Kanser Riskini Azaltmanıza Yardımcı Olacak 12 Etkili Yöntem

Bu haberimizde kanser riskini azaltan besinler ve kansere yakalanma riskini azaltan önlemlere değineceğiz.
Kanser Riskini Azaltmanıza Yardımcı Olacak 12 Etkili Yöntem

Kanser Riskini Azaltmanın Yolları

Kanser, birçok neden ile vücudumuza sızmayı başarabiliyor. Her kanserin farklı bir hikayesi vardır. Tabi genetik olanlar da vardır. Günümüzde artık çoğunun tedavisi bulunmaktadır. Bizler de, kanser riskini azaltmak için neler yapabiliriz, onları sizler için derledik.

İşte kanser riskini azaltmak için yapılması gerekenler;

1. Formaldehit Maddelerden Uzak Durun

Kanser Riskini Azaltmanın Yolları

Arabalarımızın egzozundan çıkan duman buna en önemli örnektir. Mümkün olduğunca uzak durmalıyız. Sigara içilen bir ortamdan uzaklaşmak, fazla dumanlı ortamlara girmemek kanser riskini azaltmaktadır.

2. Tütün Mamullerini Kullanmayın

Kanser Riskini Azaltmanın Yolları

Sigaranın zararlarını saymakla bitiremeyiz. Vücudumuzun hemen hemen her bölgesine mutlaka zararı dokunmaktadır. İçinde bulunan onlarca zararlı madde, kanseri tetiklemektedir. Akciğer kanserinin en belirgin nedeni sigaradır.

3. D Vitamini Takviyesi Alın

Kanser Riskini Azaltmanın Yolları

Vücudunuz için yararlı olan D vitamini kanser riskini azaltır. Alacağımız bol miktarda D vitamini, kanser riskini 4 kat oranında azaltıyor. Bu vesile ile uzman doktorlar yardımıyla kanımıza bol miktarda D vitamini takviyesi yapmalıyız.

4. Bol Sebze ve Meyve Tüketin

Kanser Riskini Azaltmanın Yolları

Öğünlerimizin hepsinde sebze ve meyve kullanmaya özen göstermeliyiz. Tükettiğimiz sebzeler mide kanserine karşı savaşmamızda büyük rol oynamaktadır. Günlük en az bir meyve tüketmek kanser riskini önler.

5. Yağ Tüketimine Dikkat Edin

Kanser Riskini Azaltmanın Yolları

Yediğimiz besinlerin yağ oranına dikkat etmeliyiz. Az yağlı ve yağsız besinleri tüketmeliyiz. Yağ oranı fazla olan besinler, kanser riskini oldukça arttırmaktadır. Özellikle kırmızı ette bulunan yağ oranını göz önünde bulundurmalısınız.

6. Spor Yapın

Kanser Riskini Azaltmanın Yolları

Spor yapmak, huzurlu ve sağlıklı hayatın en önemli yapıtaşlarından bir tanesidir. Kilomuza ve yağ oranımıza dikkat ederek, düzenli de spor yaparak kanser riskini azaltmayı başarabiliriz. Sabahları yürüyüş yapmakta kanser riskini azaltmada etkilidir.

7. Güneş Işığından Korunun

Kanser Riskini Azaltmanın Yolları

Cilt kanseri, günümüzde oldukça fazla rastlanan kanser türlerindendir. Bunun da en büyük sebebi, güneşten bize geçen ultraviole ışınlarıdır. Bu olumsuz etkilerden korunabilmek için, güneş ışınlarının tam dik olduğu öğle saatlerinde dışarıda bulunmamaya özen göstermeliyiz.

8. Antioksidan Besinler Tüketin

Kanser Riskini Azaltmanın Yolları

Kanser riskine karşı verdiğimiz mücadelede, C ve E vitamini içeren besinler tüketerek arkamızı sağlama alabiliriz. Doğal antioksidan içeriği yüksek olan besinlere yönelerek kanser riskini azaltabilirsiniz.

9. Doktor Kontrolünü Unutmayın

Kanser Riskini Azaltmanın Yolları

Bir veya iki ayda bir doktora başvurarak kontrollerinizi yaptırmak son derece faydalıdır. Özellikle hastalıkların erken teşhisi için önemlidir. Devamlı olarak doktorumuza gözüküp, kontrollerimizi yaptırmak, hastalıklara karşı önem almanızı sağlar.    

10. Stresten Uzak Durun

Kanser Riskini Azaltmanın Yolları

Öncelikle hepimiz insanız ve zor zamanlar geçirebiliyoruz. Önemli olan, kendimizi bu stresli dönemlerden çabuk kurtarmaktır. Çünkü, stres tüm sağlık sorunlarını tetiklemektedir. Kanseri de tetikleyen stresten olabildiğince uzak durun.

11. Şeker Tüketimine Dikkat Etmeliyiz

Kanser Riskini Azaltmanın Yolları

Şeker insan sağlığının önemli düşmanlarındandır. Şekeri ve karbonhidratı fazla tüketmek, başta kanser olmak üzere birçok sağlık sorununu beraberinde getirmektedir. Olabildiğince az şeker tüketerek kanser olma riskini düşürebilirsiniz.

12. Bol Bol Su İçin

Kanser Riskini Azaltmanın Yolları

Su insan vücudu için en önemli şeydir. Bol bol tüketilmesi gerekir. Suyun önemini saymakla bitiremeyiz. Bu yüzden, su tüketimimize çok dikkat etmeli, günde yaklaşık 2.5 -3 litre tüketmeye özen göstermeliyiz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Tiroid Kanseri Belirtileri ve TedavisiGörmezden Gelinen Kanser Belirtileri
Cilt Kanseri Sebepleri ve TedavisiErkeklerde Meme Kanseri Belirtileri ve Tedavisi
Kalın Bağırsak Kanseri ve Rektum KanseriKanser Riskini Azaltan Yöntemler
Kanser Hastalığına Neden Olan EşyalarTestis Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
Kansere Karşı Vücut GeliştirmeKanserli Hasta Psikolojisi Nasıl Olur?

Kanser olmamak için ne yapmalı?

Kanser olmamak için sigara içmemeli, alkol almamalı, radyasyondan uzak durmalı, sağlıklı beslenmeli, doğru kiloyu korumalı, enfeksiyonlardan korunmalı, egzersiz yapmalı, kanserin belirtilerini bilmelisiniz.

Kansere yakalanmamak için ne yemeliyiz?

Kansere yakalanmamak için bazı besinleri tüketmeliyiz. Bu besinler hem sağlıklı hücreleri korur hem de kansere karşı savaşır. Üzüm, yeşil çay, brokoli, limon, mandalina, soğan, sarımsak, balık, yeşil çay tüketmek kansere yakalanma riskini azaltıyor.

Kanseri önlemek mümkün mü?

Kanserin %30 ile %50'sini günümüzde önlemek mümkündür. Risk faktörlerinden kaçınmak için bazı yöntemleri uygulamak gerekir. Bu yöntemleri uygulayan bireylerin kansere yakalanma riski düşer.

Kanser riski olanlar ne yapmalı?

Kanser riski olan kişiler sağlıklı ve dengeli beslenmeli, gün içerisinde hareket halinde olmalı, düzenli egzersiz yapmalı, kanser türlerine özel aşıları olmalı, alkol kullanmamalı, sigara içmemelidir.

En tehlikeli kanser türü nedir?

En tehlikeli kanser türü akciğer kanseridir. Akciğer kanserinin birinci nedeni tütün mamülleridir. Tütün içen bir kişinin akciğer kanseri olma olasılığı çok yüksektir. Akciğer kanseri en fazla ölüme yol açan kanser türüdür.

Kanserin erken belirtileri nelerdir?

Kanserin belirtileri arasında kronik halsizlik, şiddetli ağrılar, kilo kaybı, yüksek ateş, ağızda ve diş etlerinde kanama, balgamdan kan gelmesi, kronik öksürük, meme, koltukaltı veya vücudun bölümlerinde ortaya çıkan şişmeler yer alır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.