Koronavirüs Kaç Derecede Yok Olur?

Dünya yayılan Koronavirüs kaç derece sıcaklığa dayanıyor, hava sıcaklığından etkileniyor mu? Cevaplar içeriğimizde...
Koronavirüs Kaç Derecede Yok Olur?

Koronavirüs, ilk 2019 yılının son çeyreğinde Çin'in Vuhan kentinde bir kişide görülmesiyle başladı ve tüm dünyaya yayıldı. Normalde hayvandan insan bulaşabilen bu virüs türü, COVID-19'la insandan insana da kolayca geçebilmektedir.

Koronavirüsün bulaşmasını önlemek için alınan tedbirler çok önemlidir. Bunların başında temizlik ve hijyen kuralları gelir. Birçok virüs gibi koronavirüs de bazı ortam koşullarına dayanamaz. Bunların başında sıcaklık faktörü gelir. Peki koronavirüs olarak bilinen COVID-19 kaç derece sıcaklığa kadar dayanabiliyor? Uzmanlar farklı görüşlere sahip olsa da bu soruyu cevaplıyor.

Koronavirüs Kaç Derecede Yok Olur?

Koronavirüsü Kaç Derecede Yok Olur?

Koronavirüsün özellikle yüzeylerden temizlenmesi için bazen sıcak su buharı kullanılıyor. Bu gibi yöntemlerin etkin olarak yapılabilmesi için koronavirüsün kaç derece sıcaklıkta öldüğünü bilmek gerekiyor. Fransız bilim insanlarının yaptığı çalışma bu sorunun cevabını veriyor.

Fransız bilim insanları koronavirüsleri yüzey sıcaklığına maruz bırakarak test etti. Yapılan test 1 saat boyunca 60 derecelik sıcaklığa maruz bırakılan bazı koronavirüslerin öldüğünü, bazılarınınsa hala çoğalmaya devam ettiğini gösterdi. Yani 60 derecelik bir sıcaklık koronavirüsü öldürmeye yeterli olmadı.

Yapılan araştırmalarda hayvanlardan alınan hücreler koronavirüsle enfekte edildi ve bu hücreler belli sıcaklıklara maruz bırakıldı. Koronavirüslerin ancak 92 derecelik sıcaklıkta öldüğü belirlendi. Tüm virüsle bu sıcaklıkta etkisiz hale getirildi.

Yapılan çalışmalar da gösteriyor ki koronavirüs sıcak ortamlarda da yaşayabilir. Onu yok etmek için mutlaka bir kimyasal kullanmak gerekiyor. Bu da demektir ki sadece su ile yapılan dezenfeksiyon işlemleri yeterli değil. Koronavirüsü öldürmenin en kolay yolu dezenfektan, deterjan ya da sabun kullanmak.

Hava Sıcaklığı Koronavirüsü Öldürür Mü?

Koronavirüsü Kaç Derecede Yok Olur?

Koronavirüs tüm dünyayı kasıp kavururken herkes bir umuda sarıldı. Havalar ısındığında koronavirüsün biteceği ya da azalacağı düşünüldü. "Koronavirüs havalar ısındığında bitecek mi?" sorusu tüm dünyada tartışılmaya başlandı.

Bu soru uzmanları ikiye bölerken Uluslararası Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma Merkezi (CIRI), bazı solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı gelişen virüslerin dönemsel olarak meydana geldiğini hatırlattı. Ancak bazı tropikal bölgelerde varlığını uzunca bir süre koruduğu da belirtildi. Öte yandan bazı uzmanlar virüslerin ortalama 0 ile 7 derece arasında yaşayabildiğini dile getirdi.

Uzmanları ikiye bölen sorunun diğer kısmında yer alan araştırmacılar, 2009'da meydana gelen A H1N1 virüsünün İngiltere, Almanya ve İspanya'da yaz aylarında görüldüğünü söyledi. Bir başka araştırmacı ise koronavirüsün ultraviyole ısıya duyarlı olduğunu hatırlatarak sıcak havalarsa salgının önemli ölçüde azalacağını belirtti.

Koronavirüs tüm bu görüş ve teorilere karşı geldi. Hava sıcaklığı fark etmeksizin virüs yayılmaya devam etti. Koronavirüsün hava sıcaklıklarından çok da etkilenmediği görüldü. Çünkü mevsimi çok sıcak ve kurak olan ülkelerde bile vaka sayıları oldukça fazlaydı. Yaz aylarında insanların tatile çıkması ve birbirleriyle daha çok temasa geçmesi vaka sayılarını artırdı.

Koronavirüs Ne Kadar Ölümcül?

Koronavirüsü Kaç Derecede Yok Olur?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO)'nün COVID-19 üzerinden yaptığı araştırmalar hastalığın ne şiddette geldiğini ve ne kadar bireyi öldürdüğünü tahmini olarak göstermektedir.

Sağlık görevlileri ve bilim insanlarının 40 bini aşkın birey üzerinden yaptığı araştırmalarda koronavirüse yakalananların %81'inin hafif semptomlarla atlattı, %14'ün ciddi semptomlara sahip olduğu, %5'lik kısmın ise ağır şekilde hastalandığını göstermektedir.

Genel olarak koronavirüs yani COVID-19'a bağlı olarak ölümlerin oranı %1 ila %2 arasında değiştiği bilinmektedir. Öte yandan hastalığın 9 yaş ve altı çocukları çok fazla etkilemediği, 80 yaş üzeri ve solunum yolları hastalıklarına sahip bireylerde ölüm oranının daha yüksek olduğunu söylenmektedir.

Koronavirüs Nasıl Teşhis Edilir?

Koronavirüsü Kaç Derecede Yok Olur?

Koronavirüsün en güvenilir teşhis yolu test yaptırmaktır. Bunun için belirtiler varsa ya da hastalarla temasta bulunulduysa sağlık kuruluşuna giderek test yaptırmak gerekir.

Koronavirüs yani COVID-19'a sahip olduğunu düşünülen bireylerin derhal bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekmektedir. Virüsün belirgin semptomlarını taşıyan vatandaşların ilk olarak kendini izole etmesi önemlidir. Ardından güvenli bir şekilde test yaptırarak sonucu öğrenmesi ve bol bol dinlenmesi gerekir.

Koronavirüsün Sebebi Nedir?

Koronavirüsü Kaç Derecede Yok Olur?

Koronavirüs zoonotik olarak yani hayvandan insana bulaşan bir enfeksiyon çeşididir. İlk etapta insanların hayvanlarla olan temasından bulaşabilen koronavirüs, sonra ki aşamalardan insandan insana yayılabilmektedir. Sağlık görevlileri 2019 Aralık ayında görülen ve 2020 yılının başından itibaren hızla yayılan COVID-19 virüsüne neden olan hayvanın ne olduğu konusunda halen net bir bilgi elde edememiştir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Asemptomatik Kişiler Kimlerdir?Covid ve Mevsimsel Alerji Arasındaki Fark
İzolasyon ve Karantina Nedir?Meyve ve Sebzeler Nasıl Dezenfekte Olur?
Koronavirüs Hastaları Nelere Dikkat Etmeli?Koronavirüs Cevapsız Soruları
Covide Karşı Temizlemeniz GerekenlerKoronavirüs Yüzeyde Yaşama Süreleri

Sıcak su buharı koronavirüsü öldürür mü?

Sıcak su buharının ağza ve buruna çekilmesiyle koronavirüsün öldürülebileceği iddia ediliyor. Bu iddia hiç bir araştırma ya da bilim insanı tarafından doğrulanmıyor. Su buharının burun tıkanıklığı ve öksürüğe iyi gelebileceği düşünülüyor ancak virüsleri öldürebilme ihtimali yok. Koronavirüsten korunmak için sıcak su buharına güvenilmemeli.

Dezenfeksiyon için kıyafetler kaç derecede yıkanmalı?

Uzmanlar kıyafetlerdeki virüs ve bakterilerin ölmesi için en az 60 derecelik sıcaklık kullanılmasını öneriyor. Çamaşır makinesinde virüs ve bakterilerin ölmesi için sadece sıcaklık değil kullanılan deterjan da etki ediyor. Bu sebeple dezenfeksiyon için çamaşır makinelerine güvenilebilir.

Yazın koronavirüs azalır mı?

Yaz mevsimi koronavirüsün azalmasında etkili olmuyor. Aksine birçok kişi yaz aylarında dışarıda ve çeşitli aktivitelerde daha çok faal olduğu için virüs daha çok yayılabiliyor. Ayrıca tropikal ülkelerde de virüs varlığını sürdürüyor. Bunun için yaz aylarında da tedbir alınmalı ve koronavirüsten korunulmalıdır.

Ağır Covid nasıl seyreder?

Koronavirüsü ağır geçirenlerde şiddetli solunum sıkıntısı ve göğüs ağrısı görülür. Bu kişilerin kanındaki oksijen seviyesi azalabilir. Bu sebeple ağır hastaların kısa sürede hastaneye yatırılması ve oksijen desteği alması gerekir. Eğer bu da yeterli gelmezse solunum cihazına bağlanması ve yoğun bakıma yatması önerilir.

Hafif korona nasıl seyreder?

Hafif koronavirüs geçirenlerde daha çok vücut ağrısı, halsizlik ve ishal gibi belirtiler görülür. Bu kişiler hastalığı dinlenerek atlatabilmektedir. Bol sıvı tüketmek, dinlenmek, düzenli ve sağlıklı beslenmek koronavirüsün iyileşme sürecini kısaltır. Hastalar en geç 1 hafta içinde toparlanarak iyileşebilir.

Omicron kaç gün sürüyor?

Koronavirüsün Omicron vayrantına yakalanan hastalar genelde 3 ile 4 gün içinde iyileşmektedir. Bağışıklığı zayıf olan bazı hastalarda bu süre 1 haftaya kadar uzayabilir. Eğer iyileşme süresi çok uzarsa bir sağlık kuruluşuna başvurarak genel tahliller yapılabilir ve vücudun durumuna bakılabilir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum