Doğru Köpek Beslenmesi: Köpekler Ne Yer?

Her yaşta ve dönemdeki köpeklerin beslenmesi hakkında bilmeniz gerekenleri sizler için bir araya getirdik. Yavru, yetişkin ve yaşlı kediler için doğru beslenme rehberi ve gelişimi..
Doğru Köpek Beslenmesi: Köpekler Ne Yer?

Köpeklerde Beslenme ve Gelişim

Köpeklerde Beslenme

Köpeklerin gelişim sürelerini, beslenme gereksinimlerine göre 4 döneme ayırabilmekteyiz. Bunlar:

  • Yeni Doğan Köpeklerde Beslenme
  • Süt Emme Döneminde Beslenmesi: Doğum-2ay
  • Sütten Kesilme Döneminde Beslenme: 1,5 ay-2ay
  • Büyüme ve Gelişme Döneminde Beslenme: 2 aydan-12-18 aya kadar

1. Yavru Köpeklerde Beslenme

Köpeklerde Beslenme

Köpeklerde günlük öğün sayısı olanaklara göre ayarlanır ve öğün sayısı yaş büyüdükçe azalır. Köpeklerin öğünlerinin şu şekilde olması önerilmektedir:

  • 2 aylık bir köpeğe günde 4 kez
  • 5 aylık bir köpeğe 3 kez
  • 6 aylık bir köpeğe günde 2 kez
  •  Yetişkin bir köpeğe günde 1 kez yemek vermek yeterlidir.

İlginizi çekebilir: Yavru Köpekler Ne Yer?


1.1. Yeni Doğan Köpeklerde Beslenme

Köpeklerde Beslenme

Yeni doğan yavru köpekler için anne sütündeki koruyucu maddeler çok önemlidir. Doğumun hemen sonrasında anne sütünden aldıkları antikorlar yavruları hastalıklara karşı korumaktadır. Bu koruyucu maddeler yavru için önemli olduğundan, doğumdan hemen sonra, ilk 24 saat içerisinde yavrunun emzirilmesi çok önemlidir.

İlginizi çekebilir: Yavru Köpek Nasıl Eğitilir?


1.2. Süt Emme Döneminde Beslenme

Köpeklerde Beslenme

Yavrular yaklaşık 6-8 haftalık oldukları zaman sütten kesilmeye başlarlar. Sütten tam olarak kesilmeden bu süreçte yavru katı gıdalara yavaş yavaş geçiş yapılması gerekmektedir. Bu dönemlerde besinsel olarak gereksinimleri profesyonel köpek mamaları ile sağlanabilir. Yavrular 3-4 hafta boyunca günde 4-6 kere anne sütüyle beslenmelidir.

Anne sütü tek yavruların gelişimi için tek başına 5 hafta kadar verilmesi yeterlidir. Çünkü bu süreden itibaren yavruların ihtiyaçları anne sütü tek başına karşılayamamaktadır. Bu nedenle anne sütünün yanında ek gıdalarında verilmesine başlanmalıdır.

Yavru köpekler çeşitli nedenlerden dolayı anne sütü ile beslenemiyorsa, ilk 8 gün içerisinde 8 kez süt verilmesi tavsiye edilmektedir. Daha sonra 3 haftaya kadar günde 5-6 kez, sütten kesilene kadar ise 4 kere süt verilmesi gerekmektedir.

İlginizi çekebilir: Köpekler Süt İçer mi?


1.3. Sütten Kesilme Döneminde Beslenme

Köpeklerde Beslenme

Birçok köpek yavrusu en geç 8 haftalık olduklarında sütten kesilmektedir. Anne sütünün kesilmesine yakın dönemde, katı gıda takviyelerine başlanması gerekmektedir. Bu dönemde yüksek kaliteli yavru mamaları su ile yumuşatılarak verilebilir. Yavrulara günde en az 3 kez mama verilmesi tavsiye edilmektedir. 

İlginizi çekebilir: Köpek Mama Kabı Nasıl Olmalı?


1.4. Büyüme & Gelişme Döneminde Beslenme

Köpeklerde Beslenme

Anne sütü kesildikten sonra, yavru köpeklerin yüksek besin değerindeki gıdalar ile beslenmesi çok önemlidir. Mamalarda protein, kalsiyum, yağ ve enerji miktarlarının gereğinden fazla olması çok hızlı kilo almalarına neden olabileceği gibi, eksik besin değerine sahip olan mamalar da bağışıklık sistemini ve gelişimini zayıflatabilmektedir.

Kalitesiz mama tercihi ayrıca yavru köpeklerde kemiklerde ve eklemlerde rahatsızlıkların oluşmasına neden olabilmektedir. Bu neden yavru köpeklerin farklı formülasyondaki mamalar ile beslenmeleri tavsiye edilmektedir.

İlginizi çekebilir: Hipoalerjenik Köpek Mamaları


2. Yetişkin Köpeklerde Beslenme

Köpeklerde Beslenme

Küçük ırk köpeklerde 12, büyük ırk köpeklerde ise 18 aylığa ulaşıldığında artık yavru mamasının yerini yetişkin mamaları almalıdır. Ancak bu mama değişikliğinin ani bir şekilde olmaması oldukça önemlidir. Değişikliği yavaş yavaş birkaç güne yayarak, daha önceki maması ile karıştırarak yapılması tavsiye edilmektedir. Ani mama değişikliği köpeğin sindirim sistemi açısından zararlı olabilmektedir. Bu nedenle mama değişiklikleri bu geçiş süreci ile yapılmalıdır.

  • Köpekler 5-7 yaşlarına kadar yetişkin mamaları ile beslenmelidir. Bu dönemlerde "Adult" olarak adlandırılan mamalar verilmelidir. Herhangi bir sağlık sorunu olmayan köpekler için, tavuklu, kuzu etli ve balıklı olmak üzere değişik tipte mamalar mevcuttur. 
  • Kilo almaya yatkın yada aşırı kilolu köpekler için "Light" mamalar tercih edilmelidir. Fazla hareketli ve görev köpekleri için de özel içerikli mamalar mevcuttur.
  • Büyük ırk köpeklerde genellikle karşılaşılan eklem gelişimi ve kalça çıkığı sorununa yönelik geliştirilmiş özel mamalar tercih edilmelidir. Küçük ırk köpeklerin rahat tüketebilmesi için, ağız yapılarına uygun, küçük taneli mamalar da mevcuttur. 
  • Köpeğinizin ırkına, özelliklerine ve yaşına uygun olan mamayı seçmeniz, onun kaliteli ve sağlıklı bir hayat sürebilmesi için son derece önemlidir. 

İlginizi çekebilir: Kısırlaştırılmış Köpek Mamaları


3. Yaşlı Köpeklerde Beslenme

Köpeklerde Beslenme

Köpeklerde yaşlılık dönemi büyük ırklarda 5, küçük ırklarda ise 7 yaşlarında başlamaktadır. Köpeklerinizin uzun, kaliteli ve sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için yaşlılık dönemlerinde de beslenmelerine önem vermek gerekmektedir. Köpeğinizin yaşlılık döneminde ihtiyaçlarını karşılayabilecek mamalar tercih etmeniz gerekmektedir. 

Yaşlı köpeklerinize vereceğiniz diet mamalar, "senior" yada "mature" olarak adlandırılmaktadır. Yaşlılık döneminde köpeklerin ihtiyaçların karşılanabilmesi, yaşamlarını uzatacaktır. Köpeğiniz yaşlandığında ona özen göstermeli ve özel mamalar ile beslemeniz gerekmektedir. Bunun nedenlerini ise şu şekillerde sıralayabilir:

  • Ağız ve diş sağlığı yaşlandıkça bozulacağı için, kuru mama ile beslemek daha da önem kazanacaktır.
  • Yaşlı köpekler, özellikle böbrek problemlerine eğilimlidirler ve fazla miktardaki fosfor ileri böbrek hasarına neden olabilir.
  • Fazla miktarda tuz içeren gıdalar yüksek kan basıncına sebep olabilir. Yüksek tuzlu gıdalar böbrek ve kalp rahatsızlıklarının oluşmasına neden olur.
  • Yaşlı köpekler için hazırlanan mamalarda karbonhidratlar, yağlar, proteinler, tuz, fosfor, kalsiyum, vitaminler son derece iyi ayarlanmıştır ve özellikle diyabete yatkın olan köpeklerin, yüksek tansiyonu olan köpeklerin ve kemiklerde problemleri olan yaşlı köpeklerin korunması için bu mamaları tercih etmek önemlidir.
  • Köpeklerinizin beslenmesi özen göstermeniz ve düzenli veteriner hekim kontrolüne götürmeniz, sağlıklı ve mutlu bir yaşlılık dönemi geçirmesine neden olacaktır.

İlginizi çekebilir: Sindirim Hassasiyeti Köpek Mamaları


4. Hamile ve Süte Veren Köpeklerin Beslenmesi

Köpeklerde Beslenme

Gebelik sürecinde olan anne köpekler, yavru köpek mamalarıyla beslenmelidir. Çünkü yavru köpek mamalarının içerisindeki yüksek besin değeri, protein ve enerji köpeklerin bu dönemde ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Doğumun ardından ilk gün anneye yiyecek verilmemesi önerilir. Anne doğum sonrası plasentayı ve tüm bebek keselerini yavrularını temizlerken yiyecektir. Bu işlem annenin süt salınımı ve sütünün artması için gerekli bir süreçtir. Doğumun ardından bol bol temiz, taze ancak soğuk olmayan içme suyu verilmesi gerekir.

Doğum sonrası anne köpeğin yem tüketimi artacaktır. Bu artış, annenin süt vermesinden kaynaklanır. Bu nedenle anne bu dönemde yediği mamalardan gerekli enerjiyi almalıdır. Yediği mamaların miktarı ve kalitesine dikkat etmek gerekir. Bol protein ve enerji içeren mamaların verilmesine özen gösterilmelidir. Hamile ve süt veren köpeklerin beslenmesi üzerine tavsiyeler şu şekildedir:

  • Protein, karbonhitrat, vitamin ve mineral madde miktarı yüksek olan mamalar tercih edilmelidir. Artan enerji ihtiyacını karşılamak süt üretimi ve bebeklerin gelişimi için önemlidir.
  • Günlük miktarı az, öğün sayısı fazla olacak şekilde besleyin. Mama günde 2-3 öğün olarak verilmelidir.
  • Hamileliğin sonuna doğru mama miktarını 1-1,5 kat arttırmanız gerekmektedir. Kaliteli ve doğru mamalar tercih ettiğinizde köpeklerinize dışarıdan vitamin ve mineral katkısı yapmanıza gerek kalmayacaktır.

İlginizi çekebilir: Hamile ve Emziren Köpek Mamaları


Önerilen İçerik: En İyi Köpek Maması Markaları

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum