Koronavirüs (COVID-19) Bulunduğu Yüzeyde Ne Kadar Yaşar?

Koronavirüs, günlük hayatta birçoğumuzun temas ettiği yüzeylerde saatlerce hatta günlerce yaşayabilir. Bu yüzeyleri ve virüsün yaşama süresini anlattık.
Koronavirüs (COVID-19) Bulunduğu Yüzeyde Ne Kadar Yaşar?

İlk olarak 2019 yılının son çeyreğinde Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve giderek tüm dünyaya yayılan yeni koronavirüs, 600 milyondan fazla kişiye bulaşarak milyonlarca kişinin ölmesine neden oldu.

Dünyanın kabusu olan bu virüs sizlerin de bildiği gibi solunum yollu enfeksiyonlarına neden olabiliyor. Beraberinde solunum yoluyla insandan insana kolayca bulaşabiliyor ve yüzeylere bulaşarak temas yoluyla başka birine de geçebiliyor. Peki ya koronavirüsler bulunduğu yüzeyde ne kadar yaşıyor? İşte sorunun cevabı...

Koronavirüs Bulunduğu Yüzeyde Ne Kadar Yaşar?

Son zamanlarda yapılan çalışmalarla COVID-19 koronavirüsünün bulunduğu yüzeyde ne kadar yaşayabileceğini öğrenmeye çalışılıyor. Yapılan araştırmalarda koronavirüsün yaşama süresinin bulunduğu yüzeyin türüne göre değişiklik gösterdiğini ortaya koyuyor.

Bir takım bilim insanının SARS-CoV-2 yani koronavirüs üzerinde yaptığı çalışmalar, COVID-19'un bakır yüzeylerde 4 saate, karton yüzeylerde 24 saate kadar, plastik ve paslanmaz çelik yüzeylerde 2-3 güne kadar yaşayabildiğini gösteriyor. Araştırmacılar ayrıca bu virüsün düşmeden önce 2 saate kadar havada damlacık olarak asılı kalabileceğini belirtiyor.

Tüm bunların yanında insanlar bu korkutucu virüsün gündelik hayatta kullandıkları veya temas ettikleri birçok yüzeyde ne kadar yaşayabildiğini araştırıyor. Farklı ülkelerde bazı bilim insanları tarafından gerçekleştirilen araştırma ve denemeler sonucunda coronavirüsün çelik, plastik, cam, karton ve bakır yüzeylerde ne kadar barınabildiğini tahmini olarak söylüyor.

İşte koronavirüsün yüzeylerde kalma süresi:

Koronavirüs Çelikte Ne Kadar Süre Yaşar?

Koronavirüs Bulunduğu Yüzeyde Ne Kadar Yaşar?

Koronavirüs ortalama 2 ila 3 gün boyunca paslanmaz çelik yüzeylerde yaşayabiliyor. Yapılan araştırmalar bu durumun son derece büyük bir sorun olduğunu gösteriyor. Birçok olanda kullanılan çelik, günümüzde birçok ev eşyasında, toplu taşımalarda, musluklarda ve daha yüzbinlerce farklı nesnede sıklıkla kullanılan bir malzeme.

Kısacası hem kamuya açık alanlarda hemde evlerimizde bu madde sıklıkla kullanılıyor ve üzerine koronavirüs bulaştığında 3 gün boyunca başka birine geçme ihtimalini artırıyor. Özellikle her gün binlerce kişinin kullandığı toplu taşımalardaki tutma demirleri büyük tehlike saçıyor. Burada el dezenfektanlarının önemi bir kez daha gün yüzüne çıkıyor.

Koronavirüs Plastikte Ne Kadar Süre Yaşar?

Koronavirüs Bulunduğu Yüzeyde Ne Kadar Yaşar?

Koronavirüs plastik nesnelerde 2 ila 3 gün boyunca barındırabiliyor. Bu son derece korkutucu bir durum olarak görünüyor çünkü hayatımızda ki birçok nesne plastikten yapılıyor. Öte yandan plastiğin kullanım alanlarını göz önüne aldığımızda bu maddenin yeterince temizlenemediği görülüyor.

Bunu en basit şekilde örnekleyecek olursak plastikler günlük hayatın olmazsa olmazları arasında yer alan cep telefonlarında, cep telefonu kılıflarında, pet şişelerde, gıda kaplarında, asansör düğmelerinde ve lamba tuşlarında sıklıkla kullanılıyor. Her gün dokunulan bu alanlar virüsü taşımakta büyük rol oynuyor.

Koronavirüs Kartonda Ne Kadar Süre Yaşar?

Koronavirüs Bulunduğu Yüzeyde Ne Kadar Yaşar?

Covid-19 karton yüzeyde ortama 24 saate kadar barınabilmektedir. Bu son derece dikkat çekici bir sonuç olarak karşımıza çıkıyor. Neden mi? Özellikle son dönemlerde meydana gelen bu salgın sebebiyle bireyler kişisel mağazalara gitmek yerine alışverişlerini çevrimiçi sitelerden yapıyor. Bu da eve karton kutular içerisinde kargo gelmesine neden oluyor.

Eve aldığınız kargo birçok kişinin elinden geçerek size ulaşıyor. Bu durum kargo paketlerinin üzerinde virüs bulunabileceği anlamına geliyor. Kargolarınızı alırken bunu göz önünde bulundurmalısınız.

Koronavirüs Camda Ne Kadar Süre Yaşar?

Koronavirüs Bulunduğu Yüzeyde Ne Kadar Yaşar?

"Koronavirüs yüzeylerde ne kadar süre yaşayabilir?" sorusu üzerine yapılan araştırmalarda, virüsün yere ve sıcaklığa bağlı olarak cam üzerinde 4 gün kadar yaşayabildiğini söylüyor. Bu rapor daha önce ki dönemlerde insanlık hayatını tehlikeye artan ve günümüzde benzerliğiyle bilinen SARS-CoV virüsü üzerinden yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkarılmıştı.

Oldukça endişe verici olan bu durum, günlük hayatımızda cep telefonu ekranları, aynalar, araç camları ve pencereler gibi birçok farklı nesnede koronavirüsün 4 gün barınabildiğini gösteriyor.

Koronavirüs Bakırda Ne Kadar Süre Yaşar?

Koronavirüs Bulunduğu Yüzeyde Ne Kadar Yaşar?

Corona virüsünün bakır yüzeylerde ne kadar yaşadığı konusunda yapılan araştırmalar, bu virüsün bakır yüzeylerde yaklaşık 4 saat kadar hayatta kalabildiğini gösteriyor. Görünen o ki bu Covid-19 bakır yüzeylerde diğer yüzeylere göre çok daha az yaşayabiliyor.

Yüzeyler Koronavirüse Karşı Nasıl Temizlenmeli?

Koronavirüs Bulunduğu Yüzeyde Ne Kadar Yaşar?

Koronavirüse karşı alınabilecek en önemli önlemlerden bir tanesi, her daim temiz ve hijyenik bir ortamda bulunduğunuzdan emin olmanız olacak. Bu durum kişisel temizliğinizden ev ortamında kullandığınız nesnelere kadar birçok şeyi kapsayabilir. Her şeyden önce bulunduğunuz ortamı düzenli olarak havalandırmaya özen gösterin.

Öte yandan diğer aile üyeleriyle ortak kullandığınız alanları detaylı olarak bol su ve deterjanla dezenfekte edin. Yapacağınız temizliklerde muhakak eldiven kullanımına dikkat edin. Temizlik işlemleriniz bittiğinde bu eldivenleri derhal çöpe atın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Asemptomatik Kişiler Kimlerdir?Covid ve Mevsimsel Alerji Arasındaki Fark
İzolasyon ve Karantina Nedir?Meyve ve Sebzeler Nasıl Dezenfekte Olur?
Koronavirüs Hastaları Nelere Dikkat Etmeli?Koronavirüs Cevapsız Soruları
Covide Karşı Temizlemeniz GerekenlerKoronavirüs Kaç Derecede Yok Olur?

Koronavirüs temasla bulaşır mı?

Koronavirüs temas yoluyla da bulaşabilir. Bunun anlamı koronavirüsün derimizden içeri girmesi değildir. Elimize bulaşan virüsün elimizi ağız, burun ya da göze dokunmamızla vücudumuza girmesi anlamına gelir. Bu sebeple özellikle de dışarıda dokunulan yerlere dikkat edilmeli ve eller temiz tutulmalıdır.

Dezenfektan koronavirüsü öldürür mü?

Dezenfektan ve kolonya gibi alkol içerikli temizleyiciler koronavirüsü öldürebilir. Bu sebeple dışarıda el temizliği için bu ürünlerden yardım alınabilir. Elinizi sık sık temizleyerek koronavirüsten korunabilir ve kendinizde virüs varsa da çevreye bulaştırmayı önleyebilirsiniz.

Telefon koronavirüs taşır mı?

Telefonlar plastik ve cam malzemeden üretildiği için üzerinde koronavirüsü uzun süre boyunca taşıyabilir. Bunun için dışarıdan eve gelindiğinde telefonlar mutlaka dezenfekte edilmelidir. Böylece dışarıdaki mikropların eve taşınması önlenebilir. Evde temiz bir şekilde telefonunuzu kullanabilirsiniz.

Kargo paketinde koronavirüs olabilir mi?

Koronavirüsün karton kağıtlar üzerinde uzun süre canlı kaldığı tespit edilmiştir. Bu sebeple hasta bir kişi kargo paketine dokunduğunda pakete virüs bulaşabilir. Siz bu paketi elinize aldığınızda ve elinizi yıkamadan ağız ya da burnunuza götürdüğünüzde virüs size de geçebilir. Kargo paketlerinin açıldıktan sonra hemen çöpe atılması ve ellerin yıkanması önemlidir.

Yüzeyler nasıl dezenfekte edilir?

Çeşitli yüzeylerin dezenfeksiyonu için yüzeyin özelliğine uygun bir kimyasal malzeme kullanılabilir. Bunlar deterjan, sabun ve dezenfektanlar olabilir. Saydığımız ürünlerle mikrop ve bakteriler kolayca öldürülebilir. Burada dikkat edilmesi gereken tek nokta tek başına su kullanılmamasıdır. Sadece suyla ve nemli bezle temizlik yapmak yeterli değildir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum