Anne adayları bu dönemde, sırt ve bel ağrılarıyla karşılaşılabilir. Ayak ve bacak krampları görülebilir.

11. Haftada Dikkatli Olunacak Durumlar

Bebeğiniz hareket etmeye başladıysa ve normal hareketlerinden az hareket ediyorsa, ani, sürekli ve şiddetli karın ağrısı yaşıyorsanız, vajinal kanama ve akıntı oluşuyorsa, idrar yapamıyorsanız, ateş ve kusma yaşıyorsanız, başınız sürekli dönüyorsa, yüzde ve gözde şişkinlik varsa, bayılma durumları oluyorsa, kalp ritmi hızlı ise ve nefes almakta zorlanıyorsanız doktorunuza görünmenizi öneririz.

Bu dönemde gebeliğiniz risk altında değilse, sorunlu bir süreç geçirmiyorsanız, doktorunuzun bilgisi ve izni olduğu takdirde seyahate çıkmanızda problem yoktur.

Hamilelikte 12. Hafta

3. ayın son haftasında olan bebeğiniz, artık yeşil misket limon boyutuna ulaşmıştır ve bu hafta refleksleri gelişmektedir. Parmakları açıldığında emme refleksi gelişecektir. Siz hissetmezsiniz ama karnınıza bastırdığınız zaman bebeğinizin göbeği kımıldayacak.

Hızlı zaman diliminde büyüyen bağırsaklar, göbek deliğine değil, göbek kordonuna göre uzanacaktır. Böbrekler idrarı, idrar kesesine ulaştıracaktır. Bu haftada bebeğin yüzü, tamamen insan gibi görünmeye başlamıştır ve kulakları da olduğu yerde büyümeye devam etmektedir.

Anne adayının rahmi, alt karın bölgesinde doktor tarafından hissedilecek kadar büyümüş haldedir. Rahim büyüdü ve idrar kesesinin baskısından dolayı çok sık tuvalete çıkıyorsunuz. Bundan sonra bol kıyafetler giymenizi öneriyoruz.

Gebelikte 13. Hafta

Hafta Hafta Gebelik Takibi

Son adet döneminizden 13 hafta geçtikten sonra bebeğinizin ince derisinden damarları ve organları görünmektedir. Vücudu ve kafasının da aynı oranlarda geliştiği görülmektedir. Düşük riski eskisinden çok daha azdır ama yine son güne kadar hamilelikte dikkatli olmalısınız.

Cinsel yaşamınızda bu haftalarda artış görülebilir. Cinsel ilişkiden çok daha fazla zevk alabilirsiniz. Sebebi ise rahim bölgesinde çoğalan kan damarlarının hassasiyetidir. Doktorunuz aksini söylemediği takdirde cinsel ilişkiye girmenizde problem yoktur.

Hamilelikte 14. Hafta

14. haftada bebeğiniz, kaşlarını çatıyor, yüzünü buruşturuyor ve gözlerini kısarak bakıyor. Ultrason görüntüsünden bebeğinizin parmağını emdiğini de görebilirsiniz. Bebeğinizin boyutu, orta boy limon kadar oldu ve kilo almıştır.

Bebeğinizin karaciğeri, bu hafta içerisinde safra üretimine de başlamaktadır. Bebeğinizin hareket ettiğini söyleyebilirsiniz. Giden enerjiniz bu haftada geri gelir ve karnınızda çok hafif bir çıkıklık görülmektedir. Cinsiyet te bu haftada öğrenilmektedir.

Gebelikte 15. Hafta

Hafta hafta bebek gelişiminde 15. haftada bebeğin göz kapakları kapalı olsa bile, ışığı fark etmektedir. Karnınıza doğru tutulan ışıkla beraber hareket edecektir. Bebeğinizin 15. haftasında tat alma dokuları oluşmaya başlamaktadır. Hamileliğinizin başladığı ilk günden beri 2-3 kilo almış olmanız çok normaldir.

Bu süreçte bazı anne adayları burun kanamasından dolayı şikayetçidir. Sebebi ise burundaki kan damarlarının genişlemesi ve kan yoğunluğudur. Oldukça normal olan bu durum için doktorunuza görünebilirsiniz.

Bu haftadan itibaren bebeğinizin tiroid bezleri çalışmaya başlayacak ve kendisine ait hormonları kendi üretecektir. Bunun için de iyota ihtiyaç duyulmaktadır. Balık, zengin bir iyot kaynağı olduğundan dolayı hamileler için haftada en az 2 öğün balık tüketilmesi önerilmektedir.

Hamilelikte 16. Hafta

Gebeliğiniz 4 aylıkken bebeğinizin boyu bir avokado büyüklüğündedir. Başı ufak ufak dik durmaktadır ve kulakları olması gereken yerde sayılır. Bacakları gelişmektedir ve ayak tırnaklarının bile yavaştan çıkmaya başlar.

Anne adayları, kendilerini bu dönemde iyi ve enerji dolu hissederler. Sebebi ise mide bulantılarının azalmasıdır. Çok kısa bir süre içerisinde, bebeğinizin hareketlerini hissedeceksiniz. Bazı bebeklerin tekmeleri 16. bazıları ise 18. haftada başlamaktadır. 20. haftaya kadar normaldir ama bu süreç uzarsa mutlaka doktorunuza görünün.

Gebelikte 17. Hafta

Hafta Hafta Gebelik Takibi

Hamileliğinizin 17. haftasında sırtınızda hafif ağrılar hissetmeniz normaldir. Göbek bağı bu dönemde kalınlaşır ve kuvvetlenerek gelişime devam etmektedir. Bebeğin büyüklüğü bir turp boyutuna ulaşmıştır. Bebek, artık eklemlerini hareket ettirmeye başlar ve ter bezleri gelişmektedir.

Anne adayları, bu dönemde düşme tehlikesi olan işlerden kesinlikle uzaklaşmalıdır. Topuklu ayakkabıyı bir süre hayatınızdan çıkarın. Araba kullanıyorsanız ise emniyet kemerinizi göbeğinizin altından geçirmelisiniz.

Annelerin bu dönemdeki şikayetlerinden biri de gözlerdeki kuruluktur. Doktorunuza danışın, size uygun ilacı önerecektir. Ayrıca yemek yerken, hamile olduğunuz için normal yediğinizin 2 katı yemeyi aklınızdan geçirmeyin. Normal yediğinize 300 kalori ekleyerek öğününüzü tamamlayın.

Hamilelikte 18. Hafta

Bebeğiniz 18. haftasında kollarını ve bacaklarını hareket ettirir. Siz de kısa zamanda bu hareketleri hissedeceksiniz. Ultrasonda size el sallayabilir. Eğer kız çocuğunuz olacak ise rahim ve fallop tüpleri yerinde durmaktadır fakat erkek olduğu zaman genital organını görebilirsiniz.

Anne adayları bu dönemde iştahlarının açılmasından oldukça şikayetçilerdir. Yağlı ve tatlı gibi kalorili ürünlerden uzak durmaya çalışınız. Kardiyovasküler sisteminde, bu dönemlerde değişiklik yaşandığından dikkatli olmalısınız. Ani hareketlerden kaçınmanız gerekir, aksi halde başınız dönebilir.

18. haftadan itibaren anne adaylarının yan yatması önerilir. Bunun sebebi ise sırt üstü yattığınız zaman rahiminizin kalbinize giden bir damara baskı uygulayıp, kan akışını engelleyebilmesidir. Buna önlem olarak yan yatmanız gerekir. Kalçanızın altına veya sırtınıza ufak bir yastık koyabilirsiniz.

Bu hafta ultrason muayenesine gitmeyi unutmayın. Bebeğinizi kontrol edecek ve sağlık durumunu öğreneceksiniz. Bebeğinizi parmağını emer pozisyonda görünce şaşırmamanız gerektiğini hatırlatalım.

Gebelikte 19. Hafta

Hafta hafta hamilelik takibi yapıldığı zaman bebeğinizde bu hafta gelişen şeyler tat alma, duyma, dokunma, görme duyularıdır. Bazı uzmanların araştırmalarına göre, bebek bu haftadan itibaren dışarıdaki sesleri duyabilir. Bundan dolayı bebeğinizle konuşun, ona müzik dinletin ve kitaplar okuyun.

Günler geçtikçe bebeğin boyu, kilosu artmaktadır ve bebek orta boy domates büyüklüğüne erişmiştir. Bu haftada bebeğinizin saçları çıkmaya başlamıştır.

Hamilelikte 20. Hafta

Bebeğiniz 5 aylık olduğu zaman yolu yarılamış bulunmaktasınız. Ortalama muz boyutunda olan bebeğinizin bu dönemde sindirim sistemi gelişmektedir. Bebeğinizin bağırsaklarında siyah ve yapışkan bir madde olan meconium birikiyor. Bu siyah madde bebeğinizin ilk yapacağı dışkıyla atılır.

Anne adayları daha da rahatlamalılar bu dönemde. Çünkü düşük riski çok çok az seviyelerdedir. 20. haftadan itibaren hedefiniz her hafta yarım kilo almak olmalıdır. Sizin için en doğru kararı doktorunuz verecektir.

20. haftada demir alımına önem vermelisiniz. Demir, içerisinde kırmızı kan üretimini sağlayan bir mineral olan hemoglobin taşımaktadır. Bu mineral hem kas ve bağ dokularının yapılarını hem de bağışıklık sistemini desteklemektedir. Bu dönemde anne adaylarının günlük 27 mg demire ihtiyacı olduğunu söyleyelim.

Hamilelikte Uyku Problemi

Zaman geçtikçe, uyku probleminiz artacaktır. Bu dönemdeki östrojen oranından dolayı, hamilelerde horlama görülebilir. Horlamadan kurtulmak için de, yan yatarak ve başınızı yüksekte tutarak uyuyabilirsiniz.

Hamilelik dönemindeki uyku problemine bir sebep de bacak kramplarıdır. Bacaklarınızın ağrısını geçirmek için sabit tutmaya çalışmayın. Ayağa kalkın dolaşın ve kendinizi zorlamadan bacak hareketleri yaparak ağrılarınızı dindirebilirsiniz.

Mide problemleriniz uyumayı işkence haline getirebilir. Bu yüzden mide problemleri yaratacak ürünleri tüketmeyin ve uyku saatinizden yaklaşık 3 saat önce yemek yemeyi bırakın.

Gebelik döneminde terleyerek uyanmak çok normal bir durumdur. Kilonuzdaki değişmeler ve hormonlar, hamilelerin metabolizmasından dolayı sıcak basmasına sebep olmaktadır. Gece uyurken de pamuklu pijama ve çamaşırlar tercih edin.

Gebelikte 21. Hafta

Hafta Hafta Gebelik Takibi

Bu haftada bebeğiniz, karnınızın içerisinde tekmeler ve yumruklar atmaya başlıyor. Siz de bunu anlıyorsunuz ve hissediyorsunuz. 21 haftada bebeğinizin göz kapakları ve kaşları da oluşmuştur.

Kız çocuğu ise bu hafta içerisinde dış genital organı oluşmaya başlamıştır. Bu haftalarda anne olma duygusuna daha çok alışmaya başlayacaksınız. Hareketlerini hissetmek bile sizi ona yakınlaştırmaktadır. Bu süreçler zorlu değildir. Rahat hareket edebildiğiniz zamanlardır. Keyfini çıkarın.

Hamilelik döneminde oluşan akneler bu süreçte kendini gösterebilir, sebebi ise hormonlardır. Aknelere karşı önlem olarak yüzünüzü gün içerisinde 2 kez nazik bir şekilde yıkayın, yüzünüzü keselemeyi bırakın, sivilceleri sıkmayın, nemlendiricileri yağsız tercih edin ve makyaj yapıyorsanız su bazlı ürünleri kullanın.

Hamilelikte 22. Hafta

Gebelik takviminde 22. haftayı gösterdiği zaman bebeğinizin göz kapakları ve kaşları birbirinden ayrılır. Diş köklerinin yerleri oluşmaktadır. Ultrasonda gördüğünüz bebeğinizin vücudu tüylerle kaplıdır ve derin kırışıklıklar görünüz. Yağ dokusu gelişimi tamamladığı zaman kırışıklıklar azalacaktır.

Anne adayları bu dönemde tamamen anne olacağının farkına varırlar. Göbeği belirginleştiğinden dolayı herkes karnına dokunmak isteyebilir. Göbek büyüdüğünden dolayı çatlaklar ve çizgiler görünmektedir. Bunlar için nemlendirici kullanabilirsiniz. Bu çatlaklara ve çizgilere genelde kalçada, göğüslerde ve bacaklarda rastlanmaktadır.

Bu dönemde saçların gürleşmesi görünür. Aslında bunun sebebi saçların az dökülmesidir. Saçlar az döküldüğünden dolayı gür bir görünüm kazanır. Kıvırcık saçlı kadınların saçları düzleşebilir, düz saçlı anne adaylarının da saçları yağlanabilir. Ayrıca bu haftalarda anne adaylarının vücudunda kıllanma görülebilir.

Gebelikte 23. Hafta

Hamileliğin 23. haftasında, bebeğinizin hareket algılama duyusu geliştiğinden dolayı, müziğin sesini açıp dans ettiğiniz zaman, size uygun hareketler yaptığını fark edeceksiniz.

Bebeğinizin bu haftasında akciğerindeki kan damarları gelişmeye devam ediyor ve nefes almaya hazırlık yapıyor. Gün geçtikçe, duyma algısı gelişiyor ve dışardaki sesleri duyuyor.

Anne adaylarında bu haftada ayaklarda ve ayak bileklerinde şişkinlik daha artacaktır. Yaz aylarında bacaklarda ağrı oluşur ve bunun sebebi de ödemdir. Ödem, hamilelikte normal olarak karşılanır.

Ödem, hamilelik döneminin son 3 aylık durumudur. Ağrınız var ise yan yatarak dinlenmelisiniz. Sol tarafınıza uzanmanız tavsiye edilir. Sebebi ise bacaklardan kalbe giden damarların sağ tarafta olmasıdır.

Ayaklarınızı yüksekte tutmaya özen gösterin. Çalışıyorsanız masanızın altına ufak bir tabure koyun. Az aralıklarla bacaklarınızı esnetmelisiniz. Düzenli spor ve kesinlikle bol su tüketimi de bu dönemde şarttır. Ayrıca bileklerinizi sıkacak çorapları tercih etmemeniz gerekiyor.

Hamilelikte 24. Hafta

Gebeliğin 6. ayının başında bebeğiniz artık normal insan görünümüne kavuşmaktadır ve mısır başağı büyüklüğündedir. Beyin, en hızlı büyüyen organlarındandır ve akciğerindeki broşlar gelişmektedir. Ancak bebeğin cildi bu süreçte bile hala çok incedir.

Anne adaylarının karnı, artık bir futbol topu büyüklüğüne ulaşmıştır. Bu haftada glukoz tolerans testi yapılması unutulmamalıdır. Hamilelik döneminde görülen yüksek şekere bakılmalıdır.

Erken Doğum

İstatistiklere bakıldığında, %10 oranında erken doğum söz konusu olmaktadır. Erken doğumun belirtileri vajinal kanamalar, adet sancısına benzer kanamalar, şiddetli karın ağrısı, pelvik bölgesinde hissedilen baskı ve daha önceki süreçlerde yaşanılmayan bel ağrılarıdır.

Bu belirtileri kendinizde görüyorsanız mutlaka doktora görünmelisiniz. Erken doğum riskini arttıran sebepler çoğul hamilelik, tüm bebek ile hamile kalmış olmak, rahim, rahim yolu ve plasenta soruları, alkol, uyuşturucu ve sigara kullanımı, yetersiz ve az beslenme, alt genital yol enfeksiyonları, çok az kilolu ya da aşırı kilolu olmak, travmalar ve yaralanmalardır.

Gebelikte 25. Hafta

Hafta Hafta Gebelik Takibi

Gebelik takibinde 25. hafta bebeğinizin biraz daha büyüdüğü dönemdir. Bu dönemde yağ dokusu oluşarak ciltteki kırışıklıklar azalmaktadır. Bebeğinizin cildindeki tüylenmelerin hala devam ettiği bir dönemdir.

Sadece bebekte değil, sizde de tüylenme artmaktadır. Hormonlardan dolayı, önceden dökülen tüyleriniz, hamilelik döneminde vücuda sıkıca tutunmaktadır. Doğumdan sonra bu tüyler hızlıca dökülür.

Büyümüş karnınızla rahat hareket edememeye başlarsınız. Çok daha çabuk yorulursunuz. Spor konusunu doktorunuza danışmakta fayda vardır. Ayrıca 24. ve 28. haftalar arasında anemi mutlaka yaptırmalısınız.

Hamilelikte 26. Hafta

Hamilelik hesaplamasında sonuç 26. hafta ise bu haftada bebeğinizin kulağındaki sinirler çok daha hassastır. Sizin ve çevrenizde bulunanların seslerini çok rahat duyabilir. Bebeğin boyutu iri bir salatalık gibidir ve bebek büyüdükçe cinsel organı da büyümektedir.

Doğum Planı

Doğum planı yapmak hem faydalı hem de eğlencelidir. Doğum sırasında yanınızda bulunması gereken şeyleri hazırlamak sizi rahatlatacak ve önceden aklınıza gelmeyen eksiklerinizi fark edeceksiniz. Doğuma giderken bu konuda strese girmezsiniz.

Doğum planı yapmalısınız ama evdeki hesap çarşıya uyar mı bilinmez. Doğum anını önceden tahmin etmek imkansızdır ama siz yine de planınızı yapın ve kafanızı rahatlatın.

Gebelikte 27. Hafta

Bebeğinizin boyutunun karnabahar büyüklüğüne geldiği haftadayız. Karnınızda uyuyup uyanan birinin olduğunu ve sürekli hareket halinde olduğunu düşünmek huzur vermeye başlıyor. Beyin dokusu bu zamanlarda gelişiyor ve aktif bir hal alıyor. Bebeğinizi bu zamanlarda hıçkırık tutabilir ve siz de bunu hissedebilirsiniz.

Anne adaylarının sırt ağrıları ve bacaklarındaki kramplar artabilir. En iyi yapılacak şey sık sık dinlenmek ve bacakları uzatmaktır. Kan dolaşımına da çok faydası vardır. Ağrılarınız ve kramplarınız gece daha faza görülür. Olabildiğince bacaklarınızı esnetin ve ayaklarınızı aşağı ve yukarı şekilde oynatın.

Bu dönemlerde keskin bir koku duyunuz oluşur. Eskiden bayılarak yediğiniz yiyeceklerden, bu süreçte iğrenebilirsiniz. Yine de gerekli vitamin ve minerallerinizi almaya özen göstermeniz gerektiğini unutmayın.

Hamilelikte 28. Hafta

Bebeğinizin 7 aylıkken boyu 35-37 cm arasındadır. Gelişimi hızlı bir şekilde devam eden bebeğinizin, görme duyusu bu haftada gelişmektedir. Güçlü bir ışık olduğu zaman bebeğiniz bunu hissedebilir. Bebeğinizin beyni de dünyaya gelmek için hazırlık aşamasındadır.

Hamile kadınlar, bu dönemde, bacaklarını çok hareket ettirmek isterler. Nedeni bilinmeyen bu duruma huzursuz bacak sendromu adı verilmektedir. Korkmanız gereken bir durum yoktur. Bebeğinize ve size kesinlikle zarar vermez.

Anne adayları bu dönemde ortalama 4-5 kilo almaktadır. Doktor ziyaretleriniz bu aşamadan sonra artmalı ve 2 haftada bir mutlaka görünmelisiniz.

Gebelikte 29. Hafta

Hafta Hafta Gebelik Takibi

Hamileliğin 29. haftasında bebeğinizin kas ve akciğer gelişimi devam etmektedir. Kafatası da beyine bağlı olarak genişlemektedir. Anne adaylarının gerekli olan tüm vitaminleri ve mineralleri eksiksiz alması gerekir.

Bebeğiniz, sizin vücudunuzdaki kalsiyumu emdiğinden dolayı bol miktarda süt tüketmelisiniz. Bebeğinizin bu dönemlerde gelişecek olan kemikleri için 250 mg kalsiyuma ihtiyacı vardır.

Hamilelik döneminde hemoroit de çok görülen hastalıklardandır. Nedeni ise büyüyen rahimdir. Hemoroit, uzun süre ayakta kalmak ve uzun süre oturmanın sonucunda görülür. Kanama olayı görüldüğü zaman kesinlikle doktorunuza görünmelisiniz.

Hamilelikte 30. Hafta

Bebeğiniz 30. haftasında yaklaşık 40 cm boyundadır. Bebeğin çevresinde bulunan amniyotik sıvı, gün geçtikçe azalmaktadır. Bebek büyürken sıvı, rahimin içerisinde yer açmaktadır. Bebeklerin görme duyusu gelişmediği için, dünyaya geldikten sonra da süreç devam edecektir ve gözleri sürekli kapalı olacaktır.

Anne adayları bu hafta içerisinde kendilerini sakar hissetmektedir. Dengesizlik olayı görülebilir ve sebebi de büyüyen karnıdır. Bu dönemde anne adayları yeni ayakkabı alma ihtiyacı hissedebilir. Duygusallık da bu zamanlarda oldukça normaldir.

Gebelikte 31. Hafta

31. haftanın başında hızlıca büyüyor ve cildinde gelişmeler görünüyor. Başını hareket ettiren bebeğinizin her yeri hızla büyümektedir. Hareket etmesinden dolayı, uykusuzluğa hazır olmalısınız. Tekmelerle sizi uyandırabilir.

Rahimde bulunan kaslar gerginleşir ve kasılmalar 30 saniye sürer, ağrılara sebep olmaz fakat sürekli kasılma oluyor ise dikkat etmelisiniz. Bu süreçte erken doğum yaşanabilmektedir. 1 saat içerisinde dörtten fazla kasılma oluyor ise mutlaka doktorunuza haber vermelisiniz.

Hamilelikte 32. Hafta

Hamileliğinizin 8. ayına girdiğiniz zaman bebeğinizin boyu uzar ve kilosu artar. Bu da rahminizin genişlemesine neden olur. Doğacak bebeğinizin kilosunun 1/3'ü, doğumdan önceki 7 haftada aldığı kilodur. Bu dönemde bebeğinizin saçları çıkar, el ve ayak tırnakları gelişir. Ayrıca cildindeki yağ tabakası gelişir ve teni yumuşar.

Hamileliğinizin son haftalarında belinize uygulanan baskı artar ve uykusuz kalabilirsiniz. Dikkatli olunması gereken bir ayrım vardır. Bel ağrısının sebebi erken doğum olabilir. Bu yüzden mutlaka doktorunuza muayeneye gidin.

Hamileliğinizin son dönemlerinde beslenmenize çok daha fazla dikkat etmelisiniz. Günlük aldığınız kaloriden 300 kalori fazla almanız gerekir. Kaliteli ve sağlıklı gıdalarla almanız büyük önem taşır.

Enerji üretilebilmesi için karbonhidrata ihtiyaç vardır. Kalori almanın arttığı bu hafta bol bol gıda tüketmeniz gerekir. Hamile kadınlar, ekmek ve meyve sularında bolca bulunan elementlerden biri olan folik asidi mutlaka almalıdırlar. Bu dönemde günde ortalama 600 mg folik aside ihtiyaç vardır.

Gebelikte 33. Hafta

Hafta Hafta Gebelik Takibi

Gebelik hesaplamasında son haftalara geldiğimiz 33. haftada bebeğin yağ dokusu güçlendiğinden dolayı kırışıklıkları azalıyor. Bebeğinizin kemikleri de bu haftada güçlenmeye başlıyor. Kafatasında bulunan kemikler, bu süreçte normal sertliğine ulaşmamıştır.

Bebeğin kafatası sert olmadığından dolayı, doğum kanalına kolay sığar. Bu da doğumu kolay hale getirmektedir. Doğum anında bebeğinizin kafası biraz farklı görünebilir ama telaşlanmanıza gerek yok. Bu geçici bir durumdur.

Bebeğinizin büyümesi ile yürüme şekliniz değişecektir. Göbeğinizi nasıl rahat hissediyorsanız o pozisyonda oturmaya özen gösterirsiniz. Bu dönemlerde en çok rastlanan durumlardan biri, göbeğinizin etrafa veya birilerine çarpmasıdır.

Hamile kadınlar, bu haftalarda kendilerini çekici ve seksi hissederler. Hamile kadınların eşleri de aynı fikri savunurlar ve doğum başlayana kadar cinsel ilişkiye girilmesinde doktor aksini söylemediği takdirde sakınca yoktur.

Bazı durumlarda cinsel ilişki uygun görülmemektedir. Özellikle plasentanın rahimde farklı yerde konumlanması, Vajinal kanama ve anormal derecedeki akıntıların olması, karın bölgesinde hissedilen kramplar, rahim boyuyla ilgili vakalar, kadının suyunun gelmesi ve Genital Herpes sorununda cinsel ilişki önerilmez.

Hamilelikte 34. Hafta

Yağ katmanlarının geliştiği bir dönemdir. Gebeliğin başlamasından itibaren cildin en yumuşak olduğu zaman dilimidir. Bebeğin akciğerleri ve merkez sinir sistemleri gelişmektedir. Erken gebelik endişesi olan kadınlar, bu süreçten sonra derin bir oh çeksinler. 34-37 hafta arasında doğan çocuklarda sağlık problemi çıkmamaktadır. Çok kısa bir süre küvezde durur ve normale dönmektedir.

Anne adaylarının bu zamandan sonra ihtiyacı olan tek şey enerjidir. Sabit yerde bir süre kaldıysanız hareket ederken dikkat edin. Hızlı hareket etmeyin. Bacaklarınızda, kalça ve karın bölgenizde kırmızı noktalar varsa hamilelik alerjisine yakalanmış olabilirsiniz. Zararı yoktur ama önlem olarak doktorunuza gidebilirsiniz.

Ayrıca bu dönemde çarşaflarınızı ve pijamalarınızı saten almalısınız. Yatakta satenler içinde çok daha rahat hareket edersiniz.

Gebelikte 35. Hafta

Bebeğiniz bu süreçten sonra rahim içerisinde rahat dönememektedir. Bebeğinizin karaciğeri atık maddeleri işlemektedir. Fiziksel gelişimini tamamen bebek, bundan sonraki süreci kilo almak ile devam ettirecektir.

Anne adaylarının, bu süreçte çok fazla idrara çıkma ihtiyacı olacaktır. Bu da genişleyen rahmin iç organlara baskı yapmasından dolayıdır. Mide rahatsızlıkları, gaz ve hazımsızlık bu dönemde anne adayların karşılaşacağı sorunlardandır.

Bu süreçten sonra her hafta, doktora gitmelisiniz. Doktorlar bu süreçte vajinal ve rektal kültür analizi yapacaktır. Bakterilerin yetişkinlere zararı yoktur fakat bebeğinize sizden geçebilir ve menenjit, akciğer iltihabı ve kan enfeksiyonuna sebep olabilir.

Erken teşhis bu hastalıklarda oldukça önemlidir. Bu yüzden muayenelerinizi aksatmamalı v gerekli tetkikleri mutlaka yapmalısınız. Doğum sırasında yapılan bir antibiyotik enjeksiyonu bakterilerin bebeğe ulaşmasını engellemektedir.

Hamilelikte 36. Hafta

Gebeliğin 9. ayında bebeğiniz kilo almaya devam etmektedir. 36. haftanın sonunda bebeğinizin normal doğum zamanı başlayabilir. Bu zamanlarda bebeğiniz çok fazla yer kapladığından dolayı yediğiniz yiyecekleri bitiremezsiniz.

Kaybettiğiniz enerjinizi az ve sık yemek yiyerek geri kazanabilirsiniz. Bebeklerinizin hareketlerini doktorunuza anlatabilir, sancılardan bahsedebilirsiniz. Anne adaylarında görülen bağ ağrısı, ateş, vajinal kanama, karın ağrısı ve görme bozukluğu gibi sorunlar zaman kaybetmeden doktora anlatılmalıdır.

Gebelikte 37. Hafta

Hafta Hafta Gebelik Takibi

Gebelik hesaplamasında son üç haftaya girmiş bulunmaktayız. Bebeğin bu günden sonra doğması erken doğması anlamına gelmemektedir. Dışarıdaki ortama akciğerleri yeterince geliştiğinden dolayı hızlıca ayak uydurmaktadır. Bebeğinizin saçları bu süreçte 2-3 cm arasındadır. Doğduğunda sahip olduğu saç rengi, doğal rengi değildir. Doğal saç rengi büyüdükçe ortaya çıkmaktadır.

Düzensiz sancı şiddetinde ve akıntılarda çoğalma görüldüğü dönemdir. Akıntıda az bir kan parçası görüyorsanız doğuma yaklaştığının işaretidir. Kan artıyor ise doktorunuzu aramalısınız. Ayrıca bu dönem gece uyumanın hemen hemen imkansız olduğu dönemdir. Uykuya daldığınız nadir zamanlarda ise çok ağır rüyalar görebilirsiniz.

Hamilelikte 38. Hafta

Bebeğinizin zaman geçtikçe büyüdüğü dönemdir ve avuçlarını sıkmaya başlamıştır. Gelişen tüm organları, gerçek dünyaya gelmek için hazır bir şekilde beklemektedir. Bebeğiniz doğduğu zaman koyu renkte gözleri var ise büyük ihtimal bu renk değişmeyecektir. Gri veya mavi tonlarında görünen renkler ya olduğu gibi kalır ya da ela, yeşil veya kahverengiye dönebilir.

Anne adayları için bu haftalar çok uzun gelecektir. Bebeğinizin bakımı için hazırlanarak zamanınızı geçirebilirsiniz. Annelerde doğuma yakın dönemlerde Preeklampsi isimli hastalık görülebilir. Bu hastalığın belirtileri baş dönmesi, alt karında ağrı, ateş ve aniden artan kilolardır. Hamile kadınların %5'inde görülür fakat hafif atlatılır.

Gebelikte 39. Hafta

Bu dönemde bebeğinizin vücudundaki yağ tabakası gelişir. Bu bebeğiniz doğduğu zaman vücut ısısının korunmasını kolaylaştıracaktır. 39. haftasında olan ve doğmaya hazırlanan bebekte, deri tabakası yavaş yavaş soyulur ve yeni bir deri tabakası oluşmaya başlar.

Anne adaylarının karnını da doktorlar bu dönemlerde kontrol eder. Bebeğin pozisyonunu ve büyüklüğünü anlamak için yapılan kontroldür. Rahimi kontrol eder ve iç muayene de yapılabilir. Bu haftada suyunuzun gelmesi normaldir. Suyun gelme şekli çok da olabilir, az da olabilir. Bu durumda hemen doktorunuzu aramalısınız.

Hamilelikte 40. Hafta

Hafta Hafta Gebelik Takibi

Çoğu hamileliğin sonuncu haftası olan 40. haftada bebeklerin kafatasının sertleşmemesi doğumu kolaylaştırmaktadır. Bebeğiniz doğduğu zaman kafası yassı olabilir. Bundan endişelenecek bir durum yoktur. Kısa bir süre sonra bu görünüm ortadan kalkar.

Anne adaylarının büyük günü gitgide yaklaşmaktadır. Doğum anına kadar bebeğinizin hareketlerini kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Son haftada biyofizik profili adını alan bir ölçüm yaptırabilirsiniz.

Bu ölçüm Bebeğinizin nefesini, göğüs hareketlerini, kas yoğunluğunu, reflekslerini, amniyotik sıvının durumunu incelemektedir. Bu ölçümler sonrasında suni sancı verilerek doğuma başlanılabilir.

Suni Sancılı Doğum

İlaçlar ve birtakım yöntemlerle suni sancı yaratılarak doğumu başlatılabilmektedir. Kendiliğinden doğum başlamadığı zamanlarda tercih edilen bir yöntemdir ve beklenen süreden 1-2 hafta geciktiği zaman yapılır.

Rahimin beklenen oranda genişlemediği zaman yapılan bir doğum türüdür. Vajinaya uygulanan prostagladin ilaçlar ile sancılar ve doğum başlar. Bu ilaçlar etki etmez ise Pitocin adı verilen ilaç verilir ve sancıların şiddeti arttırılarak doğum yapılır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Sezaryen Doğum Kaçıncı Haftada OlurNormal Doğum Sonrası
Sezaryen Doğum SonrasıNormal Doğum Nasıl Yapılır
Normal ve Sezaryen Doğum FarklarıDoğuma Hazırlık Listesi
Sezaryen Doğum Nasıl YapılırAğrısız Doğum

Hafta hafta gebelik kaç aylık?

Gebelikte 3-5 ay geçtiği zaman bir aylıktır. 8-9 hafta geçtiğinde ise 2 ay bitmiş olacaktır. 12-13 hafta bittikten sonra 3 ayın bittiğini anlayabiliriz. Bu hesaplamayı 4 hafta ekleyerek devam ettirebilirsiniz.

Kaç haftalık hamile olduğumu nasıl hesaplarım?

Gebeliğinizin kaç hafta olduğunu hesaplamak istiyorsanız tek yapmanız gereken son adet gününüzü baz almaktır. Bugünün tarihinden son adet tarihini çıkartın ve sonucu yediye bölün. Bu sayede haç haftalık hamile olduğunuzu anlayabilirsiniz.

Rahme tutunma kaçıncı haftada olur?

Bebek 4. hafta içerisinde rahme tutunmaktadır. Yapılan test ve ultrason görüntülerinde gebeliğin ortaya çıkması ise biraz daha beklemek gerekiyor. Olgunlaşmış yumurtanın döllenerek bölünmeye başlaması herkeste daha farklı dönemlerde gerçekleşmektedir.

Bebek karına ne zaman çıkar?

Bir kadının dışarıdan bakıldığı zaman hamile olduğunu anlayabilmemiz için en az 20 hafta geçmesi gerekiyor. Gebeliğin 5. ayına denk gelen bu dönemden sonra anne adayının karnında belirgin bir şekilde büyüme gerçekleşir.

4. hafta Beta Hcg değeri kaç olmalı?

Gebelik haftası hesaplamasında kullanılan Beta HCG değeri 4. haftada 5-426 mlU/mL olmalıdır. 5. haftada ise bu değerin 18-7.340 mlU/mL olması beklenmektedir.

Anne karnındaki bebeğe ne kilo aldırır?

Karnınızdaki bebeğin kilo almasını istiyorsanız normal almanız gereken kalori miktarının 300 fazlasına çıkmanız gerekiyor. Bu miktar bebeğiniz için yeterli olacaktır. Bu kaloriyi ise süt ve süt ürünleri, yumurta, meyve, avokado, ceviz, ıspanak, tahıllar, et ve et ürünleri ile karşılayabilirsiniz.

Anne karnındaki bebek en çok hangi haftalarda kilo alır?

Anne karnındaki bebek en çok gebeliğin son üç haftasında kilo alır. Bu dönemde bebek fiziksel gelişiminin çoğunu tamamladığı için olması gereken kiloya bu dönemde ulaşmaktadır. Bu da bebeğin daha hızlı kilo almasına neden olur.

Sağlıklı olmayan gebelik nasıl anlaşılır?

Sağlık olmayan gebelik derken boş gebeliği anlatmamız gerekiyor. Çünkü bazı durumlarda adet kesilmesi gibi hamilelik belirtileri boş gebelikte de karşımıza çıkmaktadır. Bunu anlamanın tek yolu ise ultrasonla görüntülemedir. Diğer sağlıklı olmayan gebeliklerde de hem ultrason hem de doktor muayenesi gerekmetkedir.

İlk gebelik muayenesi ne zaman yapılmalı?

İlk gebelik muayenesinin 10. haftadan önce yapılması gerekmektedir. Doktorunuza yapacağınız bu muayene, uygun bir öykü alma, fizik muayene, bazı laboratuvar testlerini, özgeçmiş ve soygeçmiş bilgilerinin alınmasını içermektedir.

Kese ve kalp atışı ne zaman duyulur?

Kalp atışının duyulması için gereken süre gebelik kesesinin oluştuğu zamandan en az 10 gün sonrasıdır. Ancak her anne adayında bu süre aynı olmayabilir. Bazı hamileliklerde bu süre daha da uzayabilir.

İkiz bebek için Beta HCG kaç olmalı?

Beta HCG hormonu her hamilelik çeşidinde farklılık göstermektedir. İki bebeğe sahip olan anne adaylarının tek bebeğe göre %30 oranında daha fazla Beta HCG hormonu olması gerekebilir. Bu sebeple ikiz bekleyen anne adaylarının Beta HCG hormonu değerlerinin 10.000 ile 50.000 mlY/mL arasında olması gerektiğini söyleyelim.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.