Koronavirüse Yakalandığını Düşünenler Nelere Dikkat Etmeli

Birçok kişi koronavirüse yakalanırsa ne yapacağını bilmiyor.Peki, virüsün bulaştığı kişi ilk olarak ne yapmalı, hangi önlemleri almalı? Cevaplar yazımızda.
Koronavirüse Yakalandığını Düşünenler Nelere Dikkat Etmeli

Dünya üzerinde hızla yayılan Koronavirüs, 600 milyondan fazla kişiyi enfekte etti, milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Bu durum koronavirüs salgınında herkese bir sorumluluk yükledi. Hasta olduğunu anlayanlar ve belirti gösterenlerden daha dikkatli davranmaları ve gerekli tedbirleri almaları istendi.

Peki, koronavirüs belirtisi gösterenler ne yapmalı? Gelin, virüsün daha fazla insana bulaşmasını engellemek için yapılması gerekenlere bir göz atalım.

Koronovirüs Belirtileri Olan Kişiler Nelere Dikkat Etmeli

Coronavirüs insandan insana bulaşan bir yapıda olduğu için, siz de virüsü fark etmeden başkalarına bulaştırabilirsiniz. Bu sebeple belirti gösterir göstermez önlemlerinizi almalısınız.

İşte koronavirüse belirtisi olanların yapması gerekenler:

1. Test Yaptırmak

Koronovirüs Belirtileri Olan Kişiler Nelere Dikkat Etmeli

Koronavirüs belirtisi gösterenlerin ilk yapması gereken şey test yaptırmaktır. Bunun için öncelikle maske ve izolasyon önlemlerini almalı ve sağlık kuruluşlarına başvurmalısınız. Mümkünse kendi aracınızı kullanmalı ya da yakınlarda bulunan bir hastaneye gitmelisiniz. Kimseyle temas etmemeye çalışarak hastaneye ulaşıp test yaptırmalısınız.

2. Önlem Almak

Koronovirüs Belirtileri Olan Kişiler Nelere Dikkat Etmeli

Virüsün temas, solunum yolu gibi bulaşıcı yollarının olduğunu düşünürsek, hapşırma esnasında ya bir kerelik peçeteler kullanılmalı ya da dirsek içine doğru hapşırılmalıdır. Bu sayede havaya yayılabilecek damlacıklar önlenir ve başka birinin hastalığı kapmasının önüne geçilebilir. Elimizde hapşırırsanız başka bir yere dokunmamalı ve kısa sürede elinizi dezenfekte etmelisiniz.

3. İzolasyon Sağlamak

Koronovirüs Belirtileri Olan Kişiler Nelere Dikkat Etmeli

Koronavirüsün başkalarına bulaşmaması için karantina şartlarına uymak ve izolasyonu sağlamak çok önemli. Mümkünse aile bireylerinden uzaklaşmalı ve tek kişilik odalarda kalmalısınız. Hastalığı evden dışarı çıkmadan geçirmeniz hem sizi hem de çevreyi koruyabilir.

4. Bolca Dinlenmek

Koronovirüs Belirtileri Olan Kişiler Nelere Dikkat Etmeli

Koronavirüsün bilinen kesin ve net bir tedavisi henüz bulunamadı. Bu hastalığı atlatmanın yolu bağışıklık sistemini güçlendirmek ve dinlenmekten geçiyor. Bunun için koronavirüs belirtileri gösteriyorsanız ve hasta olduğunuz kesinleştiyse bol bol dinlenmelisiniz. Bu sırada doktorunuzun önerdiği destekleyici ilaçları da kullanmanız önemli.

5. Sıvı Tüketmek

Koronovirüs Belirtileri Olan Kişiler Nelere Dikkat Etmeli

Koronavirüs hastalarına en çok önerilen şeylerden biri bol sıvı alımıdır. Bol su içerek vücudu güçlendirebilir ve yenileyebilirsiniz. Bu sayede koronavirüsün neden olduğu yüksek ateş ve ishal ile kaybedilen suyu geri kazanabilirsiniz. Ayrıca su tüketimini azaltan çay ve kahve içimine de ara vermelisiniz.

6. Hijyen Sağlamak

Koronovirüs Belirtileri Olan Kişiler Nelere Dikkat Etmeli

Koronavirüse yakalandıktan sonra evdeki virüs yükünü azaltmak için aralıklarla ev havalandırmalı, çevrede hijyen sağlanmalıdır. Yatak çarşafları ve yastıkları değiştirilebilir, tuvalet gibi önemli yerler temizlenebilir. Ayrıca kullandığınız bardak, tabak, çatal ve çeşitli kişisel eşyalarınızı ailenin diğer üyelerinden ayrı tutmalı ve sık sık temizlemelisiniz.

Kısaca belirtmek gerekirse, virüs taşıma ihtimali olan kişiler panik yapmadan en yakın sağlık merkezine gerekli önlemlerini alıp gitmeli, eğer belirtileri ağırsa Sağlık Bakanlığı’nca belirtilen gerekli kurumlarda tedavi sürecini geçirmelidir. Bu süre zarfında evde tedavi yöntemi uygulanıyorsa, aynı şekilde evde de gerekli tedbirleri almalı ve toplumla ilişkisini hastalığı tamamen atlatana kadar kendisini karantinaya almalıdır.

Koronavirüs Belirtileri Nelerdir?

Koronovirüs Belirtileri Olan Kişiler Nelere Dikkat Etmeli

Öncellikle, Coronavirüs belirtileri arasında kendisini belli eden özellikler bulunmakta. Bunlarda en önemlileri yüksek ateş, baş ağrısı, kuru öksürük ve hafif ishal belirtileridir. Hastalığın başlangıcında görülen bu belirtilere daha sonra nefes darlığı, göğüs ya da sırt ağrısı ve kas ağrıları eklenebilir.

Koronavirüs belirtileri arasındaki nefes darlığında artış görülürse kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Çünkü hastalığın seyri ağırlaşıyor olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Asemptomatik Kişiler Kimlerdir?Covid ve Mevsimsel Alerji Arasındaki Fark
İzolasyon ve Karantina Nedir?Koronavirüs Kaç Derecede Yok Olur?
Meyve ve Sebzeler Nasıl Dezenfekte Edilir?Koronavirüs Cevapsız Soruları
Covide Karşı Temizlemeniz GerekenlerKoronavirüs Yüzeyde Yaşama Süreleri

Corona virüsün ilk belirtileri nasıl olur?

Koronavirüsün ilk belirtileri kişiden kişiye göre değişir. Kiminde kas ağrılarıyla başlayan belirtiler kiminde öksürükle ortaya çıkabilir. Bunun için hastalığın tüm belirtilerini bilmeli ve ona göre hareket edilmelidir. Eğer belirtilerden biri dahi görüldüyse hemen önlem alınmalı, hastalığın kesinleştirilmesi için test yapılmalıdır.

Temaslı bir kişi test yaptırabilir mi?

Koronavirüs temaslısı bir kişi test yaptırabilir. Temaslı olmanız koronavirüs kaptığınız anlamına gelmez ama durumu kesinleştirmenin en iyi yolu PCR testi yaptırmaktır. Bunun için temaslı olduğunuzu öğrendikten sonra belirtileri takip edebilir ve kendinizi çevrenizden izole edebilirsiniz.

Evde koronavirüs tedavisinde neler yapılmalı?

Evde koronavirüs tedavisi görürken bol sıvı tüketilmeli, vitaminli yiyeceklerle beslenilmeli, öğünler atlanılmamalı ve doktorun önerdiği ilaçlar kullanılmalıdır. Bununla birlikte bol bol dinlenmek de tedavinin seyri için önemlidir. Önerilenlere uyarak koronavirüsün iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz.

Koronavirüste sıvı tüketmek neden önemli?

Koronavirüste birçok doktor sıvı tüketiminin artırılması gerektiğini söylüyor. Bunun nedeni koronavirüs belirtileri arasında yüksek ateş ve ishalin bulunması. Bu iki belirti vücuttaki suyun hızla kaybolmasına ve sıvının azalmasına neden olur. Eğer kaybedilen suyu yerine koymazsanız daha bitkin ve yorgun hissedebilir ve başka sorunlara davetiye çıkarabilirsiniz.

Koronaya banyo iyi gelir mi?

Koronavirüse yakalanmayı engellemek için sık sık banyo yapmak işe yaramaz. Ayrıca koronavirüs tedavisi görürken de banyo yapmanın artı bir yararı yoktur. Banyo yaparken kullanılan suyun sıcaklığı vücut sıcaklığını önemli ölçüce etkilemez, virüsleri öldüremez. Ancak çok yüksek ateşiniz varsa ılık suyla duş alabilirsiniz ama suyun ılık olmasına dikkat etmelisiniz.

Korona temaslı kişi ne yapmalı?

Koronavirüs temaslısı bir kişi maske kullanımına özen göstermeli ve çevresinden izole olmalıdır. Eğer belirtiler ortaya çıkarsa ve kendine koronavirüs olduğundan şüphe derse kişi hastaneye giderek test yaptırabilir. Böylece test sonucuna göre hareket edebilir. Temaslı olmanız pozitif olduğunuz anlamına gelmez. Eğer gerekli tedbirleri aldıysanız hastalığa yakalanmayabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum