Koronavirüs (Covid-19) İle İlgili Cevabı Bulunamamış 7 Soru

Araştırmalar ne kadar sürse de Covid-19 hakkında cevabı bilinmeyen birçok soru bulunuyor. İşte koronavirüs hakkında cevabı olmayan 7 soru!
Koronavirüs (Covid-19) İle İlgili Cevabı Bulunamamış 7 Soru

Bilindiği gibi 2019 yılının Aralık ayında Çin'in Wuhan kentinde Koronavirüs (Covid-19) hastalığı ortaya çıktı ve tüm dünyayı etkisi altına aldı. Salgın gizemli başlangıcıyla birlikte dünyada pek çok soruyu da gündeme getirdi. Kimi sorular cevaplandı, kimi cevapsız kaldı. İçeriğimizde koronavirüs hakkında cevaplanamayan soruları araştırdık.

Koronavirüsle İlgili Cevapsız Kalan Sorular

Koronavirüs tüm ülkeleri etkileyen bir salgın olsa da bazı soruların cevaplarını bulmak mümkün olmadı. Birçok ülkede yürütülen araştırmalar, yapılan sorgulamalar ve kurumların yayınladığı raporlar bazı soruların cevabı için yeterli değil.

İşte Covid-19 ile ilgili cevapları bulunamayan sorular;

1. Koronavirüse Kaç Kişi Yakalandı?

Koronavirüsle İlgili Cevapsız Kalan Sorular

Koronavirüsle ilgili her gün değişen vaka sayısı "Virüse kaç kişi yakalandı?" sorusunu cevaplıyor gibi görünse de aslında bu doğru değil. Çünkü basit gibi görünen bu sorunun cevabı için testler yeterli gelmiyor. Belirti göstermeyen vakalar, hasta olduğu halde test yaptırmayanlar ve hastalığı hafif atlattığı için fark etmeyenler toplam vaka sayısına dahil değil.

Devletler yaptıkları test sonuçlarında rakamlar açıklasa da gerçek sayıların çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor. Virüsü taşıyıp da hiç hastalık belirtisi göstermeyen kişilerin sayısının bilinmemesi, gerçek sayının ortaya çıkmasını da zorlaştırıyor. Bugüne kadar 600 milyondan fazla koronavirüs vakası tespit edilmiş olsa da bu sayı çok daha fazla olabilir.

2. Koronavirüste Gerçek Ölüm Oranı Ne Kadar?

Koronavirüsle İlgili Cevapsız Kalan Sorular

Koronavirüste gerçek vaka sayısının tam olarak bilinmemesi hastalığın ölüm oranını da etkiliyor. Çünkü vaka sayısı eğer tahmin edilenden çok daha fazlaysa ölüm oranı daha az demektir. Şu anda hastalığın öldürme oranı %1 olarak hesaplansa da bu oran gerçek değil. Virüsü kapan ve hastalık belirtisi yaşamayan kişileri bu hesaba katılırsa ölüm oranı daha düşebilir.

3. Koronavirüsün Temel Belirtileri Neler?

Koronavirüsle İlgili Cevapsız Kalan Sorular

Uzamanlar hastalığın iki ana belirtisini yüksek ateş ve kuru öksürük olarak ifade ediyor. Hastalık şüphesi olan kişide bu iki belirtiler takip ediliyor. Bunun yanında bazı hastalar ishal, baş ve boğaz ağrısı, koku-tat hislerinin kaybolması gibi belirtiler de gösterebiliyor. Kişiden kişiye değişen bu belirtiler hastalığın temel belirtilerinin ne olduğunu saklıyor.

Hastalığın belirtilerini gizemli kılan diğer faktör ise varyantlar. Koronavirüsün yeni çıkan varyantları hastalığın ana belirtilerini de değiştiriyor. Bazı varyantlarda daha önce koronavirüste sık görülmeyen burun akıntısı görülüyor. Bu durum belirtilerin sabit kalmasını önlüyor ve koronavirüsün grip ve nezle gibi başka hastalıklarla karıştırılmasına neden oluyor.

4. Koronavirüs Salgınında Çocukların Önemi Nedir?

Koronavirüsle İlgili Cevapsız Kalan Sorular

Koronavirüsü’nü en hafif atlatan kişilerin başında çocuklar geliyor. Büyük bir bölümü hastalığı diğer yaş gruplarına oranla çok hafif geçiriyor. Bu nedenle en düşük ölüm oranı çocuklarda bulunuyor. Hastalığı ağır geçiren çocuklar da az da olsa görülüyor.

Tüm bunların yanında çocuklar süper yayıcı olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü çocuklar belirtileri hissetmezken; park, okul vb. gibi sosyal alanlarda birçok kişiyle etkileşimde bulunuyor. Bu nedenle virüsün yayılmasında son derece etkili olabiliyorlar. Tüm bunlara rağmen çocukların koronavirüsün yayılmasında nasıl bir rol oynadığı henüz bilinmiyor.

5. Koronavirüs Nasıl Yayıldı ve Kaynağı Ne?

Koronavirüsle İlgili Cevapsız Kalan Sorular

Koronavirüs, Aralık 2019’da ilk olarak Çin’de görüldü. Wuhan kentinde ilk vakaların görüldüğü ve virüsün buradan yayıldığı belirlendi. Koronavirüsün kaynağı ile ilgili birçok kişinin hemfirkir olduğu tek konu bu. Zoonotik kaynaklı virüsün nasıl ortaya çıktığı, hangi hayvandan geçtiği hala bir sır.

Covid-19'a benzer bir virüsün yarasalarda olduğu ifade ediliyor ancak insanlara direkt olarak yarasadan değil, bir ya da daha fazla hayvan türüne geçtikten sonra insana bulaştığı düşünülüyor. Bu yayılım zincirindeki hayvanlardan birinin pangolinler olduğu görüşü hakim ancak yılan gibi başka teoriler de var. Sayılan hiç bir teori tamamen kanıtlanmış ve kabul edilmiş değil.

6. Koronavirüsün Neden Bazı Kişilerde Ağır Seyrediyor?

Koronavirüsle İlgili Cevapsız Kalan Sorular

Bilindiği gibi Covid-19 bazı kişilerde ölümle sonuçlanırken bazı kişilerde de hiç belirti göstermiyor. Konuyla ilgili araştırmalar devam etse de bunun nedeni henüz bilinmiyor. Bilim insanları şu anda bu durumu bağışıklık sistemi ve genetik formlar olarak açıklasa da konuyla ilgili detaylı araştırmalar devam ediyor.

Birçok kişinin de tanık olduğu gibi diyabet ve astım gibi önemli hastalıklara sahip kişiler risk grubunda yer alsa da bu hastalar bazen koronavirüsü çok hafif geçiriyor. Buna karşılık hiç bir hastalığı olmayan sağlıklı insanlar virüsü ağır geçirebiliyor hatta ölebiliyor. Üstelik bu durumda yaş faktörü de fark etmiyor. Gençler de hastalığın kurbanı olabiliyor. Kısacası bu konu hala bir sır.

7. Koronavirüse Neden Birden Fazla Kez Yakalanılıyor?

Koronavirüsle İlgili Cevapsız Kalan Sorular

Birçok virüs hastalığı bir kez geçirildikten sonra bir daha tekrar etmiyor. Ancak koronavirüste bu durum çok farklı. Hastalığı geçiren bir kişi 3 ile 6 ay sonra tekrar koronavirüse yakalanabiliyor. Çünkü vücutta koronavirüse karşı geliştirilen antikorlar bir süre sonra azalıyor ve vücut hastalığa karşı yeniden savunmasız kalıyor. Ayrıca değişen varyantlar bu antikorları da geçebiliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Asemptomatik Kişiler Kimlerdir?Covid ve Mevsimsel Alerji Arasındaki Fark
İzolasyon ve Karantina Nedir?Meyve ve Sebzeler Nasıl Dezenfekte Olur?
Koronavirüs Hastaları Nelere Dikkat Etmeli?Her Gün Dezenfekte Edilmesi Gerekenler
Koronavirüsün Yüzeylerde Yaşama SüreleriKoronavirüs Kaç Derecede Yok Olur?

Covid geçiren bir daha olur mu?

Koronavirüs geçirenler tekrar koronavirüse yakalanabilir. Çünkü koronavirüs vücutta tam bir bağışıklık yaratmaz. Oluşturduğu antikorlar bir kaç ay vücutta kalır ve vücudu koruyabilir ancak bu geçicidir. Yani antikorlar azaldığında kişi yeniden koronavirüse yakalanabilir, hastalığı hafif ya da ağır atlatabilir.

Koronavirüsten kimler daha fazla etkilenir?

Koronavirüs hamileler ve yaşlıların yanı sıra diyabet, astım ve KOAH gibi hastalıklara sahip olanlarda ağır seyredebilir. Bu durum sadece yüksek ihtimaldir. Bu hastalığa ve durumlara sahip olanlar da hastalığı hafif geçirebilir, aynı şekilde hiç bir sağlık problemi olmayanlar da hastalığı ağır atlatabilir.

Sirke koronavirüsü önler mi?

Sirke kullanımının koronavirüsü önlemekle bir alakası yoktur. Bu sadece halk arasında yayılan bir bilgidir. Sirke ile koronavirüsten korunmak ve koronavirüsü atlatmak mümkün değildir. Bunun yerine temizlik ve sosyal mesafe kurallarına dikkat edilmesi daha güvenlidir.

Korona kaç yıldan beri var?

Esas koronavirüsler 1960'larda ortaya çıkarılmıştır. Hayvanlarda görülen bu virüslerin birçok farklı türü bulunur. 2019'da ortaya çıkan Covid-19 virüsü koronavirüs ailesinin bir üyesidir. Hayvanlardan insanlara geçtiği düşünülen bir virüstür. Adına Sars-Cov 2'de denilmektedir.

Türkiye ilk vaka ne zaman oldu?

Türkiye'de ilk koronavirüs vakası 11 mart 2020'de ortaya çıkmıştır. Bu tarihten sonra Türkiye'de koronavirüs vaka sayısı hızla artarak 16 milyonu geçmiştir. Ölümler ise 100 bini aşmıştır. Hala vaka ve ölüm artışı devam etmektedir.

COVID-19'a neden bu isim verildi?

Covid-19, virüsün koronavirüs ailesinden gelmesi ve 2019'da ortaya çıkması nedeniyle bu ismi almıştır. Kendisinden önceki koronavirüslerle karıştırılmaması için böyle bir yol izlenmiştir. Aynı zamanda adına SARS-Cov 2'de denilmektedir. Bu isim de koronavirüsün 2002'de çıkan bir başka türü olan SARS-Cov 1 ile karıştırılmaması için verilmiştir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum